Odpověď na příspěvek uživatele Vahine z 03.07.2026, 22:55:40
Dík, já jen nahlas přemýšlím. Každej pes ji jinej, po netu je třeba si vyzobat pro danej matroš to nej. Nebo vymyslet něco úplně jinýho.
Jooo, dneska musím Netvora mega pochválit, viděl mastičku v ruce, dřepsnul si na deku a s mírnými komentáři zvládnul aplikaci jako borec. 🙂 Včera na mě ještě štěkal a couval, za což byl velmi pochválen, že komunikuje a ukazuje, co se mu nelíbí, z čeho je nejistej. Obr pokrok, protože on odmala nezná “freeze” ani “flight”, u něj to bylo vždy “fight” do krve na první dobrou.
Odpověď na příspěvek uživatele Dublinbarzoj z 03.07.2026, 22:08:29
Tyjo, ukázkový stresový “freeze”. Přemýšlela bych, co ho najednou může tak přehltit, i když byl dřív zvyklej. Že by hormony a dospívání? Možná bych se na výstavy na nějakou dobu vyprdla, ať mu to z hlavinky vyprchá, doroste si psychicky. Takhle se to může časem třeba i zhoršit, už je to podruhý, co se mu výstava nelíbila? Vzpomínka na bývalého rtw borce samce. První výstavy super, pak se mu to přestalo líbit, proč tam má šaškovat. On nemrznul, choval se vzorně, než jsme nastoupili do kruhu. To pak začala show, šel po psech natvrdo. 😀 Tak jsme s výstavama skončili, Českýho šampíka jsme stihli vyběhat. Nejvíc mě pobavil coby senior, když jsem ho vzala jen ze srandy na klubovku do veteránů. Twe, vylezl z auta, nasál vzduch a a už byl nasranej. 😀 Byli jsme dva ve třídě, soupeř ho znal, tak se nám na velký louce nalepil za zadek, samože se to pejskovi nelíbilo a byli jsme druhý. Tenkrát se ještě za agresivitu tak moc nevylučovalo, bylo to v minulým století. V běžným životě a na cvičáku skvělej a neproblémovej pes, na výstavě démon. Zpět k Dobbymu. Brala bych ho na jinší akce, kde se taky hemží lidi, coursing? bych prubla, třeba jen rekre, cílená aktivita na upuštění energie a zároveň podobná stresová situace v areálu (lidi, psi). On si dle mýho nehraje, jestli se takhle složí, je toho na něj moc. Asi má za sebou delší cestu autem (jak ji snáší?), je vytrženej ze smečky, to taky dělá postupně svý, že nemá bodyguardy po boku. Jinak mně se nejvíc osvědčil alavis calming. Žádnej fet, ale na přecitlivělý jedince má opravdu žádoucí efekt, zklidní se, uvolní se. Netvorovi ho dávám na psím táboru, kde je toho na jeho autistickou povahu příliš. Jo a gratuluju k výsledkům! 🙂👍
A když ten jedinec o nic lepšího nestojí, pamlsky ani hračky ho nezajímají, tak se moc měnit nedá.
Celej Netvor. U tohodle živočicha se pořád za pochodu učím novým věcem, musím sakra přemýšlet, jak na něj. Pamlsky venku fluše, hraček si nevšímá, pohlazení těžkej ignor, mluvit se na něj musí hlubokým klidným hlasem, jinak se přetočí. Ovšem i u něj se najde zač měnit, neb pes si sám určuje, co je pro něj odměna. A pro něj je nejvíc odměnou to, co sám chce dělat. Zní to divně, žejo. Chceš jít ječet a lítat u plotu? OK, ale nejdřív pocem a čekej a hezky na mě koukni. Jop, pašák, běž si. Chceš jít na vycházku? OK, hezky nejdřív ale půjdeš sporádaně u nohy. Chceš chňapat vodu z pumpy při zalévání? OK, ale musíš si ukázněně chviličku počekat a ne vyrazit po prvním pumpnutí. Hnusy ani moc nežere, když už něco čórne (oblíbený jsou fusekle), přivolám, pochválím hlasově klidně, vyndám mu to z huby, prozkoumám a buď mu to vrátím nebo dostane kousek sušený plíce. Funguje to, učí se tím i trochu sebekontrole, podivná odměna prostředím.
Odpověď na příspěvek uživatele Dublinbarzoj z 02.07.2026, 20:45:17
Držím palce, ať se na výstavě zadaří. Já si minulý víkend ňuňala obr bílýho 5letýho barzojíka, u něj bohužel to zdraví trochu hapruje s alergií nějakou a problémy s drápy (ale není to SLO).
Sardullah Prostě tak nějak jít cestou nejmenšího odporu, aby bylo po mém a pro čubu to bylo bez ztráty důstojnosti, prostě s ředitelkami zeměkoule jednám s respektem a musím to vymyslet tak, aby všechno bylo po dobrém a dobrovolně Tohle by mělo platit u všech psů, ne jen u obrů. Když si rotvice v zimě poranila drápek a já o tom nevěděla, otírám jí hnáty a ona se ohnala a vrrr. Prohlídla jsem jí tlapky a omluvila se, šly jsme na peřinku dělat domácí veterinu. Když má nějakej poklad typu klacík, shnilá meruňka atd, přivolám a výměna za lepší mňamku. Nebo teď už stačí prosivým tónem zvolat “nepapej to” a ona to rovnou flusne. A to byla coby štěně požíračka šutrů, myslela jsem, že mě z ní šlehne.
Odpověď na příspěvek uživatele Dachar z 28.06.2026, 15:54:12
A co vy máte za smečku? 🙂
Přeju déšť, pošlete ho i dál. Jen zahradnický deštíček, žádný hrůzný buřiny, prosím. Netvor se kupodivu na slunku přes den nepovaloval, rotvice je zalezlá doma durch.
Xerxová, musíš ho někdy natočit, jinak neuvěřím, že ho nearanžuješ na křesílko coby uměleckou expozici.
Jsem si dneska přeparkovala auto do stínu pod třešně, bo už se mu už na slunku tavily asi všechny plasty včetně nových pneu (ne, garáž nemáme). Přilítlo obr hejno havranů a mám růžovou metalízu. ☹️
Odpověď na příspěvek uživatele Sarah01 z 27.06.2026, 06:52:10
Jj, to byl incident těsně po vycházce, se přehřála i během chvilky, pole rozžhavený. A to jsme se nechali zkropit závlahovým systémem, který mají večer zemedělci puštěný na mrkev.
Tady je taky hnus fialovej, pustila jsem doma větrák, psiska se placatí z jednoho fleku na dlažbě na druhej. Je mi líto meruňky, ta dostává strašně zahulit. Nejdřív mrazy (všechno nepomrzlo), pak kroupy a teď už delší dobu sucho, sucho. Musím šetřit vodou ze studně, takže stromu dopřeju jen kýbl, dva denně, to je jak prd. ☹️ už jí opadavájí žlutý listy, šeříkům se taky suchem kroutí. Achjo.
Ph tak ja sekala dneska. Uz to neslo, zacal kvest jetel a metat trava To chápu, ale zdejší sekači mají anglický trávníky, těm tam ani jetel neroste.
Odpověď na příspěvek uživatele Sardullah z 26.06.2026, 20:32:46
Já vytáhla přece jen na chvilku obě psiska, neb se zvednul vítr, teplota 32. Jestli 20 minut jen čuromuro, mno, přišli jsme všichni uvařeny a rotvice hodila dvě šavle. Takže ne, na víkend rypák nevystrčíme, zlatá zahrada. Btw, nechápu některý zdejší občany. Sekám trávu minimálně, aby nepodeschla, letos jsem sekala 3x. Vracíme se z vycházky a ze dvou zahrad ječí sekačky? Nerozumím jim, ale to asi více lidem. Mizím odsud, všichni nakřapaný, nemocný, ať něco nechytím.
Já jsem razantní? Já tady prosazovala, aby ten, kterému vadí hrubka, šel “žalovat” do jiného vlákna a neupozornil na to pisatele ? Tak jo, jsem razantní a znovu opakuji, že mně hrubky vadí a když na ně upozorní někdo jiný, udělám to klidně já. Ať se to ostatním líbí nebo ne.
Neříká se náhodou čus, bus, autobus? 😉
A já něco takového snad prosazovala? 😀 Začínáte mě bavit. Psala jsem, že by se mi líbilo… A ano, říká. Tak bagr s vámi (žiš, snad pochopíte pokus o vtip). 😎
Odpověď na příspěvek uživatele Fiona.Praha z 26.06.2026, 19:20:06
To je vaše subjektivní vnímání. Mě jen prostě sere, když se kvůli hrubce či písmenku rozjebe nějaké téma. Na Drbacím tématu si mohu povzdechnout, dyk ať si každej svá práva plní dle svého, že? 🙂 Nikoho nestavím do jakékoliv roviny. Jste poměrně razantní se svými závěry, tak já jdu radši zalévat. Čus bus bagr.
Odpověď na příspěvek uživatele Fiona.Praha z 26.06.2026, 18:36:35
Víte, opravování češtiny tu bylo dříve opravdu hodně a narušovalo to tok třeba i spešl témat. Kometu chválím, že se krotí. Mně také se něco dovede vpálit do sítnice, ale přenesu se přes to a neopravuji uživatele. Třeba je právě ten dyslektik, třeba je slepý, co já vím. A ano, než tříštit téma, když mi cuká oko, šla bych si s tím na český jazyk téma.
Jinak pica pica jsou tu vytlačeny havrany, prvně neodlítli. Je to rachot krákavej, třešně sklidili dřív než špačci. Nezvyk.
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 26.06.2026, 17:17:16
Verun to měla v uvozovkách. Asi věděla proč. 🙂 Nejen v rámci drbacího tématu by se mi líbilo, že když už se někomu nelíbí gynko a pekyňák nebo jiné věci, ať to jde řešit na češtinářské téma. Zkopíruju to tam, vyjádřím se nesouhlasně a stávající téma může jet dál...
Zbaběle ruším venčení. Včera v noci byla polňačka tak rozpálená, že se tetelil vzduch i při čelovce, hnus rozžhavenej mezi polema. Myslete na tlapky pejsků, já si dneska spálila u kamarádky chodidla o dlažbu, když jsem přebíhala do bazénu. Nechápu, jak tam jejich jozefčice může tlapkat, vím, že pejskové mají tlapátka jinak uzpůsobená, ale i tak. Brrr.