Tož tak já vám teda taky přeju povedený svátky a nejlepčejší novej rok a odteď do začátku druhého týdne ´26 se nejspíš neobjevím, možná načouhnu anonymně nebo jen počtu 🙂 Užívejte jak umíte.
Tož tak já vám teda taky přeju povedený svátky a nejlepčejší novej rok a odteď do začátku druhého týdne ´26 se nejspíš neobjevím, možná načouhnu anonymně nebo jen počtu 🙂 Užívejte jak umíte.
Třeba kromě alarmu poblíž opřou i žebřík, který ošetřovatel opici hodí přes vodu, až bude potřeba. Při troše štěstí poleze opice po žebříku směrem k ostatním opům a nikoli mezi lidi.
To se máte. Jak to děláte, když máte zánět pohlavních cest? Protože od toho zejména se mi to rozlézá do močových. Acylpyrin miluju, využiju každou příležitost si nějaký slupnout, no kdyby fungoval ze dne na den, asi nemám problém. Asi jinej gang.
Mám malý ruce, já ten foťák tím palcem ani neodemknu tím tahem přes obrazovku. A umím fotit i ve cvalu tím malým telefonem i dig. fotoaparátem 🙂 Na ty jedna ruka stačí… si tou rukou klidně i změním program nebo přeostřím, zatímco na chytrákovi se naopak prstem často překliknu a místo na to velké tlačítko na focení tlápnu vedle, kde se mění režimy, a najednou koukám, že točím video… meh.
Moc děkuji za tip!
S pouzdrem problém není, k telefonu jsem si už dávno přidělala karabinu, abych ho mohla nosit zavěšený u pasu. Problém je “kam s ním”, aby byl po ruce (z pasu si ho na vyjížďce jen těžko soukám, nosím dlouhé bundy a kabáty, aby mi splývaly a nevyjížděly z beder nahoru - ehm, aktuální…), nejlíp zatím vychází to zavěšení na krk (nebo na bezp. vestu ☝️) a při nepoužívání vhození mezi vnady pod vestou.
Tak kolem větších měst už se to děje. Velké kliniky pro malá zvířata vykonkurují samostatné veterináře do dvou let od otevření.
Ale když si při první vyjížďce…
a hříbata jsou taky zlo! (loňský duben)😄 Jsem ráda, že ti naši už berou rozum. Já hříbě nechtěla, ale když ti dospělí koně, co za něco stojí, jsou fakt drazí… No dá osud, že příště už budeme (nebo snad já si budu…?) kupovat jen koně 6+… (osobně nemám nic proti dorostencům 10+)
V Bruntále je to prý horší než v Brně.
Tak mám zase jednou zánět moč. cest. No, jasně, proč ne, tělo se před dovolenou hroutí, když to není kašel nebo střevní chřipka, musím si svou chvíli užít s něčím jiným. A to jsem nakonec tenhle týden ani nechodila dodělávat práci po večerech. Vzhledem k tomu, jak tady kmitám, přemýšlím, že půjdu ještě popracovat v pondělí během inventury. Ale mám obavu, že to už se tady nebude topit, a to se zánětem jako odmítám. To jen abyste si vy kýchající a ušitlakující neužívaly samy 😀
Četla jsem jen nadpis, takže hádám, že tím chtějí říct, že veterinární hypermarkety vykonkurují stávající lokální veterináře. Tak na to si tady v Sudetech počkám. A jestli veterinární hypersuper seberou mainstreamovou klientelu kočkařů a pejskařů a lokální veterináři se začnou více uvolňovat pro speciality, velká zvířata, návštěvy chovů a domácností - tak hurá!
Mně by hřebci nevadili, ale jezdíme v sezoně co víkend po akcích, často akce pro děti, sami pořádáme jednou měsíčně závody nebo jinou slezinu pro koně po většinu roku… Takže jde vše pod kudlu (už zase máme všechno úspěšně po kastraci, ťuk ťuk). Že by hřebci vykazovali nějak víc pohybu než ostatní jsem si nevšimla, ale tak já jsem zvyklá na poníky nebo plnokrevníky, a tam to prostě nepoznáte 😀 Tam se to podle podstaty buď co možná nehýbe a nebo hýbe pořád.
No a jak s krevnatějšími koňmi jakože nemám problém, tak toho našeho plnokrevníka nikdo nikdy se mnou u pokusu o zatahání neuvidí 😂 Ačkoli ze sedla tahám(e) kde co a ničeho se nebojí (klacky, pytle, čtyřkolku, lyžaře, sáňky, řetězy…).
Já zase nemůžu kobyly. Pár jsem jich v životě potkala, co se s nimi dalo povídat, ale to byly právě ponice nebo plnokrevnice. Teplokrevné kobyly byly vždycky zlo 😄 to mi do baráku nesmí, to kdyby k nám někdo nastěhoval, tak se na to budu jen z povzdálí koukat a možná po tom občas hodím mrkev…
A to nechtějte vědět, jak dlouho v ruce držím volant.
…nebo třeba takový toaletní papír. 🤪
Obě hříbata jsou WPBr. 🙂 Černý bude takový bubík, až nebude ze všeho tak vypleštěný, tak to bude (už povětšinově je) kliďas a pohodář. Zrzavej je lehčí typ, no a je zrzavej. Ehm. Ten bude asi trochu veselejší.
Lidi mě (i tady) před WPBr. varovali, já o tom taky úplně nerozhodovala. Oba jsou kříženci s koňmi v krvi, černej je způlky arab a zrzavej je ze čtvrtiny plnokrevník a ze čtvrtiny klusák. Hehe 😀
Dobré je, že od první vteřiny se u těch koní střídá velká kupa lidí, takže oni si zvykají na různé přístupy a tak. Tak snad nebudou takoví zaťatci, jak se o welshích povídá. No uvidíme, jestli někdy budu nějaký zážitek popisovat, a místní mi řeknou, že to je typický welsh. Já s welshi nemám zkušenosti, možná tak leda s tím naším staříkem, pokud má welshe v původu, ale to nikdo neví… No, čtyři nohy mají, jsou to koně, tak co už. Prodat se to dá vždycky.
Fikovnice sem tam něco postne na fejsbůku, zrovna teď jsem něco ráno viděla (nevím úplně ze kdy, ale bude to max pár dní).
To já jsem černého obsedala přes pytel na zádech pěkně, postupně, polehoučku, a i teď když mu zvedáme sedlo na hřbet, tak se celý chudák strachy scvrkne, že ho sníme… Je teda fakt, že ho sedláme jednou za 14 dní… No a s postrojem ještě veselejší, dostává francouzský chomoutek, takže navléct něco tak strašlivého a velikého na hlavu, to je vždycky velké dívadlo. Ale nezlobí, prostě se bojí, nevím čeho, na uši citlivý není, uzdečku si nechá dát už i od dětí (a ty nejsou zrovna top koordinované a navíc na něj sotva dosáhnou), tak prostě tohle musíme opakovat a opakovat, až se otrká, no…
Zrzavej ne, na toho si odkládám sedlo, když si potřebuji něco přerovnat při sedlání jiného koně, a on s tím stojí jak trubka. Když před něj dám chomout, tak do něj strčí hlavu, jako že co se podává chutného.
Taky čekám na vánoce a překlopení minut do plusu jako na smilování. Včera jsem trápila holčičky na jízdárně prací ze země, než jsme popracovaly a vysvětlila jsem, co třeba, byla půlhodina posledních paprsků pryč, tak jsem je poslala na procházku tmou a šla chystat krmení. Ale sem tam si na koně sednu a nebo něco zapřáhnu. Ten náš černej bude možná teď na roveň vaší almaře, má 510 kilo, to ta vaše žebřiňačka může mít klidně taky 🙂 A taky plašan. Naštěstí, co se s ním začalo pravidelně pracovat, tak se otrkává víc a víc, na ty zadky ale bude taky šašit. Myslím si, že zrovna on bude u oje spokojenější, než jen s postraňky, že bude mít oporu. To zrzavec, ten pokud přijde na to, že se dá zlobit, ten si nás bude dávat se vším… Nemáme nic velkého a zkušeného, k čemu je připřáhnout, ale v nouzi nejvyšší je nedaleko farma Bulovka (teda blíž Jítrava, ale to bychom se nedoplatili, a taky nevím, zda by “plyš” k něčemu takovému zaprodali). Ještě že obě hříbata nemají problém chodit ze špice, tam očekávám malé problémy na opratích 🙂 Co se posergatí týče, můžeme si ruky podat 😂 Mně jde navíc všechno tragicky pomalu. Jako plán je dostat černého letos (26) do vozatajského parkuru na soutěžích NPS, ale kdo ten plán uskuteční, to těžko říct. My jsme nic tak velkého nikdá sami nezapřahali, jestli to dokážu, budu se bít v prs, že mi budou muset dát silikon. Na vlastní triko jsem zatahala jen ty SHP, a to je sranda, proti tomuhle tanku na pružinách. A to ani nemluvím o tom, že z těch WPB jako někdy v daleké budoucnosti (a asi o pár šroubů v kostech) chceme udělat velmi nepěknou páru 😀 (nemáme nic jiného, budou muset spolu…)
Tak. Přesně. Bílé nesnášenlivé půjdou před naskladněním nových šlapat nudle. Já také staré neporážím, dokud nesou, ale u mě se nešikanuje, halt neomezený výběh je neomezený výběh. A oddělený prostor v kurníku má taky na čas návyku něco do sebe. Staré brécy se naučí novou krev tolerovat, když na ně nemůžou. Později jsem párkrát řešila, že večer seděla stará bréca u vchodu a číhala, kdy nová bréca vstrčí hlavu, ale rázně jsem to staré vysvětila a o pár týdnů již vždy chodily všechny pospolu.
Mám velkou radost, jak se dámy naučily na nášlapné krmítko. Od pořízení už jsou všechny profesionálními uživatelkami, myši mají útrum a nerozčiluje mě, že holky rozhazují víc krmení, než slepice stačí odpoledne vyzobat. Pro těchto deset uživatelek úplně stačí to jedno, přes den se u něj uspokojivě vystřídají. Pro větší komfort uvažuji o pořízení druhého (do každého by se dávalo jedno krmivo, nyní dávám pšenici i nosnicové granule do toho jednoho), ale momentálně to finančně není na pořadu dne 🙂 Stále nese pět děvčat z deseti. Dvě přepeřují, vypadají jak oškubaná kuřata (to se v těch mrazech vyloženě hodí) a jedna, o které mám pocit, že je již dopeřená, ale hřebínek stále bledý, tak u té si pěkně počkám, co předvede. A ty další dvě, co nenesou, nemám vytipované (taky je možné, že nese 7 slípek na přeskáčku). Nebudu se tím zas tak náročně zabývat, abych zjišťovala, až přijde ta chvíle, vyberu ty podezřelé a půjdou 🙂
Chápu, tak to jo, to je šikovné 🙂 Já se děsím toho, co podělám, až někdy jednou ty naše zapřáhnu k ojím. Ale mám na to tajný plán, nejprv budou tahat jen ty oje, v těch se můžou stavět třeba až na Měsíc, když budou chtít (viděla jsem dost hrůzostrašných videí na youtube, kde to vyloženě zavánělo krchovem) 😀 Ale oni nemají zlého vyčůraného úmyslu. No, na opratích s nimi zatím nechodím, to bych měla pořešit, achjo, jen ten čas, kde brát a nekrást… ☹️
aneka: máte to krásné, závidím, takového času na práci s tolika koníky! A krásné prostředí, určitě máte v okolí rovné terény na tahání. Já jsem si v pondělí zapřáhla do sulky, ale máme tady v podstatě jen dvě trasy podél potoka, které se dají nějak rozumně překlapat s vozíkem, vše ostatní je terén, po silnici kopce, po loukách a lesích kopce až krpály… Zase na vyjížďky a nadýchávání je to top 🙂
Ráda bych věděla, proč má ta stážistka SHP namotané postraňky na oji - měla taky problém s pohybem postraňků kolem zadních nohou? Nebo je to jen kvůli té akrobacii, aby si do toho pořád nestrkala nohy? Díky
Já jsem se teda na cukroví taky chystala až ke konci tohoto týdne. Měli jsme být už pátek doma, tak jsem si řekla, že bych si dala klidnější den s pečením. No ale v práci nestíhám a v pátek se nejspíš půjde aspoň na dopoledne, takže to když bude možnost jít, tak půjdu taky, čímž pádem volný pátek nehrozí. Achjo. Tak snad volný víkend a pečení o víkendu. Zapojím chlapa, bude sranda 😀
Co se investic týče, pořád si myslím na to elektrokolo, jedno velmi levné je u Říčan už dlouho na inzerci, jestli tam bude až pojedu na jih za kočkama, tak budu silně zvažovat, jestli to nekoupím. Jako měla bych!
Ten chytrej foun, co jsem si ho pořizovala jako že na fotky, tak ten má taky to ochranné sklo už dolámané. Říkám si, jestli bych ho neměla vyměnit a koupit nějaké celistvé, třeba by to prodloužilo životnost i tomu bazmeku.
jo, tohle primitivní nastavovátko máme na tepelném funidle v domečku, využívali jsme na vysušování po zatečení vody