acher: A jenom jednoho?😊
Jo…ausík je po kastraci, tak aby ho lapiňák neotravoval. V pátek si Árčího odvezli a včera už mi dcera volala, jestli by ho u mě nemohli ještě upíchnout. Iki má límec, takovej ten trychtýř a Árčí k němu furt lozí a olizuje mu ho a ikimu se to nelíbí, tak po něm vrčí…ale zase když kluky oddělí, tak kňouraj, že chtěj k sobě.
Navíc s ausíkem už ke mně nejezděj, protože on je na berňuchu pěkně protivnej a furt po něm vyjíždí..Maťula se defakto beztrestně nesmí přiblížit k Gině a ani k lapiňákovi. Možná kdyby ho u mě mladý nechali, tak bych ho srovnala do latě, ale za tu chvilku, co jsou na návštěvě a má páníky za zadkem, tak je to děs…to defakto neděláme nic jinýho, než ho korigujeme, návštěva o hovně (sorry za ten výraz, ale přesně to vystihuje…místo abychom pokecali, tak furt řešíme psa)…teda spíš mladý, protože já když houknu, tak mi zase přijde, že potom samozřejmě víc zakročuje zeťák, protože má pocit, že už jsem asi naštvaná…no je to celý takový pitomý…a Maťula se do sporů nepouští, ale je z toho takovej nešťastnej a to já teda fakt nechci, aby ho na domácí půdě šikanoval nějakej rozmazlenec…což můj druhý psí vnouček teda je. Takže jsme se dohodli, že budou jezdit jen s lapňákem a naopak já budu jezdit naštěvovat je, abych se taky poňufala s asíkem, protože jinak ho samozřejmě mám ráda.
On byl vždycky tak trochu protiva na Matěje, protože ač je Gina kastrovaná, tak si jí usurboval pro sebe a na Ginu zase furt skákal…ale když ho přivezli na hlídání a odjeli, tak jsem ho během 20ti minut srovnala do latě a byl svatej klid…když neměl páníčky za zadkem, tak zas takovej hrdina není.
No ještě jsme říkali, že to zkusíme znovu na podzim…když teda bude ausík kastrovanej, tak jestli se to chování trochu nezlepší…ale nejsem si jistá. On byl hodně dobře socializovanej a sice otravnej, ale se psy neměl problém…a jak dospíval, tak si začal vybírat…feny všechny, ale psy si hodně vybírá. Přijde mi, že se v pohodě snese jen s golďákem, kterého zná už od štěněte.
Nemyslím si, že to jeho chování souvisí s tím, jestli má nebo nemá koule (když to řeknu zjednodušeně).
Já jsem hodně rozmazlovací, ale vocamcaď pocamcaď…myslím, že by potřeboval podstatně pevnější ruku. Nemůžu říct, že není vychovanej…běžná provozní poslušnost je asi slušná a teda teď mám spíš na mysli přivolání, s tím není sebemenší problém. Ale třeba na vodítku tahá, pokud jdou s oběma psy…dcera si třeba vůbec nelajzne jít s oběma najednou…no a myslím, že mají velké mezery třeba ve vítání návštěv…no a tohle chování, co předvádí u nás…z mého pohledu je v těchto ohledech ignoruje…já se teda snažím mladým promluvit do duše, ale ono je to těžký…myslím, že pro ně nebyl ausík opravdu dobrá volba…resp. pro dceřina přítele, protože ten si tohle plemeno vybral (protože se mu líbilo) a koupil…to spolu teprve začínali chodit, takže do toho dcera nekecala. On na něj zeťák docela platí, je to chlap jak hora a tu autoritu si prosadí…ale taky ne dokonale, ale dcera je po mě, rozmazlovací…vždycky to doma viděla, jak se chováme ke psům…resp. jak já se chovám ke psům, ale jak žádného nevychovávala, tak si neumí dupnout (nebo jak to mám nazvat)..obecně si myslím, že jí chybí autorita a že to ausík těžce zneužívá, sice jí bezmezně miluje, ale nerespektuje.