Jasně je “blbý”, když by dítě ke koním chtělo a v okolí…nějaké rozumné dojezdové vzdálenosti…žádná stáj, kam by mohlo dítě docházet, není…
Ale i tak není řešení pořídit si na zahradu vlastního koně.
Teda jasně, nevíme jaké má tazatelka zázemí a venkovní prostory, kde by koně mohla ubytovat, kde by měl výběh, kde by uskladnili seno apod., ale z dotazu je jasný, že zkušenosti s chovem koní nemají a tudíž je to šumák…i kdyby měli stáj, pastvinu, stodolu, tak bez lidské zkušené obsluhy se to neobejde.
Jako to ježdění se dá pofackovat, že prostě koně naložím a dojedu si za ním a nebo nevím, jestli by trenér dojížděl…taky jsem takhle s kamarádkou jezdila do vedlejšího města, protože tam měli halu…kamarádka taky takhle jezdila za trenérem kvůlivá drezúře.
No a teda hlavně další věc…já kdybych chtěla svýho koně na nějaký ty “rekreační procházky”, tak si neumím představit, že bych ho kupovala sama, musela bych za někým, kdo koním rozumí, aby mi nějakého vhodného našel…vyzkoušel…
V ostatních místnostech mám koberce smyčkové…tam nemusím dělat vůbec žádný čáry máry, normálně to vysaju vysavačem klasickou “hlavou”, nástavcem, či jak se to jmenuje..
Koně jsem milovala, co si pamatuju a v šesti letech mě napadlo, že poník by se mi do panelákového pokoje vešel a i do toho výtahu a jak by bylo super jezdit na něm do školy a odpoledne po venku… no máma mi řekla, že to nejde a pořídila mi andulku. Chtěla jsem psa, ale u nás to z časových důvodů nešlo a tak jsem dostala kočku. Koně jsem si užila několik let denně… no s psa… to mi máma řekla, že až budu dospělá, tak ať si pořídím co chci…no a tak v šestnácti moje první ovcanda a od té doby jsem bez psa nikdy nebyla …36 let žiju se psy a je to supr. Zároveň jsem asi osudu vděčná, že jsem jako holka psa neměla, protože to bych asi nebyla nonstop u koní a za ten čas jsem vděčná.
Odpověď na příspěvek uživatele Fikovnice z 24.09.2025, 22:43:34
Jo kočka je kočka… klasika…člověk jí může něco dát a ona je nadšená a může se užrat… a my kočičí otroci jsme nadšení, že jí to tak chutnalo a tak to nabídnene znovu a kočka dělá ofuky vůbec se toho nedorkne a ještě na nás blbě čumí, jakej hnusanec jsme jí to dali do misky.
Ještě mě napadly dvě” delikatesy” top náš kočičák a teda čistě chutná/ nechutná neřeším jestli je to vhodný a to je uzená makrela a treska nebo kapr opečený na násle.
Existuje kniha s názvem “ Kočky by kupovaly myši” tak teda náš Mikeš by určitě kupoval tu uzenou makrelu.
Odpověď na příspěvek uživatele Fikovnice z 24.09.2025, 10:46:08
No tohle jsem chtěla napsat…top bylo syrový rybí file, treska….no a potom oba kocouři shodně mletý hovězí…a teda z průmyslově vyráběného GOURMET - paštiky pro kočky.
No jak…11ti letá holka už není “mimino”…i kdybyste měli prostory a finance na chov keně…já teda jsem zastáncem toho, že kůň jako stádové zvíře, by neměl být chován jako jedináček. Tak i k tomu je potřeba hodně zkušeností a znalostí….klidně si přečtěte zdejší vlákno “o všem a o ničem” klidně si to pročtěte i s dcerou, že prostě na takovou věc člověk musí mít zkušenosti…
No a pak tady máme to ježdění…to opravdu nejde, aby začátečník měl svýho koně, na kterýho si ráno vyskočí a vyjede si do přírody…krásná, romantická představa, ale fakt blbej nápad. Najděte někde v okolí stáj, kde je možnost učit se jezdit pod vedením trenéra….no a za pár let se uvidí.
Koně jsou úžasná zvířata…sama jsem jako holka chodila několik let do jezdeckého oddílu…takže pokud dceři umožníte být “u koní”, tak určitě super, ale někde s odborným dozorem.
Já teda dávám enterozoo gel…ale to je většinou, když nějaká dietní chyba, většinou ani to nemusím, většinou dostanou pesani dětský piškoty a čaj a nebo vařený dietu a je klid.
Takovouhle virózu jsme ještě neměli…takže ten entero nemám na takový věci vyzkoušenej. A koukám, že v tomhle případě to ani nepomohlo…
tak jestli jsem to správně pochopila, tak to mi přijde, že třeba u těchto operací to teda bude ještě veselejší než doposud…to bych chtěla být tím pacientem, který čeká na to, kdo si tu jeho operaci vysoutěží 😴
Odpověď na příspěvek uživatele Thielli z 22.09.2025, 14:30:35
Jsou super 👍…
Určitě nemluvím jen sama za sebe, že budu ráda, když o sobě dáte vědět a vložíte nějaké fotečky…klidně do nějakýho obecnějšího vlákna “jak se vám dnes venčí” nebo “všeobecný pokec”…tam určitě nic plevelit nebudete a nás určo potěšíte 😇
No já to pak ještě chtěla dopsat, ale skočila mi do toho práce a už jsem nedopsala…jakože právě, ten “materiál” co tady člověk koupí nemusí být kvalitní (a u bety povětšinou není, protože přesně …importy…zaměřuje se to hlavně na vzhled…).
To se pak člověk může stavět na hlavu a ryba stejně odejde do věčných lovišť…
Odpověď na příspěvek uživatele Tenurri z 22.09.2025, 12:28:23
Jejda…vodnatelnost? To většinou bývá důsledek zvýšené hodnoty dusitanů v akvárku, případně v kombinaci s rybou, která má oslabenou imunitu, je ve stresu.
Ale mně přišlo, že akvárko pro beťáka bylo cajk, určitě probíhaly i pravidelné výměny vody…
No on kolikrát i když se člověk snaží, tak ta ryba prostě onemocní…
Tak museli jsme dát sedaci, protože Gina sice není taková, že by vetku sežrala, ale packu jí prostě neukáže…
Tak vetka vytáhla něco malýho černýho…mohl to být trn nebo klidně včelí žihadlo, těžko říct. Pro jistotu jí to rozřízla a dot hluboko “šťourala”, ale osinu žádnou nevytáhla…jenže to bylo defakto dva dny, tak kdyby to byla osina, tak už může být někde dál…takže dobrá zpráva to není, ale budeme doufat. Hnis tam teda nebyl..ten otok čirá tekutina. Dala jí do toho nějakou antibiotickou pastu a píchla jí antibiotika a dostaly jsme antibiotika v tabletách ještě na doma….no a jsem o 6500,- tisíce lehčí.
No…Gině se asi zapíchla osina do meziprstí…nejdřív jsem si myslela, že jí třeba bodla vosa, protože fakt kvůlivá Máťovi prochajdy děláme v parku, kde je posekáno a po cestách…ale říkám si, že kolem tý jedný cesty, co chodíme je to nějaký zarostlý, tak teoreticky by to bylo možný. Osinu jsem včera teda neviděla, ale teď si myslím, že to, co jsem si myslela, že by mohlo být místo vpichu žihadla, tak že to bude místo vstupu osiny.
Včera jsem to na to nalila betadinu..chladili jsme to a pak jsem jí dala ponožku, aby si to neblemcala…dneska ráno to vypadalo dobře, ani neměla tendence si to lízat. Byly jsme chvilku na “procházce”…ale fakt chvíli třeba 20 minut, protože bylo fakt horko…všechno ok, přijeli jsme dom, čuba si lehla…nějakou dobu spala a když potom vstala, tak pajdala a tlapajzna nateklá.
Veterinu otvírají v pět odpoledne, tak pofrčíme, aby na to jukli. Vůbec nevím, jestli si na to Gina nechá od cizího sáhnout…beru teda náhubek, ale mám strach, že jestli jí to budou potřebovat nějak ošetřit, tak jí budou muset uspat…
No a samozřejmě tohle se stane v tu nejméně vhodnou dobu, kdy je kolegyně od zítřka na dovolený a já budu v práci nonstop….
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 21.09.2025, 07:24:37
Já bety nechovám, nikdy jsem je neměla, tak nemám úplně nastudováno. Vím, že může být problém v soužití beťáka a třeba samců gupek- pavích oček, protože mají ty velké ocásky a beťák by na ně mohl útočit… naopak “ nehodím” beťáka k tetrám krvavým, to jmůžou bejt pěkný potvory… k neonkám klidně. A co se týče velikosti akvária, tak di myslím, že jde hlavně o to, jak to v něm vypadá, jestli se tam beťák bude cítit na pohodu.
Akorát nevím proč… mám vsugerováno, že by akvárko nemělo být moc hluboké…ale nejsem si jistá, jestli si to s něčím nepletu.