Anonymní:Nebyla to husa
Pardon, to byl jen odhad, že příbuzenstvo. Nahatou husu mimo supermarket jsem ještě neviděla 🙂
Anonymní:Nebyla to husa
Pardon, to byl jen odhad, že příbuzenstvo. Nahatou husu mimo supermarket jsem ještě neviděla 🙂
Tak jsem předevčírem vrátila baterky do automatických dvířek. Nové slépky pochopily, kudy do kurníku, no nějaká stará bréca si vždy sedne k dvířkům a klove po nových a prudí. Tak budu chodit se stmíváním kontrolovat, jestli všechny zalézají, snad ty staré můry nebudou takový problém, aby mladé spávaly venku. Sice jsou v té voliéře, ale… Ráno zatím bez problému, ale asi přes čidlo nalepím kouřovou izolepu, aby se dvířka otvírala později, ať jdou slepice ven přeci jen až se tam pohybuje nějaký člověk…
Já odhaduji, že ví, že je to chcíplé, a možná i, že to byla husa.
Ale nemá morální předsudky.
Anonymní:lepenkové krabice jsou naopak ideální, dají se pak čas od času spálit i se čmelíky a pořídit nové. Nebo dát lepenku někam do kurníku, čmelíci rádi zalézají mezi vrstvy
JJ, to je fakt, krabice obměňuji 🙂
Co nějaká probiotika, žere? Dávat mu tablety s tím, aby mu bakterky pomohly udržet střevní pohodu. Probiotika existují určo taky v tabletách, tak jestli třeba nezkusit lupnout dvě hodiny před podáním toho léku nějakou tu probio kapsli, pangamin, apod. Jestli by to k něčemu nebylo.
A musí ty tablety dostat najednou? Míněno nemůže dostat kousek tablety každé dvě hodiny třeba… aby mu to nespustilo ten průjem, aby to nebyl takový šok.
Horsana:Ušetríte omnoho viac, keď nebude kôň so stehmi chodiť do výbehu…On ten trojvrstvový obväz tam nie je len tak, ale ja som vôbec nezachytila, že sa B zranil :/
Dnes u nás napadalo zase toľko krúp, že to vyzeralo ako v januári…divné počasie.
Mno jo, to je smůla, že se mi nechce ho zavírat, no… Tak chodí se stehy do výběhu. Pět dní a stehy netknuté, tak možná ušetřím i když chodí 🙂 Naopak teď co jsme mu to převázali, tak už to neotéká, tak jsem ráda.
Veterinář vyprávěl, jak po škole měl pocit, že všechno musí do kastu, a že mu to podmínky v terénu rychle vysvětlily…
Mimochodem jak byl veterinář ve středu, tak v přímém přenosu bez vnějšího přičinění (nebo jsme si aspoň nevšimli, že by mu někdo něco dělal, ostatní koně byli jinde, třeba ho bodla vosa nebo se jen lekl, že nevidí na ostatní…) zažil dýchací záchvat u bílého. Kulil voči… Popisoval, jak ho kdysi volali k velkému krvácení u koně z nozder, no a pak se přišlo na to, že měl mykozu vzdušných vaků, začal krvácet z karotidy, dojezd měl do půl hodiny, a protože upe nevěděl ještě, o co jde, tak dal koni infuzi, tak měli vymalovaný box a kůň to stejně nedal, no.
Včera se B pokoušel vyválet, tj. kleknout si, nešlo mu to (nešlo mu ohnout nohu, ještě že tak), tak přemýšlím, jestli si vůbec ty poslední dny lehá…? Pokud ano, tak jsou ty stehy zázračné, páč všechno funguje. Hlavně se mi líbí, že nic neodumírá, vypadá to, že jsme to chytli včas a vše se zatím chytilo. No, ještě není vyhráno, ještě s tím může něco vymyslet, třeba se mu povede vyválet a zlikviduje to… Paranoia umírá poslední.
Vet říkal, že stehy ven po nějakých 12 dnech, z toho máme skoro 5 dní už za sebou, no tak snad…
Tak jako hříbě si jistě lehal 🙂 A prostě v určité fázi mu to z nějakého důvodu přestalo být dobrý nápad… Rozhodně v tom bude nějaká negativní zkušenost nebo indispozice. Ale tak evidentně se s tím dá žít, a když se trochu upraví podmínky, bude to ještě lepší. No samozřejmě kdo ví, jak to bude za 5-10 let… Samozřejmě se tím ten kůň víc opotřebovává.
Když jsem si do nového kurníku pořídila slepice z velkochovu, neměla jsem čmelíky třeba rok 🙂 A kdybych nebyla lempl na úklid, určitě bych o nich nevěděla doteď 🙂
Já si pěstuji brambory pro sebe na celý rok (ještě mám v lednici ve fochu asi kilo, uvažuji, že ty dám do země jako druhou sadbu, až vykopu ty první hotové), no a hryzec mě holt o nějaké vždycky připraví. Má tam dálnici podél políčka. Ale ztráty jsou mizivé, nahryzané brambory sklidím a zkonzumuji jako první. Musím kouknout, zda už něco pod tou zemí je, sázela jsem týden před velikonocemi nebo možná ještě o chlup dřív, tak bych mohla mít už malé nové pomalu 🙂
jo počkat! To nebylo grilování jako s párečkama a masíčkem! To jsem nepochopila.
No ale to je chyba, tak nějaké takové grilování bys ovšem měla absolvovat! Mně na závodech sežrali celou zásobu párků (kilo toho bylo) a pecen chleba, a já teďka už nemám ani na ty rohlíky, tak žeru vejce od slepic. Dneska jsem teda deset vajec prodala, tak mám aspoň na ten chleba…
Tady to na mě dělá dojem, že jak se rozleží, tak se mu špatně vstává. Třeba si blokne záda nebo tak. Že krátké ležení nebo válení oukej, ale ve chvíli, kdy třeba zůstane déle v jedné poloze (povolí svaly…), tak se mu mohlo stávat, že mu pak nešlo vstát, a to ho vyděsilo.
já na mšice koupila zjara nějaký ten bílý roztok v penáči, a při opakované aplikaci fungoval dobře. Musím ještě jednu dávku naředit, protože na sazenicích nějakých květin, co mám doma, se ty mšice drží, a když už u toho budu, vezmu všechny kytky na tom okně, ono jim to neuškodí (má to nějakou OL na plody, jakože na zeleninu, takže to nebude upe jedovaté. A taky prý to neškodí kočkám, což je pro mě důležité)
1) domek
2) snášecí krabice od banánů, vyprášeno křemelinou
+3+4) metoda žáves
Horsano, taky mám dřevěný domeček pro slepice 🙂 Ta křemelina mně osobně opravdu stačí. Před 14 dny jsem našla velké kolonie napitých čmelíků na hřadech, byly to úplné chuchvalce. Vyčistila jsem kurník, ometla hřady, vyměnila podestýlku v hnízdech, vzala jsem půl kila křemeliny a vyprášila jsem čmelíkům bydlení, prosypala podestýlku ve snášecích hnízdech (mimochodem, hrůza hrůz, snášecí hnízda mám z 3VLL lepenkových krabic od banánů, to jsou pro čmelíky takové Bahamy za odměnu). Včera jsem se schválně při sběru vajec dívala právě do škvír ve hřadech - a neviděla jsem jednoho čmeldu 🙂 Pokud tam byli, tak nenapití, a rozhodně ne v počtech, aby mi nalezli na ruce apod. No a deset vajec od 13 slípek pěkně naskládaných v těch hrozných snášecích krabicích mě utvrzuje v tom, že nějaká masivní invaze se nekoná.
😀 Tak vidím, že budu dál sušit kopřivy jen pro máti na zimu do pomazánek, a na jíchu proti mšicím se vykašlu 😀
Já se pomalu psychicky připravuju na to, že B nebude věčný, tak lustruju, co se tak na trhu pohybuje, a jak jsem moc nechtěla hříbě, tak dost možná z finančních důvodů budu nucena… No a tohle bych teda taky nechtěla.
https://zvirata.bazos.cz/inzerat/186307295/arabsky-kun-hrebec.php
Já myslela, že jsem se u data narození překoukla, že tam má být letošní datum. A on je to roček. Ještě někomu se zdá ne upe v cajku? :-/ Hříbata nakoukaná nemám, ale…
Celkem rozdíl proti hříbatům tady odtud třeba Welsh pony sekce B - Nymburk | Bazoš.cz (bazos.cz)
Tak ono je promoření a promoření. Papouši toho asi na hnízdech tolik nenasedí (jen v sezoně), a už vůbec ne v kurníkách dostupní čmelíkům. Čmelíky opravdu ponejvíc roznáší volně žijící ptactvo.
Včera přišel veterinář na převaz B nohy, pochválil si, jaké je to pěkné (smrdí to jak bolavá noha, hned se na to slétly mouchy ze tří vesnic v okolí), ale opravdu je to pěkné, není to nateklé, okraje srůstají, žádné potrhané stehy… on B tu nohu moc neohýbá a pohybuje se krok-sun-krok, jak předstírá, že mu ta noha asi brzo upadne, tak aspoň něco 🙂 Taky obvaz nerozebírá, je to dobrý pacient 🙂
Pan veterinář toho hodně nakecá, takže místo čtvrthodinového převazu jsme tam spolu strávili hodinu, on milion historek, já milion historek, půlku koní a stájí známe oba, takže… no kůň byl naše nejmenší starost 😀 Pan veterinář si vzal 800,- a zase jel.
Dal mu volnější obvaz, protože ten otok. A pravil, že by rád, kdyby ten obvaz vydržel do neděle. Já jsem sebevědomě prohlásila, že vydrží, i kdybych ho měla přemotávat - to jsem byla vědma…. Večer jsem si řekla, že už bych mohla otestovat, zda bych mohla slepice nechat zase chodit automatickými dvířky, nové slepice už jsou pěkně zvyklé a večer v devět jsem je našla pěkně nahňácané v kurníku, takže staré je tam velkými dveřmi pustí a mladé tam chodí spát i samy, ne jen když je tam naženem. A protože liška a baterky do dvířek jsou půl roku staré a tak, tak jsem tam ráno zaběhla kouknout, jestli je to vůbec pustilo, a zda nenachytám lišku, abych ji mohla umlátit lopatou…
Co vám budu… cáry vlajky hvězdnatý po celém výběhu (ještě že je to vata, tak to ti koně můžou sežrat, nemusím to běhat sbírat… nějací ptáci to beztak jistě ocení ještě na hnízda) a kůň měl obvazem olemovaný metakarpus…. Naštěstí rána a stehy netknuté, jen oblízané (ve stehách vetknutá stébla trávy…). Rána ale krásně čistá a nesmradlavá (ještě nelítaly mouchy), takže mnohem lepší obrázek než včera. Napadla mě i hříšná myšlenka nechat tak, ale… No vymotala jsem již dávno nesterilní obvazy a vatu koni z nohy, zopakovala si smotávání bandáží, došla pro konopnou mast a nějaký sterilní čtverec. V motolékárničce, která mi první padla do ruky, byl sterilní akorát trojcípý šátek - plácla jsem na něj konopku a už zdobí koňovi karpus. Namotala jsem zpět částečně zrekonstruovanou tlustou vatu, vyšla asi na dvě třetiny původní výšky obvazu, přes ni tenkou obvazovou vatu, ta přestála celkem se ctí, a navrch tři pružné obvazy, které jsem tedy utáhla víc, než pan dochtor, u vědomí, že když bude potřeba, můžu to kdykoli přemotat (kdyby to nějak zase moc natékalo…). Mno a navrch samodržící obvaz (tentokrát má kanárkově žlutý), který se také povedlo narovnat do použitelného stavu. Samodržka na konci špinavá, tak jsem ještě konec zajistila izolepou, a koňa vypustila 😀 Tak taková jsem šikovná, a když jsem odcházela, kolegyně teprva přicházela ke koním, tak myslím, že je ráda, že jsem tam zrovna byla a nemusela to řešit sama 🙂
Jak to tak pozoruju, v neděli si převaz (možná i mnohdy předtím) udělám sama a ušetřím 800,- (a kdo ví, jestli ne i víkendový příplatek) 😂
Tak teď držte akorát palce, aby slepice chodily automatickými dvířky snášet také vejce do kurníku, abych odpoledne neměla vejce po celém výběhu, neřku-li ve volatech u slepic 🙂