Aktuálně: 2 486 inzerátů • 293 054 diskuzních příspěvků • 21 481 uživatelů

Příspěvky uživatele

Buggyra

⋮
Buggyra
Buggyra 25.04.2024, 08:49:20 xxx.xxx.198.226

A co  myšlenka, že když nechám kočku cajdat, kde se jí zlíbí, tak se mi taky nemusí vrátit domů? To si má především rozmyslet majitel kočky. To tam totiž ta sousedka taky nemusela mít jídlo pro svého kocoura, ale otrávenou návnadu. A pak je majiteli tuláka houby platné, že mává kupní smlouvou.

Kočky mojí známé pravidelně tráví soused. Zakusují psi jiných sousedů. Střílejí myslivci. Co by dala za to, kdyby tu kočku jen někdo sbalil a odvezl a krmil ji na své náklady.

Mimochodem, vet. správa vychází z toho, že pokud kočku krmím, je moje. Na tom základě dojeli zrovna mojí známé zkontrolovat “chov”. Čiže z tohoto pohledu se klidně Canka mohla stát v očích legislativy za zvíře odpovědnou.

Poslední poznámka: pokud by mi záleželo na tom, aby mi někdo vrátil kočku, když ji najde, měla bych ji označenou. Canky kocour má obojek, z čehož tak nějak každému docvakne, že asi někam patří (což ho neochrání před kunou, autem nebo otravou). Hádám kdyby Canka na cizákovi našla obojek s kontaktními údaji, tak by majitele mileráda kontaktovala.

⋮
Buggyra
Buggyra 25.04.2024, 08:19:20 xxx.xxx.198.226

Majitelka byla u vyšetření, ještě uvidíme, jak dopadnou ty rozbory. Nějakou tu medikaci nasadíme, to určitě, ale operace je finančně nemožná, pokud to nebude třeba do třiceti tisíc. Navíc s tou nejistou prognozou.

Dál jsou dvě možnosti. Držet neproduktivního seniora, na kterém tak leda povozíme děti x dát ho uspat. A to se mě kamarádka s vyvaleným okem ptala, jestli nám uspí v podstatě zdravého koně. Vlastně nevím. Majitelka každopádně rezolutně odmítla variantu dát ho “na důchod” někam do útulku nebo komukoli jinému, s čímž se ztotožňuji. To fakt radši zabít, při tom, jak vidím ty konce těch odložených koní.

⋮
Buggyra
Buggyra 25.04.2024, 07:38:26 xxx.xxx.198.226

Vybrala jsem si a objednala nové plavky 
Tak tohoto jsem na dlouhá léta ušetřena, mám jedny svoje od -nácti (stará dobrá kvalita) a ještě jsem podědila dvoje nebo troje po babičce (jsou sice značně z módy...) :-) Mám plavek, že je neunosím :-D 

Žejo, tvaroh do česnečky, zvláštní, já bych tam ještě tak viděla zakysanou smetanu, to jsem někde do nějaké krémové polívky už dostala, také neobvyklé, ale pořád je to smetana, že (myslím v rajské to bylo, v takové hogo fogo). Ale tvaroh... 

Na posledních fotkách z návštěvy vnučky jsem šmírovala vybavení u Doron doma - a musím konstatovat, že Doron žije skutečně na zámku. Asi chci taky na návštěvu. Byla bych teda dost neslušná návštěva, protože bych celou dobu muchlala psy a kočky a lidem bych možná odpověděla na pozdrav a dětí bych se stranila... 

Mělo ve středu pršet, já jsem si v dobré víře přehodila svod z okapu do zemní nádrže, a leda tak mi to do té nádrže smylo prach ze střechy... A voda v ní je nějaká taková divoká, resp. je tam na dně asi hodně usazenin, takže to vidím tak, že nějaký ten den po závodech tam na to vlítnu, ten zbytek vody vyčerpám do pojízdné nádrže, a tu zemní umyju. To zahrnuje velký froté ručník na tyči, kterým vytahám všechen bordýlek jako usazené mrtvoly žížal, rozpuštěný ptačí trus, rozložené listí a co půjde napadaných kamínků. Sice do nádrže teče jen ze střechy, ale ptáci na tu střechu nanosí neuvěřitelné věci a vítr samozřejmě taky nezahálí... No a až to bude vyčištěné, buď napadá a nebo budu muset dojet k vodovodnímu řádu s tou pojízdnou nádrží, naplnit ji a pak z ní naplnit tu zemní, ať máme zase čerstvou zásobu. Už se na tu epopej těším. Počítám, že deště bylo již dosti a už pršet nebude...letos. Teď koukám, že dneska má něco spadnout ještě, tak to by bylo fajn, že by se ty včerejší splachy ze střechy trochu naředily. 

Ořešáky a kaštany jsou teda černé komplet, ale rybízy a angrešty se statečně drží, stejně jako třešně a jabloně. U jabloní neumím odhadnout, kolik toho pomrzlo, no tak se uvidí v procesu. Ale měly toho nasazeno tolik, že nějaké promrznutí by mohlo jedině prospět. 

Ad doktor: Já chci taky takovouhle důkladnou preventivku u doktora! Ten u nás mi vezme krev na biochemku jen když hodně řvu, teď hádám už 4-5 let jsem na prevenci nebyla... Zvu se na ně sama :-D 

Ad jídlo: A zase mně vyhovuje, že už toho do sebe nenatlačím tolik. Hlavně mě to baví při vaření, protože když si uvařím pánev jídla, tak to mám na třikrát, na čtyřikrát, než to sním :-) A energie mi opravdu nechybí, spíš v pase přebývá :-D Na sladké taky moc nejsem, skoro do nuly jsem omezila bílé pečivo, několikrát do týdne teda jím chleba s pomazánkami, ale snažím se si vařit ze surovin a nekupovat zpracované potraviny. Ono se to nezdá, ale ono je to dost výživné. Jednou do týdne nějaké maso, ale jinak denně jedno dvě vejce v průměru, a to je bílkovin až až. Jednou týdně sardinky v plechu. Než bude zelenina, začala jsem se živit kopřivami, bršlicí a česnáčkem a medvědím česnekem a pažitkou :-) Jinak bohužel kvůli cenám zeleninu kupuji jedině mraženou ve směsích a sem tam nějaké ovoce ve slevě, ale jsem hambářka, měla bych ovozel jíst mnohem víc, a ono mi to i chutná, ale holt je to věc, na které se dá efektivně šetřit... Včera veterinář tři tisíce (za koně, jen vyšetření). 

Colu miluju taky, ale musí to být originál, žádná hrozná lajtka nebo zírou, fujhnus. Ale při těch cenách si ji skutečně už teď odpustím. Jestli zdraží ty potraviny ještě víc a já nedostanu přidáno, stanu se zřejmě potariánem - budu žrát celý rok jen brambory, co jsem si vypěstovala. A zapíjet vodou z kohoutku. Já jsem hrozná držgrešle v tomhle. Jo, já říkám, jak zeleninu v zimě skoro nejím, ale brambory, těch sním pár desítek kilo za zimu, to jo. 

Canko, já bych ta dvířka nechala nějak zpevnit... co místo toho umělohmotného, co tvoří tu plochu dvířek, instalovat nějakým šikovným řemeslníkem nerezovou tabulku? Aby to cizák neprorval. Možná i ty ližiny, v kterých to jezdí, zpevnit.

⋮
Buggyra
Buggyra 24.04.2024, 15:51:22 xxx.xxx.198.226

Tak ty nutrie ve městech se dají odchytat a zlikvidovat odchycené. Ale to by musela být vůle, na nové e-auto pro radnici je, ale na deset odchytových klecí samozřejmě ne. (a ty klece se pak dají využít i na kočky, půjčovat lidem na odchyd škůdců, apod.)

⋮
Buggyra
Buggyra 24.04.2024, 15:29:24 xxx.xxx.198.226
Bobca:

Mám to v plánu 🤭blikla jsem v poledne oběd.. Česnecku s tvaruzkem, klobasou a vajíčkem a DETSkOU porci smazene goudy s hranolkama.. Nevim, jak vypadá dospělá.. Ani tuhle jsem nedojedla.. A vyfotila jsem ty pivní tanky.. Pokračování příště 😎

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek

No jooo, když vy jíte i polívku, to se není co divit, že se do vás nevejde poloviční sejra. To já si dávám moudře a předvídavě pouze ten poloviční sejra, na polívku kašlu, a stejně mám co dělat ho do sebe nasoukat! 😀

⋮
Buggyra
Buggyra 24.04.2024, 15:27:06 xxx.xxx.198.226
Bobca:

Buggyro.. Něco mi ušlo? Copak, máš kotník v čudu? 

My jsme s Jarus už v pyžu u telky… Hotel je pěkný, čistý.. bazén má 30 a vyrivka 36 stupňů… sauny necháme na zitra.. Na večeři jsme měly svíčkovou.. Byla dobrá. Pivko se jmenuje Lomnak..ho tu přímo vaří.. Plánujeme i koupel.. Hotel je u Dolní Lomne.. U Jablunkova.. Papa

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek

Néé, to jsem si jen dovolila ve vyprávěcím stylu zavést čas přítomný… Kotník jsem měla před asi 5 lety 🙂 Už je vcajku, díky za optání.

⋮
Buggyra
Buggyra 24.04.2024, 14:41:22 xxx.xxx.198.226

Pro Horsanu dodám, že první vyšetření horních c. d. se provádělo bez sedace po zátěži, takto potvrzena obrna a i pohyby měkkého patra.

Vyšetření průdušnice s laváží pak probíhaly pod sedací.

Do vzdušných vaků veterinářka endoskopem nepovažovala za nutné koukat, dívala se na vstupy do vzdušných vaků, ty byly v pořádku. O podezření na mykozu jsme spolu hovořily, minulý týden měla prý koně s mykózou právě endoskopicky vyšetřovat, tak snad má zkušenosti, no škoda, že jsem si to nepřečetla dřív, mohla jsem na tom trvat.

⋮
Buggyra
Buggyra 24.04.2024, 14:31:14 xxx.xxx.198.226

Tak bílej z profilovky je snůška chorob 🙂

Oboustranná obrna hlasivek + dislokace měkkého patra + nějaký hlen v průdušnici.

Věk 24.

Obrna hlasivek zřejmě od hříběte nebo od mládí, neměla vliv na jeho výkonnost, aspoň ne u nás v našem nula nula nic zatížení. Měkké patro je zřejmě novinka, rozhodně rozsah toho pohybu toho měkkého patra se zhoršoval od podzima doteď. 

S obrnou asi netřeba nic, ale měkké patro by se dalo operovat. Dle článků úspěšnost u mladých koní 80 %. Neslyšel jste někdo o takové operaci na seniorovi, zda to bylo úspěšné? Druhá věc je, že vetka odhaduje cenu takové operace nad 50 tisíc. Zeptá se nám konkrétně chirurga a pořídila foto i video práce hlasivek i patra. Tak tu částku sem pak prsknu a společně se zasmějeme 🙂

Hlen v průdušnici z plic může být buď z neinfekčního zánětu, že jako nějaké astma třeba, nebo z infekčního, že nějaká bakterka. Vzala výplachem vzorek a půjde to na rozbor bakteriologie a uvidíme, jestli tam je něco, co se bude dát léčit. Když nic, tak může být třeba to astma, to by se muselo potvrdit endoskopií plic a do toho se vetce moc nechtělo, nehrotila jsem to, protože s astmatem stejně nic neuděláme a hlavní průšvih je to zúžení dýchacích cest. 

Pokud se potvrdí bakter. zánět, nasadíme cílená atb, pokud se nepotvrdí, byly nám doporučené kortikoidy na zmírnění zánětů všeobecně (i ty hlasivky vypadaly lehce vzatě).

Tak jsem ráda, že je to za námi, že teda víme, co a jak, a víme, že to nejspíš nehodláme řešit. Do budoucna si musí rozhodnout majitelka, co dál, jestli budeme milého nepoužitelného živit a nebo co. Jak jsem ráda, že nejsem majitelka! (vlastně v tomhle případě ani uživatelka…)

⋮
Buggyra
Buggyra 23.04.2024, 11:37:13 xxx.xxx.198.226

… a teď jsem se na nich zhoupla zavěšená na ramenou z toho prvního schodu, a řvala jsem “jééé, já letíím”, a letěla jsem, jako vlaštovka! To je na zlomeném kotníku vážně bžunda, taková věc. Rovnou z nemo jsem jela za kámoškou invalidkou, která mi půjčila fofrklacky, s těma jsem pak už neměla problém, tam si výšku podpěru určím pokrčením loktů, ale co pokrčím, když za ta ramena visím na holích? Měla jsem skrčený leda tak anus, v strachu o bílé prádlo. To byl opravdu zážitek.

⋮
Buggyra
Buggyra 23.04.2024, 11:30:06 xxx.xxx.198.226

Mno moje brambory jsou v cajku, ty jak říkám šly do země nenaklíčené. Kaput jsou ty známého, ten je válel doma předpokládám od podzima, dal mi je už se zelenými klíčky, a ty vyrašily hned jak šly do země. Ty mě tak netrápí.

Já totiž chci v červenci ty rané brambory sklidit a šoupnout další sadbu do země, proto jsem je dala tak brzy. Ale zatím žádná škoda 🙂

⋮
Buggyra
Buggyra 23.04.2024, 09:55:13 xxx.xxx.198.226

Asi se bál, abych ho nemajzla taky klackem 😀

Včera jsem řízněji vyklepla šunku z fritézy, abych si uvolnila místo, a návštěva vylítla z místnosti, že prý aby taky jednu neschytala 😀

⋮
Buggyra
Buggyra 23.04.2024, 09:43:37 xxx.xxx.198.226

Tuhle karabinu rozmlátíte v pohodě kladivem… je to nějaká slitina, zpravidla to praskne někde samo. Pokud si to budete chtít pojistit, můžete ji předtím hodit do mrazáku.

Ale jinak by mě ještě zajímalo, jak je vytvořená ta smyčka na tu karabinu. Jestli je konec třeba zapletený a svařený, tak dejme tomu, ale jestli je konec jen přehnutý, sražený, a zatavený do té černé převlečky, tak to bych chtěla mít ještě prošité nebo něco…

⋮
Buggyra
Buggyra 23.04.2024, 09:05:54 xxx.xxx.198.226

Tak zítra dojede snad konečně vetka (jiná) s endoskopem. Z Prahé. No a teď nevím, kdo mě na tu myšlenku naťuknul, jestli vy tady a nebo někdo v realitě, ale něco jsem si našla o dislokaci měkkého patra, a asi to bude ono. A ta krev je zřejmě potrhaná sliznice buď toho měkkého patra nebo okolních tkání, jak se tlačí ten vzduch… No uvidíme. Ale všechno tomu nasvědčuje.

⋮
Buggyra
Buggyra 23.04.2024, 09:02:22 xxx.xxx.198.226

Anet, mám rozepínání zadních nohou na obou stranách, doporučuji 😀 můžete rozepínat před slabinami - pokud máte na dece jako já očko, do kterého se navléká očko řemínku. Pokud nemáte, šup, už bych to měla přešité 😀

⋮
Buggyra
Buggyra 23.04.2024, 08:06:07 xxx.xxx.198.226

Fikovnice: Buggyro, to je divné. I ty podpažky mají takové zástrčky a výškovou nastavitelnost. A už se dělají i z toho lehkého materiálu.

Hele, víš jaké já jsem nafasovala v hypermoderní nemocnici “na kraji vesnice, kde lišky dávaj dobrou noc”? Tak hleď na obrázek 😀 Výškově stavitelné podle mě nebyly, protože mi tam ze skladu vybírali vhodnou výšku, zkoušeli jich na mě několik.

Jinak mně auto ráno hlásilo -7, na přehledu z meteostanice to vypadá, že nekecalo, tak jsem zvědavá, co za překvápka najdu na polnostech 😀 

Obrázek
⋮
Buggyra
Buggyra 23.04.2024, 07:46:24 xxx.xxx.198.226

No ty jsou boží! (jsem to už někde psala, žejo, no furt jsou boží)

Já chci taky malé živé konzervičky!

Mám velké krásné a chytré, blondýny už včera dostaly od rána volnost (otevřenou voliéru), a neb se držely kurníku a nikde se neprocházely, tak odpoledne jsem rozebrala voliéru a dnes už mají pré 🙂 (schválně kolik jich odpoledne najdem…) Už jsem sebrala i přepážku uvnitř kurníku, tak bylo večer nějaké strkání, ale nakonec se všichni pospolu usadili a doufám v poklidu spali. Nakonec spolu spějí už měsíc, tak jsou na sebe zvyklé. Blondýny stále posedávají v kukaních a na kukaních, staré slepice zase hřadují na bidlech, tak si nekonkurují.

A blondýny zase začínají pořádně žrát a snášet. Už zjistily, že psí granule jsou také k jídlu - děkuji listovi, že poradil posypat pšenkou, pomohlo. Nosnicová směs u nich úplně terno nevyhrála, ale taky jsem ji do nich netlačila nějak “násilím” přes tu pšenku, dozobávaly se jí jen když neměly dost z ostatního krmení a z hrabání (krásně mi uklidily dvorek). Takhle to mají i staré slepice, nosnicovou směs mají k dispozici neustále a dojídají se tím jen když není jiného (psí granule většinou zďobnou přes den a odpoledne už musí tlačit tu směs).

⋮
Buggyra
Buggyra 22.04.2024, 14:37:28 xxx.xxx.198.226
Anonymní:

Tento bazmek. Lze googlit pod názvem protrhávací kartáč. 

Obrázek

Jo táák, tak to jo, já myslela, že to protrháváte klasicky po pramenech.

⋮
Buggyra
Buggyra 22.04.2024, 13:50:05 xxx.xxx.198.226

Anet, nezkoušeli jste místo toho prostříhat nebo proholit, jak tu padlo? Mně to protrhávání ohonu přijde nějak drastickééé 😀 Ještě tak na hřívě, kde se koně různě hryžou (ehm, hřebci/valaši…), drbou se o to, válejí se tím po zemi a tak, ale protrhávat ocásek, s tou heboučkou kůžičkou na té kelce, to si nějak neumím představit… jak to koník snáší? Jako asi to přežijou, taky si naši občas vyškubnou žíně třeba při drbání ocasu nebo ve sněhu si celý pramen klidně vyškubou přišlápnutím, ale to je “škub a jdu”…