Tak to bych si s kamarádkou asi rozuměla, teda po téhle stránce 🙂
Příspěvky uživatele
Fiona.Praha
Já to mám tak, že se štěňátkem mluvím stejně jako s dospělými. I dospělým říkám, jdeme spinkat, jdi do pelíšku, ty jsi šikovná holka,…. A tak mluvím i se štěňátkem, tak se štěndo naučí klíčová slova - ven, zůstaň, pojď, loužička, bobek, fuj a mezitím se učí přivolání, používám 10 m šňůrku, doma sedni a pak třeba dej pac. Ale pro mne je nejdůležitější přivolání a fuj, dokud je na šňůrce a když chodí na volno, tak je ještě pro mne důležité počkej/stůj/zastav, prostě cokoli, aby štěně zastavilo. Na štěně nešišlám, prostě používám všechna slova, která bude poslouchat celý život.
Jenže teď je to jako s dětma - výchova demokracií. Stejné je to u psů, přece ho nebudu omezovat, povelovat, úkolovat,….v překladu buzerovat. Aspoň takovou mám zkušenost, takže někteří psa “nebuzerují” a radši ho tahají na flexině a stěžují si, jaký je pes hrozný, že dělá nebo nedělá to a to.
Asi by nějaká povědomost o vychovaném psovi byla vhodná, ale zase je to o tom, že to má někdo v sobě a někdo ne, jak říká RD pes musí uvěřit tomu, že víte, co děláte. Zažila jsem, kdy se známá snažila dělat přesně to, co jsem říkala nebo dělala s jejím psem, ale nějak to nefungovalo. Já zavolala ke mně a přišel její pes s vrtícím ocáskem, ona zavolala ke mně a nepřišel. Jak je to možné? Má několikátého psa, ale všichni chodili na flexině.
Pořád? Neřád? Já myslela, že už ho to přešlo, čuňase 🙂
By mne zajímalo, jak hledají nepříbuzné rodiče, podle wiki vznikl ČHP: Za základ tohoto plemene byli použiti slovenští čuvači a kříženci několika plemen přivezených z Kanady, kteří byli chováni pro maximální výkon ve spřežení a další plemena.
Škoda, že se to nepovedlo/nedotáhlo, mohlo to být naše užitečné plemeno a netahali by se sem naprosto nevhodní psi.
Možná by to fakt chtělo nějakou osvětu, rozšířit povědomí mezi lidi, že jsou to dost universální psi. Třeba kdyby vyhrál špic Cruft a stal se psem roku.
Před 12-17 lety běhali agility i malí špicové, byli šikovní. Ale to byl začátek agi a běhalo se s každým akčním psem pro radost, běhali také např. jezevčíci, čivavy, buldočci, bostonci. Dneska už to dávno nejsou ty hrátky se zvířátky. Špice a ostatní časem vytlačily akčnější plemena, vedou stále šeltie a borderky.
sutrik - ajóoó Chodský pes, na toho jsem úplně zapomněla.
acher - Český horský pes, toho jsem nikdy neviděla, koukám, že je zatím taky neuznaný FCI, nevím, k čemu byl vyšlechtěný
Proč musí do Německa na krytí? To jsou v ČR všichni příbuzní? 🤔
Už jsem to tu někde psala, známá kdysi chovala malé špice a říkala, že se díky malé základně a příbuznosti dovolilo krýt různé velikostní rázy mezi sebou. Těm malým asi dost uškodil pomeranian, který je roztomilejší. Myslela jsme si, že špic může být jenom jednobarevný a pak se začali objevovat s náprsenkami nebo fleky. Nevím, jestli se dřív mohli krýt jen stejně velcí a stejně barevní a pak se to rozvolnilo, takže z různě barevných rodičů můžou být vícebarevná štěňata. Co jsem o špicech slyšela a četla, tak jsou to takoví universální psi, žádná ořezávátka, hodící se téměř ke všemu. Určitě má své milovníky a patřil by asi mezi ta plemena, které je potřeba znova představit pejskařům, jako na Slovensku, ikdyž špic není české plemeno.
Zamyslela jsem se, kolik znám našich národních plemen a moc jsem jich dohromady nedala.…český fousek, český teriér, český strakatý pes (dřív Horákův laboratorní pes, stále neuznaný FCI ) a pražský krysařík (uznaný FCI teprve pár let), tím jsem asi skončila 🙂 O ČSV jsme se se Slováky chvíli “přetahovali”, ale nakonec je to jejich národní plemeno.
Tak já jdu asi proti proudu, bull se mi vždy líbili, časem se z toho vykrystalizoval jako nej SBT, ideálně v bílé barvě. Ale nikdy jsem si ho nepořídila, protože ze začátku jsem nebyla jistá, jestli bych ho správně vychovala, nechtěla jsem skončit tak, že bych s ním musela chodit mimo ostatní psy. No a pak jsem objevila kouzlo nelínajícího psa a rozhodnuto.
Ošklivý pes, když pominu genetické vady, podle mne asi taky neexistuje. Mně se nelíbí každé oko jiné, takového psa bych si dobrovolně nepořídila. Nepořídila bych si spoustu psů, ale z různých důvodů (typ srsti, velikost, barva, povaha), ale nemůžu říct, že jsou oškliví, jen se mi nelíbí, resp. líbí se mi něco jiného.
Budou štěňátka časem chovní psi, aby rozšířili základnu velkých bílých špiců?
💔
Fiona.Praha:Mně zase z toho, když ho učí blbosti, ale nechají ho venčit na podložku a s přivoláním si hlavu nedělají. Po pár týdnech nebo měsících je to blbec pes, který vůbec neposlouchá a stále se venčí doma. To vytáčí do ruda mne, když ho učí se venčit doma, proč jsou překvapení, že se venčí doma? No a když ho začnou “vychovávat” tresty, jsou všichni překvapení, že vrčí nebo štípne. A pak má takový miláček má našlápnuto k tomu, aby šel z domu nebo aspoň na zahradu.
EDIT: Nedalo mi to, často AI ověřuji, takže zase kecá.
SČKNO (Spolek český klub NO) i ČKNO to mají v chovatelském řádu stejné. Mají 3 druhy chovu. 1) výběrový (I.a II.tř.chovnosti - nevím, co to je),fena může mít 3vrhy za 24 měsíců do 8 let, po 8.roku může odchovat ještě jeden vrh, 2) kontrolovaný, fena může mít vrh 1x za rok, dovršením 8 let chovnost končí psovi i feně, 3) registrovaný (pro jedince, vedené v pom.registru), fena může mít 2 vrhy do 8 let a musí být nakryta psem z kontrolovaného nebo výběrového chovu.
Teď už požadavek (myslím, že to bylo v SČKNO) na omezení 5ti vrhů na feně za život. Protože teď, když začne ve 2 letech, stihne do 8 let 9 vrhů a pokud je tak výjimečná a zdravá, může jí být povolen vrh i po 8 roce, tj. 10.
Mně zase z toho, když ho učí blbosti, ale nechají ho venčit na podložku a s přivoláním si hlavu nedělají. Po pár týdnech nebo měsících je to blbec pes, který vůbec neposlouchá a stále se venčí doma. To vytáčí do ruda mne, když ho učí se venčit doma, proč jsou překvapení, že se venčí doma? No a když ho začnou “vychovávat” tresty, jsou všichni překvapení, že vrčí nebo štípne. A pak má takový miláček má našlápnuto k tomu, aby šel z domu nebo aspoň na zahradu.
Taky jsem to četla a zaujalo mne to. Nechtělo se mi hledat, jak to v klubech mají. Teď jsem se k myšlence vrátila a AI tvrdí, že NO nic takového nemá, což si myslím, že je blbost. Pokud to není blbost a někdo kryje každé hárání, protože může, chápu, že člen toho klubu navrhuje maximální počet vrhů.
Zatím díky všem za zkušenosti, zatím jsem přepočítala Alavis a ještě kouknu na jiné doporučované.
Nevím, jestli to pomůže, já přepočítávala ze složení. Dávkování pro psa do 10 kg na psím A bylo 2,25g 14 dní, pak 1,125g. Vzhledem k tomu, že hodnoty, až na Glukosamin, jsou v těch gramech stejné, dávkovala bych stejně koňský. Jen jsem nevěděla, jak je to s tím Glukosanem.
Složení 200g Alavis Triple Blend kočka a pes: Glukosamin sulfát 2KCl 52,47 g, Chondroitin sulfát 26,10 g, MSM – Methylsulfonylmethan 86,9 g, COLLYSS™ - hydrolyzovaný kolagen typu I 0,60 g, CARTIDYSS™ - hydrolyzovaný kolagen typu II 0,60 g, Vitamin C 0,86 g ve 200 g. Pomocné látky: Jablečný pektin
Složení 1 kg Alavis Triple Blend kůň: Glukosamin sulfát 348 g Chondroitin sulfát 130 g MSM - Methylsulfonylmethan 435 g Collyss 3,4 g Cartidyss 5 g Pomocné látky - Jablečný pektin 79 g
Použití Alavis Triple Blend kočka a pes: Iniciační dávka (prvních 14 dní užívání) denně a pak udržovací (pokračovací) dávka denně. Hmotnost 5-10 kg - 2,25 g prvních 14 dní a udržovací dávka 1,125 g, hmotnost 10-25 kg - 4,5 g a 2,25 g , hmotnost 25-45 kg - 5,85 g a 3,3 g, hmotnost 45 a více kg - 9 g a 4,5 g.
Neřešila to tu nedávno efe? Že ho nechala vyrobit na míru, byl drahý a k prdu a tak objednala z temu?
EDIT: bylo to ve Všeobecném pokecu 20.06.2026
Taky nejsem mzdová účetní, hledala jsem a všude je pojem řádné ukončení. V § 55 zákona č. 111/1998, na který se odkazuje § 14 zákona č. 117/1995, je uvedeno:
Ukončení studia § 55 (1) Studium se řádně ukončuje absolvováním studia v příslušném studijním programu. Dnem ukončení studia je den, kdy byla vykonána státní zkouška předepsaná na závěr studia nebo její poslední část. (2) Dokladem o ukončení studia a o získání příslušného akademického titulu je vysokoškolský diplom a dodatek k diplomu.
Takže jestli synek ukončí bez SZZ, tak to asi neplatí, protože nebylo studium ukončeno řádně. Předpokládám, že neudělal nějaké zkoušky a tak prostě na VŠ končí.