Já právě s sebou nechci tahat k telefonu ještě foťák. Tak většinou prostě nefotím.
Já právě s sebou nechci tahat k telefonu ještě foťák. Tak většinou prostě nefotím.
Já přemýšlím, co za telefon, až mi doslouží současná tlačítková cihla. Potřebuji odolný a ráda bych, aby právě dělal pěkné fotky. Slevím ze své předchozí podmínky, že musí umět připojení na wi-fi. Takže odolný (voda, náraz) tlačítkáč se slušným foťákem by se mi líbil. Mám i placatý telefon šoupací, od dovolené, ale je strašlivě nepraktický, nenapíšu na něm zprávu jednou rukou (mohla bych ji asi nadiktovat, to musím otestovat, jestli to umí a jak mu to jde) a nejde na něm pořádně jednou rukou ani fotit a vůbec udržet to v jedné ruce je na palici, když u toho jedu na koni (a to já často). Takže jsem vzdala i brát ho s sebou na akce a fotit s ním nebo natáčet, jiní jezdci natáčejí a fotí na ty svoje telefony pořád, není mi jasné, jak to dělají, asi mají nějaký grif nebo lepší úchop nebo praxi… já to vzdávám, taky proto, že ty placky stojí majlant a jedno křupnutí o asfalt a je po nich. Odolné verze velkých placatých, ty stojí pro jistotu dva majlanty. Chjo.
Oni ale skutečně můžou jednat pouze v intencích zákona. Pokud to podle zákona a legislativního rámce není týrání, co by ten úředník podle vás měl udělat? Zajet na místo a vzít chovatele kolem ramen a říct mu, že podle jeho osobního názoru je tato država nevhodná? Vždyť by mu tu služebku ani neproplatili. Na stole má dost možná závažné případy, se kterými se dá v intencích legislativy skutečně něco dělat.
Tady bych neviděla pochybení na straně úředníka, ale tedy legislativy. Dnes už by na takové udání úředník vyjel, protože držení na řetězu je, mám ten dojem, ilegální.
Kdybychom ten úřad zrušili, tak kdo by kontroloval jatka, potraviny, správné zacházení s ulovenou zvěří a podobně.
Pokud dorota nekonala, patří se podat stížnost na nečinnost, ale na to musíte mít důkazy, tj. potvrzení o přijetí podnětu, číslo jednací, a tak dále. Pokud tam v té době dorota vůbec seděla. A je-li to tak, tak se patří ji v tom vyšplouchat a žádat disciplinární opatření. Ono je klidně možné, že se konalo - nahlásila se návštěva, chovatel koně zaopatřil, kontrola proběhla, políčka zaškrtána, uzavřeno.
Jsem si něco četla a dočetla se, že máme na celou republiku 90 vet. inspektorů, kteří mají na starosti životní pohodu zvířat.
Tak 90 “problémových” chovů (teda myšleno udání) bude jen na Liberecku, si troufám odhadovat. Tahle práce je hlavně papírování. Návštěvy chovů jsou až to poslední, co ten inspektor ve své pracovní náplni má. Musejí schvalovat stohy papírů na převozy zvířat, konání akcí, řeší nákazy, povinná hlášení…
Tady o tom něco je https://bezpecnostpotravin.cz/statni-veterinarni-dozor-v-roce-2024/
6800 kontrol chovatelů za rok, to je šílené číslo na 90 inspektorů. To je jedna kontrola týdně na jednoho inspektora, nepočítajíc dovolené, nemoci, ošetřovačky…
Takhle jim chodí ale udání roky a roky na spoustu zvířat, která různým způsobem údajně trpí, a nelze objet osobně všechno hned a včas a pokaždé, když někdo plivne, na to ten aparát není zařízený. Jak říkám, dokud to nepadá po hlavě do žumpy, je to vše jen na tom, jak tu naléhavost vyhodnotí kdosi za stolem, a to nemusí být vůbec veterinář, to může být nějaká administrativní síla.
A s tím, že “tak tam nemám co dělat a mám jít dělat něco jiného” je to asi tak jako v ošetřovatelských profesích. - A kdo to bude dělat, když se všichni, co je to nebaví, seberou, a odejdou? - tohle se snadno soudí, když v tom člověk nesedí.
Vlastně ani nevím, zda se taková úřední osoba může sebrat a jít si ta zvířata nafotit a natočit v soukromém čase, jestli je to vůbec přípustné pak takové důkazy a ona osoba jako svědek…
Vyjádřili se, proč se tím nezabývali?
A nakonec hlavní je, že se tím přeci už zabývají a něco se děje. Nebo to snad není zásluha SVS, že se něco děje? Jestli jste je obešli a je to nějaká soukromá iniciativa s dohodou s majitelem, tak to je ještě lepší, protože SVS má jen omezené možnosti.
Přesně, tyjo! A ještě k tomu jedno přihodí navíc, tentokrát teda naprosto vytažené z paty… To mě teda štve.
Cestou v autě se dá kafe pít, když si vypíšete služebku, je volné služební auto nebo se vám povede protlačit použití soukromého, získáte ke služebce povolení od vedoucího, a nadto se vám na stole nakupí všechna administrace nejen za tu dobu, kdy sedíte s kafem v autě, ale i právě administrace toho výjezdu. Komu by se chtělo. A jestli úředníčka neřeší takovéhle situace často, tak skutečně nemusí vědět, co může a nemůže. Třeba tam poslali nějakou osobu, kterou zrovna mohli postrádat. Je fantastické, že jste se do toho tak opřeli a přiměli orgány jednat, to je výborný začátek dlouhé cesty. Blahopřeji a držte se.
To jsou výborné zprávy, tak jen tak dál, a žádné prskavky už nejsou povolené, pěkně dbát na zdraví 🙂 Já jsem zimu pojala jako vhodné období k vyhladovění poních nebožátek a na jaře očekávám žebra nejen pod faldy nalezitelná, ale i snadno hmatná! Samozřejmě v zimní srsti vypadají malí pánové jako černé koule, ale srst hodně mate.
Jak mají ubranou KD na minimum (určitě pod záchovou, i když u nich člověk nikdy neví…), tak se mi jich zželelo a dostali vit-min k tomu půlhrnku ovsa a mikrojablíčku denně. Musím teda poznamenat, že ten hubenější je vyčůranej jak mraky, když se nachystá jídlo a otevře se jim ohrádka s večeří, tak on běží velmi svižně a zaujatě k jedné misce a tváří se, že je tam nejlepší jídlo na světě, což zblejskne samozřejmě ten tlustší a hned běží hubenějšího vyhnat, aby si tu dobrotu snědl sám. Než k hubenějšímu tlusťoch doběhne, ten méně tlustý stihne schroupnout jablíčko a nabrat ovsa, co se vejde, a tváří se, že ho tlusťoch teda doběhnul a vyhnal a zkroušeně se přesune k druhé misce a tváří se velmi přesvědčivě, že v té vlastně není nic, co by stálo za řeč. Tlusťoch vylíže svou misku a pak jde vyhnat ménětlustého od té druhé misky a posbírá tam drobky a je spokojený, jak na něj vyzrál a všechno mu sežral 😄 Komedianti.
Minulý víkend se mi povedlo zajet pro krmnou ovesnou slámu, podle reakcí všeho koňstva to vypadá, že jsem přivezla asi to nejlepší seno na světě, asi začnu dávat na chuť i těm velkým 😀 Takže jsem začala míchat seno se slámou a když zrovna není zamrzlo (což teď není), ještě to ke všemu máčím, nedopřeju ponýškům žádných úlev. Ale jsem hodná, zavětrovala jsem jim přístřešek dvě stěny, takže před nejkrutějšími rozmary počasí se můžou uchránit…
Netuším, zeptám se 😀
Tygři se uměle neoplodňují? Nebo nebyla tygřice tak cenná, aby se to zkoušelo?
Je rozdíl, jestli pouze necháme vychcípat nakažená hejna za dodržení nejpřísnějších hygienických opatření a nebo necháme vychcípat a ještě se vykašleme na opatření.
Pokud se vykašleme na stanovování pásem, omezování pohybu osob mezi nakaženými a nenakaženými chovy, na protiinfekční opatření, tak brzy uhlídáme, že vejce či drůbež v obchodě se staly luxusním zbožím.
A teď mi povězte, zda je pro vás přijatelnější, když stát přerozdělí něco z vašich beztak již stanovených daní na hygienická opatření, a nebo cena jednoho vejce v obchodě 15 korun a kuřízek za čtyři sta.
A pak ještě dostal vylágoš (on netušil, že není nadáváno na něj, pravděpodobně všichni tvorové v té domácnosti v tu chvíli byli vystreslí)…
Je to tak, že dokud to nepadá hlavou přímo do žumpy, tak budou sedět a tvářit se jakoby nic, protože toho mají hodně a jejich kompetence jsou mizerné, dokud není hromada důkazů, které si ovšem oni těžko legálně obstarají, tak nemůžou ani pípnout, legislativa neumožňuje. Já na ně nejsem naštvaná, protože v tom křesle bych se asi ukousala bezmocí.
Ty koně s náma fakt mají svatou trpělivost…
Šmarjá, půl kila, to je pěknej kousek! To už by bylo na maso! 😀
Mně se také povedlo plnokrevníka chudáka vyvléci o víkendu dvakrát pod sedlo, jednou s dítětem na akci a jednou jsem si pozvala já trenérku (🥳🥳🥳 konečněěě!). Takže jsme se s trenérkou a s holčičkou, kterou zase “trénuju” já, hodně zasmály, jaká jsem marná, jojo… ale koníček je úžasný, no jak jinak, to on prostě je. Snad mi finance vydrží a uplatím trenérku ještě hoodně dlouho (doplatila jsem úvěr, takže jsem prachatá, tož je potřeba ty prachy rozházet, že).
Čtu o červech a odčervení a samozřejmě nemám hambářka odčerveno. Inu musím se dokopat ještě před svátky, bohužel tady z práce veterináře nekontaktuji, musím pak z domova napsat mail, takže si na to musím - co? No vzpomenout. Meh.
To je takové radosti kvůli tomu Jirkovi? A nebo se povedlo něco s těmi nebohými? To by bylo třikrát lepší 🙂
A je tu nové video od Jirky:
To já bych teda původce toho zmaru (drahého polovičníka) nechala to nadělení uklidit. Klidně by mohl přes dotyčnou plochu přeťapat, by mi bylo srdečně lhostejno.
Ještě si říkám, že se nějak opomíjí varianta trochu si přizpůsobit zázemí u stávajícího ustajovatele. Pokud je s ním řeč a není s tím problém z hlediska pozemkového, mělo by být možné si nějakou tu boudu na pastvinu postavit, třeba nějakou maringotku, karavan, dodat nějaké zpevnění plochy, teda nějaké dlaždice, panely apod. s tím, že to buď ustajovateli na vlastní náklady věnujete (případně budete mít slevu na ustájení) a nebo si to na jeho pastvině pouze “uložíte”.
Právě že pokud bych někdy musela s koňmi pryč a neměla možnost nějakého svého zázemí (a hlavně nějaké výpomoci od další nejméně jedné osoby), tak bych zkusila přejít do ustájení, kde je majitel podobným dohodám přístupný (a vím, že tací existují).
To já jen tak, aby to bylo někde napsané.