EPG je číslo. Jak se vyrábí tohle křížkování, to nevím, třeba je to EPG vyšetření převedené do nějakých intervalů, ale podrobnější informace je prostě počet vajíček na gram trusu, a to musí být číselný údaj.
No, musím jí teď dojít udělat elektrické ohrazení nad plotem, co má kolem slepic, aby to tam ta liška nepřelézala. Jo a od kolegyně z práce si pro kamarádku půjčím sklopec. Ona tu lišku chce umlátit, ale já ji přesvědčím, ať mi ji dá, až se chytí, a odvezu ji někam daleko do pustiny (třeba k Turowu 😀).
Mimochodem jsem zjistila, že postup “chytím do sklopce a odvezu jinam” je naprosto legální od 1.11. do 28.-29.2. 🙂 teda pro kunu. Nevím, jak pro lišku. Ale já si ji do toho zahrnu. Odvezu to, co se chytí 😀
No to je proto, že je domestikovaná. Leckdy ani nemůže od hnízda dál než na pár metrů. Ale v pralese, jak psal list, že kdákají po odchodu od hnízda, tak předpokládám, že to víc než pár metrů bude 🙂
Ale evidentně (jsem jukla na net) je na to víc teorií…
To je všechno rozdílné podle toho, kdo tu službu nabízí. Známá takové putování jednou do roka organizuje v Českém ráji a přespává se po cestě v nějakém ubytovacím zařízení (chata, chatkový kemp), koně jsou umístění v přilehlé ohradě, pasou se na trávě nebo dostanou seno a případný příkrm do kyblíku se jim přiveze na místo doprovodným vozidlem, které obstarává i transport zavazadel účastníků.
Pokud máte na mysli absolvovat takové putování s vlastním koněm, pak se musíte s konkrétními organizátory domluvit, někteří to z logistických důvodů (nutnost více ohrad pro koně…) ani neumožňují.
Zrzavci, vy chcete pořizovat vynesené slípky vyřazené z produkčního procesu v drůbežárně, že? Tak těm žádné změny nedělejte. To jsou popsaní nosní hybridi, kteří jsou vyšlechtění na živobytí o kompletní krmné směsi. Když si budou “chtít” dát pauzu ve snášce, tak si ji dají i při krmení KKS. Naopak když nebudou dostávat kompletní živinové spektrum, tak sice neponesou, ale nebudou u toho “odpočívat”. Nebudou snášet proto, že jim bude něco chybět. (proto také nesnášejí při přepeřování - použijí bílkoviny a vápník z krmení na výrobu nového peří) Naopak pokud budou snášeníschopné a neponesou, mohou vám zatučnět, a to je pro zdraví těch slepic větší riziko než produkce vajec. Kompletní krmnou směs by měly mít podle mého k dispozici pořád, a k ní mohou dostávat rozmanitou nabídku dalších věcí podle sezonního výběru nebo dostupnosti a jejich preferencí.
No a ohledně přisvěcování, líbí se mi vysvětlení, které dával honzapm. Že vysokosnáškové slepice ranní přisvícení ocení kvůli brzké možnosti se najíst a napít (málo platné jsou to vysokoobrátkové stroje na vejce) a eventuálně kvůli možnosti hned zrána snést vejce (ale třeba moje snášejí kolem osmé, deváté hodiny, teď v zimním čase, takže je to zase tak nezasáhne).
Když budou snášet, je to za mě známka toho, že jsou v dobrém stavu. Samozřejmě s pokročilým věkem budou snášet méně, ale když to bude více méně pravidelně, je to podle mě pořád na dobré cestě. Samozřejmě starší slepice mají pomalejší metabolismus, takže za prvé to vejce nevyprdnou za den, ale třeba za dva, za tři, no a pak také více ukládají, s čímž se pojí riziko zatučnění, takže vlastně je dobře, když část té energie vydají do vejce.
Prosím berte toto jako vyjádření laika, pouze převypravuji tak, jak jsem si interpretovala informace tu i onde pozobané.
Tak hybrid beru jako kříženec, prostě ne plemeno. Jo, tak to bejvá, kohout od známého, nějaký násadový vejce od sousedky, něco koupeného, prostě mix, funguje mi to 30 let, takže není důvod, aby to najednou přestalo.
Aha, tak to já když mluvím o hybridech, tak mám zase na mysli snáškový hybrid. Tomu, co popisujete, říkám dvorkový mix. Tato označení jsem tu pochytila od komunity místních znalejších. Tak to se pak už nedivím, že se vám toho půlka rozkvokala, dokud jsem myslela, že jde o snáškový hybrid, tak jsem se divila.
Thielli, ale pokud někdo napíše heleďte, děláte to ale úplně blbě, musíte jinak a pak napíše i to, jak to teda dělat dobře, tak to je konstruktivní kritika.
Ta jedovatá kritika je takové to “bože, do čehos to duši dal”, “vy radši žádné zvíře nechovejte”, “nejradši mám lidi, kteří (…)” a podobné lepance, které tu často zaznějí bez dalšího. To je zcela nekonstruktivní, pouze si chci čutnout.
Ježiš pardon, já se spletla, myslela jsem, že je to nějaké kecací téma, vůbec mi nedošlo, že jsme na Radách a nápadech. Omlouvám se za nepozornost. Jinak bych to tu neplevelila.
Kamarádka má pochopitelně hybridky. Isa brown. Od překupníka. Nechce mi s tím krmením věřit, ale co už. No tak teď mi dokonce za vajíčka začala platit. 5,-/kus. Jestli by nebylo levnější ty slepice prostě nakrmit. Navíc, když jí je progresivně likvidují predátoři… To je ročně 10 slepic, o které přijde (její kapacita državy je asi 15 slepic). To bych z těch slepic ždímala vejce jak z citronu, hormony nehormony.
Přes poledne jezdecká Hubertova jízda s naší stájovou holčičkou, její první Hubert, na zlobivém poníkovi, holka byla úžasná, poníček vlastně i docela hodný, Hubert z těch méně náročných a jezdci slušní, takže pěkný zážitek.
No a když jsme přijeli do stáje, tak mamka zrovna stavěla oplůtky kolem jablůněk proti těm hnusným srnkám, tak jsem jí šla pomoci, a další bezmála tři hodiny jsem ještě řezala prkénka, vrtala vruty, zatloukala tyčky do země… až jsme těch 10 stromků ohradily 🙂 Tak mám radost, že dílo pěkně postupuje.
Snad se tam brzy sejdeme v hojném počtu, abychom postavili přístřešek na seno - to by bylo šikovné. Už dobíráme poslední balík, tak tam je na to místo, a nové balíky by se mohly kulit už pod střechu (takže by se nemusely přikrývat igelitem, igelit přivazovat, zatěžovat kolem od auta, aby ho vítr nebo kůň nesundal s balíku a do balíku nepršelo…). To bude luxus 🙂
Mimochodem, Horsano, pořídila jsem plnokrevníkovi kulhajícímu ten přípravek od Biovety, který jste zmiňovala, že vaše známá na něj přísahá, že jí postavil kobylu na nohy.
Hyalchondro EC
Dobíráme druhé balení. Po prvním balení kůň chodil jako srna! A teď se nebojím ani zátěže, regeneruje na jedničku. Teď na zimu s lehčí zátěží dostane nějaký levnější prášek, ale do příští sezony jdeme s Biovetou a doufám, že to koni pomůže ještě tu jednu sezonu ustát 🙂 Já už po tom letošním létě přemýšlela o injekcích Bonharenu…