Odpověď na příspěvek uživatele keriton z 11.08.2023, 18:59:38
No z mých zkušeností je to prostě jiné, když jde člověk se psem sám a s někým. Moje ovčanda, která poslouchala na myšlenku, nepotřebovala jsem vodítko, byla děsná vzorňačka do té doby, než jsme šli celá rodina do lesa na houby…já, manžel, malej syn, babi, děda…a byli jsme tááák neukáznění, že jsme nešli jako stádečko, ale udělali “rojnici”. Někdo se opožďoval, někdo si poodešel dál, tak ani nebyl vidět. To bylo shánění a lítání od jednoho k druhému. Neříkám, že v tu chvíli neposlouchala, ale jak měla práci kolem “stáda”, tak to bylo hodně znát…a i v provedení povelu…jo jasně přišla na zavolání, ale bylo vidět, že je jak na pérkách, abych jí dala “rozchod”, protože babi právě zmizela v mlází.
A teda vidím to i u Giny. Když měla to svoje děsný pubescentní období a praly jsme se s chůzí na vodítku, ale zároveň už to bylo v době, kdy začalo být vidět světlo na konci tunelu…tak přijela na návštěvu dcera a vždycky jsme šly s pesanama na prochajdu a já dceři říkám “to budeš koukat, jak už Gina chodí pěkně na vodítku a netahá”…no tak to teda koukala…Gina táhla jak lokomotiva.
Když byl s námi naposledy syn, který chodí zcela vyjímečně, protože má zdravotní handicap, tak zase madam ztropila divadlo, když jsme potkali výmaráka…a to jsme ho ani nemíjeli, prošli jsme křižovatkou cest dřív, než tam výmarák došel. On na nás ani neštěkal, byl na flexi a defakto se jen zastavil a koukal na nás. Tak jako tohle jsem fakty nečekala, takové problémy už dávno nemáme. Takže jediná příčina, která mě napadá, byla přítomnost syna.
Navíc jak už nemám s Ginou problémy, tak už jsem jako obojek začala dávat jen stahovák s velkými oky a dost velkej. Defakto mi tyhle obojky vyhovují a používala jsem je u všech svých psů. Měla jsem ho zapnutej na “škrcení”, protože potvora, když už dojde na lámání chleba, tak má snahu se spíš z obojku vyvlíknout a ona je Houdini…no a tady jak začala bláznit, tak se mi jí nepovedlo hned chytit za obojek, aby se nestáhl a přiškrtila se. Tak to jsem si vynadala fakty do dámského přirození. Prostě ona na stahováku chodit nemůže. protože co kdyby zase někdy.
No to jsem se zase rozkecala…chtěla jsem tím jen říct, že to není nic neobvyklého a myslím, že u některých psů je opravdu potřeba natrénovat, že se i přítomnosti jiné osoby, pejska, druhého páníčka, musí soustředit na vedoucího výpravy.