Jeden čas se všude objevoval dlouhosrstý NO nebo choďák, taky měl nějakou deformovanou páteř, byl takový sražený. Asi se to jednou za čas stává.
Příspěvky uživatele
Fiona.Praha
Tak jestli nebude Jessy výstavní, může být celý život holená do střihu, jaký se Vám bude líbit.
Známá má borderky a říkala, že jde do práce, cestou si koupí jogurt a když ho v práce otevře je v něm psí chlup 😂 Taky už chlupy neřeší, používají ty odchlupovací válečky a návštěvám to buď nevadí, nebo sedí na “čisté” dece a před odchodem je očištěna válečkem.
Moji veterináři (manželé) mívali hladkosrsté psy a říkali, že mají bezúdržbového psa, že ho vezmete vlhkým hadrem a může do kruhu na výstavu.
Já bych zas nezvládala ty krátké zapichovací chlupy. Kamarádka měla dobrmanku, luxovala a vytírala denně a ještě 5 let po smrti pesy nacházeli její chlupy. Vždy si “zanadávala” a hned pak zabulela.
Jessy je ještě maličká, má miminkovskou voňavou chudelatou srst. Trimování chce trpělivost a tu já nemám. Srst musí dozrát a pak to jde. Není třeba ji trhat, ona se pouští sama, možná by stačilo i jenom poctivě hřebelcovat nějakým furminátorem. Nevím, nezkoušela jsem, nemám tu trpělivost ani trimovat ani hřebelcovat. Proto jdeme jednou za 3-4 měsíce na trimování. Jo a před trimováním je lepší tak minimálně 14 dní psa nekoupat, aby byla srst mastná, jde to líp a po třeba týden taky nekoupat, přece jenom je kůže po trimování trošku citlivá. Jestli budete chodit na výstavy, tak asi bude potřeba kadeřnice nebo dobře nakoukat, jak přesně má být bílý knírač upravený.
Já tenkrát té psí kadeřnici věřila, že už to trimovat nejde. Pesa byla měkká, hebká a zvlněná a tak chodila až do smrti oholená. Někde jsem četla, že třeba když se pes 2x oholí, že je šance dát srst dohromady. Nevím, už žádné další trimovací pesy jsme to nezkoušeli.
Sorry, ale tohle bych jí teda neudělala ☹️
Já nedávno v nějakém článku viděla “nového rotvíka”, myslím z CHS v Srbsku, a to je teda fujky pes. V diskusi ho někdo označil jako maxibrabantíka. Fotku jsem si nestáhla a už si nepamatuji, kde jsem ho viděla.
Tak máte zkušenosti, furminátor asi vlastníte, to půjde. Jestli jste trimovala své psy sama a ještě jste chodila na úpravu do salonu, tak jste skoro profík 🙂
Bílým? Ti mají srst jemnější než třeba pepř a sůl. Znám pár bílých kníračů (jeden čas byla dost móda) a ti holení byli ovečky, jemní a vlnití. Kdysi mi ovečku z mé první pesy udělala neznalá psí kadeřnice. Já to taky netušila, že to mám zarazit a najít si jinou, pak už to nešlo napravit, ovečkou byla do konce života.
Trimovací srst se musí nechat uzrát. Zatím ji jenom češte, časem půjdou chlupy samy ven. Ale na to je Jessy ještě malá.
Aháááá, tak já pochopila, že dvojčata zůstanou spolu u syna. Ještě jsem si říkala, že jsou odvážní, že si je nechají oba, teda spíš jdou do výchovy dvojčat. Takže už jsem v obraze, díky.
Asi mi něco uniklo nebo jsem Doňa Mimoňa. Myslela jsem, že štěně-kluka si chtěl pořídil syn. Ale nakonec to jako rodina přehodnotili a vzali si dvojčata. Zdají se mi divné fotky velký a malý kluk, ale říkala jsem si, že třeba je štěněčí kluk větší oblíbenec nebo akčňák nebo … a tak se fotí častěji. Ale teď si teda nejsem jistá, že dvojčata bydlí spolu 🤔
Knírač se má trimovat a ne stříhat. Když se stříhá, trimovací srst změkne, začne se vlnit a ztrácí svou funkci. No a že Jessy slzí oči je vidět na fotkách. Chtělo by to prohlédnout, jestli ji nedráždí chlupy kolem očí a event. je ostříhat.
Držím pěsti, aby vše bylo v klidu a podle plánu.
Od jakého písmenka bude jména? Bude to “C”?
Myslím, že také bude dost záležet na rozhodčích na výstavách. Pokud uchovní cokoli, můžou se zodpovědní chovatelé přetrhnout a bude to k prdu. Stejně jako se tam rozčilovala ta slečna s tím 9měsíčním buldočkem, že byl 3., protože má moc “dlouhý” čumák.
Překvapil mne zákaz chovu frbulů v Holandsku. Naopak jsem někde četla, že se Holandsko dalo do boje a bude preferovat na výstavách delší čumáky (byl tam popsán i poměr mezi něčím a něčím) a že ty krátké čumáky nebude ohodnocovat, budou vada vylučující z chovu.
A zcela vedle sebe jsem byla z toho, že odebrali ty Sfinxe z rodin a majitelé budou čelit stíhání za týrání zvířat. Proooooooč? 😲
Jasan, že je to o lidech, ale taky trošku o zvyklostech. Pamatuji si, že před 20 a víc lety, kdy moje městská pesa zahradu pojala jako součást domu, musela jsem venčit mimo ni, takže kousek po vesnici a pak do lesa. Byla jsem k smíchu všem místním a ještě se vždy rozštěkala celá vesnice. V té konkrétní vesnici dnes venčí své psy jen náplava nebo lufťáci.
Kolik psů se v okolí venčí na podložku a nikdy nevyleze ven, netuším. Vím o pár malých psech, kteří se venčí i kolem baráku i doma, buď na podložku nebo kam je napadne. Za to si můžou majitelé sami, nevychovali psa k čistotnosti, jsou líní s ním chodit, tak radši uklízí loužičky, drhnou koberce nebo rozkládají podložky. Ale jako standard psa v bytě bych to teda neoznačila.
Ale asi se nemá cenu hádat o cizích lidech, psech a zvyklostech, ne?
Ňuňan 🥰
Nakonec největší povolený pohyb měli lidi, co venčili psy. Proto se útulky vyprázdnily. A pak i sportovci, takže když jsem šla bez psa, tvářila jsem se, že běhám 🙂
Tak jsem to myslela, že se pes vyčůrá a nemusí čekat, než se sebe páníček udělá člověka nebo člověk páníčka, aby mohli jít na špacír.
Stejně tak v noci na poslední loužičku před spaním, stačí otevřít dveře od baráku. Já se musím třeba v zimě celá zakuklit, abych venku pobyla celou minutu. Ale protože nikdy nevím, jestli třeba nepřijde taky neplánovaně 💩, obléknout se musím.