Aktuálně: 2 324 inzerátů269 785 diskuzních příspěvků19 343 uživatelů

Příspěvky uživatele

Varaxi

Varaxi
Varaxi 29.12.2025, 09:07:08 xxx.xxx.129.250
»
Odpověď na příspěvek uživatele Písnička z 29.12.2025, 05:09:34

Jak již tu zaznělo, nejsem chovatel, ale že by si někdo na výstavu přinesl samici králíka, nacpal ji k nějakému samci, nechal ji skočit a pak odnesl domů obohacenou o cenný chovatelský materiál a nikdo k tomu neměl co říct a všem to bylo jedno… já nevím, no, to by se nemohlo stát ani v té Lysé. 

Jako jo, domluva mezi chovatelem a majitelem samce na té možnosti, to chápu, že možné je. Ale to by pak nekorespondovalo s krádeží vajec z klecí, spíš s tím odnesem vejce se svolením.

A s těmi psy to je podobné, prostě si tam nemůžete přivést háravou fenu a nechat ji nakrýt bez vědomí a souhlasu majitele psa. Jednak ti psi tam jsou pod dozorem, jednak musíte mít připouštěcí lístek, uchovněno a všechno, jinak se ani nebavíme o čistokrevném chovu, o který Vám předpokládám jde. 

Varaxi
Varaxi 29.12.2025, 00:51:49 xxx.xxx.129.250

Já teda nevím, jak moc posunu diskuzi k nějakému hodnotnému výsledku, ale kdo chce kam, Písničko, pomozme mu tam. 

Jak by se tvářili chovatelé psů, koní, koček, kdyby na akci někdo vzal háravou fenu, nakryl ji a štěňata pak nabízel nebo na nich dál choval?

Nijak, je to nemožné. Stejně jako je nemožné vzít říjnou ramlici k vystavovanému králíkovi. Tady pletete jabka s hruškama z prostého důvodu - pes nesnáší vajíčka. 

Nevadí, že nepromyšlené spojení/líhnutí může zničit generace snažení, šlechtění a práce?

To samozřejmě vadí. Ale v klecích se zas tak moc vajec neválí, aby to mělo nějaký zásadní vliv. Koneckonců, kdybych šlohla vejce hamburčanky a dala je do líhně a pak mi z toho vyrostl kříženec s hampšírkou, tak ten jedinec stejně žádné výstavní vavříny nezíská. A i úplný hlupák pochopí, že tohle dál množit nemá cenu. Příbuznost už je větší problém, ale i to se projeví a každý s kapkou příčetnosti vadné kusy vyselektuje. 

Ale to vše platí v případě, že ten, kdo to vejce vzal, má vůbec v plánu chovat dané plemeno. Mně důvody k obohacování se na výstavách o vejce z klecí úplně unikají, ale spíš bych tipovala (krom té míchanice) dítko okouzlené zjevem nějaké naprosto nepraktické slepičky, které by si přálo, aby mu mezi hejnem domácích hybridek běhalo jeho vlastní kuřátko, které na první pohled pozná od ostatních. A tam se z chovatelského hlediska buďto nestane vůbec nic, nebo v nějakém minimálním procentu případů se tohle dítě v chovu zhlédne a časem budeme mít nového mladého chovatele, i kdyby přešel od původní drůbeže třeba ke kanárkům. 

Ono by se to nemělo dělat, protože to je špatná věc. Následky jsou individuální a věřím, že ve většině případů žádné. Ale kdybychom zohledňovali jen ty následky a etičnost chování, tak můžeme všichni jezdit po vesnici, jak se nám zachce, a bude to v pořádku, pokud náhodou někoho nesrazíme. Taky můžeme volně kupovat zbraně, neřešit technický stav vozidel a spotřebičů, plivat vajgly na podlahu a bouchat petardy v obýváku a je to ok, dokud nevyhoříme. Jenže ono se to nedělá, přestože rizika by byla relativně malá. Prostě je správné se starat o lidi, zvířata a věci kolem sebe, stejně jako je správné nekrást, byť by následky byly zanedbatelné (kdo by si všiml, že mu chybí vejce? O jakou finanční hodnotu by přišel, 8 korun?). Prostě to není etické. 

Pokud ovšem majitel to vejce poskytne dobrovolně a sám neuvede, že pochází z nehodnotného spojení, pak část až všechna negativa jdou za ním. Záleží na domluvě při předání vejce. Nicméně ve férové dohodě mezi majitelem a zájemcem o vejce nevidím problém a pokud k němu dojde na výstavě, tak ať. 

Nicméně znovu opakuju, že se jedná o můj názor laika. 

A je v pořádku, když nechovatel inzeruje něco, o čem nic neví?

Tak to záleží, jestli neznalost přizná a co vlastně inzeruje. Štěně, které mi někdo hodí přes plot na zahradu, budu i   jako úplný jelimánek inzerovat oprávněně. Naopak výjimečného kohouta z nosnice druhu lenghor z drůbežárny, který dává i dvojčata, no… to už je horší, ale aspoň všichni víme, na čem jsme. No a pak jsou lidi, kteří umějí báječně okecat, že vlastně nic nevědí (nebo hůř, že mají šunt, ví to a chtějí se ho draze zbavit), a to je holt průser hlavně pro začínající chovatele, kteří to nepoznají. 

Ptají se v dnešní době kupující dostatečně? Chtějí mít jistotu a záruky?

Věřím, že zkušení harcovníci ano. A ti nezkušení, méně zkušení, příležitostní a drobnochovatelští často ne, protože ani nevědí, na co se zeptat a jak tu jistotu a záruky vymáhat. Přece jen jde o zvířata a ne o rozbitou pračku… 

Varaxi
Varaxi 29.12.2025, 00:10:52 xxx.xxx.129.250
»
Odpověď na příspěvek uživatele Písnička z 28.12.2025, 20:53:18

Houby rozumím čistokrevnému chovu užitkových zvířat. To bez uzardění přiznávám. 

A fakt nevím, kde a za jakých okolností kdo (že asi Kometa, to mi došlo, ale bez důkazů mi je moje domněnka k ničemu) obhajoval krádež vajec z vystavovaných klecí. Třeba ty okolnosti byly takové, že to dávalo smysl. Třeba se někdo zeptal majitele té slepice/husy/co já vím, jestli si to vajíčko může vzít, a ten souhlasil. O výstavním řádu také vím kulové, třeba je pro každé výstaviště nebo vystavovaný druh jiný. Třeba ten garant sám ty vejce zájemci podal. Co já vím.

Na vlastní oči jsem to viděla v Lysé, kdy se prostě zašlo pánem, co tam postával, ten ukázal na majitele té a té slepice, a ten buď vejce dal, nebo nedal. A když dal, sám si pro ně do té klece sáhnul, garant negarant. A nikdo s tím neměl problém. Ani ten pán, co tam postával a asi měl nějakou oficiální funkci, na to nic neříkal. 

Já chodila na výstavy na koukačku, tenkrát jako bytová bych z braných vajec mohla mít tak míchanici, takže já se neptala. Ale viděla jsem to tak třikrát, možná víckrát. Rozhodně to není výjimka. 

Jako tohle ty slepice fakt tak strašně moc stresuje? 

Jiná věc je to vejce z klece sebrat bez ptaní a bez povolení. Jednak krádež, jednak chudák zvíře, to jako jo. Když so takhle vezmu pět vajec, můžu taky přenést nějakou nemoc z první klece na čtyři další. Ale že majitel sáhne ke své slepici, to snad tak veliký problém není, ne?

Ale klidně si to dám rozumnými argumenty vyvrátit.

Varaxi
Varaxi 28.12.2025, 14:23:04 xxx.xxx.129.250
»
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 28.12.2025, 13:49:50

Samozřejmě, že mě to nezajímá. Stejně jako mě nezajímá cena odchovu. 

Ale Vás zajímá, kolik za něj současný majitel dal, tak Vám říkám, že nic. Nebo pár kaček za krmivo na jeden den (počítám do vystavení inzerátu). Což nepředpokládám - doufám, že když už dostali neplánovaně zvíře, dostali k němu i krmivo alespoň do Nového roku. 

Takový pes se nejlépe udává zadarmo, ale zároveň přes známosti. Aby se nedostal do rukou někoho neznalého.

Já bych na zadavatelově místě to štěně vrátila. Kdo mi ho dal, ať si ho vezme zpátky.  Měla bych po starostech a zároveň bych krásně vytrestala toho šílence, co mi to nebohé stvoření daroval. Co se týče vyhlídek štěněte, nebylo by na tom hůř. Takže tak. 

Jestli Vám ten pes přijde jako dobrý kauf, tak si ho kupte. A uvidíte, jak budete spokojeni. 

Varaxi
Varaxi 28.12.2025, 12:58:35 xxx.xxx.129.250
»
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 28.12.2025, 09:45:35

Zadavatel toho psa dostal. Náklady na odchov pro něj vůbec nejsou relevantní. 

Varaxi
Varaxi 28.12.2025, 12:54:02 xxx.xxx.129.250
»
Odpověď na příspěvek uživatele BaLu z 28.12.2025, 12:06:32

A než vytáhnu, zapojím a našteluju vysavač, bude pavouk dávno schovanej. 

Bota to jistí. 

Varaxi
Varaxi 28.12.2025, 11:53:07 xxx.xxx.129.250
»
Odpověď na příspěvek uživatele Sardullah z 28.12.2025, 00:04:40

A proto je lepší praštit pavouka pantoflí. A to hned, jak ho uvidím. 

Varaxi
Varaxi 27.12.2025, 21:00:03 xxx.xxx.129.250
»
Odpověď na příspěvek uživatele Varaxi z 26.12.2025, 20:13:21

Tak jsem pogooglila a nezdá se, že by Ježíšek u tchánovců byl mimo mísu. Takže asi dobré. 

Pokud mi to tu zas někdo nevyvrátí. 😀 

Varaxi
Varaxi 26.12.2025, 20:13:21 xxx.xxx.49.223
»
Odpověď na příspěvek uživatele Varaxi z 12.12.2025, 18:58:37

Ještě jednou díky všem, kdo mi radili. Bohužel asi zbytečně. Pod stromeček mi Ježíšek u tchánovců nadělil poukaz na chryzantémy a slaměnky. Teď jdu zjišťovat, co to je a co s tím mám dělat. 

Varaxi
Varaxi 26.12.2025, 15:54:12 xxx.xxx.49.223

Víte, proč blondýna mění svému dítěti plínky jednou za půl roku? 

Protože je na nich napsánodo 15 kil. 

Varaxi
Varaxi 25.12.2025, 19:45:56 xxx.xxx.49.223
»
Odpověď na příspěvek uživatele Písnička z 25.12.2025, 17:54:41

Teda, Písničko. Ve Vás to je. Jen to probudit. 

Varaxi
Varaxi 25.12.2025, 13:46:39 xxx.xxx.49.223
»
Odpověď na příspěvek uživatele Bigl z 25.12.2025, 13:41:30

Prosím, dejte to do inzerce. 

Je dobře, že jste si rozmysleli pořízení toho pejska tak brzo. Má mnohem větší šanci najít šťastný domov jako štěně. 

Říkat cokoli dál je asi zbytečné. 

Varaxi
Varaxi 23.12.2025, 14:50:42 xxx.xxx.49.223

Krásné a klidné svátky plné příjemných chvil s blízkými přeji adminům. 

A těm z Vás, co jsou kovaní ajťáci, přeji, ať na svátky nezapomenete. Špatně se to vysvětluje rodinným příslušníkům. 🙂 

Varaxi
Varaxi 23.12.2025, 12:17:14 xxx.xxx.49.223

Přeju poklidné Vánoce. Teď už by ten klid snad mohl začít. 

Obrázek
Varaxi
Varaxi 22.12.2025, 20:35:04 xxx.xxx.49.223
»
Odpověď na příspěvek uživatele Bodlinka z 22.12.2025, 18:47:13

To se dám podat.

Není králík? 

Nevím. 

Varaxi
Varaxi 22.12.2025, 18:39:44 xxx.xxx.49.223
»
Odpověď na příspěvek uživatele Bodlinka z 22.12.2025, 18:34:34

Tipuju z kontextu. Ale třeba paní prodavačka dává na srozuměnou, že Vám nenaservírovala králíka, co já vim. 😀

A i kdyby, tak co, no. Pokud chutnalo… 🙂

Varaxi
Varaxi 22.12.2025, 18:33:38 xxx.xxx.49.223
»
Odpověď na příspěvek uživatele Bodlinka z 22.12.2025, 18:23:28

Dobrý den, paní má vybráno? Mňam, velmi dobré (jídlo jste vybrala), co k tomu (jako příloha)? S rýží, s kečupem?

K pití máte co? Džus, mléko?

Tři sta patnáct (korun), na shledanou.

Miminkovština je fakt podobná!

Varaxi
Varaxi 22.12.2025, 13:59:56 xxx.xxx.49.223

Ještě umí:

Pjú pjú: pistol, střílet

Písi písi: psát, kreslit, psací potřeba

Varaxi
Varaxi 22.12.2025, 13:43:38 xxx.xxx.49.223

Zvířecí slovník, jenž by měl znát každý ošetřovatel zvířete:

Jabalok: jablíčko

Fufu: foukat, balonek, bublina, vítr. 

Ohlo: ucho

Mak-mak: chci zazpívat písničku Cib cib cibulenka

Dadadá dadadá (v melodii na Rolničky rolničky): zazpívej mi

Čáp: velký pták, může být i ptakoještěr

Pipi: malý pták

Bagy: bagr

Mňam: mňau, pokud se bavíme o kočkách, jinak mám hlad

Rá: masožravý dinosaurus, šelma (třeba tygr)

Uá: býložravý dinosaurus.

Kamik: kamínek

Auau: něco je mi nepohodlné, a když budeš dost dlouho pátrat, možná zjistíš co

Panik: panáček

Máma húhú bé: máma vysává a mně se to nelíbí

Máma húhú jé: máma vysává a mně se to líbí

Piči: pití

Míko: mlíčko

Ťaptiky: chci jít na vycházku

Ťapy: chci jít po svých nožičkách

Auba: houba

Houpy hou: chci houpat

Bak: něco špatného, špinavého.

Bok: brouk

Jojo, tak jo: nevím, co myslíš, ale jsem ochoten to zkusit

Tři, pet, sest, patnat - univerzalní odpověď na jakoukoli otázku začínající slovem kolik (Např. Kolik je hodin? Tři.)

Blik: světlo, rozsvítit

Zas: zhasnout

Jity: mami (jmenuju se křestním Jitka, tak to odposlouchal)

Pápá, kápo: rozloučení

Mami, tati, babi, nééé, hačí, šišihú, kolo a další jsou zjevné snad každému. 

Varaxi
Varaxi 18.12.2025, 19:47:20 xxx.xxx.129.250
»
Odpověď na příspěvek uživatele Irma19 z 18.12.2025, 18:15:13

Hrubý protein - 27,5 %, Tuk - 12 %, Vláknina - 2,5 %, Sacharidy - 1,7 %, Škrob - 12 %, Popel - 10 %, Vlhkost - 10 %. 

Možná neumím počítat, ale nedává to dohromady 100 procent. Sacharidy, tuky, bílkovuny, vlhkost, minerály - co chybí? Co je ta zbývající čtvrtina ve složení? Nevím, nekoupím.