Čip se eviduje na plemenné knize? To jsem nevěděla. Ale asi drtivá většina ten čip nahlásí do nějakého registru. Kdyby existoval český, nahlásí ho i tam.
Příspěvky uživatele
Fiona.Praha
Jenže ona je opravdu mistr srdceryvných textů. Pár příspěvků jsem od ní četla a kdybych nebyla pevná ve svých názorech a nohama pevně na zemi, fakt bych jí asi přispěla.
Pokračování povídání o psech z Balkánu (Reportéři ČT)
No a tahle madam dlouhodobě funguje jinak. Kdysi dávno u ní proběhla kontrola, kde napočítali asi 170 psů a ona tvrdila, že 140 je jejích vlastních. Dost se specializovala na severská plemena a žilo u ní několik smeček, které se nesměly dostat k sobě. Co se s těmi psy stalo, nebo kolik jich má teď, netuším, ale poslední dobou jsem si všimla, že také vozí psy z Balkánu a stěžuje si, že je nikdo nechce. Nesleduji ji, ale občas na mne nějaká žebračenka vyskočí.
impact:Víte o tom, že by se to muselo zavést plošně, včetně importu zvířat s PP a podobně? Zákon ala spolek, který přiveze…. prostě není reálný.
Jinak samozřejmě souhlas.
Ale čistě teoreticky - kdyby spolek zaplatil odchyt poprvé a pes znovu utekl díky jinému spolku, tak to bude platit kdo?
Víte o tom, že by se to muselo zavést plošně, včetně importu zvířat s PP a podobně? Proč ne? Pes s PP dorazí do ČR s exportními PP a téměř všichni majitelé psa nahlásí na českou plemennou knihu. Nevím, jestli všichni, proto píši téměř. Mít fungující český registr čipů, dobrovolně ho tam nahlásí.
Prostě by bylo potřeba sjednotit pravidla pro dovozy, ať psů s PP, dovoz jednotlivce jednoho psa bez PP např. z dovolené nebo delšího pobytu v zahraničí nebo dovoz více psů ze zahraničí.
Ale čistě teoreticky - kdyby spolek zaplatil odchyt poprvé a pes znovu utekl díky jinému spolku, tak to bude platit kdo? Pokud se jedná o tuhle fenku, tak druhý odchyt by zaplatil spolek, kterému utekla z dočasky, tedy Bady. Ale je to hypoteticky, protože za první odchyt nikdo neplatil, odchytil ji Bady, kterému zase utekla a odchytí si ji zřejmě zase Bady. Jen si tedy myslím, že Bady o fenku. Jestli se nepletu, není to spolek jako útulek, ale spolek, který dělá odchyty. A tahle fenka asi nebyla komu vrátit, resp. kam. Dovozce nemá ani prostory, ani dočasky a nemyslím, že o její navrácení nějak extra dovozce stál. A k té staré paní, která jí vrátila a při převozu od paní kamsi fenka zdrhla poprvé, asi taky nebylo možné fenku umístit. Takže tohle je situace, která se doufám, už asi nebude nikdy opakovat.
Je to možné, jen to teď mohla být fakt síla 🙂, třeba oblíbená fenka nebo víc holek najednou. Tak hlavně, ať z něj v pohodě vyjde vše, co do něj nepatří.
Proti gustu, žádný dyšputát :-). Chceš mít doma tohle? Prosím, ale postav se k tomu čelem.
Proto bych zpřísnila pravidla pro dovoz, aby bylo jasné, kdo psa přivezl, kdo ho chtěl a je jeho majitelem a kdo si zajistí/zaplatí odchyt.
To je možná pravda, ale já si stejně takový sen nesplním, tak si to můžu malovat dál 🙂
Něco mi uniklo? Zřejmě jo. Žiji v dojmu, že jste si s Finnem (?) sedli. Najednou doma demoluje?
Sice to feně k ničemu není, ale je to prostě holý fakt, že měl někdo včas odhalit, že z téhle mazlík na gauč nebude. Mělo by to být ponaučení pro budoucí dovozy.
Krása a ta barva. Můj sen je mít chalupu se zelenými kachlovými kamny, na která by se dalo lehnout. Ale je to sen, který se mi nesplní. Tak kapáček závidím, ale v dobrém :-)
impact:Hm, já teda nechci bejt za rejpala, ale docela mě překvapuje, že se fena od těch děsně neomylných a ze všech nejspravedlivějších BADY z.s. pohybuje sama kdesi mimo civilizaci po silnici. 🫣
Zcela zjevně je to fena z jejich reportáže a navíc to podle komentářů vypadá, že je tam celý den. Asi jim pošlu smetáček a lopatku, aby si mohli pozametat před svým prahem, než budou někoho tahat v televizi. 🤣 Páč tahat někoho za to, že dá asociála kdejakému jelitu, kterej mu pak uteče a sám dát asociála jelitu, kterýmu pak uteče. To mi nevychází. 🤷♀️😂
Přejme jí, aby jí znovu lapli dřív, než ji třeba trefí auto. Blbé je, že už je chytřejší a bude obezřetnější, aby zas nevlezla do sklopce.
Je špatně házet všechny adopce z Balkánu/ciziny obecně do jednoho pytle. Jde spíš o přístup a zodpovědnost za psa, kterého sem přitáhnou. Určitě je tady mnoho psů, kteří se přizpůsobili a majitelé jsou spokojení a vše klape. Většina spolků/útulků psa dají třeba na rok do dočasné péče a když si po roce “dočaskáři” chtějí psa nechat a spolek nemá problém, stává se pes dočaskářů. Když je problém, řeší to spolek s dočasnými majiteli společně. Když je problém a soužití v dočasně nefunguje, vrací se pes do spolku a hledá se nový domov. Když uteče, semkne se komunita kolem spolku nebo příslušného plemene a psa hledají. Tohle, ale dovozů z Balkánu často nefunguje a v tom je ten problém. Několik nesocializovaných divochů uteklo a spolek, který je přivezl, se tváří, že majitel je debil a tím to hasne. Nechají je lítat po republice. Tohle tady fakt chceme? Spoléhat na to, že jsou aspoň kastrovaní a za pár let tu nebudou bezprizorní smečky polodivochů? Myslím, že ne. A proto je potřeba dát dovozům nějaká pravidla.
Tahle fenka měla bohužel zůstat ve svém známém prostředí, v Rumunsku. Měli ji odchytit, vykastrovat a zase vypustit. Evidentně je svobodná spokojená a o soužití s člověkem nestojí.
To asi ten sníh, taky to na mne zabírá 🙂 Jak začne sněžit, mám super náladu a raduji se a nezkazí mi to natažené xichty ostatních. A mám to tak pokaždé, když začnou padat vločky. Asi za to může nějaká zasunutá vzpomínka, spojená se sněhem, nebo jen to bílo, nevím. Jen to v Praze nezažíváme zas tak často. Může to tak působit i na psy. Všechny moje pesy se taky radují ze sněhu. Upřímně ale nevím, jestli je to tím sněhem nebo mnou, ale radujeme se společně 🙂
Fiona.Praha:Ne 🙂
Já nejčastěji používám: Máš něco s ušima? A druhá věta zní: Jsi hluchá?
Uvědomila jsem si další často používaný “povel”: Na co čekáš?
Tak to jsem teda zvědavá, co z toho nakonec vyleze. Držím pěsti, ať to není nic děsného.
A my “klikaři” jsme si z toho bambilionu věcí vylosovali úplavici ☹️
Tak já myslela, že ho to donutí neplýtvat značkovačem 🙂
Nechci číst celou diskusi slovo od slova, jen jsem ji přelétla očima, ale…. nenapadla veta úplavice (nevím přesný název)? Není to úplavice jako známe u lidí, že se člověk vys.r. z podoby. Ale laicky je to, že mozek nějak neumí hospodařit s vodou a nevnímá, že nemá žízeň a tak nutí psa lemtat a lemtat a tím pádem musí voda ven. Pes má furt žízeň, vylemptá litry vody a k tomu se mu v podstatě pořád chce čůrat. Nebývá to často, náš veterinář řekl, že to vidí podruhé v životě za svou cca 25ti letou praxi. Fenka dostala prášky, chvíli trvalo, než se to ustálilo a bylo po loužích. Je potřeba dávat prášky pravidelně ve stejný čas 2x denně a ideálně po 12ti hodinách.