Zrzavci:Buď konec obtočíš kolem ucha
vlastního?
nebude to bolet?
😀
😂🤣
Zrzavci:Buď konec obtočíš kolem ucha
vlastního?
nebude to bolet?
😀
😂🤣
Zrzavci:Se psem ne ale s motorkama. A úplně to nevyšlo, pak se narychlo shánělo náhradní řešení. Já moc Bookingu nevěřím, vždy je lepší do místa ubytování zavolat či ještě líp napsat emila si sám a domluvit si to. Mít potvrzeno emilem, vytištěno a pak můžu v recepci mávat recepční před nosem tím, že takhle je to dohodnuto. V případě potíží mám lepší pozici, než s noname Bookingem. protože mi to potvrdila přímo emily z hotelu xy.
Díky, to asi bude nejlepší řešení, než tam někde zůstat s kufrem a se psem na dlažbě.
assil:Tak jen položením se to neodře a neušpiní, to se tak akorát stane když to poskakuje za běžícím psem. 😀
A my s vhodnými psami odkládáme na ocásek. 😀
A připnout přes rameno to jde, já si to teda obvykle věším kolem pasu. Jde tím i připnout psa ke kolíku, stromu.
Tak já mám špinavý i normální vodítka, ale jsou pogumovaný, takže umyju a pohoda. Mám prostě retrívry. 😀 Ale možná bych jednu flexi využila…kdyby tam teda nebyla ta krabice asi…na jednu fenu používám už x let stopovačku, sice jsem si po letech pořídila z biothanu, protože látkový popruh už byl děsně zasr…., a to doslova, ale i tak se to courá pořád po zemi.
Zkusím se zeptat tady…rezervoval jste si někdy někdo ubytování přes Booking se psem a nestalo se vám náhodou, že jste tam přijeli a nebylo možný se se psem ubytovat? Samozřejmě jsem si nastavila filtr, ale docela mám z tohoto obavy. Chci jet do Polska na výstavu a je to dost daleko, tak jedině s přespáním.
Zrzavci:Přééésně, je to blbej krám. Ale…..někdy se hodí. Však je taky někde mám. Modrou pro ščenátka a červenou pro hovada zlotřilý 😀
Jj, jak píšete tam, kde není možný volný pohyb psů, to chápu. Nebo pro psa, kterýho nemůžu na volno pustit, tam to určitě smysl má.
Zrzavci:Mně tam vadí ta krabice, nedává mi to dostatečnej pocit, že mám situaci opravdu v ruce . takže já do města určitě ne, ale jak říkám na určitou fázi výcviku, nebo venčení - jak píše Sardulah, kde můžu psu dát volnost, ale ne stopro, je to fajn. Ale do situací v provozu programově ani náhodou.
Taky mně tam vadí ta krabice. Když člověk psa někde odloží, tak tu krabici musí dát na zem a je to pak celé odřené a upatlané. A když to psovi sundám a chci dát do kapsy nebo si to připnout přes rameno, tak to nejde. 😄
Zrzavci:Jojo, to pevné vodítko a dva psy v pohodě, na flexině si to představit nedovedu a to ani v malý velikosti. Nicméně, já za sebe flexinu nezatracuju, hezky se na ní dá se štěnětem učit třeba bezpečný zastavování u chodníku, když už ví , ale není spolehlivý. A i to přivolání. A nikdy jsem neměla potíž, že by z toho vzniklo tahání. Vlastně pak, když už se Tali nepohybovala tak, že bych lítala vzduchem ale, nebyla spolehlivá, nebo, když hárala, tak nám flexina hezky posloužila. ale je to jako se vším, člověk musí vědět kdy a jak to použít a nezapomenout, že pořád, pořád je tam ta funkce pevnýho krátkýho vodítka, že toho psa nepouštím jak draka na provázku.
No právě, spousta lidí to tak používá a pak se diví. Mám pocit, že se stal i případ, kdy byl pes zvyklý na přechodu vystartovat dopředu a přejelo ho auto.
Myslela jsem si, že osel se nemůže nakazit stejně jako kůň. 🤔
Zrzavci:A hlavně - mám psa striktně u nohy, je to veřejné prostranství, prostor, kde se pohybujou davy, tedy i lidi, kteří se psů bojí, je tam ruch, i pes, který jel stokrát se může leknout, může se stát cokoliv. Prostě pes striktně u nohy, žádný očuchávání čehokoliv, žádný jojo na vodítku, natož na flexině.
Já právě z tohoto důvodu flexinu vůbec nepoužívám, je to pro mě na běžný denní chození nepraktická věc. Na normálním pevným vodítku 1,2 m max délky zvládnu dva psy, batoh, tašku v ruce a ještě tašku na rameno (takhle vybavená jezdím na výstavy a když se mně nechce vracet na parkoviště, unést to musím).
Sarah01:A kolik je ten maximální počet vrhů teda?
Takže jsem si to spočítala dle regulí ČMKÚ a je to 10 vrhů za život feny. Fuj.
Sardullah:Zákaz chovu bez PP se ani nikdy povést nemůže…už z meritu věci…kdo mi dokáže, že nešlo o “nehodu” nechtěné nakrytí a že cena štěněte nepokrývá moje náklady na veterinu, větší péči o fenu a následně o štěňata plus můj čas, který tím strávím.
Co teda budeme dělat…budeme všechna štěňata, co se narodí bez PP utrácet?
Jo můžeme nařizovat a evidovat a znepříjemňovat, ale to možná odradí nějakého slušného člověka, který chtěl, aby jeho Fifinka měla alespoň jednou štěňata…množírny to zase obejdou.
No pokusy asi byly, ale tak nějak to zase padlo na ty slušné, co všechno dodržují…
(titulek článku z roku 2017) Chovatelé více než pěti fen je musí nově registrovat. Množírny má omezit i povinné čipování psů
No nějak jsem si nevšimla, že by tohle mělo na množírny vliv…aneb papír snese všecko, ale v praxi to pokulhává…
Pak je tu ještě další věc a to je ta poptávka…mám velké obavy, že i kdyby se tady u nás povedlo a lidi chytli za frňák a výrazně se omezily nákupy štěňat z množíren a od překupníků, tak množky pojedou dál, štěňata budou kupovat překupníci a vozit do zahraničí…
No, to je právě o té evidenci, kterou množírny nedělají a nikdy dělat nebudou. Tam se štěně narodí a nikdo o tom neví. A můžou být miliony nařízení. To by snad musel někdo kontrolovat všechny dům od domu. A to nikdo dělat nebude.
assil:Chovatel s PP musí dodržet maximální počet vrhů na feně a předepsaný min a max věk daný Zápisním řádem ČMKU a klubovým chovatelským řádem. To je prostě pravda.
Nemůže si nafrkat na feně xx vrhů kolik chce jako množírna, ani chovat na půlroční feně nebo třeba 12leté.
Většina fen hárá 2x ročně, tak klidně může mít přes 20 vrhů a je plodná do smrti a chovatel s PP je prostě ve využití feny omezen.
A kolik je ten maximální počet vrhů teda?
assil:Není to na uvážení chovatele, to mají akorát množky, které kryjou každé hárání, tedy 2x ročně celý život feny. Vy máte povolený 1 vrh ročně, což je dokonce přísnější než zápisní řád ČMKU.
Ano můžete udělat 6 vrhů na feně, ale nějaká množka jich může střihnout klidně 20.
Že vám osobně 6 vrhů připadá moc je úplně jiná věc, o které tahle debata není.
Jde o to, že kdyby někdo chtěl ve vašem klubu udělat 20 vrhů na feně, tak s PP prostě nemůže.
To jsme se špatně pochopily. Moje odpověď byla především na vaše tvrzení, že chovatel s PP musí dodržet počet vrhů na feně, bez toho nedostane PP. A to není pravda.
ČMKÚ uvádí: “ideální počet je jeden vrh ročně.” Vzhledem k tomu, že GR patří mezi velká plemena, tak fena obvykle hárá 1x za 8 měsíců, výjimky samozřejmě jsou, ale taky opačné, kdy fena hárá 1x za 10 měsíců, někdy i za delší dobu. Takže i když nenecháte přestávku jedno hárání, tak se to těžko stihne, jedině že by fena měla 1 vrh v lednu a další třeba v prosinci, to ano, ale na to může dostat výjimku. Stejně tak jako na krytí po 8. roce věku. A ne, 20 vrhů za život stihnout nemůže.
Ještě doplňuju, RK na svých stránkách mimo jiné uvádí: Apelujeme na chovatele, aby nechali fenkám dostatečný čas na regeneraci mezi vrhy, podle velikosti vrhu, věku feny a její fyzické kondice.
Ještě doplňuju, pracuju u toho, takže vždycky zapomenu napsat úplně všechno, co jsem měla na mysli, příspěvek už nešel editovat….takže ano, jsou pravidla FCI, já jsem jen chtěla doplnit, že kluby často tato pravidla nezpřísňují a nechávají rozhodnutí na uvážení chovatele, protože předpokládají, že chovatel svoji fenu zná. A že nebude prase a nebude ji vycucávat do mrtě.
assil:Jo a stejně tak je omezen věk na minimální a maximální, takže nelze na PP chov krýt mladou nebo starou fenu, jak to normálně dělají množírny.
Fakt to není jen na uvážení chovatele.
OK, náš klub to nechává na uvážení chovatele, max jeden vrh ročně. Krýt fenu velkého plemene (od 50 cm kohoutkové výšky) můžete od ukončeného 17. měsíce věku, chovnost končí dokončeným 8. rokem, ale můžete dostat výjimku (!). Takže těch 6 vrhů na té feně není můj výmysl. A můžete jich výjimečně stihnout i víc. Bohužel.
assil:No a hlavně v chovu s PP musí dodržovat alespoň ty minimální zásady jako zdravotní testy nebo počet vrhů na feně. Bez toho PP nedostane.
Počet vrhů na feně není nijak omezen, je to na zodpovědnosti každého chovatele. Jsou chovatelé, kteří udělají na jedné feně i 6 vrhů, víc si jaksi za její život neumím představit. Já si myslím, že OK jsou dva.
Jak píše anonym, že s PP mít doma 15 fen, to si jaksi neumím představit, to by ten člověk snad musel být motorová myš a nebo mít k ruce několik pomocníků a k tomu být miliardář. Neznám nikoho, kdo by tolik fen měl a že teda množky s PP taky jsou. Jedině snad mít půlku fen veteránek a druhou půlku v aktivním věku. A nebo ty veteránky darovat dál, což se taky děje. V chovu s PP lze vše dohledat, solidní chovatel má uvedeno vše na svých webovkách. A pokud to tam nemá, tak zřejmě má co skrývat a pak není ten chov úplně v pořádku. Pro GR i existuje taková mezinárodní databáze K9data, tam si chovatel může uvést ke svému psovi cokoliv, i aktuální fotku. Já tam hledám často.
Zrzavci:Moji psi tvrdý chleba milujou. Nedostávají ho po tunách, to ne, ale když zbyde, pečeme si vlastní, tak nakrájím a podělím se. Pro německou ohařku je to jedna z top odměn, je schopná se pro patku tvrdýho chleba zlomit v pase. Dle mého to i čistí zuby. Nekrmím granule, krmím maso.
Moji milujou všechno pečivo, ale nedávám. Dávala jsem předchozí smečce, protože se právě tvrdilo, že na zuby, ale žádný účinek jsem tehdy nezaznamenala. Takže teď dávám ty kosti, nejlíp hovězí ocásky, kde je hodně masa a včas odeberu a vyhodím.
Tvrdé pečivo spíš prasátkům, zvlášť když jde o zbytky z domácnosti. Psovi na okus nejlíp syrovou kost.
assil:Teda chci říct, že i ze stejného spojení se ty geny namíchají jinak a dokud nebudeme mít nějaké testy alespoň na to, jestli to více předává fena nebo pes, tak je úplná blbost zohledňovat to v chovu, to už lepší službu dělá to vyřazování do chovu.
Tak já třeba dlouhodobějším sledováním jednoho krycího psa, resp. výsledků rtg loktů jeho potomků, všeobecně došla k přesvědčení, že tímto psem bych nikdy nekryla. Kdyby majitelé těch odchovů ty rtg nedělali, tak to nevím, protože do chovu šlo málo jedinců. Někteří chov plánovali a na základě rentgenů do toho nešli, někteří dělali rentgeny jen proto, že to měli ve smlouvě.
Jinak já bych krytí stejným psem nikdy neopakovala. A to z toho důvodu, že mám jen jednu chovnou fenku a nemůžu si dovolit takto mrhat potenciálem. Ale znám chovatele, kteří mají několik chovných fen i psů a jedna jejich fena měla 3 vrhy a všechny se stejným psem, protože prostě ty výsledky rentgenů předchozích vrhů byly vždy nulový.
Sardullah:Jo…afgáni jsou psí víly a ve své podstatě se vznášejí, afgán ve výstavní srsti bere dech…
Teda docela mě mrzí, že to povětšinou vyhrávají afgáni v nějakých klasických barvách…tady zlatej, Milton (táta mýho afgána) byl pískovej…strašně bych si přála, aby tohle někdy vyhrál bílej pes…protože to je neskutečná krása.
No a teď si dovolím jednu veselou historku z natáčení…
no a pak střih a máme tady realitu, vyrazíte se svým afgáním psívílákem na prochajdu, tak to se vedle něho člověk nese jak pávice…a pak se vám tehle krasavec vyválí v …chtěla jsem napsat v exkrementu, ale to nevystihuje situaci..prostě se vyválí v hovně a cestou domů už to taková přehlídková hitparáda není, spíš se člověk modlí, aby nikoho nepotkal. A pak další věc…můj afgán byl jak kočka, takže přízeň mi projevoval nejčastěji tím, že se o mě otíral, přesně jak to dělají kočeny…a to si pak dává člověk kurňa majzla, aby to neudělal v tom smrdutém stavu…takže abychom byli ještě nenápadnější, tak jsem ho vedla s nataženou rukou, abych ho držela od sebe.
Jeho fotku nemáš? Nemyslím v tom pos.aném stavu, ale nějakou, abychom se mohli pokochat. 😉