Ad rajčata lesnizinka: “a to už šly do skleníku, někdy koncem března myslím” - takže jsou skleníková, jen prostě pak přesazená ven 🙂 To jsou úplně jiné podmínky, než mám k předspěstování v paneláku já. Sice jsem je dávala až v únoru, ale dát je dřív (i takhle to bylo na pováženou), tak se mi hrozně vytáhnou za sluncem, protože mají přísvit jen z jedné strany…. A pak jsou dlouhé a slabé, což je na pikaču.
Jo, ačokča. Tu mám jednu přesně podle předpisu už měsíc a půl u plotu pěkně obrácenou na jih, a vůbec, ani ťuk. Sice ji stíní brambory už teď, ale je dlouhá asi půl metru, tak jsem ji vyvedla právě nahoru na ten plot, aby chytala bronz… a nahoře zaschla. Zalévám, zem je furt vlhká, sem tam vyžene tahle kytka kvítko, ale v zápětí to uschne, listy má asi tři na tom půl metru, bída.
Dala jsem vedle na kraj toho plotu doma vypěstěnou pěknou a silnou, akorát nízkou, tak ta zatím vypadá slušně, obsypala jsem ji granulkama proti slimejšům a nechala jsem ji v tom kořenáčku, ve kterém jsem ji předpěstovala, ona žene kořínky skrz, tak si poradí. Ta zatím vypadá dobře, uvidím, co z toho. A pak mám ještě dvě na plně osluněném zvýšeném záhoně u melounů a okurek, tak tam uvidíme, co z nich, jedna už statečně šplhá po melounu směrem na pletivo, tak snad… Asi příští rok na to místo dám ještě jeden zvýšený, to je nějaký dobrý flek, tam jsem loni vypěstila meloun…
Hrášek už po trapných zkušenostech nedávám. Loni jsem sklidila ze zvýšeného 10 lusků, tak jsem je hodila koni.
S bršlicí je to tak. Já jsem ji na br. políčku eradikovala tak, že jsem udělala “hlubokou orbu” spolu s vydlabáním všech kořenů. Nesmíte to zrýt a kořeny roztrhat, protože z každého kousku vyroste kytka. Kořeny jsem tahala jak kabely ze země. Ale bršlice je pryč 🙂 A když budu políčko udržovat rozhrabané, hned tak se tam neobjeví.