Bobca:ano taky vybiška..(ale ta prga se u nás neříkala)…Pocházím z dědiny mezi Rýmařovem,Šternberkem a Uničovem…Směska nářečí…Osídlovalo se po válce pohraničí,takže tam se dá slyšet všechno..Já,ovlivněná ještě tchýní-přistěhovali se z “Tróbek”(Troubky u Přerova)…Moje máma pocházela od Uherského Brodu-Slovácko-"užička"..a táta-Volyňák.."gajuč",kakajo"..Já-nevím s kama to mám,ale říkám “dule”(dole)..jijou(jedí-jí)..nende(nejde)..Všude hned poznají,že nejsem z tama😊
Kamarádku mám od FM,takže věty..Stydím se “koho čeho”..jdu do řezníka..Pochytila jsem od ní hodně"výrazů"..V Kostelci n.Orlicí-nástavba-jsme se sešli spolužáci z celé republiky,takže to bylo zajímavé..Kladno,Praha,Krkonoše,Vsetín,Litomyšl.Valmez..HavlBrod..Pardubice-to když jsem první den slyšela “votevři vokno”..voči a “viď”..a to zpívání,jsem myslela,že pojedu dom..byla jsem na internátě..I z Písku u Jablunkova-napůl polsky…4 holky,co mluvily “kratce” a ostravským nářečím…🙂
Někde tu byl hantec..věděla jsem všechny výrazy v testu,bo brácha studoval v Brně a já to od něho pochytila..
to jsou nářečí,ale přesně-čím jsou krmeny děti na “déčku”. Jsem ráda, že už nemám malé děti…Připojuji se….👍
Já pocházím z Břeclavska, na Bruntálsku bydlím už cca 35 let. Takže jsem si prošla taky různými nářečími, ale na něco jsem si nezvykla a nenaučila se to. Třeba u nás se nikdy neříkalo “s kama” ale odkud nebo když už tak “odkaď". Taky se u nás říkalo ”jijou, důle, nende" a třeba ty “voči” nebo "votevři vokno" taky. Tady u Bruntálu jsem se naučila víc mluvit spisovně, protože nářečí z jižní Moravy občas někdo nerozuměl a zdejší mně jaksi nepřirostlo.