Já budu mít nějaký systém s protizávažím a zajišťovací klapkou, případně elektrická vrata, ale mechanická by byla samozřejmě lepší - něco jako měl farmář v prasátku Babe.
Já budu mít nějaký systém s protizávažím a zajišťovací klapkou, případně elektrická vrata, ale mechanická by byla samozřejmě lepší - něco jako měl farmář v prasátku Babe.
Snad by stačilo zatím kliku otočit kolmo vzhůru, jak se to vždy dělávalo 🙂 Než na to zase přijde, jak to funguje, mohl by být klid…
Vy si pořád představujete, že u nás stihne proběhnout snad nějaká mobilizace nebo branná povinnost… Ne, přistane jedna tečka na okres a bude vyřízeno. Je uplně jedno, kolik ze svých daní dávám na zbrojení nebo neziskovky nebo uprchlická centra.
Nemám fintu, prostě nastrkám jahody do sklínky, prosypu cukrem, zaleju vroucí vodou, nepřibarvuji, zavařím, vyřízeno. Je to mňamka 🙂 Možná to vařím krátce, tak jahody nerozvařím, vařím v malých skleničkách. Někdo dává asi kyselinu citronovou kvůli barvě a konzistenci, já ráda sladké 🙂
Já nic nehájím 🙂 dala jsem zajímavý odkaz
To je šílené. Ještě že u nás prší občas. Teď mají všichni posekáno a usušeno a přišly bouřky akorát včas, aby se tráva pěkně vzpamatovala a udělal se nějaký pokryv půdy, kdyby přišlo sucho po senách, tak končíme, druhá seč by nebyla… To teda ještě neznamená, že nějaká druhá bude… ale naděje je vyšší.
V kanclu u nohou 24° C a já už zase přemýšlím, že si natáhnu punčochy. Fakt citelně se ochladilo a včera jsme s holčičkou jely na vyjížďku až v osm večer, když přestalo pršet, bylo to úžasné 🙂
Válka bude ať chcete nebo nechcete, to vyznívá z vašeho příspěvku.
Je vlastně jedno, zda budeme zbrojit nebo ne, NATO je vyzbrojené dost a zaútočí si stejně jak bude chtít.
Tak proč neroztočit aspoň tu ekonomiku, abychom se před válkou ještě poměli.
Nevěřila. A i kdybych věřila, tak o co vám jde?
já nerada ovocné čaje, takže to u mě neklapne, to už spíš zavařeninu jako takovou jsem si říkala, zda nezkusit. Zkoušel někdo mix třešní a jahod? Jahody jestli letos budu kupovat, tak minimum, mám z loňska, v zimě jsem skoro neujedla. I když jahody taky budu spíš kompotovat, z loňska mám právě zavařeninu… Tak možná mix třešní a něčeho jiného do zavařeniny? Borůvky? Je to moc zhůvěřilé? 😀
Veřejnoprávní média, shrnuto od jůtůbera Lukefry:
No přesně, den dětí to byl. Už když na předpovědi hlásili přes 30 stupňů, tak jsme to odpískali, jak ta předpověď začala lézt přes 35 °, tak jsem si akorát blahopřála, a nakonec tam fakt měli těch 41, to bychom nedali už ani my lidi jako. Hlavně tam v tom prostoru, co bychom měli, není stín…
Ale jedna velmi pozitivní věc: v kanceláři u země 24,5 stupně a já poprvé za letošní rok můžu být bez zimních pletených punčoch! 🤣
Mně se zrovna udělal “volný” (ehm ehm) víkend, protože jsme kvůli vedru zrušili akce s koňmi. Tak jsme makali bez koní, no… Já hned tak volný víkend, abych za macechou zase vyrazila, nenajdu, a zrovna se to tak sešlo, že zrovna zjistila, že potřebuje spravit okap, právě před těmi domnělými dnešními a zítřejšími bouřkami, takže jsme vyrazili střelhbitě, jak se ta možnost otevřela.
A to jsme měli v merku ještě dvě zastávky, že bychom okoukli ještě další organizační věci, ale to jsme vzdali, protože cestovat v tomhle autem (já teda mám auta bez klimy, ale to mi spíš přijde jako výhoda, já bych jistotně zdravotně odskákala, už ty dvě návštěvy v překlimatizovaném Lidlu byly jak facka…) jsme se rozhodli nejmenší nutnou dobu…
To už nemluvím o tom, že čtvrtek pátek odpůldne se nesly ve znamení obracení a svážení sena a v pátek večer nám to přijel zemědělec slisovat, takže v sobotu ráno než jsme vyrazili jsme ještě sváželi balíky sena, dohrabávali, co nesebral lis, a ještě soused posekal kousky křoviňákem, takže jsme se ještě s vozíkem otočili i pro čerstvou trávu, protože krmení pro koně na dva dny… Ráno v sobotu zalit foliovník, v neděli večer, kytky vypadají padesátistupňovými vedry uvnitř foliovníku nadšené, tak aspoň někdo má radost… slimáci schnou za pochodu, to zase vyhovuje mně 🙂 Potřebuji, aby slabá ačokča pěkně povyrostla a u země zdřevnatěla, aby na ni už slimejši nemohli.
V pátek večer jsme byli řezat u známé třešeň (snižovat korunu, prosvětlovat…), výborné chrupky, mám jich asi dvacet kilo. Naštěstí mám nový mrazák, protože na víkend jsme odjížděli, takže jsou holky v mrazáku, a budou na zavaření do kompotů čekat tam. Vůbec mi nebude vadit, jestli budou v těch kompotech pak rozvařené, hlavní, že je přesunu z mrazáku do pokojové teploty na uskladnění, protože mrazák bude pojímat i jiné plodiny (dozrává hrášek) a komodity.
Chtělo by to bývalo juknout do těch ostatních ustájení v ty nejhorší počasové podmínky, jak to mají pořešené u nich - jestli mají bahno, kolik mají koně sena, zda mají nezamrzlou vodu k dispozici, zda jim tam někdo nehubne… Přes léto to bude vypadat dobře všude, ještě tak bych to okoukla třeba koncem srpna, jestli bude sucho a nebude co pást, jestli budou mít příkrm. Ale bahenní podmínky a vyřešení zimního krmení, přístupu ke koním, denní péče a údržbu ohrad/přístřešků - to si asi ověřit leda fakt v zimě.
Možná ještě rok vydržet v tomto a mezitím osondovat přes zimu ta jiná ustájení?
Co ostatní majitelé koní ve “vaší” stáji, třeba se najde někdo s podobným problémem a mohli byste se při té denní péči o své svěřence střídat? Vykryli byste si navzájem nemoci a podobně? Můžete zasondovat…
O víkendu jsme skutečně pracovali do úmoru, doslova.
Můj drahý opravil maceše okap, obhlédnul střechu, tu bude opravovat v létě. Postavili jsme maceše nový kurník, koupila si chytře plechový zahradní domek, takže slepice budou před porážkou pro stáří již předgrilované. Hned pochopily, kam se snáší, takže to bylo dobré, ale že v těch snášecích skříňkách nejsou prahy, aby se vejce nevykutálelo, tak se dvě vejce vykutálela a rozbila. To musí macecha už sama pořešit, my jsme zapomněli nějaké ty laťky přišroubovat…
Spali jsme na zahradě v nůžkovém stanu, tři stěny z výroby, čtvrtá stěna moskytiéra. Fakt fungovalo, neštípl mě jediný komár. A že jich tam lítalo před stanem… Spaní na lehátku nic moc, ale asi lepší než na holé zemi, příště si beru i matraci a nebo jenom matraci na tu zem…to je odzkoušené a nějak lepší.
Nařezali a do dřevníku uklidili jsme dva balíky krajinek, tak má macecha do zimy čím topit, na zimu si objedná prý tvrdé ve špalcích a naštípe si to, hned prohlásil, že pak přiveze štípačku… takže to taky pořešíme a zajistíme 🙂
Sousedi mě nechali poplavčit v bazénu, to bylo blaho, bazén měl nějakých 27 stupňů, no pro mě ještě ne zcela úplně teplá voda, ale zvykla jsem si rychle a pak se mi nechtělo ven. Až budu bydlet se zahradou, chci bazén. Budeme se tam koupat i se psem a když budou chtít, i s ovcema, kozama, morčatama a králíkama 😀 uděláme pozvolný vstup (možná i výstup). Nejlepší by byl vodní příkop kolem celé zahrady dokola, to by sousedi čuměli!
Před víkendem se povedlo usušit a sbalit seno, o víkendu jsme to svezli domů, aby nám to neukradli 😀 Dnes jsem dostala kontakt na producenty sena, co prodávají, protože náš zemědělec už nepustí ani kouli, tak se budeme zásobit jinde…
Jak se Norové (a všichni ostatně) rozplývali, že v pondělí mají přijít bouřky a ochladí se, tak to podle zpřesňující se předpovědi vypadá, že spadnou tři kapky, které jen zasyčí na zemi a zmizí, a teplota, která měla klesnout pod 25, už je teď psaná na 28, takže nevím nevím, jestli se ta voda vlastně nevypaří, ještě než spadne na zem. Ještě není červenec a čtyřicítky přes den, no klimatologové jsou z toho dost nervozní, uvidíme, co přinese léto.
náhodou to okno teď vypadá super, co byste za to dala v zimě, mít tam bez práce takovéhle sněhové vločky 😀
Mám části robota ETA z roku “skoč na mě zboku”, počítám nějaké sedmdesátky…? Není kompletní, tak ho bohužel nemám jak využít. Jako motor slouží ruční mixér, ty mám tři, kdybych měla ta příslušenství k tomu robotu, byla bych vysmátá, určitě by zvládnul všechno a tím, že pohonné jednotky mám do zásoby, není čeho se bát. No ale já nesložím ani míchání těsta, není to kompletní, takže kulové.