Pavlína:Dobrý den, setkali jste se někdy s praktikou prodeje štěněte s PP po perfektních zdravých šampionech, ale nejste si jistí, že jsou to opravdu rodiče vašeho štěněte?
Před necelými dvěma lety jsme si koupili štěně labradora údajně 8 týdnů starého. Mělo mít kolem 8 kg a být čiperné. Chovatelka nám ani na požádání neukázala matku. Řekla, že má dva vrhy asi měsíc po sobě a že je nemůžeme vidět, protože je nemá připravené na návštěvy. Poté nám dala štěně, které vrstvě chodilo a mělo 3 kg. Byli jsme zaražení, čekali jsme větší. Nakonec jsme si ho odvezli. Pes v roce a půl má OCD a artrózu a osifikaci kolenních vazů a achilovky. Stát se to může, ale čím více jsme přesvědčení, že máme štěně z toho druhého vrhu a bůh ví, kdo jsou jeho rodiče. Luxusní množírna s papírama. 3 kg štěně labradora odpovídá 3 týdnům věku, což by sedlo na ten druhý vrh. Máte nějaké zkušenosti?
Chovatelka nám ani na požádání neukázala matku. Řekla, že má dva vrhy asi měsíc po sobě a že je nemůžeme vidět, protože je nemá připravené na návštěvy.
Samo o sobě mi to přijde takový podivný…tohle se mi nestalo ani u psů bez PP, ani u kříženců. Jako opravdu se tohle děje, že si jedete pro štěně s PP a přinesou vám jen to vaše a ostatní neukážou a musíte požádat o to, aby vám ukázali matku. Tak tohle se mi nestalo ani u psů bez PP a ani při odběru kříženců. Štěňata jsem viděla vždy komplet vrh …tedy těch, co ještě nebyla odebraná a to včetně těch, která už byla rezervovaná a do kterých by mi vlastně nic nebylo. Tedy jediná vyjímka byla u afgána…tehdy byl výskyt parvy někde v okolí chovatelky, takže měla přísná hygienická opatření…dovnitř jsme šli přes desinfekční rohože…do odchovny nás nevzala, ale psy…nejen matku, přivedla do obýváku a vzhledem k tomu, že jsme měli zájem o psího kluka, tak v košíku přinela všechny pejsky z vrhu, včetně zadaného…A matku na požádání…?? 😲…no teď se mi v této souvislosti vybavilo, jak mému manželovi chtěli vermomocí ukázat tatínka naší kavkazandy (on ho neznal) a ještě mu řeknou, že je trošku ostřejší než mamka štěňat, tak jenom ukázat…manžel se psů bojí a tak prej…ona se koukne manželka…já jdu ven kouřit.
Jako nevím, jestli je tohle standard, ale mě to pomalu připadá, jako když si přijedu pro štěně do množky. Jako vím, že už je to s křížkem po funuse, ale s takovým přístupem chovatele bych teda štěně neodebrala a obzvlášť, když by se mi k tomu všemu ještě nějak nezdálo.
Takhle nikdy jsem si nenechávala zjišťovat paternitu u mých psů s PP…nikdy jsem neměla důvod k pochybnostem.