Sice to feně k ničemu není, ale je to prostě holý fakt, že měl někdo včas odhalit, že z téhle mazlík na gauč nebude. Mělo by to být ponaučení pro budoucí dovozy.
Příspěvky uživatele
Fiona.Praha
Krása a ta barva. Můj sen je mít chalupu se zelenými kachlovými kamny, na která by se dalo lehnout. Ale je to sen, který se mi nesplní. Tak kapáček závidím, ale v dobrém :-)
impact:Hm, já teda nechci bejt za rejpala, ale docela mě překvapuje, že se fena od těch děsně neomylných a ze všech nejspravedlivějších BADY z.s. pohybuje sama kdesi mimo civilizaci po silnici. 🫣
Zcela zjevně je to fena z jejich reportáže a navíc to podle komentářů vypadá, že je tam celý den. Asi jim pošlu smetáček a lopatku, aby si mohli pozametat před svým prahem, než budou někoho tahat v televizi. 🤣 Páč tahat někoho za to, že dá asociála kdejakému jelitu, kterej mu pak uteče a sám dát asociála jelitu, kterýmu pak uteče. To mi nevychází. 🤷♀️😂
Přejme jí, aby jí znovu lapli dřív, než ji třeba trefí auto. Blbé je, že už je chytřejší a bude obezřetnější, aby zas nevlezla do sklopce.
Je špatně házet všechny adopce z Balkánu/ciziny obecně do jednoho pytle. Jde spíš o přístup a zodpovědnost za psa, kterého sem přitáhnou. Určitě je tady mnoho psů, kteří se přizpůsobili a majitelé jsou spokojení a vše klape. Většina spolků/útulků psa dají třeba na rok do dočasné péče a když si po roce “dočaskáři” chtějí psa nechat a spolek nemá problém, stává se pes dočaskářů. Když je problém, řeší to spolek s dočasnými majiteli společně. Když je problém a soužití v dočasně nefunguje, vrací se pes do spolku a hledá se nový domov. Když uteče, semkne se komunita kolem spolku nebo příslušného plemene a psa hledají. Tohle, ale dovozů z Balkánu často nefunguje a v tom je ten problém. Několik nesocializovaných divochů uteklo a spolek, který je přivezl, se tváří, že majitel je debil a tím to hasne. Nechají je lítat po republice. Tohle tady fakt chceme? Spoléhat na to, že jsou aspoň kastrovaní a za pár let tu nebudou bezprizorní smečky polodivochů? Myslím, že ne. A proto je potřeba dát dovozům nějaká pravidla.
Tahle fenka měla bohužel zůstat ve svém známém prostředí, v Rumunsku. Měli ji odchytit, vykastrovat a zase vypustit. Evidentně je svobodná spokojená a o soužití s člověkem nestojí.
To asi ten sníh, taky to na mne zabírá 🙂 Jak začne sněžit, mám super náladu a raduji se a nezkazí mi to natažené xichty ostatních. A mám to tak pokaždé, když začnou padat vločky. Asi za to může nějaká zasunutá vzpomínka, spojená se sněhem, nebo jen to bílo, nevím. Jen to v Praze nezažíváme zas tak často. Může to tak působit i na psy. Všechny moje pesy se taky radují ze sněhu. Upřímně ale nevím, jestli je to tím sněhem nebo mnou, ale radujeme se společně 🙂
Fiona.Praha:Ne 🙂
Já nejčastěji používám: Máš něco s ušima? A druhá věta zní: Jsi hluchá?
Uvědomila jsem si další často používaný “povel”: Na co čekáš?
Tak to jsem teda zvědavá, co z toho nakonec vyleze. Držím pěsti, ať to není nic děsného.
A my “klikaři” jsme si z toho bambilionu věcí vylosovali úplavici ☹️
Tak já myslela, že ho to donutí neplýtvat značkovačem 🙂
Nechci číst celou diskusi slovo od slova, jen jsem ji přelétla očima, ale…. nenapadla veta úplavice (nevím přesný název)? Není to úplavice jako známe u lidí, že se člověk vys.r. z podoby. Ale laicky je to, že mozek nějak neumí hospodařit s vodou a nevnímá, že nemá žízeň a tak nutí psa lemtat a lemtat a tím pádem musí voda ven. Pes má furt žízeň, vylemptá litry vody a k tomu se mu v podstatě pořád chce čůrat. Nebývá to často, náš veterinář řekl, že to vidí podruhé v životě za svou cca 25ti letou praxi. Fenka dostala prášky, chvíli trvalo, než se to ustálilo a bylo po loužích. Je potřeba dávat prášky pravidelně ve stejný čas 2x denně a ideálně po 12ti hodinách.
Takže malý úspěch aspoň v tom, že není označkovaný celý dům venku i vevnitř 🙂. Myslela jsem, že si do toho pásu prostě nenačůrá, že to nejde.
Sice to není k tématu, ale nevím, kde to bylo a jsem zvědavá.
Jak dopadla bojovka Vasil a protiznačkovací pás? Je z prasátka čistotný pejsek?
Ne 🙂
Já nejčastěji používám: Máš něco s ušima? A druhá věta zní: Jsi hluchá?
My jsme to mívali podobně, dnes je jim 14 a 4 měs (ta slepá), 13 a 6 měs, 10 a 3 měs a skoro 9, takový domov důchodců. Takže už jsme sehraní.
Ale jinak to bývalo stejné. Když jsme měli první dvě, 8 let a štěně, tak to byl fičák. Měla jsem rozstřel asi 30 metrů. Štěně 15 metrů přede mnou a 8 letá 15 metrů za mnou. Měla jsem dojem, že se ta 8 letá courá schválně. Takže nejčastější bylo: Lízo počkej na mne, Sáro pojď. Pak jsme měli 11 let, čerstvě 1 rok a 3 měsíce a to byl masakr. Ta 11 letá se courala a ty dvě divošky šly každá jiným směrem 🙂. Ale vše jsme ukorigovali.
To je problém psaného slova, pak vzniká nepochopení se navzájem ☹️. V podstatě jste zopakovala to, co jsem napsala.
Já na své pesy zbytečně nemluvím, nevyprávím jim blbosti, komunikuji s nimi tak, aby věděly, kam mají jít, nebo co mají/nemají dělat. Často používám ke slovům i gesta (hodí se to ve vánici, větru, šeru nebo na dálku). Když člověk na psa moc mluví, jen tak bez důvodu mu vypráví, naučí se pes mluvení ignorovat. Když člověk mluví moc, je to stejné, jako by nemluvil vůbec 🙂 Je potřeba používat zdravý selský rozum, jak často a rád říká RD.
To je bohužel krutá daň za to, že máte tak obrovské laskavé srdce, do kterého se vejdou všichni ti geronti, kterým uděláte hezký konec života, bohužel to nikdy netrvá tak dlouho, jak byste si přáli.
Slova, která by tu bolest zmírnila, taky neznám. Držte se.
Sardullah:Tak předvčírem se mi vybavil tenhle příspěvek…hlavně to “nemluví na něj”…jsem si uvědomila, že jediný, kdy jsem na psy promluvila bylo, když se nejdřív Máťovi dostalo vodítko pod přední packu, no tak mu ho jdu “vyháknout” ..narovnám se, popojdu tři kroky a Gina ho má taky pod přední tlapkou…takže to jsem promluvila “to si ze mě děláte prdel”…a pak teda povel “hop” když jsem je nakládala do auta….jinak vlastně chodím ani snad na nic nemyslím, čistím si hlavu…jen automaticky monitoruju případné cizí psy…to potom poveluju, když je to nutný…
Tak jsem se chytla za nos a včera jsem se teda snažila na psy mluvit a jim to teda bylo úplně jedno, protože panička furt něco mele, no tak si povídá i při procházce a mě to teda taky nebavilo, tak asi zas budeme chodit mlčky.
Nicméně na mojí obranu bych chtěla říct, že moji psi dostali řádnou výchovu, bylo s nimi komunikováno a ví, co se po nich chce, když se po nich něco chce…a pokud nevědí, co se po nich chce, tak je jediný viník a to jsem já, že jsem to psa nenaučila, nevysvětlila…nezvládla…
Takže, když na své pesy mluvím, jsem divná já a moje pesy nedostaly řádnou výchovu?
Mým pesám tedy není jedno, co říkám. Naopak, když na ně mluvím, je potřeba vnímat. Chodí všechny na volno, proto potřebují nějak korigovat. Teď už teda 14tiletá skoro hluchá slepota se stále dobrým čichem chodí na vodítku a i s tou, i když už je skoro hluchá, se mluví, netahá se jenom vodítkem za obojek. Dokud slyšela, chodila také na volno a díky celoživotní komunikaci, to na ní nikdo nepoznal (je slepá asi 3 roky). Takže u nás je potřeba na své pesy mluvit. A proto nechápu ty, kteří mají své psy na flexině a nechají je lítat “jak utržené křídlo”, jak o svém psovi říká sousedka, ze strany na stranu, bez slovní komunikace. Nebo se nechají táhnout třeba louží, omotají se kolem stromu a maximálně si vzdychnou, že je pes strašný nebo blbý, že se neumí sám odmotat. Nechají se přitáhnout k nějakému odhozenému jídlu a koukají na to, jak se pes krmí a lamentují, že jsou lidi prasata. Tohle díky mluvení na své pesy řešit vůbec nemusím. Ale uznávám, asi jsem divná a jsem z Prahy. 100x jsem v okolí slyšela za těch cca 24 let, že moje pesy jsou chudinky, které musí poslouchat, ale na druhou stranu mám kliku, že si vždy pořídíme štěně, které se narodilo vychované, může chodit na volno a poslouchá.
efe:Náhubky viz. foto.
Mopse si bohužel pořizují většinou klasičtí majitelé gaučových psů, kterým dělá problém i každodenní procházka, natož aby psovi věnovali času ještě víc. Mopse chovám už dvacet let a s klidným vědomím můžu říct, že jsou velmi chytří, snadno cvičitelní (obr motivace na žrádlo), ale kupodivu jsou to taky celkem “sportovci” - v limitech své fyziologie samozřejmě.
🤣 To bych žádnému psovi na hubu nedala, ani na karneval jako masku za Hanibala Lectera 🤣
Žádného sportujícího mopse neznám, nemyslím si, že nejsou chytří. Žádný pes není hloupý, jen to s nimi lidi neumí. Mnoho lidí je líných dát psovi svou pozornost při venčení (mají ho na flexině, nemluví na něj, nevšímají si ho a často buď telefonují nebo něco poslouchají, často do toho mobilu čumí a jdou kam táhne pes), natož ho něco učit. Dají 2x povel, pes nic, tak je prostě blbej. Že pes netuší, co se po něm chce, dokazuje, že je prostě blbej. A proto u spousty lidí nechápu, k čemu psa vlastně mají.
A co je to za plemena? I to hraje roli. Čím měříte inteligenci? Tvrdý pes není hloupý, jen je tvrdohlavý/samorozhodovací. Těžko bude třeba jagoš čekat, až páníček doběhne a rozhodne za něj.