Budování cyklostezek asi na jednu stranu super, na druhou stranu pokud už někde vedla pěkná polní cestička, po které se dalo taky pěkně jet, tak nechápu, proč se to musí nutně vyasfaltovat.
Já s cyklostezkami nemám moc zkušeností, chodíme jen po jedné v našem krásném údolí a to teda jedu na konec cyklostezky (která je zároveň i pro pěší)…odměsta to vede asi 6-7 kiláků…a pak buď pokračujeme dál směr hory po silničce, kde můžou je zákaz vjezdu mimo lesáků a povodí Ohře, takže minimální provoz aut…nebo směr přehrada a nebo jdeme cyklostezku v obráceném gardu směrem do města. Nechodím hned na začátku, protože pokud je hezky, tak je to tam jak procesí k panence a ani se nedivim, je to moc hezká procházka a i na kole se to dá jet i s děckama na pohodu.
S cyklisty mám vesměs dobré zkušenosti…tedy s těmi “normálními", co nejedou na výkon, ale co se jedou jet projet…nefrčí rychle, ale na pohodindu, dají o sobě vědět, když je mám za zády, zdraví mě…
No a pak tady máme ty cyklisty s těmi čupr barevnými oblečky, kteří jedou na výkon a ne se kochat. No a tam teda problém trochu vidím…já teda se psy chodím u kraje a i když jsou na “dlouhém vodítku” tak nezasahujeme víc než do středu, většinou se ale šmrdolíme v “krajnici”.
Nejvíc mě sejří, že už neexistujou zvonky na kolech…za mých mladých let prostě člověk jel a dal o sobě vědět tím, že cinknul o zvonek…ale to už neexistuje, takže já jsem jak radar, co se neustále ohlíží, jestli za námi někdo nejede….jenže to bych musela mít oči permanentně i vzadu, protože se ohlédnu…nikde nikdo a za sekundu kolem nás prosviští cyklista.
Psala jsem to tu už několikrát…už jen z meritu věci, že mám sebou psy a cyklisti určitě mají bohaté zkušenosti s tím, že spousta psů reaguje na cyklisty tak, že je chce ulovit…cyklista neví, jak budou reagovat moji psi, ale ani nezpomalí, ani neudělá “ehm ehm” a nepočká, než psy stáhnu ještě víc ke kraji, ale prosviští těsně kolem nás…stačilo by, kdybych udělala jeden krok stranou a sundá mě, protože já o něm nevím.
Na druhou stranu ..můj kolega je cyklista, ten zase říká, že na lidi zavolá třeba “předjedu vás z prava”..ten má zase problém s pejskaři s malými psy na flexině…páník na jedné straně, pes na druhé, flexi defakto natažená přes stezku.