Navíc…všechno je relativní…moje mamka (84 let) mi nedávno říkala, že zemřela nějaká její známá a říká mi “ale to byla mladá holka, bylo jí 72 let”….takže super, i po sedmdesátce se mi může stát, že mě někdo označí za mladou holku👍. A naopak, často slýchám mladé lidi, kteří překročili dvacítku a blíží se třicítce, jak o sobě říkají “no jo, už jsem starej/stará”….
Ano Rapotačko, to jsem vlastně zapomněla dodat: stáří sebou akorát tak nese bolesti a nemoce. Demenci. Může mi x krát někdo vykládat, že i moudrost, když demence, či Parkinson přileze už v 60ti🙄 To se té moudrosti vůbec nemusím dočkat😏
Raduš, mě přijde, že to vidíš zbytečně černě. Kde je psáno, že na tebe skočí nějaká demence? No a nemoci? Upřímně, pokud na mě nemoc skočí až ve stáří, tak zaplať pánbůh, jsou mladý lidi nebo ve věku, který se nedá označit za stáří a jsou nemocní…takže děkuji pánubohu, že alespoň (zatím) těch 52 let mě nechal prožít ve zdraví.
Myslím, že život je moc krátkej na to, abych se v současnosti strachovala, jestli teď, kdy jsem minula padesátku, začalo to stáří a jak na tom budu v budoucnu se zdravím. Na to je dost času se tím zabývat, až to přijde….dokud jsem funkční a na případnou bolest zabere nějaká ta pilulka, tak super….
No já jsem rozumu mdlého…holt nejsem typ všechno vím, všechno znám, od všeho mám klíče---a Ferda mravenec práce všeho druhu v jednom, tak holt s nemocným psem jezdím k veterináři…naštěstí i nám, co jsme nebyli tak mozkově obdařeni, zbylo pár mozkových buněk, abychom si vybrali dobrého veta a snažíme se tak nějak krýt pojištěním psa, aby nám pojistka pokryla alespoň část případných nákladů.
Pokud by můj vet řekl, že si myslí, že nemá smysl život psa prodlužovat, tak mu budu věřit, když pro nic jiného tak, protože pro něj by bylo ekonomicky lepší držet nemocného psa naživu co nejdéle…
A prijdete si normalni takhle plevelit vlakno vlastnima srajdama?
U některých vláken mi plevelená vadí, protože potom se vláknem třeba i zpětně prohrabat a vyzobat informace bývá otravný…a teda tady nám asi nasypu popel na hlavu, že se nám to zvrtne dost často.
Ale co se tady toho vlákna týče, tak je mi to naprosto šumák…když se kouknu kdo ho založil a proč…jasná reklama na faunu…
Kdyby to bylo obráceně a na fauně někdo založil takové vlákno na chov zvířat, tak ho fauna smázne.
Odobně bych nechala jen seno a eventuelně kousek suchýho chleba, pokud by průjem přetrvával třeba dva dny, tak k vetovi.
Musím říct, že morčata jsem měla kontinuálně asi 14 let a to nepočítám morče, co jsem měla jako holka. Celkem asi 6 morčat a s průjmem jsem se za celou dobu nesetkala, takže já bych k vetovi určo mazala.
No a ještě mi paní chovatelka tenkrát říkala, že čekačka na krátkosrstou variantu je tak + - 4 roky…
Ahá …tak mladí poptávali dlouhosrstku a tam to vypadalo nadějně, teď abych nekecala, ale snad do roka, kdyby to klaplo, tak by štěndo měli…pokud by teda nechtěli nějakou konkrétní barvu, na kterou by chtěli počkat.
Já bych to za sebe shrnula…protože padly zde i návrhy, které mě vůbec nenapadli.
Za mě ideální by bylo, kdyby anonym musel použít nějaký nick, aby v případě, že diskutuje více anonymů v jedné diskuzi, to bylo přehlednější a aby nemohl anonym mít stejný nick jako někdo z registrovaných …tady mi to teda trochu pokulhává s tím, že někdo registrovaný chce vstoupit do diskuze, ale je na místě nebo na přístroji, na kterém se nechce přihlašovat…tak obávám se, že zde je možné jedno nebo druhé.
Líbí se mi nápad, že některá vlákna by byla jen pro registrované a některá otevřená.
A někde výše padlo, že by některá vlákna šlo skrýt tak, aby si je neregistrovaní nemohli číst….tady myslím, že minimálně plkací diskuze jako je všeobecný pokec a třetí víčko, by bylo fajn schovat, protože vesměs tam plkáme my registrovaní a semeleme kde co…teda nevím, jaký pohled na to mají ostatní….
Kolie jsou taky americké a evropské(?), kdy v americe je kraťanda i dlouhosrstka stejné plemeno, mají jiný standard a jsou podstatně mohutnější a větší, mají povolenou bílou barvu, jelikož mají i jiný gen, ale FCI je neuznává. Neměly by být povahově ani takové citlivky.
Mě se líbí víc ty americké, ale 60-70k za psa nedám 😀…
Mě se taky omega líběj ty americký…mi přijde, že to není taková “chlupatá koule” , když se teda budu bavit o dlouhosrstých. Ale ta cena je závratná…teda s ohledem na to, co jsem ochotná dát za psa na mazla…jinak bych o ní možná uvažovala jako o psu na důchod, protože kdyby se mi něco stalo, tak věřím, že o takového psa by se dokázali děti postarat.
Vím, že holka, když asi před rokem a půl začali uvažovat o druhém psu, tak jsem jí hned říkala…kupte si americkou kolii…to jsem teda netušila kolik stojí a když poptávali chovku na budoucí vrh, tak 50-60 tisíc a to mladejm přišlo taky moc.
Bělouškovi prvnímu drápy nejdřív praskaly a pak padaly i celé, postupně všechny…u něj to bylo štítkou teda. Po nasazení léčby narostly a držely.
Nechci nic přivolávat,to ne…jen hlásím…
Zkusím se o tom ještě pobavit s vetem, jako nepřijde mi, že by byl s drápy jako takovými nějaký problém…má ho prostě utrženej u “kořene” nebo jak to mám napsat…prostě tam, kde viditelně vyrůstá z prstu…jako celý 3 roky, co Matěje mám tak nic a teď během 3 týdnů 3 drápy….no jestli se mu povede urvat ještě nějakej, tak už je to vážně k zamyšlení…
Upřímně se mi tohle u žádnýho předchozího psa nestalo. Když si dráp urvala sestřenky čuba normálně při rychlejším běhání v terénu, tak jsem si říkala, jak se jí to mohlo stát a já pustím psa na 5 minut na zahradu a přijde pajdaje…první dráp byl jasnej…to si určo udělal, když s lapiňákem hrabali odtokovej kanál…druhej měl určo taky z hrabání…ale tenhle třetí…to by si musel udělat, když škrabkal na dveře, že chce dom (máme hladký plasťáky) a omylem by mu to zklouzlo na schod…tam je hrubej beton, tak jestli mu to nezklouzlo… nebo nevim.
Tak berňuchovi se v neděli povedlo urvat si dráp na druhý přední…takže ve středu jsme dobrali antibiotika po té, co si urval dráp na pravý noze a dneska jsme frčeli na veterinu s tou levou…to už jsem se veta fakt ptala, jestli to není nějaký onemocnění drápů, jestli je nemá Mates moc dlouhý (mě přišly v cajku) nebo jestli mu něco nechybí ve stravě…no ne, prostě blbá náhoda…dráp mu uškubli, dostali jsme prášky na bolest a budeme proplachovat a desinfikovat. A uvidíme za 2-3 dny, jestli se nasadí zase antibiotika.
německý ovčouny mi ani nepřipomínej…já když kolikrát vidim nějakýho exteriérovýho, tak chce mi chce brečet, jak to zvíře šmajdá…si vždycky říkám…jako fakt se to těm lidem tak líbí, že si to pořídili. Jako neříkám, že jsou takoví všicí, to fakt nevím,, ale ty, co jsem doposud na vlastní oči viděla, tak teda k pláči byli…první polovina krásnej pes a pak zlom a tramtadadá zadek u země.
Vůbec nevím, kde se tohle stalo…vždyť NO byl prostě jenom jeden…kde se stalo, že se rozdělilo na pracovní linii a na “krasavce”…nebo to by mi ani nevadilo, ale kde se stalo, že ti “na krásu” dopadli takhle.
Já měla vždycky “vlčáka” za univerzálního psa a dneska, kdybych si ho i nakrásně chtěla pořídit, tak nemůžu…protože pracáka bych asi nedala a šmajdu fakt nechci.
Možná kdyby člověk hodně hledal, tak vhodné zvíře najde, ale ….no prostě je to naprd.
Já hlasovala, že jsem pro, aby mohli přispívat jen registrovaní….otázkou ovšem je, jestli by pak diskuze zde nebyla jen pro pár “skalních fanoušků”…asi z toho tady nechceme udělat uzavřený klub…na druhou stranu mě nenapadlo, že by s tím měli lidi nějakej problém…vždyť stejně bude anonymní, pod nějakým zvoleným nickem, dokonce i ten mail si může založit jen pro “tuhle příležitost”.
Mě vlastně z principu nevadí, že sem přispěje někdo anonymní, myslím, že už snad i nějaký případný trolíky ustojíme…teda i anonym by si měl zvolit nějaký nick, pod kterým bude psát, protože když se budou dohadovat třeba 3 anonym, tak to asi nebude přehledné. Mě vadí, že prostě někoho napadlo psát pod nicky zaregistrovaných….
Nepomohlo by trošku takovej ten zpevňovací pás… moje máma to nosila, když jí rupnul obratel…. a ještě dneska si ho bere, když jí pobolívají záda, tak pro jistotu.
Mě to pořád připadá takový nepraktický…to mám teda jako nějakou apku v telefonu a když se pes nějak projevuje a já teda chci, abych to pochopila, použít AI, tak vytáhnu telefon, odemknu, otevřu apku, natočím projev psa a apka mi řekne vo co gou….hele i kdybych patřila mezi ty páníčky, kteří svému psu nerozumí a chytala se stébla, abych rozumněla a chtěla takovou apku použít, tak vím přesně, jak by to dopadlo…přesně jako moje fotografování…pes krásně stojí, krásně se dívá do dáli a za ním velmi přijatelná panorámata a nebo hezky roztomiloučce spinká nebo si drží hračku…a já si řeknu “tak to by byla fotka” a než vytáhnu mobil a zapnu foťák a zaměřím a vyblesknu, tak pes už je zadelí ke mně…odchází ze záběru, začal něco čuchat, pustil hračku, probudil se…prostě už je po akci…takže co by mi asi AI řekla, když by už neměla potřebné informace…
Tím pádem a z mého pohledu si využití v běžné praxi neumím představit, i kdyby ta apka stokrát fungovala….
Ale to se opakuju.
A pardon, zapomněla jsem na ten obojek…tak třeba moje pyrenejka by ho musela mít asi na ocase …neštěká, ale polohou ocasu naprosto přesně vyjádří, jestli je v klidu nebo jí něco zajímá a nebo je rozrušená….žádné štěkání, žádné vrčení…
A když vezmeme štěkot…tak si neumím představit páníka, který žije se svým psem a nepozná, jestli pes štěká radostně nebo jenom tak pro formu (jako moje pyrenejka, která večer vyblafává info pro vlky, že tady nebudou ovce zadarmo) nebo jen zablafe na kolemjdoucího za plotem nebo že jde kolem pes nebo skupina lidí co se mrcasí u branky nebo na zahradě na kočku….ležím doma v obýváku Gina je venku na dvoře a štěká a vím přesně proč…a myslím, že takhle to má většina lidí…prostě to při soužití se psem okoukají, co kdy a jak.
No a u veta?…můj pes u veta ani nepípne, pokud by ho něco omega bolelo, tak bude plakat popř. se ohradí, bude se ošetření bránit…taky si neumím představit, na co by vet tuhle apku využil…teda pokud mu jako výstup nevypadne “dobrý den pane doktore, já jsem přišel, protože mě bolí to a ono….” protože psi jsou povětšinou dost držáci a bolest dávají najevo, až když je to fakt moc…povětšinou to stejně okouká páníček, protože se mu “něco” nezdá…