Tak to bez diskuse! 🙂
Tak to bez diskuse! 🙂
No ba že 🙂
s telátky do mrazáku by se právě počítalo 🙂 (teda s Dexterkami, pokud by to bylo výhodnější, klidně i na prodej)
Jersey je krásná a ušlechtilá, ale proti Dexteru veliká a na mě mooc produkční. No a samozřejmě choulostivější, na nějaké trvalé držení venku to moc není. Zatímco ty Dexteři jsou k tomu vymyšlení.
No, jak kde není problém mléko dostat. Nejbližší mlékomat asi 50 km. Tu na severu mléčné krávy vybité. Jediný kravín na mléko daleko v horách, u Kořenova, momentálně ještě dál, protože přes hory je uzavříno kvůli sněhu… A jet tam jen na blind, když nemám cestu okolo, to se mi zase nechce.
Já mám v oumyslu nechávat pod krávou tele. Takže dojit budu, kdy se mi bude chtít, a že pro sebe budu mít spotřebu sotva tak litr na den (a to i když budu dělat ty sýry a podobně), tak mi bude bohatě stačit jen odcmrndávat 🙂
Až zase pojedu za známou do Křižan, tak se musím zeptat, jestli ještě dojí… vždycky na to zapomenu!
jů, teď mi došlo, z čeho pochází slovo “pub” 😀
No jo, co už, tak po jak dlouhé době (mám to už doma, to odčervovadlo) mám dát ten fenbendazol? Nebo můžu přikoupit hříběti ten, jedno balení, hříbě má 400 kg, tak můžu do něj mrsknout tu pastu celou (kdo ví, jestli mi to taky celé sežere, žejo)…
Stejně musím čekat na mrazy a ty budou zase až po Vánocích hádám.
To mě právě taky drtí. A ty úředníky na KVS zrovna tak. Jako chápu, že i mezi těmi úředníky se může najít shnilé jablko, někdo, komu prostě o zvířata nejde, při studiu veteriny mu šlo jen o dobrý flek a nebo vybíjet si sadistické choutky na živých tvorech (ale to může dělat i řezničinu na jatkách nebo zootechnika nebo co), ale vsadím se, že většina těch veterinárních inspektorů je z těch podmínek, se kterými musejí pracovat, zrovna tak frustrovaná jako my. Z toho rozhovoru na Equichannelu to vyloženě čiší…
Aha, vidíte, já spoléhala na info tady od Anonyma… no ale ministr pro sport nebo jak se tomu, co to je za kravinu.
300 m bahnem k závoře? To je součást výběhu? A ta závora je uprostřed výběhu? To je vostrý.
Asi neuvažujte a stěhujte, tohle vám to malé dítě ani v bahně neujde a kočár tam rvát si neumím představit.
A nebo (!) si prostě zaplaťte hlídačku na dítě. Nějakou študentku, maminu na mateřské, čilou důchodku. Nebudete muset zpevňovat, hlídačka se bude hodit i na jiné aktivity než na koně a dítě bude pořešené. A vy můžete dál amazončit 😀
Jestli je to rozumná vzdálenost od vjezdu do ohrady k přístřešku, tak zkusit rozvážit, zda by nebylo průchozí to zpevnit na svoje náklady a bylo by vyřešeno (když si spočítáte dojíždění za koněm 20 km, ty náklady by se vám mohly celkem rychle vrátit nehledě na případnou slevu z ustájení, kdyby se to tam trochu zcivilizovalo vaší vinou).
Celkem za levno by se to dalo (stáhnout z drnu a) vysypat třeba makadamem nebo čedičem, něčím, o čem se ve stájích normálně neuvažuje, ale vám to může být jedno, protože nepotřebujete, aby po tom chodili koně… Případně vyložit “koleje” betonovými pražci, že budou zpevněné jen ty dvě “kolejnice”, po kterých auto dojede. U stáje pak dozpevnit plácek, na kterém se bude dát otočit.
Při rozumné dohodě s ustajovatelem by se dala příjezdová cesta do výběhu ohradit, aby na ni nemohli koně, a pak se tak moc nerozbahní, když po ní budou jezdit jen auta a capat pěšáci. Taková trasa se pak dá i třeba vysypat štěpkou nebo pořešit jinými méně nákladnými prostředky.
To řešení příjezdovky ovšem notně závisí na místních podmínkách, na některých místech, v některých svazích, tohle prostě nepůjde.
Případně do výběhu jen doplnit budku, do které se bude zavírat dítě. Budka bude suchá, může v ní být třeba hromádka písku na hraní nebo kreslení nebo ten telefon na šoupání nebo tablet na pohádky. Provleču dítě za ruku nebo v šátku bahnem a vložím do budky, odkud si je posléze zase vyzvednu.
Poznámka o mrazu je na místě, nicméně:
Já chci taky krávy! Nic o nich nevím, ale chci. Achjo, chci někde ochutnat surové kravské mléko, zda bych to pila… Jako vím určitě, že tvarohy a hlavně sýry, tím bych se cpala celé dny. No a fakt je, že zbytek se dá dát slepicím, prasátkům… zadělávat s tím chleba….třeba. Pozemky bych na to i měla, ale u herek není voda a tam, kde máme po pozemku potok, tam bych musela za kravkami chodit extra. Sice by mi nebylo blbý je tam nechat třeba tři dny bez dozoru, ale sousedům by nebylo blbý si přilepšit nehlídanými kravkami do mrazáku, takže… A já je chci mít ochočené, vymazlené, zatahané…
Tyjo, teď mám na “hraní” Xiaomi, jak tak koukám, asi si ho nechám a nějak vymyslím jak ho líp upevnit, abych ho mohla brát bezstarostně na koně. Nejraději na krk bych si ho dala. Najdu přetrhnutelný provázek…
Tož tak Equest Pramox tradiční výpadek u dodavatele, takže bude Equimax, který má podle všeho podobné účinné látky. Snad ty střečky tím tedy podchytíme. Jak škrkny, to nevím, no můžu pouvažovat ještě o fenbendazolu někde v předjaří.
Horsano nechcete nám to přepočítat, prosím prosím, koukám jako kocourek ze Šreka…
7,5 mg na kg v balení na 700 kg znamená obsah účinné látky v balení 7,5 mg x 700 = 5250 mg. Když to chceme dát v dávkování 10 mg/kg, tak 5250/10 = 525 kg na jednu pastu.
Když nemrzne, máčím i tu kombinaci seno/sláma 😀
Jako ohlášené kontroly u podezření na špatnou péči nebo týrání zvířat…
Oni můžou udělat i neohlášené, ale bez majitele se nedostanou do objektu nebo na zabezpečený pozemek. Do domu určeného k trvalému obývání se dokonce nesmějí bez souhlasu majitele vůbec dobýt, to jedině za asistence policie a samozřejmě jedině při důvodném podezření na závažné týrání, jinak smolíkof.
Jinak ČOI a hygiena, pokud vstupují do objektu určeného k trvalému obývání, mají stejné podmínky. Pokud chce hygiena zkontrolovat kadeřnici nebo nehtovou pracovnici, která pracuje doma, musí ji tam někdo pustit. Moje fyzio má kancelář doma, když nebude doma, nikdo jí provozovnu nezkontroluje, teda pokud přes okno nebude vidět samopal na stole.
Slušný lidi, kteří se snaží všechno dodržovat, jsou ideální pro kontroly. V domluvený čas kontroly jsou na místě, mají k dispozici potřebné dokumenty (neřeknou, že je ztratili nebo je má někde někdo jiný nebo je sežral pes), poskytují součinnost a snadno se uzavírá případ, protože nařízenou nápravu hned zjednají (to se rád úřad přijede podívat na opakovanou kontrolu, zda je napraveno).
Kamarádka měla na udání KVS kontrolu u koní, vytkli jí bahno ve výběhu, že měli koně umazaná kopyta, vytkli jí nízký přístřešek pro koně (máme nižší, ale nás zatím nikdo neudal) a nařídili přístřešku zvednout střechu. Tak padesát tisíc v čoudu na v podstatě vybudování nového přístřešku, ještě pokutka tuším sedmička, do státní kasičky, a za dva měsíce se jelo na opakovanou kontrolu a udělaly se fajfčičky a úředník odjížděl spokojen.
Jsou puštění momentálně na pastvině mimo náš stabilní soubor ploch, tuhle pastvinu uvidí s trochou štěstí zase až za rok. Takže bych ráda nadopovala ještě než je z téhle pastviny stáhnu na ty stabilní, kde pak budou v létě rotovat z jedné na druhou… Boxy (přístřešek) čistíme průběžně, desinfekce je bohužel v našich podmínkách úsměvné pomyšlení, to leda pokud by byla nějaká kritická nutnost, tak bychom to vše mohli zaházet vápnem. Ale koně jsou zdraví, hříbě je veselé a hravé a tlusté, nečekám, že by bylo nějak masivně začerveno. Prostě prevence. Odpo těm vetům zavolám, přes poledne pauzírovali. E.Pramox nemívají, posledně mi vnutili nějaký asi Equistrong, ale letos bych ten Pramox docela ráda, tak je nechám ať to prostě objednají a fertig. Škoda, že náš vetozubařokovář je uražený (úrazem), tak mi to nemůže přivézt, chtěla jsem, aby mi kouknul na kopyta. No ta nejpodezřelejší kopyta viděl o víkendu kovářský vyučenec (papír bude mít na jaře), který prohlásil, že vypadají v cajku, takže mě trochu uklidnil…
pod hladinou. V teple vylétnou z larev… mrchy
Mno jo, a já zrovna právě to škrkavkové hříbě mám (proto Horsana tak zdůrazňuje to odčervo), takže bych to měla pořešit. Jdu zavolat vetům. Díky za připomínku.
Nojo, kdyby na to dorota měla čas a finance, třeba bude jezdit po všech čertech. Ale prostě jí na to nikdo peníze nedá a čas musí věnovat tomu, co určí zaměstnavatel, tedy zejména naplánovaným věcem. Tu služebku musí především vždycky předem někdo schválit. A musí na to být rozpočet… Pokud byl ten úředník laxní k vážnému podloženému podnětu, opakovanému, po nějaké roky, tak má být hnán k odpovědnosti, o tom žádná. Ale ty důvody, proč nelze okamžitě reagovat na každé podání výjezdem, jsou prostě objektivní. Ten úředník se bohužel nemůže řídit emocemi stejně jako my civilové.