Tak. Přesně. Bílé nesnášenlivé půjdou před naskladněním nových šlapat nudle. Já také staré neporážím, dokud nesou, ale u mě se nešikanuje, halt neomezený výběh je neomezený výběh. A oddělený prostor v kurníku má taky na čas návyku něco do sebe. Staré brécy se naučí novou krev tolerovat, když na ně nemůžou. Později jsem párkrát řešila, že večer seděla stará bréca u vchodu a číhala, kdy nová bréca vstrčí hlavu, ale rázně jsem to staré vysvětila a o pár týdnů již vždy chodily všechny pospolu.
Mám velkou radost, jak se dámy naučily na nášlapné krmítko. Od pořízení už jsou všechny profesionálními uživatelkami, myši mají útrum a nerozčiluje mě, že holky rozhazují víc krmení, než slepice stačí odpoledne vyzobat. Pro těchto deset uživatelek úplně stačí to jedno, přes den se u něj uspokojivě vystřídají. Pro větší komfort uvažuji o pořízení druhého (do každého by se dávalo jedno krmivo, nyní dávám pšenici i nosnicové granule do toho jednoho), ale momentálně to finančně není na pořadu dne 🙂 Stále nese pět děvčat z deseti. Dvě přepeřují, vypadají jak oškubaná kuřata (to se v těch mrazech vyloženě hodí) a jedna, o které mám pocit, že je již dopeřená, ale hřebínek stále bledý, tak u té si pěkně počkám, co předvede. A ty další dvě, co nenesou, nemám vytipované (taky je možné, že nese 7 slípek na přeskáčku). Nebudu se tím zas tak náročně zabývat, abych zjišťovala, až přijde ta chvíle, vyberu ty podezřelé a půjdou 🙂
Chápu, tak to jo, to je šikovné 🙂 Já se děsím toho, co podělám, až někdy jednou ty naše zapřáhnu k ojím. Ale mám na to tajný plán, nejprv budou tahat jen ty oje, v těch se můžou stavět třeba až na Měsíc, když budou chtít (viděla jsem dost hrůzostrašných videí na youtube, kde to vyloženě zavánělo krchovem) 😀 Ale oni nemají zlého vyčůraného úmyslu. No, na opratích s nimi zatím nechodím, to bych měla pořešit, achjo, jen ten čas, kde brát a nekrást… ☹️
aneka: máte to krásné, závidím, takového času na práci s tolika koníky! A krásné prostředí, určitě máte v okolí rovné terény na tahání. Já jsem si v pondělí zapřáhla do sulky, ale máme tady v podstatě jen dvě trasy podél potoka, které se dají nějak rozumně překlapat s vozíkem, vše ostatní je terén, po silnici kopce, po loukách a lesích kopce až krpály… Zase na vyjížďky a nadýchávání je to top 🙂
Ráda bych věděla, proč má ta stážistka SHP namotané postraňky na oji - měla taky problém s pohybem postraňků kolem zadních nohou? Nebo je to jen kvůli té akrobacii, aby si do toho pořád nestrkala nohy? Díky
Já jsem se teda na cukroví taky chystala až ke konci tohoto týdne. Měli jsme být už pátek doma, tak jsem si řekla, že bych si dala klidnější den s pečením. No ale v práci nestíhám a v pátek se nejspíš půjde aspoň na dopoledne, takže to když bude možnost jít, tak půjdu taky, čímž pádem volný pátek nehrozí. Achjo. Tak snad volný víkend a pečení o víkendu. Zapojím chlapa, bude sranda 😀
Co se investic týče, pořád si myslím na to elektrokolo, jedno velmi levné je u Říčan už dlouho na inzerci, jestli tam bude až pojedu na jih za kočkama, tak budu silně zvažovat, jestli to nekoupím. Jako měla bych!
Ten chytrej foun, co jsem si ho pořizovala jako že na fotky, tak ten má taky to ochranné sklo už dolámané. Říkám si, jestli bych ho neměla vyměnit a koupit nějaké celistvé, třeba by to prodloužilo životnost i tomu bazmeku.
NN myslíte, že Rus bude chtít pokračovat na západ? Že bude chtít zahájit fyzickou válku s EU? Vždyť se přeci jen brání před roztahovačností NATO. A nebo myslíte, že chce Rusko pouze zabrat ty země, které přistoupily po roce 93 nebo který si to vytyčili jako datum, ke kterému chtějí vrátit status quo?
Odpověď na příspěvek uživatele Orionka z 15.12.2025, 15:50:52
No a mně se nechce 😉
Pást býčky a dojit krávy je něco jiného. Já chalupy nemajíc prostě nebudu běhat dvakrát třikrát denně za krávama. A vody na pozemku nemajíc nebudu běhat i s vodou tuplem. Musím počkat, až bude příhodnější podmínka. A mezitím zjistit, jestli vůbec budu kraví mlíko pít, vždyť já to ani nevím, prý to někomu zvyklému na prefabrikát z hypersuper ani nechutná a jiným snad se to přímo ekluje. Tak to musím ještě oprubovat.
Stínky, šváby madagaskar a argentina, to ano, chovám vše dohromady a úspěšně odchovávám. Jen málo prostoru a málo se tomu věnuji. Chlap má u toho ještě šneky. Ale ten má terárko metr na metr, tak se to tam rozprostře. Já nemám pro Achatiny upotřebení, tak jsem měla zezačátku jen jednoho slimáka, ale ten zřejmě podlehl suchu…
Cha chá, tak se mi povedlo s posledními mrazy někde na konci listopadu strhat poslední rajčata, a drtivá většina jich za oknem dozrála! Ta jsem o víkendu šoupla do lednice. A co nestihne dozrát do konce tohoto týdne, to půjde zvířátkům (švábům a stínkám).
Slípky dostávají teď o víkendech šváby, hnědá vražedkyně dostává ty největší madagaskarské mrchy, na které musíte brát kladivo, když se jich chcete normálně zbavit. Malá raptorka je bez váhání za jejich výhružného syčení popadne a hned jim utrhne hlavu a pařátkem přidrží a porcuje a porcuje, dokud je co. Běluhy jsou opatrné, syčení švábů je znervozňuje, taky si mnohé neporadí s jejich tuhým exoskeletem. Ale když Chucková Norrisová bere třetího švába, tak to už ho zpravidla jen načne a jak podáváme dále, chodí si i od načatých, kterých se ujímají poté soudružky. Jinak soudružkám bych ráda dávala menší argentinské šváby (ti jedou i běluhám), jenže madagaskaři mi v akvárku nějak ty argentinské přerostli a těch argentin zase tolik nemám… A stínky jsou úplně upozaděné, těch v akváru ubylo a na váhu je jich nejméně, tak těmi se pro slepice ani neobtěžuji 🙂
Naše labina odešla taky ve 13, začal se jí tvořit v uších (těch plackách převislých) zánět, tvořila se jí tam vždycky kapsa s tekutinou, svědilo to, zanícené. Jedno ucho se otevřelo, vyškrabalo, zašilo, a když se uspávala na operaci toho druhého ucha, v prvním se ten výpotek zase začal tvořit, dohodlo se, že už se nebude probouzet… Bylo to takové nečekané. Jinak byla celkem jsoucí, když nešel výtah, tak ze schodů jsme jí pomohli vodítkem pod břichem, do schodů do 4. patra zvládala sama, po venku si pochodila, všechno si vyřídila, hůř slyšela, ale ještě pořád jo, viděla dobře.