Aktuálně: 2 484 inzerátů • 293 150 diskuzních příspěvků • 21 489 uživatelů

Příspěvky uživatele

Buggyra

⋮
Buggyra
Buggyra 18.03.2025, 06:18:14 xxx.xxx.198.226

Jinak klasické natahovací pastičky taky máme, ale ty mě moc nebaví, je to otrava to stražit, patlat tam nějakou voňavou návnadu, vytahovat často mazlavou myš, kontrolovat to pochopitelně denně… Živochytku bych mohla kontrolovat třeba jednou za týden, dala bych jim do kyblíku misku s vodou a misku se zrním a terárko je hotové 🙂

⋮
Buggyra
Buggyra 17.03.2025, 14:54:34 xxx.xxx.198.226

Zakleknu, kočku napasuju mezi kolena pod svůj rozkrok, přidržím ji koleny za její ramena (silné plátěné kalhoty jsou doporučeníhodné), jednou rukou v rukavici otevřu tlamku tak, aby mi milostivá neukousla prst (prst použiju jako zarážku mezi zadní zuby co nejblíž čelistnímu kloubu) a druhou rukou opatrně ukazováčkem zasunu tabletku co nejdál ke kořenu jazyka, pak rychle (ale jemně) kočce zavřu tlamku a počkám, až polykací reflex udělá své (pozor, aby se pod zoubky nepřipletla dáseň).

https://www.youtube.com/watch?v=QtmqoTgvkvI

V případě, že mi k tomu dá veterinář dobrozdání (u některých tabletek to nejde), rozdrtím tabletku v trošce vody, natáhnu do inj. stříkačky, kočku zakleknu podobným způsobem a vpravím jí stříkačkou vloženou mezi zuby tekutinu do tlamky, přidržím tlamku zavřenou a počkám, až polkne. Čím menší množství tekutiny, tím méně toho kočka vycintá a tím menší riziko, že vodu vdechne…

⋮
Buggyra
Buggyra 17.03.2025, 14:43:37 xxx.xxx.198.226

Liberecký kraj, ale oni jsou asi spíš středočeši.

Sedlářství Libich - prodal mi sedlo, co tvarem polštářů vůbec nevyhovuje na dotyčného koně, přičemž odepsal pouhým pohledem asi deset sedel, co jsem měla na jeho návštěvu půjčených k vyzkoušení.

Sedlářství Hauzr - zatím rozporuplná zkušenost, mám od něj sedlo na míru, které sedělo od začátku mně a koni naprosto fantasticky. Ale odmítl docpat (první docpání od výroby), protože kůň opadl ze svalů, takže by sedlo podle svých slov nedokázal na takto opadlého koně dopasovat. Když je kůň neopadlý, nemám zrovna peníze, když mám zrovna peníze, kůň nemá hmotu, takže jsem se za poslední rok nedostala k tomu, do toho šlápnout. Až se to povede, zkusím zatlačit a nechat sedlo dopasovat na koně v jakékoli kondici, kůň je starý nervák, a hmota kolem kohoutku se mu udržuje podle erupcí na Slunci, nikoli podle krmení a mých snah (ta návštěva, kdy byl “opadlý” se konala v červnu, kdy byl kůň na nejlepší trávě) - no a mám podezření, že podkládání beránkem a poprsák kvůli sklouzávání sedla dozadu právě zrovna té svalové kondici mnoho neprospívá 🙄. No a uvidím, jaký bude výsledek.

Magdu Frantlovou jsem se pokoušela uhánět dva roky i přes známou a bez šance. To teda není paní Frantlové chyba, ale když nebere telefony ani neodpoví na mail či soukromou zprávu… bylo mi to divné. No a její kolegyně jsem zatím nezkoušela, byl mi mezitím doporučen ten Hauzr, tak zkusím dotáhnout tuhle akci s ním, naše fyzio za něj dává ruku do ohně (měla bych je pozvat na to pasování oba, aby si to vyříkali…).

⋮
Buggyra
Buggyra 17.03.2025, 14:32:03 xxx.xxx.198.226

Vždycky bude někdo “trochu míň nahoře”, ale pořád s dostatečným vlivem, komu by se to nehodilo do krámu 🙂 To leda by opravdu zavedli nějaké autoritářství zase 🙂

⋮
Buggyra
Buggyra 17.03.2025, 13:41:40 xxx.xxx.198.226
»
Odpověď na příspěvek uživatele assil z 17.03.2025, 13:39:42

To se nestane. To by při svíčkách museli sedět i ti nahoře a toho bohdá nebude 🙂 On ten GD má v úmyslu tu životní úroveň co možná udržet. No nemyslím, že by se to mohlo povést, ale uvidíme, jak to dopracují. Nebo možná my už neuvidíme 😀

⋮
Buggyra
Buggyra 17.03.2025, 13:38:01 xxx.xxx.198.226

Moje dámy mají hektarový výběh kopírující koňský výběh a nehodlám jim ani slepýšům bránit ve volném průchodu tímto prostorem. (hodlám bránit srnkám a prasatům všemi dostupnými prostředky)
Ani své sekačce nebudu bránit ve volném průchodu přes občasné slepýše, které nezahlédnu (a že naše sekačky se procházejí i prostory hojně mimo výběh).
Ani polovenkovním kočkám, které slepýše pro mé schovankyně předpřipravují, nehodlám nikterak bránit v přístupu na své plochy.
Ani jinak nebudu zvýšeně opatrovat slepýší populaci nad rámec běžné péče, jakou je instalace hromádek tlejících větví a listí a zakládání dočasných hnojišť a udržování vlhkých míst v kusu krajiny, který mám k dispozici.

⋮
Buggyra
Buggyra 17.03.2025, 12:56:41 xxx.xxx.198.226

Však já to o nich vím! Když lapnou slepýše, tak to je hrozná řež. Koně pravidelně přepočítávám…

⋮
Buggyra
Buggyra 17.03.2025, 12:48:57 xxx.xxx.198.226

No hele když na to nepřijdeme, tak za padesát let třeba nebude na co jezdit. A bude klid 🙂 No nám tady to může být jedno, že ;-) 

⋮
Buggyra
Buggyra 17.03.2025, 12:47:06 xxx.xxx.198.226

Mno jo, já mám halové líhnuté hybridy 🙂 kupované jako vynesené, takže min. rok uvyklé halovému životu. Navíc nemají od koho odkoukat. Rychlost by měli, jsou to lehké slepice.

⋮
Buggyra
Buggyra 17.03.2025, 12:18:49 xxx.xxx.198.226

assil, chápu Vaše rozhořčení, částečně ho sdílím, jen prostě vzhledem k politice neumím tolik vyjadřovat emoce (ona je mi politika nějak hodně vzdálená…) 🙂

Děkuji za slušnou a mně rozhodně (!) přínosnou diskusi 🙂

S dovolením si tady budu dál povídat, to nevadí, že se tu s většinou neshodnu, diskuse tady je pro mě inspirující, díky ní se ke mně dostane spousta informací, které bych minula, a mám také bezvadný náhled do smýšlení lidí, s kterými v něčem mohu a něčem nemusím najít společnou řeč.

Děkuji všem za bezvadné přátelské povídání, které není rozhodně na internetu zvykem 🌹

⋮
Buggyra
Buggyra 17.03.2025, 11:55:27 xxx.xxx.198.226
»
Odpověď na příspěvek uživatele acher z 17.03.2025, 11:46:45

Moje slípky to nedávají, neznají to, neumějí. Když někde vykutám myší hnízdo a šoupnu jim holata nebo pomalé malé myši, tak to posbírají, ale když jim z živochytky hodím živou myš, tak než se rozkoukají, myš je v tahu - vyzkoušeno 😀

⋮
Buggyra
Buggyra 17.03.2025, 11:54:03 xxx.xxx.198.226
»
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 17.03.2025, 11:39:00

no jasně, proto píšu: Když jsou tak žravé, mohla bych instalovat živochytku a zkusit nějaké nachytat a kuchnout je slepicím k sváče.

⋮
Buggyra
Buggyra 17.03.2025, 11:50:40 xxx.xxx.198.226

Když se do vymejšlení neinvestuje čas a prostředky, tak se nic nevymyslí, takže nic jiného nezbývá - na knoflík to nejde, ale na knoflík nevyrobíte ani nové zásoby strategických surovin, takže… Něco se dělat musí, něco se dělá, no nedělá se to všechno dobře, ale nenaděláme s tím nic.

Já vás asi něčím rozčiluji, že používáte takové výrazy? Vždyť si tu jen povídáme. Jak vidíte, jsem zástupce menšiny, tak si nenechte rozhazovat kramflek 🙂 Já ten vliv na příští směřování politiky EU neuplatním, takže pokud máte jak, můžete ho uplatnit vy 🙂

Ale skutečné a reálné projekty s okamžitým dopadem se dělají. A také v rámci GD. Dělají se projekty jak s krátkodobým, tak s dlouhodobým efektem, tak to je. Vy vidíte jen část, samozřejmě že v titulcích plátků budou křičet jen ty negativní věci, protože pozitivní zpráva není zpráva. Přečtěte si nějaké https://pozitivni-zpravy.cz/ ;-) 

⋮
Buggyra
Buggyra 17.03.2025, 11:34:53 xxx.xxx.198.226

U koní mi řádí zase zvesela myši, dobývají se do krmení připraveného pro koně na ráno, přeházela jsem kyblíky, aby do toho nemohly, ale klidnou mě to úplně nenechává. Slepice mají do rána vyžrané vždy všechnu pšenici, musím jim dávat jen co snědí, jinak to jedí myši, a to nemám zapotřebí. Rozhodím zase nějaké otrávené sémě na místa, kam slepice a děti nemohou. Snad se myši nažerou toho a hromadně zhynou… Když jsou tak žravé, mohla bych instalovat živochytku a zkusit nějaké nachytat a kuchnout je slepicím k sváče. Když můžou slépky koninu, tak i myšinu. No ale to ty myše nesmím předtím otrávit, že. Achjo, tak zkusím nejprv tu živochytku - ať z toho taky něco je, no ne 🙂

⋮
Buggyra
Buggyra 17.03.2025, 11:31:19 xxx.xxx.198.226

Cvičit bych měla taky, dostala jsem před měsícem takové to indivindy cvičení, hl. protahovací, od fyzioterapeutky, no a tak to cvičím hlavně dvakrát týdně na józe, to to projedu poctivě, prostě si místo některých cviků, co jedou jógařky, jedu tyhle, jsou dost podobné. No a v týdnu se mi podaří tak jednou, dvakrát pocvičit některý z těch 4 cviků, které mám od fyzio. Jsem lemra, no hrozný. Musím se polepšit… Kdybych denně dala aspoň jeden z těch cviků. Nebo aspoň denně v týdnu třeba vždy dva ze čtyř denně. O víkendu většinou s chlapem někde lítáme, tak to není šance…

⋮
Buggyra
Buggyra 17.03.2025, 11:27:51 xxx.xxx.198.226

Zrovna jsem v tom, učit za chvíli tříletka, co a jak bude potřebovat v jezdeckém a kočárovém životě, a žádná legranda to není. Mám voči navrch hlavy kdykoli ho byť jen vedu po výběhu, abych neudělala nějaký zásek v jeho čisté duši. Ještě že mám druhé a třetí oči, abych mohla na místě konzultovat, kdyby nám došlo k nějaké nesrovnalosti. A to mám několik koní vychovaných od hříběte už za sebou (opět, nebyla jsem na to z daleka sama) - ale každý kůň je unikát, a tenhle je teda pro mě náročný, já zvyklá na kliďasy a pohodáře, a tohle je plašan… Pro moje nervy opravdu těžká zkouška - no třeba mě to někam i osobnostně posune 😄

Ne, fakt, mít k ruce někoho zkušeného, a to myslím jakože opravdu k ruce, tj. na místě, nikoli někde na internetech, to je celkem stěžejní. U některých věcí musím fakt zavařit mozek, abych vymyslela, jak to tomu koni vysvětlím. Zkušený člověk pak přijde, vezme vodítko, a řekne “to se přece dělá takhle” - a kůň udělá přesně, o co se pokouším, bez tlaku, bez stresu, bez přemýšlení…

⋮
Buggyra
Buggyra 17.03.2025, 09:34:24 xxx.xxx.198.226

O víkendu jsem byla pilná a pustila se do oprav ohrad. S chlapem jsme zasadili pět nových kůlů do míst, kde odehnily staré sloupky, a začali jsme nahrazovat kůly provizorní (t. č. již deset let) uličku, kterou doposud tvořily tyče zabetonované do pneumatik. Tyčopneubetony pak použiji v sezoně na ohraničení hnojiště, kde plánuji vysázet tykve a možná půjdu i do těch divokých rajčat 🙂 Teď jsem to někde viděla používat, a nevypadá to tak marně.
O víkendu sněžilo a pak tálo, dnes opět nasněžilo a snad přes den potaje, takže snad se mi doplní nádrž, ze které jsem odčerpala během suchých týdnů.
Nakopali jsme pět pytlů od granulí kamarádce na zahrádku starého hnoje, tak to bude mít radost, v týdnu jí to snad nějak hodím.

⋮
Buggyra
Buggyra 17.03.2025, 09:28:20 xxx.xxx.198.226

Už mi lezou cibule a česneky ve zvýšených skrz slámu 🙂 Jahody jsem přesadila před týdnem na políčko hned k plůtku z větví, o který se opírá sluníčko, dostala jsem povolení tam dosadit i jahodníky máti, takže ještě bude dosazovačka tam, kde jsou v netkance od sebe jahodníky trochu dále 🙂

Vedle jahodníků bude v políčku pěšina a jeden řádek cibule do země a půlku políčka věnuji bramborám. Letos nikoli celé, protože loni jsem sklidila tolik, že jsem neměla šanci to spotřebovat. Rodina mohutně pomáhá, ale stejně jsem nějaké desítky kilo musela rozdat. Tak letos zkusím ubrat a uvidíme, co z toho. Dost možná nebudu muset ani kupovat sadbu, protože zbude z loňské sklizně…

Až tedy bude vyčištěný i ten druhý zvýšený od jahodníků, tak ty dva osadím také sazečkou, no a třeba mi s trochou štěstí ani žádná na políčko nezbude a budu mít klid 🙂 Můžu pak do řádku vedle cestičky vysadit nějakou mrkev pro hryzce.

Slepice teď dostávají koninu, protože jsem dostala nějaké prastaré koňské sušené maso pro psy ze zveráče. Hodím to na dva dny do vody a pak to rozkrájím na kostičky a hážu soudružkám. Velmi si šmakují, doufám, že až masíko dojde, nenajdu ozobané koně 😄