Amazónek modrohlavý

Pionus menstruus

Výskyt: Jižní Amerika
Velikost: 27,5 cm
Hmotnost: 245 g
Kroužek: 9,0-10,0 mm
Počet vajec: 3 - 4
Inkubační doba: 26 dnů, 2x ročně
Potrava: granulované krmivo, ovoce, zelenina
Cena: kolem 9000 za mládě, až 13000 Kč za dospělé
velikost písma:  A A A
10.09.2013     Autor: Lubomír Pokorný     85827 zobrazení     0 komentářů

Amazónek modrohlavý je od ostatních druhů papoušků dobře rozeznatelný díky svému výrazně modře zbarvenému opeření hlavy, podle kterého také získal své jméno. Toto opeření se však objevuje až v dospělosti, a proto se často stane, že je tento druh při nákupu dosti opomíjen a místo něj dostanou přednost papoušci, kteří mají nádherné zbarvení již v útlém věku. Je to ovšem obrovská chyba. Tento papoušek vám může díky své oddané povaze, roztomilému chování a vysokému věku, kterého se dožívá (průměrně okolo 25-ti let, někteří jedinci až 40-ti let), tvořit dobrého společníka po podstatnou část vašeho života.

Nejprve něco k popisu tohoto druhu. Řadí se mezi středně velké papoušky. Dorůstají se délky okolo 27,5 cm a váží průměrně 245 gramů. Pohlaví nelze s jistotou vizuálně rozeznat. Jediným způsobem jak 100% určit, zda se jedná o samce či samičku, je podrobit papouška testu DNA. Obě pohlaví mají v dospělosti výrazně modrou hlavu, krk a horní část hrudníku. Na krku mají mezi modrým peřím také několik narůžovělých pírek. Okolo ušních otvorů mají tmavé až černé skvrny, oční prstence jsou holé a mají šedou barvu. Oční duhovka je tmavě hnědá. Na horní části křídel mají peří zbarvené do světle zelené barvy, venkovní části letek jsou modré. Zbylá část křídel má, stejně jako záda, břicho a ocas tmavější zelenou barvu. Některá ocasní pera jsou na spodní straně červená a na svrchní mají namodralé konce. Zobák amazónků je tmavě šedý se zajímavými narůžovělými skvrnami přiléhajícími k hlavě na horní i dolní části. Nohy mají barvu šedou. Mláďata mají celkově mdlejší barvy. Hlava je převážně zelená s několika málo modrými pírk.

V přírodě jsou široce rozšířeni. Obývají téměř celou tropickou část a většinu severní části Jižní Ameriky kromě vysokých oblastí v Andách. Dále se vyskytují také v zemích centrální Ameriky. Tráví čas ve větších hejnech, pouze v období páření a hnízdění je můžeme spatřit v párech. Hejna se zdržují na otevřených zemědělských oblastech.

Do chovu je tento papoušek velmi vhodný. Jeho hlasové projevy nejsou nikterak nepříjemné ani tolik hlasité jako u některých jiných druhů papoušků. Pohlavní dospělosti dosahují ve věku 3 let. Úspěšného odchovu může být dosaženo pouze v dosti prostorné kleci kde bude mít pár dostatek prostoru pro létání. Ptáci musí být totiž pro hnízdění v dobré kondici. Po páření samička snese obvykle 3 – 4 vajíčka. Po snesení prvního nebo druhého ihned nasedá. Doba inkubace trvá 26 dní. V budce mláďata rostou a opeřují se po dalších přibližně 70 dnů. Amazónek modrohlavý obvykle hnízdí dvakrát za sezónu. Jako hnízdní budka je nejvhodnější přírodní dutý kmen s průměrem 30 cm a výškou 50 - 70 cm. Pokud nemáte přístup k přírodním kmenům, může také dobře posloužit budka z překližky nebo dokonce plechová o rozměrech 30 cm x 30 cm x 45 cm. Budku vybavte vletovým otvorem o průměru 10 cm. Na dno budky nasypte asi 15-ti centimetrovou vrstvu dřevěných pilin.

Nejen během hnízdění vyžadují výbornou kondici. Kromě poskytnutí dostatečného prostoru k létání a různým hrátkám je nutné věnovat pozornost také správnému složení krmiva. Podávaná strava nesmí být hlavně příliš tučná! Vyvarujte se podávání semen s vysokým obsahem tuku. Podávejte spíše sušší granulované krmivo, které obashuje tuku méně, v kombinaci s dostatkem ovoce a zeleniny. Zrniny podávejte spíše jako doplněk stravy nebo za odměnu. Vodu udržujte vždy čerstvou, protože amazónek modrohlavý se v ní často rád koupe. Občasným rošením, zabráníte nejen případným dýchacím problémům, ale také tím napomůžete k výborné kondici amazónkova opeření.

Amazónek modrohlavý je vhodný také na ochočení. Zkušenosti ukazují, že je velmi talentovaným druhem. Je překvapivě oddaný svému majiteli a snadno se naučí několik jednoduchých kousků. Pokud si tento druh pořídíte jako ručně dokrmené mládě a umístíte ho do pokojové klece, je nutné jej několik dní nechat, aby si zvykl na svůj nový domov. Jakmile se trochu rozkouká, ihned stanovte určitá pravidla. Dejte mu jasně najevo co si smí a co nesmí dovolit. Na svých požadavcích opakovaně trvejte tak dlouho, dokud je amazónek nepochopí a nezačne je akceptovat. Poté můžete přestoupit k tréninku. K úspěchu dosti pomůže když budete papouškovi podávat za odměnu nějaký pamlsek, který si oblíbil. Amazónek modrohlavý je schopný naučit se také pár slov. Jeho výslovnost však není příliš zřetelná a kapacita, kterou je schopen se naučit se pohybuje asi okolo 10-ti slov. Samozřejmě dost záleží na konkrétním kusu. Někteří jedinci se bez problémů naučí i několik desítek slov.

Amazónek modrohlavýNázvy ve světě

Latinsky: Pionus menstruus, Anglicky: Blue headed Parrot, Dánsky: Blåhovedet Pionus, Finsky: siniaratti, Francouzsky: Pione à tête bleue, Holandsky: Zwartoormargrietje, Italsky: Pappagallo testablu, Japonsky: akebonoinko, Japonsky 2: アケボノインコ, Norsky: Blåhodepapegøye, Německy: Schwarzohrpapagei, Polsky: piona niebieskoglowa, Portugalsky: Maitaca-de-cabeça-azul, Rusky: Синеголовый красногузый попугай, Slovensky: amazoňan čiernosluchý, portugalštině brazilské: Maitaca-de-cabeça-azul, Čínsky: 蓝头鹦哥, Španělsky: Loro Cabeciazul, Švédsky: Blåhuvad papegoja

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.