Odpověď na příspěvek uživatele assil z 29.04.2024, 08:31:10
Tohle může fungovat v případě zákazu, třeba zákazu chovu psů bez PP. To se ale nejspíš nikdy nestane, nebo určitě ne v jakkoliv dohledné době.
Můj dotaz ale směřoval na to, jak by to fungovalo, jak by se sledovalo, jak by se eliminovalo, pokud by byl povolen určitý počet vrhů, ale fena by rodila víckrát. Podle mě to fungovat nemůže. Nedovedu si představit, jak by se v inzerci sledovalo, jestli inzerovaný vrh je už nad počet povolených vrhů, když by to byl vrh bez PP (protože s PP je to sledovatelné) a v inzerátu se nemusí uvádět jméno feny.
Když jsem byla mimino, měla jsem fusak z beránka. A když jsem pak sama měla děti, tak pro ně jsem měla taky. Kupovala jsem nový, protože ten po mně a sestře byl už buhví kde. Byl vynikající, teplý, prostorný, hezký. No a tento po svých dětech mám schovaný. Už jen z nostalgie, protože do dnešních pidikočárků by se nevešel.
Odpověď na příspěvek uživatele J5 z 29.04.2024, 08:36:54
Ale no tak, zvířata se zabíjejí, nebudeme snad dělat, že je to nějaká výjimka.
Zabít nenarozené jehně (obecně mládě) pro kožešinu znamená zabít i jeho matku. Já v tom vidím tu zrůdnost, než když jehně zabijí později samotné a využije se maso i kožešina. Nebuďme naivní nebo pokrytečtí, chovají se a zabíjí zvířata pro maso a využijí se z nich i kůže (kožešiny) a nejedlé součásti.
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 28.04.2024, 07:17:17
I já mám takovou vestu schovanou, též z nostalgie. Koupila jsem ji tehdy pro sebe i pro sestru, jezdily jsme ven spolu. Vesta je ale pro mě, pro mé vnímání, něco trochu jiného, než kožich. A jak se mi dřív kožichy líbily, tak teď a vlastně už dlouho, mě nelákají. Tím neříkám, že to tak musí mít každý.
Edit: kožich z nutrie, nebo čepice, límec, jsou pro mě opravdu hnusné.
Je zajímavé, jak se během 35 - 40 let změnilo vnímání kožichů a kožešin z přírodních materiálů, tedy ze zvířat. Kdysi bych si paleto z lišky nebo kozy ráda koupila, ale neměla jsem na něj. Dnes bych to nevzala na sebe.
Odpověď na příspěvek uživatele Sarah01 z 27.04.2024, 14:46:17
Kožich, límec a čepice z nutrie jsou děsné. Vždycky, když jsem v tom někoho viděla, připadal mi jak nutrie. U jiné kožešiny jsem takový pocit neměla.
Mně se kdysi hodně líbila liška, stříbrná i modrá, a koza. Norkový kožich se mi nikdy nelíbil, ani bizam. Ještě bývalá pěkná kočka. Králík dost pelichal. Výborné byly dubeňáky, ale byly dost těžké. A jednu dobu byly módní kožichy z korejských psů, pamatujete?
Odpověď na příspěvek uživatele J5 z 27.04.2024, 08:38:43
To není tak úplně pravda. Některá zvířata původem třeba z Ameriky nemají u nás přirozeného predátora a vytlačují naše původní druhy až k zániku. Příkladem může být náš původní rak říční, který je vytlačován rakem americkým, proti kterému nemá šanci. Proto se v poslední době řeší invazivní druhy nejen u fauny ale i flóry a jejich eliminace.
Odpověď na příspěvek uživatele Orionka z 27.04.2024, 07:08:38
Myslím, že v některých oblastech vlci začínají problémem být. Stejně tak bobři. Ta absolutní ochrana dělá víc škody než užitku, protože díky ní už jsou početní stavy těchto zvířat dostatečné až vysoké (na některých místech) a zvířata páchají škody. Systém by měl být flexibilnější a dovolovat regulaci (odstřel, usmrcení) těchto zvířat a vlastně všech volně žijících zvířat, na takovou úroveň, aby zvířatům nehrozilo vyhynutí, ale aby jimi způsobené škody byly minimální, a aby nedocházelo k napadání člověka a domácích zvířat.
Odpověď na příspěvek uživatele Sarah01 z 26.04.2024, 17:47:27
Problém jsou podle mě peníze. Město asi neví co si za pronájem říct a nezáleží mu na psí výstavě, výstavách. Areál výstaviště je města. A vedení města nestojí za nic. Bohužel, taky v čele s ODS jako ti fialoví kašpaři, co řídí stát.
Odpověď na příspěvek uživatele Sarah01 z 26.04.2024, 16:04:29
Brno má možnosti přímo na výstavišti. Vždyť dříve byly brněnské výstavy fajn. Intercanis se odehrával částečně venku, většinou měly kruhy venku dogy a seveřani. A i pavilony byly zvoleny lepší, s okny, třeba dva plus venkovní plochy. Teď je výstavní poplatek vysoký, ale vystavovatelé za něj dostanou méně. A diváci za své vstupné taky. Mám dojem, že takhle, jak to v posledních letech je, tak to brněnské výstavy zabíjí.
Odpověď na příspěvek uživatele Sarah01 z 26.04.2024, 14:12:25
Sarah, asi je zbytečné se nějak navzájem přesvědčovat a snášet nějaké argumenty, když je/bude účast háravým fenám povolena. Vy to vidíte jinak než já, ale je to vlastně jedno. Já nemám psa a fenu nevystavujeme. Výstavy už mě ani nebaví. Dřív to pro mě byl svátek i jen se jít podívat na Intercanis, ale už mě to nebere. Od té doby, kdy se v Brně vystavuje jen v jednom pavilonu, byť velkém, kde je hluk, smrad, moc lidí,…
Odpověď na příspěvek uživatele Sarah01 z 26.04.2024, 13:46:28
Mně to připadá tedy dost uhozené (spíš tedy jako pomsta majitelů fen) - fena se nezůčastní výstavy maximálně jednou za půl roku a když vím, kdy hárá, hárá-li pravidelně, tak na tu dobu ji na výstavu nepřihlásím. Kdežto vzrušivý pes, který v přítomnosti háravky myslí pouze penisem, se asi nebude moci vystavovat nikdy, protože na každé výstavě nějaká háravka bude. Na jednu stranu budeme chtít po psovi, aby si háravek nevšímal, na druhou stranu chceme po krycím psovi, aby měl o háravku zájem… Nezávidím majitelům psů.
Odpověď na příspěvek uživatele Sarah01 z 26.04.2024, 13:42:49
Nevím no… Váš pes žije s fenami a na háravky je zvyklý. Ale psi, co žijí sami nebo jen se psy samci, to budou mít náročnější, i jejich páníci. Podle mě mělo smysl, že se háravky nevystavovaly a na závodech startovaly jako poslední.
Odpověď na příspěvek uživatele Sarah01 z 26.04.2024, 12:29:14
Kluby mohou podmínky chovnosti zpřísnit, tedy mohou je udělat přísnější než jsou dle ČMKU a FCI. Jenže k tomu zřejmě nebude v žádném klubu vůle. Já bych souhlasila se stanovením maximálního počtu vrhů na fenu plošně, autoritou, tedy FCI - ČMKU. Jenže se to nebude dodržovat. Ti, kteří i dnes prásknou mezi vrhy s PP “na tajnačku” vrh bezpapíráků, budou po vyčerpání legálního počtu vrhů práskat bezpapoše - fenu jako prodají rodinnému příslušníkovi a budou z obliga.
Zrušení zákazu vystavování háravých fen je z hlediska majitele feny moc fajn. Už míň fajn je to z pohledu majitele psa. Naštěstí mě to netrápí, ale dovedu si představit, že někoho to trápit bude.
Odpověď na příspěvek uživatele Sarah01 z 26.04.2024, 10:53:03
To je fajn, že jste doplnila ten poslední odstavec až s prodlevou a tak jsem o něm nevěděla, když jsem psala svůj předchozí příspěvek. Já nikoho neomlouvám. Ale ta fena bude rodit tak jako tak, buď štěňata s PP nebo bez PP. Jak to chcete postihovat? Jak to chcete řešit? Mohlo by se ustanovit, kolik vrhů může mít fena v životě - tři, čtyři,…např. Tak to iniciujte v rámci vašeho klubu a uvidíte odezvu. Ve skutečnosti to, že fena žije doma, má dostatek vody a žrádla, je luxus ve srovnání s životem jiných psů nebo jedinců jiných druhů domácích zvířat.