Fikovnice:Ali, já se ještě hrabu z dluhů, auto taky “volá” po opravách a před chvílí jsem si podruhé během čtvrt roku šlápla na brýle. Víš co? Buďme rády, že nejsme mezi zatopenými. Je mi těch lidí strašně líto, což jim bohužel nepomůže.
Jinak ta plánovaná přehrada blízko Tebe/u vás (teda jestli to je blízko Tebe???) - v Nových Heřminovech - je o ní rozhovor s hydrometeorologem na iDNES. Přiznám se ale, že jsem si ten rozhovor nepouštěla, tak dávám pro ty, které to zajímá, odkaz:
https://tv.idnes.cz/rozstrel/rozstrel-miloslav-muller-cely-zaznam.V240916_151714_idnestv_jaha
Jestli někdo z vás viděl, jak to má být velké ta přehrada, tak mu musí být jasné, že takovou masu vody to nemůže zadržet. Musí se vybudovat ještě další poldry, odsazené hráze a podobně. Kromě toho třeba to, co přiteklo Opavicí, to nezadrží vůbec, ta teče směrem od Města Albrechtic. Možné by to snad bylo, pokud by ta přehrada ještě nebyla vůbec naplněná. Ale pokud se naplní, tak pak zadrží jen to, co se odpustí. Pro srovnání objem nádrže má být cca 15 mil. m3 , objem přehrady Slezská Harta na Moravici je 219 mil. m3 a níž je ještě další přehrada Kružberk. On je teď každej chytrej jak rádio a svádí se to na toho, kdo je první po ruce, že jo. Dokonce jsem četla i názor, že by se nemělo stavět v záplavovém území a ty baráky, co tam stojí, okamžitě zbourat…..no, to by teda v tom případě bylo celé Město Albrechtice, 80% Krnova včetně historického jádra a v Opavě celá čtvrť Kateřinky. Za přípravu přehrady se prý už utratila více než miliarda. Jo, domy, kde to má stát, už jsou zbourané, terén připraven, zůstala tam jen nějaká kaplička. Ale protože údolím vede hlavní tah na Polsko, tak se tam bude muset vybudovat soustava mostů a různých nájezdů, to bude myslím dražší, jak ta přehrada. A nějak fakt nevěřím tomu, že se to podaří vybudovat v plánovaném termínu. Podívejme se na D1.