Nevím, kam s tím, tak to prdnu sem 🙂
Našla jsem to tady: https://www.facebook.com/prirodanovinky z 28.11.2025
V Německu se na nové majitele psů dívají jinak než u nás. Neřeší jen „chceme štěně“, ale jestli se o něj dokážeme postarat celý jeho život. V některých regionech musí lidé, kteří si pořizují svého úplně prvního psa, projít písemným testem ještě před tím, než si ho odvedou domů. A během prvního roku je čeká i praktická zkouška – žádné triky, jen základy: výživa, veterinární péče, bezpečnost, signály psí řeči. Věci, které chrání zvíře i rodinu. Dolní Sasko to takto zavedlo už v roce 2013. Nejprve teorie, pak praxe v běžných situacích. Jednoduché, spravedlivé, funkční. Berlín šel trochu jinou cestou – nabízí dobrovolný „psí řidičák“, který majitelům umožní pouštět psy na volno ve většině městských parků. Motivace? Více výcviku, více ohleduplnosti a méně chaosu na veřejných místech. Možná to zní přísně, ale jeden krátký test je malá pauza před velkým závazkem. Pomáhá omezit impulzivní nákupy i pozdější vzdávání se psů, když přijde realita – brzké ranní venčení, bláto, strach, nemoc, zodpovědnost. Kdo psy miluje, ten se připravuje. Učí se, zlepšuje, bere to vážně. Krátká zkouška dnes může znamenat méně trápení zítra – a víc společných let, klidu a tichého psího funění u nohou.
Zdroje: Příroda je lék Informationen zum Hundegesetz – Niedersächsisches Ministerium für Ernährung, Landwirtschaft und Verbraucherschutz Das Niedersächsische Hundegesetz (NHundG) – Landesamt für Verbraucherschutz und Lebensmittelsicherheit Niedersachsen FAQ Hundegesetz – Senatsverwaltung Berlin Hinweise für Hundehalter:innen – Senatsverwaltung für Justiz, Verbraucherschutz und Antidiskriminierung Berlin
Určitě by se hodily takové testy i u nás. Já bych stála o řidičák na psa, i když v Praze se chodí na volno, chtěla bych řidičák. Jen nevím, jestli je řidičák před pořízením psa (což je blbost) nebo u prvního psa na furt (což je menší blbost, druhý pes může být trotl a nemusí na něj stačit to, co na prvního psa s řidičákem) nebo samostatně ke každému psovi (to by mělo logiku). A co když řidičák neudělám? Co bude se psem?
Kdyby to někdo našel a přeložil, bylo by to fajn. Já němčinou teda nevládnu, kromě guten tag a bite, vůbec (stejně jako všemi ostatními neslovanskými jazyky) 🙂