Aktuálně: 2 036 inzerátů284 919 diskuzních příspěvků20 316 uživatelů

Příspěvky uživatele

Plaka

Plaka
Plaka 17.04.2026, 19:38:27 xxx:xxx.1987:cd34
»
Odpověď na příspěvek uživatele keriton z 17.04.2026, 18:18:05

Držím palce, holky z Koiry jsou bezva. Není to s našima pošukama občas jednoduchý. Netvor musel na kastraci kvůli nesestouplému varleti v břiše a musím říct, že se mu tak nějak celkově ulevilo, když ho opustily hormoni. Líp se soustředí, vnímá víc. A to háravky vůbec neřešil. Dneska byl na očkování, kde má spešl zacházení, bo je opravdu blázen. Takže jsme počekali venku, přišel do ordinace, doslova ve dveřích dostal pigáro na povel čekej a šlo se ven. Největší úspěch byl průchod čekárnou plnou psů, koček, lidí, krásně všechny ignoroval, na nikoho nevyletěl, i na váze poseděl v tom rušným prostředí. Málokdo z tamních lidí chápal, proč ho chválím, že mě táhne ven jak kůň, blikaly mu očka ze psa na psa, přesto nezaútočil. 🙂
Přesměrování je fajn, když se zadaří. U jeho adhd lítání u plotu po dvou letech začala zabírat hra s rotvicí, která si rube rukáv. Začíná se k ní občas přidávat a hraje si s ní. Nejdřív ho ale musím od plotu odvolat, čekačka na oční kontakt, povolení jít chvíli lítat a pak si sám už začne s ní hrát, to předtím nehrozilo. Vím, je to něco jinýho než u vás, to jen, že naděje umírá poslední. 

Plaka
Plaka 14.04.2026, 20:58:43 xxx:xxx.1987:cd34
»
Odpověď na příspěvek uživatele efe z 14.04.2026, 19:52:37

Na veterině jste jí rtg dělat nenechali? Třeba by to hodně napovědělo… 
je velmi zatuhlá v zádech, jde to od kyčlí, rozsah pohybu značně omezený
Netvor jak přes kopírák. U něj to je dysplázka a nalomená pánev někdy ve velmi útlým věku. Vlní se jak had, když chodí. Před víkendem začal pajdat na pravou zadní šíleně (ta poškozená strana pánve), bála jsem se, že mu ruply vazy v koleni. Naštěstí zabral klidovej režim a rimadyl, zjevně do něj načudila rotvice a trošku si ho rozbila, řežou se občas jak hovádka. Škoda, že s ním na rehabku nemůžu, všechny by tam se svýma fobiema a agresí sežral. Tak aspoň cvičím něco málo s ním doma.
Jinak až Baruš zhubne na vet dietě, doporučila bych Marp Holistic Turkey S&L, kamarádky obezitorní josefčice si na nich drží příjemnou váhu a dokonce i hubne, když ji panička ničím dalším necpe.
Držím palce, ať nový fyzio zabere. 🍀

Plaka
Plaka 30.03.2026, 23:30:14 xxx:xxx.4901:6973

Současný kříženec Netvor měl separačku jak vyšitou a coby bonus strachovou agresi. Nikdy předtím jsem se s takovým živočichem nepotkala. Jako pidištěně z útulku startoval na vše, nedal se ani na chvíli zavřít, bo začal ihned likvidovat vše kolem, fakt pacient. Nebyla jsem na takový stvoření připravená, ale co naděláš, když už se toho ujmeš. Že byli předchozí pejsci jiní, není absolutně relevantní.
Musela jsem to taky řešit za pochodu. Doma v kleci nemohl být, zlámal by si jak divý zvíře o klec jehličky, a to měl taky vedle sebe fenu. Tak jsem ho vozila všude s sebou. Naštěstí to bylo v mírné zimě, takže vyfasoval zateplenou vestičku, prostornou a zakrytou klec do auta a jelo se. Ječel, ječel celou cestu, než jsem zastavila (krátká trasa do města). Tam šup z klece ven, projít se, vyvenčit, a šup zase do auta. Tam už pak neřval, zakutlal se do pelíšku a spal. Takhle to probíhalo snad měsíc nebo dýl. Když mi přišlo, že je v kleci v autě o samotě už v pohodě (mezitím probíhal samože nácvik na druhou klec doma, kde měl pelánek, krmení, chodil si tam sám chrnět a postupně se to místo naučil brát jako bezpečnou zónu), jednou jsem ho tam při běžném krmení prostě zavřela. Nastartovala jsem auto, odjela jsem na chvíli nakoupit a přijela. Netvor spal. 
Někdo tady klece přímo nesnáší, pro nás to bylo vysvobození. Netvor je psí autista, ve svý noře se cítí bezpečně a zklidní se. Kdybych ho nechala poletovat po baráku, přepne se do destruct modu a opravdu netuším, co by tu vyvedl. Uklidňuje ho přítomnost feny, kterou má přes klec po boku. 
Jestli je štěně takhle vystreslé, vůbec neuvažujte o nějakém antištěk obojku. Spíš se zamyslete, jak ji zklidnit, kde se cítí bezpečně. Vytvořte rituály, klidně i tu klec zapojte do režimu více. Jo a ještě jedna věc, zkuste i nějaké calming přípravky, já Netvorovi coby šiblému štěněti (on je teda šiblej stále i na 2,5 letech) dávala Alavis Calming. Dost mu to v jeho stresu pomáhalo.

Plaka
Plaka 02.03.2026, 22:50:10 xxx:xxx.1987:cd34
»
Odpověď na příspěvek uživatele marcelaamax z 02.03.2026, 22:35:07

Já bych to tak udělala, eště dva týdny zatnout zuby a pak postupně nějak zvolna draka vypouštět. A aby madame žabičková nezatínala zuby do vodítka, dala bych jí košík, když má teď extra režim, naprdnout se víc už nemůže. Hojení u velký břišní operace bych prostě nepodceňovala, kor u akutky, ať nemá nějaký pitomý srůsty a tak. Btw, na to je hodně dobrá rehabka u zkušenýho psího fyzio, moje čuba i přes klidovej režim měla pak problémy s pohybem (při operaci jí revidovali kvůli krvacení velkou část břišní dutiny). 

Plaka
Plaka 02.03.2026, 21:57:10 xxx:xxx.1987:cd34
»
Odpověď na příspěvek uživatele marcelaamax z 02.03.2026, 20:56:23

Jak je to teď dlouho, dva týdny? Byla bych ještě dost opatrná, když měla akutní operaci. Minimálně ještě další dva týdny klidovej režim, ať si vnitřek pěkně sroste. Je to na palici, měla jsem s rotvicí to samý, chtěla se rubat s vořechem, lítat. Po ne zrovna snadný akutní kastraci chodila celej měsíc na zahradu jen na vodítku, na vycházky na šňůře, vet mi to důrazně doporučil v jejím případu. Navíc tyhle naše hovádka jdou přes bolest, takže by si mohla klidně ublížit… Edit - takže zaměstnat hlavu čmuchacíma klidovýma aktivitama, klikání nějakých blbinek a vydržet psy a psy a psychicky. 🙂

Plaka
Plaka 20.02.2026, 22:44:41 xxx:xxx.b6a4:1775

Keriton, já tu psala xkrát, že L. pomáhá hodně psům, nevidím v ní zlo. Pokud je indikovaná opravdu coby poslední možnost. Co se vetů týká, třeba Vořech byl na naší klinice unikát, kroutili nad tím hlavinkama všichni. 
Nezpochybňuju, že můj laický pohled je už zkreslený. Až bych měla někdy zase psa, který je po akutní slinivce, chronické selhávání ledvin a k tomu odmala dysplázku téměř neměřitelná, odhodlám se a nechám ho u pohybových potíží asi uspat rovnou. Protože nebudu a nechci tu peripetii podstupovat znovu. Přitom byly veškeré hodnoty ledvinové, jaterní naprosto v pořádku. Jen musel být Vořech uspán kvůli Librele, neuro a dalším problémům coby NÚ. U “jen” starého zvířete bych to zvažovala, možná i nechala podat v případu nejvyšší nouze.
Psala jsem, píšu laicky pořád, že by vetové měli více rozmýšlet podání L. A když už, radši začít na tom nejnižším dávkování vůči váze psa. Že si člověk v dobré víře pak užívá najednou hupsající zvíře, nikdo mu neřekne při aplikaci, že heeej, ten čokl má pořád klouby v hajzlu, jen o tom najednou neví - to už je druhá stránka věci. Jestli má pes spondylku a trochu mu polevila bolest, hupsajda. Může si páteř dorasovat total. Nebo taky může mít ty vedlejšáky z L. To člověk předem nikdy neví, zjistí to až po. Takže do jisté míry naprosto chápu, že si to člověk vyčítá. Já si to taky vyčítám, byly to dva roky. Chceš pro psa to nejlepší a odrovnáš ho, aniž bys o tom předem věděla. 

Tady se starý pes poměrně rychle zhoršil, což může být vzhledem k věku a stavu úplně normální proces, se kterým librela nemusí mít vůbec nic společného.
Ano, může a nemusí. 

Plaka
Plaka 19.02.2026, 23:50:23 xxx:xxx.b6a4:1775
»
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 19.02.2026, 23:22:38

Když zrovna na spondylozu Librela moc nefunguje. Na artrozu fungá bezvadně, pokud nemá pes ty hnusotný vedlejší účinky. Librela vám nic nevyléčí, co se zdraví kloubů týká, naopak může pes, po odblokování bolesti víc lítat a poškozovat si klouby. Když si pročtete celou zdejší diskuzi, taky jsem si na některé věci musela přijít sama, že musím pejska krotit, když ho najednou nic nebolí v kloubech, aby se nerozbil eště víc.
Fungování zadních noh mohly ovlivnit srůsty na páteři, stejně tak Librela coby nežádoucí účinek, to bývá běžné tak po dvou týdnech od podání dávky.  Uvidíte po rtg, ale pokud je to neuro problém po L., s tím nenaděláte nic. Vysadit samože Librelu, řešit konkrétní příznaky nějak symptomaticky, hlásit tyhle věci přes veterináře na Zoetisu… Držím vám palce, já si tím prošla s Vořechem a ty neuro trabls člověk ani pes nechce prožít, zažít. Mně třeba přestal Vořech štěkat, chytlo mu to autoimunitně i čelistní kloub, takže neotevřel hubu pořádně, no radši nebudu vzpomínat. 
Je to těžký, každopádně veterináři by neměli být tak nadšení a hýkat a podávat Librelu na to, co jste psala: “Na rentgenu se zjistilo, že ma srůsty na páteři a nějaký nepatrný nález na zadních kloubech.” 
Prdele, proč? Proč to dávat takovému psovi? To je fakt last resort, lék poslední instance, věc, která se nedává na srůsty na páteři. Mohli jste na si šlapat ve vodě na pásu, rehabky cílený. Echjo, držím vám palce, ať Librela odezní u vás líp, než to bylo u nás. 🍀 

Plaka
Plaka 14.02.2026, 21:47:56 xxx:xxx.1987:cd34
»
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 14.02.2026, 21:08:07

Proč plichta? My spolu nějak soutěžily? Ptala jste se, odpověděla jsem, jaký význam může mít ponechání dělohy při kastraci. Že může i tak dojít k inkontinenci vlivem hormonů, jsem nikde nepopřela, nenapsala jsem, že tadááá, jedna metoda zaručuje, že fena nebude inkontinentní. 
Nevím, když se na něco optáte, místo abyste případně uznala, že ahá, to má něco do sebe, tak napíšete něco o pitvě a plichtě… No nic. 😎Já budu nadále věřit svému skvělému veterináři, který je velezkušený operatér a internista a má své ověřené zkušenosti. 

Plaka
Plaka 14.02.2026, 20:35:47 xxx:xxx.1987:cd34
»
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 14.02.2026, 20:16:40

Že vám to při pitvě nepřijde klíčové, asi není podstatné, když zkušenosti praktikujících operatérů jsou jiné. 

Plaka
Plaka 14.02.2026, 20:32:37 xxx:xxx.1987:cd34
»
Odpověď na příspěvek uživatele marcelaamax z 14.02.2026, 20:03:40

Huf uf, dobře, že jste jeli a je to venku. Můj tip je hlavně fence otřít vlhkým ubrouskem všechny oholený chlupy z pupíka (mimo jizvu, samože), a pak tričko či mikina s dlouhým rukávem. Rukávy navléct na zadní, za předníma nohama na kohoutku uzel a přichytit něčím k širokému obojku. Bude to větrat, nebude to škrtit a fena se k jizvě nedostane.

Plaka
Plaka 14.02.2026, 19:50:48 xxx:xxx.1987:cd34
»
Odpověď na příspěvek uživatele Sońa z 13.02.2026, 01:29:36

S odbouráním nežádoucích účinků Librely vám nikdo nepomůže. Musíte jen doufat, že problémy po vysazení časem samy vymizí. O co přesně jde ve vašem případu? 

Plaka
Plaka 14.02.2026, 19:24:12 xxx:xxx.1987:cd34
kometa:

vzít jen vaječníky. Výrazně to sníží riziko inkontinence

Já teda nevím, ale za tonus vnitřního svěrače močové trubice odpovídají estrogeny, které produkují vaječníky. Jak k tomu přispěje děloha?

Náš dvorní vet u velké feny, pokud je to možné a nejde o zánět dělohy, preferuje jen ovariektomii. Z jeho letitých zkušeností je pak riziko inkontinence nižší, operoval mi takto fenu, která měla příšerný falešky.
 Viz např. zde článek:
Ovariohysterektomie (odebrání vaječníků i dělohy) toto riziko výrazně snižuje, neboť z odstraněné dělohy zůstává pouze část krčku děložního, avšak část odborné veřejnosti má za to, že odstraněním dělohy se mění tlakové poměry v malé pánvi, což může mít za následek inkontinenci (pomočování). Inkontinence je nejdiskutovanější pokastrační komplikací. Vyskytuje se v závislosti na plemeni u asi 1-2 % pacientek po kastraci obojího typu. Některé z pramenů uvádí, že zejména u fen velkých plemen má technika operace vliv na možný výskyt pooperační inkontinence (nižší riziko při ovariectomii a naopak vyšší při ovariohysterektomii).

Marcel, držím palce, ať se feňule pěkně zrekonvalescentuje, klidný srůstání a zvládněte ty první dny. 🍀

Plaka
Plaka 09.02.2026, 18:23:12 xxx:xxx.921c:950e

ocásek mu malinko vypadal již při injekcích Librely,
Jen si zde potichu čtu, ale tohle mi nedalo. Kolik dávek a kdy naposled je dostal nebo dostali - byly podány oběma psům nebo jen jednomu? Můj vořecháček měl snad všechny možné typické i atypické nežádoucí účinky po podání Librely, byl prvním případem v ČR, který byl ofiko Zoetisu hlášen vetem jako pes, který musel být uspán kvůli Librele. 

Ted se jeden z kluků častěji kouše, svědí jej různá místa na těle.
To klidně může být následek Librely. Dermatitida, svědivost měsíce po podání první dávky, nemusí to mít s léky na šítnou žlázu nic společného. 

Plaka
Plaka 03.02.2026, 19:34:04 xxx.xxx.117.128
»
Odpověď na příspěvek uživatele Xerxova z 03.02.2026, 19:16:52

Může a nemusí. Nikomu nic nenutím, jen nápad, který funguje. Taky bych to řešila radši jinou cestou, ale pro klid Efe duši bych měla něco v rukávu, člověk se pak cítí jinak v nedejbože podobný situaci. 

Plaka
Plaka 03.02.2026, 19:17:43 xxx.xxx.117.128
»
Odpověď na příspěvek uživatele efe z 03.02.2026, 19:07:20

Bych to dělala jak na cvičáku, tam se štěňatům, mladým psům střílí z větší dálky, když blbnou nebo se na něco soustředí při hře. Většinou ani nehnou uchem, ale vnímají to. Časem se střelec přibližuje, pesani jsou v pohodě. Jestli by to vyhovovalo tvý smečce by bylo ideál vyzkoušet, nabídka od Arosek je skvělá.

Plaka
Plaka 03.02.2026, 18:51:33 xxx.xxx.117.128
»
Odpověď na příspěvek uživatele Arosek z 03.02.2026, 18:33:39

Vím, ale i to 6mm “puf” umí některý psiska vyděsit. Hlavně záleží na tom, jak by to zvládala Efe smečka. 

Plaka
Plaka 03.02.2026, 17:57:18 xxx.xxx.117.128
»
Odpověď na příspěvek uživatele efe z 03.02.2026, 11:48:48

Efe, krom rozhovoru s majiteli a paralyzéru mě napadla ještě jedna věc, která poměrně slušně funguje za předpokladu, že se tví psi nebojí hlasitých zvuků a střelby (případně je na to můžeš navyknout na zahradě). Kámoš tuto metodu zdárně používal na sídláku, když mu za háravkou lítali nezvladatelný obšourníci. 
Poplašňák, neboli poplašná zbraň 6 mm. Na tu zbroják není třeba, používá se běžně ve sportovce na zkouškách, závodech. Většina psů, která to nezná, se lekne a zdrhne, je to jen o zvuku, žádné zranění nehrozí. 

Plaka
Plaka 29.01.2026, 22:31:29 xxx:xxx.c205:1d83
»
Odpověď na příspěvek uživatele tetrivek z 29.01.2026, 22:08:03

Tak to paní dělá naschvál? Já bych udělala to samý, co jsem udělala se zdejší zdrhlou malamutkou, která v létě párkrát vlítla natvrdo do našeho plotu. Rotvice by ji roztrhla hubu vejpůl, kdyby ji skrz plot strčila. Nebo chytla za nohu. A totéž by proběhlo z druhý strany. Pet lahev s vodou, naběhla jsem tam jak čarodějnice s hlasovým projevem a čuba dostala coby bonus přes dírku ve víčku sprchu vody přímo na hlavu, do očí a čenichu. Od tý doby ma fena respekt (ano, občas jim ještě zdrhne), co se plotu týká. Páníčkům jsem vysvětlila, že je to v jejich zájmu, aby nebyli psi přes plot dotrhaný (jakože nějaká škuba na noze u mých psů i tak proběhla, stihla je cvaknout). 
Zkuste to samý udělat s moskevačkou, holt vy budete dělat hlídacího psa za plotem a vyřešíte to pro fenu relativně dobře, vysvětlíte to paničce.  

Plaka
Plaka 29.01.2026, 22:18:02 xxx:xxx.c205:1d83
»
Odpověď na příspěvek uživatele Sardullah z 29.01.2026, 21:34:30

Naprosto soucítím. U nás to k dokonalosti na podzim dovedl jeden kluk, odhaduju tak 10letý. Venčil na vodítku už hodně artritickýho starýho obr psa, který dřív občas zdrhal po vesnici, lovil zvěř po polích, teď už se sotva pes táhne. Slyším jekot u plotu, následně přišel žalovat Netvor, pak i rotvice, že se něco děje. Vylezu a ten kluk si sednul na podezdívku našeho plotu, psa tam položil hned vedle a hodlal pejsky kamarádit. Boha, čokle měli málem infarkt, starej pes toho měl taky plný brejle. Klukovi jsem vysvětlila, že takhle se pejskové nekamarádí, poprosila jsem, ať jde dál. Nemyslel to špatně, i tak mi to utkvělo v hlavě.

Jinak ječení domácích psů za plotem na průchozí vetřelce, to mám dnes a denně. Netvor je magor totální v tomhle. Nesnáším ječící psiska, tak to mám dva roky doma. Vydupal stezky podél plotu, lítá jak magor a jódluje, piští ve vysokým tónu, jak šiblá borderka si sleduje lidi a čokle, který jdou kolem do pole, číhá a ví, že půjdou zpátky. Strašný, hrozný, nenávidím ho za to. Povely Neječ, Neřvi, tvrdě za ty dva roky vydrilovaný fungujou na chvíli, přivolání od plotu taky už zvádá krásně i při procházejícím nepříteli. Soužití s Netvorem je v tomhle ne na pohodu, co se zahrady týká. Je to pakárna asi doživotní, nejde ho na nic přesměrovat. Může bejt utahanej z vycházky a stejně bude ječet… No nic, jen povzdech pro zdejší čtoucí, že dycky může být hůř, když máte psa magora (jakože doslovně). 🙂