Jo a stejně tak je omezen věk na minimální a maximální, takže nelze na PP chov krýt mladou nebo starou fenu, jak to normálně dělají množírny.
Fakt to není jen na uvážení chovatele.
OK, náš klub to nechává na uvážení chovatele, max jeden vrh ročně. Krýt fenu velkého plemene (od 50 cm kohoutkové výšky) můžete od ukončeného 17. měsíce věku, chovnost končí dokončeným 8. rokem, ale můžete dostat výjimku (!). Takže těch 6 vrhů na té feně není můj výmysl. A můžete jich výjimečně stihnout i víc. Bohužel.
No a hlavně v chovu s PP musí dodržovat alespoň ty minimální zásady jako zdravotní testy nebo počet vrhů na feně. Bez toho PP nedostane.
Počet vrhů na feně není nijak omezen, je to na zodpovědnosti každého chovatele. Jsou chovatelé, kteří udělají na jedné feně i 6 vrhů, víc si jaksi za její život neumím představit. Já si myslím, že OK jsou dva.
Jak píše anonym, že s PP mít doma 15 fen, to si jaksi neumím představit, to by ten člověk snad musel být motorová myš a nebo mít k ruce několik pomocníků a k tomu být miliardář. Neznám nikoho, kdo by tolik fen měl a že teda množky s PP taky jsou. Jedině snad mít půlku fen veteránek a druhou půlku v aktivním věku. A nebo ty veteránky darovat dál, což se taky děje. V chovu s PP lze vše dohledat, solidní chovatel má uvedeno vše na svých webovkách. A pokud to tam nemá, tak zřejmě má co skrývat a pak není ten chov úplně v pořádku. Pro GR i existuje taková mezinárodní databáze K9data, tam si chovatel může uvést ke svému psovi cokoliv, i aktuální fotku. Já tam hledám často.
Moji psi tvrdý chleba milujou. Nedostávají ho po tunách, to ne, ale když zbyde, pečeme si vlastní, tak nakrájím a podělím se. Pro německou ohařku je to jedna z top odměn, je schopná se pro patku tvrdýho chleba zlomit v pase. Dle mého to i čistí zuby. Nekrmím granule, krmím maso.
Moji milujou všechno pečivo, ale nedávám. Dávala jsem předchozí smečce, protože se právě tvrdilo, že na zuby, ale žádný účinek jsem tehdy nezaznamenala. Takže teď dávám ty kosti, nejlíp hovězí ocásky, kde je hodně masa a včas odeberu a vyhodím.
Teda chci říct, že i ze stejného spojení se ty geny namíchají jinak a dokud nebudeme mít nějaké testy alespoň na to, jestli to více předává fena nebo pes, tak je úplná blbost zohledňovat to v chovu, to už lepší službu dělá to vyřazování do chovu.
Tak já třeba dlouhodobějším sledováním jednoho krycího psa, resp. výsledků rtg loktů jeho potomků, všeobecně došla k přesvědčení, že tímto psem bych nikdy nekryla. Kdyby majitelé těch odchovů ty rtg nedělali, tak to nevím, protože do chovu šlo málo jedinců. Někteří chov plánovali a na základě rentgenů do toho nešli, někteří dělali rentgeny jen proto, že to měli ve smlouvě.
Jinak já bych krytí stejným psem nikdy neopakovala. A to z toho důvodu, že mám jen jednu chovnou fenku a nemůžu si dovolit takto mrhat potenciálem. Ale znám chovatele, kteří mají několik chovných fen i psů a jedna jejich fena měla 3 vrhy a všechny se stejným psem, protože prostě ty výsledky rentgenů předchozích vrhů byly vždy nulový.
Jo…afgáni jsou psí víly a ve své podstatě se vznášejí, afgán ve výstavní srsti bere dech…
Teda docela mě mrzí, že to povětšinou vyhrávají afgáni v nějakých klasických barvách…tady zlatej, Milton (táta mýho afgána) byl pískovej…strašně bych si přála, aby tohle někdy vyhrál bílej pes…protože to je neskutečná krása.
No a teď si dovolím jednu veselou historku z natáčení…
no a pak střih a máme tady realitu, vyrazíte se svým afgáním psívílákem na prochajdu, tak to se vedle něho člověk nese jak pávice…a pak se vám tehle krasavec vyválí v …chtěla jsem napsat v exkrementu, ale to nevystihuje situaci..prostě se vyválí v hovně a cestou domů už to taková přehlídková hitparáda není, spíš se člověk modlí, aby nikoho nepotkal. A pak další věc…můj afgán byl jak kočka, takže přízeň mi projevoval nejčastěji tím, že se o mě otíral, přesně jak to dělají kočeny…a to si pak dává člověk kurňa majzla, aby to neudělal v tom smrdutém stavu…takže abychom byli ještě nenápadnější, tak jsem ho vedla s nataženou rukou, abych ho držela od sebe.
Jeho fotku nemáš? Nemyslím v tom pos.aném stavu, ale nějakou, abychom se mohli pokochat. 😉
Holky, já si upřímně neumím představit, že bych neměla řidičák, potažmo to auto…ne že bych nepřežila, ale život by byl pro mě podstatně složitější, už proto, že mám syna se zdravotním handicapem a starou maminku a musím je nějak přibližovat…o psech ani nemluvě…ono nejde ani o ten bonus, že je člověk do auta naloží a popojede někam k venčící lokalitě, ale už když je potřeba na veterinu třeba.
A další věc je, že když mám šichtu, tak bych mimo domov strávila minimálně o hodinu a čtvrt více, protože to by mi zabrala cesta MHD.
No prostě si vůbec neumím život bez auta představit. Auto pro svojí potřebu (ne jedno v rodině, ale moje vlastní) mám k dispozici asi 30 let a je to pro mě, nebojím se říct, ekvivalent svobody…kdykoliv můžu skočit do auta a jet kam chci. Pro mě už je utrpení, když mám auto v servisu a neměli k dispozici náhradní vůz a musím se tak nějak vystřídat s manželem a nebo se nechat vozit…to je utrpení mladého Boháčka.
Já si to vyzkoušela po manželově smrti, být bez auta. No, myslela jsem si, že to tak už bude na věky, však mám autobusovou zastávku přímo baráku. Jenže když jsem měla poprvé štěňata, tak se ukázalo, že to nebude tak jednoduchý. Kdo mě bude vozit na veterinu, jak to budu dělat, když budu muset jít dřív z práce kvůli prckům a z průmyslové zóny nic nejede. Chodila jsem tehdy hodně pěšky, ale časem se ukázalo, že to fakt takhle dlouhodobě nepůjde. Tak jsem ráda, že jsem to zvládla a už 2 roky jezdím autem.
Ono to nakonec fyzickými tresty skončí. Jenom nelegálními. Pes/psi takového člověka budou terorizovat okolí tak dlouho, než se místní chlapi ( tedy jestli ještě jsou ) nase…. A až budou mít zbraň obě strany, tak to teprv bude fičák. V ranném mladí jsem obdivovala hrdiny divokého západu. Ale mít je na stáří doma - nějak netoužím.
Aby to nevyznělo proti staříkovi z příběhu - toho nemám na mysli. I když mě udivilo, že má zbroják a nosil zbraň.
Spousta lidí nosí zbraň, legálně a skrytě, ani o tom nevíme.
Však já to znám,měla jsem ošklivě pokousanou labinu psem NO, který je agresor,ale nenosí košík,protože mu odírá čumáček a navolno je,protože se musí proběhnout (a taky by ho na vodítku bába neudržela)
A žádná změna i po tom pokousání, běhá nadále bez košíku? Tohleto fakt nepochopím a už vůbec ne to, že to někomu připadá normální.
A kvůli tomu, pro výstrahu, musela zemřít fena, která v té chvíli neútočila? Co kdyby někdo zastřelil vaší fenu venčenou na volno jen proto, že by mohla zaútočit? Nebo nechodíte se psy na volno?
Tak jestli jste to tady četla všechno, psala Varaxi, že je to její strýc a ta ovčanda útočila na jeho kavalíra opakovaně, viz příspěvky v tomto vlákně z 13. 2.
Ano, venčím na volno, ale moji psi ode mě rozhodně neobíhají 100 metrů a pokud vidím, že se blíží někdo se psem a neznám ho nebo vím, že se s jinými psy nesnese, odvolávám k noze.
😊Jsem se jen snazila vysvetlit i pohled ze strany majitele stenete, ne ze mate nekdo neco menit 😉nejsou tak otrkani a znali veci, aby to pro ne byla brnkacka.
Porad je jeste chapu, mam to nastavene stejne. Prusvih na veterine vyresim jakykoliv, nevadi mi nic. Ale naplanovat prevenci? Do toho se mi porad moc nechce.
Jinak - lze jim nabidnout faktickou pomoc, kdyz je stene v dosahu. Dojet na to vysetreni s nimi ap. Mozna to oceni vice nez slevu z ceny.
Jo, taky si myslím, že pomoc je super, s tím já nemám problém.
To sice nebola brokovnica, ale lovecka puska, ale asi tak, no.
Povedzme si rovno, kto poluje? VIP ludia vacsinou a potom taki ti typci v zelenom, ktorych stretavam kazdu sobotu vecer na pumpe, ked idem z pozemku.
Je to spolok, co ma vlastne pravidla. Poznala som iba normalnych polovnikov, nastastie, maso z ulovenych zvierat som s chutou konzumovala, takze som sa po case odhodlala ist s priatelom na posed.
Vysiel diviak, jedna rana, padol mrtvy. Za mna ok.
Narodny park je posiaty posedmi, nie je to cudne?
Zver je premnozena a plna streckov, jelene vyzeraju doslova choro. Parozie ale maju kvalitne, tazke, uplne ine, ako v Kojsove.
Znám několik myslivců, kteří vůbec neloví. Zbraň sice mají doma zamčenou v trezoru, ale nepoužívají ji, do lesa chodí zakrmovat a koukat na posedech. Fakt nekecám, jeden takový je můj kolega v práci, je mladší než já. V MS je registrovaný, ale v podstatě se činnosti spolku neúčastní. Pak mám jednoho myslivce naproti v ulici, hon bývá snad jenou za rok a jen na divočáky, byla jsem několikrát pozvaná na naháňku, ale nechodím. Posledně byl ještě můj manžel a žádné prase tehdy zastřeleno nebylo. Bažanty tu nemáme vůbec, zajíce jsem neviděla ani nepamatuju. Vidívám jen srnky a většinou jen na podzim, to chodí až na zahrady, ale nikdo je nestřílí. Sousedovi se jedna zamotala do pletiva, tak ji vysvobodil a pustil. Sám říkal, že jakmile se podívá do jejich očí, zastřelit nedokáže.
Raz mi na nejakom rodeu pri stole typek bez varovania strelil rovno pri hlave z pistole.
Tak mam traumu.
Nevím, jaký máte na SK zákon o zbraních, ale tento člověk porušil základní pravidlo použivání. Udělat to tady a poškozený to hlásit na PČR, tak dotyčný o zbraň přijde. Možná na čas, ale přijde.
Mě odrazuje to uspání. A taky si říkám k čemu bysme to potřebovali, jestli nebudeme uchovňovat.
Proč to vlastně Sarah chcete? Abyste věděla, jak si Váš vrh stojí?
Ano, psala jsem to. Abych jako chovatel věděla, jak to spojení dopadlo a jestli moje fena předává to, co předávat má. U goldenů to má ve smlouvě většina chovatelů.