Odpověď na příspěvek uživatele Verun z 19.09.2026, 21:23:12
Kamarádka dornovkářka pijavicím nevěřila a jela jen tak ze zájmu na nějaký kurz nebo sedánku nebo co to bylo, a teď na ně přísahá a doporučuje je i těm dornovkovaným klientům a určitě by mi doporučila i na tohle… uvidím, jak se to bude hojit, komplikace nečekám, ale kdyby to bylo špatně, pouvažovala bych o tom. Dornovkářka má kontakty na dobré lidi. Já na pijavice ještě nevěřím, ale věřím holce, takže to úplně nezatracuju.
Tak na závody nám na přejímku přijela celá veterinární rodina a hned se šmrdolili k poníkovi, jak mu to vypadá, já jsem to měla převázané, tak jsem mu to sundala, a vet kouknul a říkal “jo, to je dobré, už bych to možná ani nezavazoval”, začínalo pršet a mouchy nikde a pršelo doteď a ještě dneska bude… takže jsem to nezavazovala a nechala tak, rána je pěkně vyplněná granul. tkání a nic z toho zásadně neteče, takže dobré. Ta mastička je Alaptid. Poník má zavázaný ocas, aby si tím do toho nematlal a snad se nebude válet nebo tak něco.
No, taky mi přijde, že nám sem přechází nějak málo medvědů na to, jak mají být na SK přemnožení. Ale na druhou stranu, moc to nesleduji, třeba jsou přemnožení na východě SK, a tak mohou zatím přecházet jen na západ SK, kde jsou víc vidět - neví někdo, jak to je?
Rána kuchnuta odshora dolů, toho hnisu zase tolik nebylo (asi bych to zvládla zase domádo, ale…), propláchlo se to samoseto krví a dostal ATB, pro jistotu. Zítra to rozbalím a kouknu na překvápko 🙂 Dostala jsem kousi mastičku, že to mám vepchat vždycky do rány, tak to bude zase účet jako za víkendovej wellness, ještě že by mě ani nenapadlo jet na víkendovej wellness (když můžu házet hnůj, no ne?!) 🙂
Hm, tak noha včera zase horší, objevil se hnis, tak za třičtvrtě hoďky sraz s veterinářem 🙂 Ještě že už je tenhle vrah veterinářů starý a nemohoucí… 😄 Tenhle vet nám za ním jezdí těch 35 let a má v živé paměti jak kastraci, tak první výjezd na závody (dostihy poníků), kdy se musela brát krev, a jak tři chlapi viseli na poníčkovi a létali po boxe vzduchem a on chytal v letu kapky krve, které se rozstřikovaly jeho směrem 😂
Jestli dobře nepolyká, možná bude potřebovat tu vodu podávat pravidelně během dne, kontrolujte hydrataci. Podle stránek Bodlinky je léčba skutečně pomalá, ATB vlastně jen zastaví postup, ale zotavení bude trvat déle. https://zverolekarka.com/listerioza/2/
Pokud se nerozežere, budete muset nějak suplovat krmivo, možná dojde na kapačky…
Odpověď na příspěvek uživatele rapotačka z 17.09.2026, 09:04:09
Děkuji za informaci o diskuzi. A v té diskuzi si lidé povídají, jak jsou ti cizinci společensky nebezpeční? Proto mi to píšete? Protože to z toho není poznat.
Ve který “neziskovce” se živím, to bych si s dovolením nechala pro sebe. Pročpak se ptáte?
Jojo, už jsem taky zadávala holuba do databáze, jednou se mi povedlo dva chytit, pak jsem je předávala místnímu holubáři, co jel do Polska na závody a prý je úspěšně předal majitelům nebo někomu, kdo je předá majitelům 🙂
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 17.09.2026, 07:48:41
Jaký argument? Bavili jsme se o Škodovce, resp. o MB, kde je zvýšený výskyt cizinců kvůli Škodovce, tak mě zajímalo, jak moc společensky nebezpeční jsou cizinci, kteří tu bydlí kvůli práci.
Teplotu bych mohla, pořídila jsem za tím účelem loni teploměr, baterky by ještě mohly premávat. Ale včera už ho rána nebolela, pomačkala jsem ji, pod plachetkou vypadala pořád stejně, už z toho nic neteče, jen si to tak mokvá po povrchu. Nesmrdí, nehřeje. Když si vzpomenu, vyvětrám dneska večer ten teploměr.
To se bude řešit, až pohřbí zaživa dítě. Pak dostanou 3,5 roku natvrdo, ale odvolají se, protože to dítě přece neznásilnili nebo tak, a dostanou též podmínku.
Já nevím, že už lidi nevzali spravedlnost do vlastních rukou. Já vám říkám, nějaká grupa cizinců v oblecích, kdyby se ukázala, cosi fyzického by těm původcům provedla, nejlépe aby to zanechalo pro veřejnost jasné znamení, aby si každý mohl takového identifikovat a ani prodavačka by mu v sámošce mrkev nezvážila…
Jestli to náhodou nebude na základě demografie. Momentálně do reprodukce vstupují nejslabší ročníky z druhé poloviny devadesátek, takže žádný div. K tomu přidejte nálady ve společnosti, blížící se krizi, probíhající války… div, že ti cizinci vůbec jen posilují, že to ještě nepřeválcovali.
Vemte si, jak krátkou historii máme za sebou v současných hranicích. Do té doby se to všude mísilo podle toho, kdo kam zrovna vytáhnul. Pak jsme půl století měli zavříno a teď se tedy holt zase mísí.
Pokud ty děti budou narozené tady cizincům, kteří dlouhodobě pracují u nás, děti se naučí od začátku jazyk i kulturu, no tak hurá. Myslím si pořád lepší než úderné mládí z některých regionů světa. Až nastane pořádná migrační krize, třeba tady u nás bude už plno 🙂
Náhodou tady v pohodě. Je to dobrá část nohy, neohýbá se 🙂 A je to mezi dvěma klouby, o ty se dá případný větší obvaz zafixovat.
Když jsme plnokrevníkovi vázali karpus, tak jsem musela motat vatový obvaz až skoro od kopyta nahoru do půlky předloktí, aby to bylo stabilní a důkladně zafixované. To byla pěkná spotřeba obv. materiálu. Ze zásob z té doby teď ještě právě čerpám 🙂
Ha, tak jsem včera s nervy v kýblu odmotala poníkovi staříkovi z nohy obvaz, a vypadá to, že jsme to zaléčili! Veta (otevře dveře od auta, dejte tisícovku) volat teda nebudu, však on na to koukne nějaký, co v neděli přijde dělat přejímku na závody. Něco jsem teda i vyfotila, abyste neřekly… A jo, kopyta má dlouhá, přerostlá, jemu to hrozně jede, jak moc nechodí… je v pořadí 😀
1-takhle to vypadalo po třech dnech svrchu 2-sundaný obvaz, to žluté nahoře je nějaký asi rozmočený strup nebo tak, není to hnis 3-vidíme, že noha je přiteklá jen dole (má už všechny klouby trvale zvětšené, hlezno je takhle normální) no a samozřejmě nějaká boule v místě 4-pohled zezadu 5-napatláno betadinou 6-oplácáno zásypem 7-tentokrát jsem vzhledem ke stavu rány zvolila velmi vzdušný kompletek tvořený bílým čtvercem ustřihnutým z obvazu, lehce obtočeno kolem nohy kvůli stabilitě krytí, a doplněno slušivým kontrastním páskem z leukoplasti, který přesahuje z obvazu na srst, aby se neposouvalo. Podzimní kolekce hadr 8,9-modelka se nám představuje i zepředu a zezadu, abyste mohli docenit vzdušnost úpravy (přeci jen aby na to ještě nemohly tlapat mouchy)
Odpověď na příspěvek uživatele Verun z 14.09.2026, 13:37:02
Mno jo, ráda bych měla nohu k dispozici na tak dlouho a tak klidně, abych mohla proplachovat 😀 Na to by se musel kůň nasedovat, on mi tou nohou mával. Punkci jsem provedla rychlým bodem zatímco jsem uskakovala… vymačkávání probíhalo asi půl hodiny formou přískoků a odskoků, výskoků a výskotů.
Včera jsem na něj opět neměla čas a veta jsem nakonec nevolala, dnes se snad ke koním dostanu ještě za světla, abych to mohla zase odmotat (docela koukám, že mu ten obvaz vydrží na noze tak dlouho, je vidět, že jsem cos pochytila, když jsme převazovali ten rozbitý karpus loni)…