Odpověď na příspěvek uživatele janaa z 20.06.2025, 08:10:13
Tyhle meziplemenny miskomunikace me desne bavej 🙂 Placatky co “vrcej”, ridzbeci co se “jezej” atd atd. Nejvtipnejsi byl vyraz neboztika Aroska kdyz poprve potkal Bobtaila, nacesanyho na vystavu a samo tehda jeste bez ocasu. Fak nevedel kterej konec je kterej a ten vyraz … 😀
Mam leta smecku v niz figuruji kastrovani i nekastrovani psi a i feny. Kastrovani bud u nas v prubehu zivota, nebo jiz kastrovani prisli.
Nikdy nikdo nemel problem s tim, ze je/neni katrovan. Pokud nastal nejaky problem, povetsinou to bylo zpusobeno tim, ze nove prichozi neumel komunikovat psovsky, nebo mu trvalo se zaradit do smecky. Nebo mel nejaky vychovny problem typu majetnik, separacka a pod.
Jedna z mych fen byla kastrovana na 5,5 letech. Do konce zivota nejen ze sefovala cele smecce, ale i venku mela plny respekt cizich psu. Sebevedoma, prirozene dominantni, dokaza uklidnit rvacku cizich psu venku svym pouhym prichodem. A pritom ji v te dobe byl pres 8 let a kastrovana byla uz tri roky.
Myslim ze problematika prijmuti kastrata doma je minimalni, pokud jsou psi vychovani a maji nastavene mantinely. A pokud majitel neprotezuje kastrata protoze “on/a je chudacek po operaci” …
A to si myslim ze je nejvetsi problem. I venku. Ten fakt ze majitele ke svemu psovi po kastraci prstupuji jako k chudackovi, cimz z nej slusne receno vychovaji rozmazeneho hajzlika, ktery si mysli, ze muze vsechno … a kdyz pak takovejhle capek machruje venku na ostatni, dostane logicky vychovnou presdrzku. Jenze neznaly majitel nevidi prvotni spatne signaly sveho psa, vidi jen dusledek a na svete je teorie o ubohych sikanovanych kastratech.
PS: Cirda bezne fungovala v cizi sehrane smecce primitivnich psu (CV, SAO, KAO, siba-inu) a nikdy ji nikdo nedal najevo, ze je kastrat. Dokonce se se mnou majitel smecky “hadal” ze prece nemuze byt kastrovana, protoze jeho psi by to poznali a chovali by se k ni jinak 😀
Odpověď na příspěvek uživatele Dublinbarzoj z 12.06.2025, 18:22:28
… ale chtělo by to vyhrát nějakou veterinární kliniku. Už jen to Bravecto a další prevence je na ty kila slušná částka a k tomu + 10x🤣, a pak slušná geriatrická péče …
Vuuuubec, ale opravdu vuuubec netusim, o cem je rec 😀 🤣😇
Odpověď na příspěvek uživatele Sarah01 z 12.06.2025, 16:24:20
Chvili mi o tom povidej, ju? 😀
Navic Pohroma zacla harat … v sobotu byla prihlasena na OVVR, za 14 dni jedeme na Roudnou. Ke kryti bude pristi tyden, kdy mi privezou na hlidani Miru, Honza odjede na tri dny na Slovensko a Eliska pujde na operaci …
Odpověď na příspěvek uživatele Ph z 06.06.2025, 16:27:13
U nas doslo k zlepseni vnimani reality. Lip se orientovali v prostoru, lip vnimali ostatni psy (doma i venku), byli nebo jsou min “nerudni dedci”, vic si hraji, maji zajem o aktivity, hracky, nestrani se smecky, naopak aktivne vyhledavaji a zapojuji se do her s ostatnimi, kupodivu min spi pres den a lip v noci. Chut k jidlu stale stejna (njn. retrieveri), ale proste celkove lepsi prozivani zivota a aktivit.
Po vysazeni prave slo tohle vsechno dolu. Celkem rapidne.
Ano ano, Karsivan cpu seniorum ja 🙂 Plus minus od deseti. Dle stavu konkretniho seniora - nekomu trochu driv, nekomu trochu pozdeji. Ale proste kolem osmeho roku je zacnu vic pozorovat a v tech deseti povetsinou naznam, ze uz je cas.
On teda ucinek neni moc videt, pac nastup je (alepson u nas vzdycky byl) ponekud plyzivy. Ale kdyz jsem vysadila, byl propad dolu dost markantni. Takze nevysazuju idelane vubec.
V pripade prus-svihu dle veta nasadim na nutnou dobu dvojitou davku a pak se zas vratime na normal. Plus (treba prave v pripade mrtvice) k tomu Milgammu a dalsi nutne doplnky/leky.
Odpověď na příspěvek uživatele Zrzavci z 03.06.2025, 09:54:34
Minuly tyden mi volala znama. Ze si veze dva psi z Rumunska …
Vyslechla si ode mne sve. Ona je pejskar spis z leknuti, doma ma dva psy, nastesti vcelku pohodare, pac neni typ aby resila problemy. Absolutne nema nic promysleneho, nevi co bude delat “kdyz …”, nema zadny plan. Resp. ma plan, ze jim tady postupne najde nove domovy. Fakt ze to muze taky nejakou dobu trvat (nebo se to nemusi povest) ji nejak nedosel. Ale pry ma kotec, tak budou kdyztak tam …
Z informaci co od ni mam, tak to v Rumunsku funguje tak, ze existuji firmy ktere odchytavaji psy na ulicich a strkaji je do tstanich utulku. Za kazdeho psa ta firma dostane nejaky prachy … takze casto misto aby odchytavali tulaky, kradou pohodove psy ze zahrad majitelu, pac je to bez prace a bez rizika. Cipy nebo registry tam samozrejme nefunguji vubec, takze pripadne dohledat puvodniho majitele je defakto nemozne. A psy se po nejake dobe v utulku (vetsinou po mesici) proste utracej, aby uvolnili misto dalsim.
Jako jo, jeste bych jakz takz pochopila, ze si odtamad priveze pohodoveho ocividne puvodne domaciho psa. Ale psa z x-te generace poulicnich pariu, to mi hlava nebere.
Ano, ma smysl pomahat tam - osveta, zmeny zakonu, kastrace, cipy, … ale kuva my tady mame utulky praskajici ve svech taky ☹️
Děkuju,doufám,že než budeme rodit, bude babča v pořádku. Páč bába po mrtvici,nesmrtelnej dědek,co ho furt někde zvedám a na noc dávám pleny, a rodící fena a následně banda skřetíků,to je kombinace pro bohy🤣
Borka - prvni mrtvicka ve dvanacti, druha o pul roku pozdeji, dalsi cca za 4 mesice. Nakonec zemrela v 13 a 4 mesicich na neco uplne jineho. Ta druha byla nejsilnejsi, rozchodila ji do tri tydnu. Ty dve zbyle cca 7-10 dni.
Mirecek - 4 mrtvice defakto tesne po sobe, v odstupu cca mesice. Vzdycky se jakztakz rozchodil a pak prisla dalsi … ta posledni byla konecna, sesmahla mu levou predni a vzhledem k faktu ze uz pred tim blbe ovladam celej zadek, nemelo to moc smysl … ale bylo mu 15+
Otik za mesic oslavi 15. Mrtvici mel loni na konci srpna. Ja jela z Brvantaku z Ostravy kdyz volal Honza ze ho to smahlo, ze pada, toci se do strany a spadla mu pulka obliceje. Nez jsem dojela domu a na veterinu (4,5 hodiny) chodil uz normalne. Az si doktorka tukala na celo, ze na ten vek parada a ze co si vymyslime v nedeli vecer. “Nastesti” mu zustalo zakaleny oko, uplne mlecny, jinak by nam fakt asi neverila … A i to zakaleni zmizlo do dvou mesicu a Otas stale beha jako jura. Ja si tehda delala srandu ze i ta mrtvice si uvedomila ze je vlastne mozkova a ze u Otika neni moc co brat 😀
Vsichni krom akutni pece pak dlouhodobe dostavali Karsivan a Milgammu N. Ta je pry lepsi nez klasicke Becko.
Tak u nás klíšťata brutálně útočí, včera jsem našla i na sobě 4 lezoucí, a to se chráním je oblečením, tak repelentem.
Ja si kazdy rok rikam, ze to je extrem a kazdy dalsi rok ho pak jeste prekona ☹️ Bezne z jedne prochazky sundam z jednoho psa + - 15 klistat lezoucich, plus jich par utece me pozornosti. A pak je zcela nehumanne hazu do sklenicky se savem a oni se tam postupne rozpoustej …
Jen tak uvazuju - kdyz my jich denne zlikvidujem kolem 100 kousku, kde se ty mrchy porad berou ☹️
A to můj manžel žije pod jednou střechou s pejskařkou a psi už màme kontinuálně 35 let, tak by člověk řekl, že by mohl být trošilinku v obraze
Tak to já se musím poplácat minimálně po jednom rameni 😃 Po 5letech soužití jsem z muže vlastnícího bezPP nestandardní ohařku a názor “však PP nejsou potřeba, přešlechtěnost těch s PP, bla bla bla..” udělala vcelku rozumně smýšlejícího pejskaře, co ostatním rozmlouvá bPP “chov”, dělá mi řidiče na výstavy a podporuje rozvoj našich psů tím správným směrem. Jako majstrštyk beru změnu vnímání pastevce - tam to fakt byla dřina vysvětlit mu, že prostě jsou jiní a je třeba s tím umět zacházet 💪
Virtualne placam tez, mam to stejne.
Muj drahy, kdyz jsme se poznali, choval kocky. Resp. mel jednoho kocoura a pak nasel v praci toulavku, tak pribyla kocka. Psa snasel, druheho si zvykl, pro treti me sice odvezl (je nemela v te dobe ani ridicak, ani auto), ale tukal si na celo.
No a prave ta treti byla Borka, z mnozky, problemova ke psum. Rok jsme ji davali dokupy fyzicky i psychicky a on si ji adoptoval. Nebo mozna ona jeho. Proste to byla jeho Bobinka … a on poznal taje chovu a fakt, ze se to i s PP da delat bud dobre, nebo spatne.
Takze pro Cirdu do Spanelska uz jel bez kecu 😀
Pak jsem ho teda jeste musela trochu presvedcit, ze nechteni starecci jsou taky fajn, ale to slo vlastne uplne lehce, pac i kdyz se povetsinou tvari jako bezcitny balvan, tak neni 😀
No a kdyz s nama zacal chodit po honech a zjistil, ze vlastnictvi loveckych psu prinasi materialni vyhody v podobe jedle zveriny, byl to jeho konec. Aneb jak jsme v praxi overili, ze laska opravdu prochazi zaludkem 😀
tak člověk trušku v obraze si právě vyhledá informace
problem je prave to “byt trosku v obraze” . Bez dalsich znalosti to uz moc rozlisit nejde, co je pravda a co vymysl.
I jen jednotliva plemena maji specifika - kde a co hledat, co je dulezite.
Myslim si, ze kdyby by u toho inzeratu s shibou nebyla cena, ani by vas nenapadlo patrat, jestli je pravdivy 😇
Me jo. A vetsinu lidi tady asi taky. Ale tak my tady asi budeme vic nez “pouceni laici”
Co me ale nebetycne krka je fakt, ze jak pise Sardullah - lidi bezmezne veri informacim uvedenym v inzertu a nic si neoveruji. Asi bych s tim nemela takovy problem, kdyby to tak bylo vzdy a ve vsech pripadech … ale tihle lide, kteri psa koupi bez overeni cehokoliv si pri koupi mobilu/lednice/notasu (cemuz povetsinou rozumi uplne stejne jako koupi psa) studuji recenze klidne tydny nez vyberou.
Erda po prvnim porodu zacla harat po peti mesicich od porodu. Idealni fena pro mnozaky 😀 Po druhem porodu si dala 11 mesicu pauzu. Ferida po prvnim porodu dalasi haracka az po 10 mesicich.