Doufám, že tvůrci pořadu Kočka není pes RD za FŠ nevymění.
Pro mě je taky RD bližší…neříkám, že všechno dělám tak jako on, některý věci jsou mi proti srsti….ale je pro mě srozumitelný. Na druhou stranu si myslím, že naopak pro spoustu lidí je srozumitelnější pozitivka nebo něco jí velmi podobné.
Já taky ne. Však jde o kýbl nudlí. Ale to číslování je stejné jako u člověka (i u toho koně, akorát jemu moc prstů nezbylo🙂). Palec je první, výše a kratší. A už mlčím.
V pohodě…ono je to těžký, schválně jsem pak koukla na net a wikipedie i další zdroje to uvádí podobně..třeba na radaveterinare.cz
Paspárek, též vlčí dráp, je pátý prst na pánevní končetině psa. Většina psů má na pánevních končetinách jen čtyři prsty, paspárek je zcela zakrnělý rudiment. Je-li přítomen, vyrůstá výše na noze a nemá kontakt se zemí.
Odpověď na příspěvek uživatele impact z 20.04.2025, 05:37:46
Nevim, co na to říct… snad jen, že už to nějak doklepu bez takového jedince v okolí. Vím jakou sílu má třeba staford… kdysi jsem kamarádce 2x venčila ročního chlapečka a když zatáhnul, tak jsem měla co dělat, abych to ustála… u takhle “malýho psa” jsem to fakt nečekala a když si představím nějakého odhodlaného, špatně zabezpečeného jedince…s podstatně větší muskulaturou.
Bull psi mě děsí obecně… na jednu stranu je mám sice ráda, protože jsem zatím potkala samé mazly ( k lidem) na druhou stranu je to pes, který když zaútočí na mého psa, tak můj pes nemá šanci…
No a teda co se týče líbivosti.. tak sice sto lidí, sto chutí… mně se vizuálně bull psi líbí, ale tohle je děs, jsk se tohle může někomu líbit, napadá mě jediné slovo… mutant..
Nepochopila jsem… pátý prst…paspárek…vlčí dráp…prostě tento, označení “první prst” jsem nikdy neslyšela…nebo to bylo něco ohledně gramatiky (vždycky píšu nespisovně resp. tak jak mi zobák narostl, autenticky tak, jak bych to řekla), co jsem nepobrala?
To je fuk, jestli jde jen o nějaký terminus technikus, tak myslím, že holky, co mi odpověděly, pochopily správně.
Holky díky…provedu…ještě zítra to budou mít na povel chlapi, pak mám tři dny volno, tak ohlídám a uvidíme.
Jinak k té psí manikúře…Gina si provádí sama…vždycky, když kontroluju paspárky (zbytek drápů má přirozeně obroušenou), tak je má v cajku a kolikrát jí vidím, jak si to okusuje. Za celou dobu jsem jí to stříhala snad jednou nebo dvakrát.
Holky nechci zakládat nové téma, tak sem nás chodí dost, tak zkusím zde…
Berňucha má prasklej dráp na pátým prstu na přední noze, alespoň mi to tak přijde… dráp není úplně ulomenej, ale pohmatově cítím, že tam příčně nějakej problém je… asi nalomenej, pohledově to moc vidět není, protože dráp je černej. Včera mi přišlo, že trochu pajdá na přední, ale myslela jsem si, že prostě blbě šlápnul. Packu jsem mu prohlídla, jestli tam nemá něco zapíchlýho nebo tak, toho drápu jsem si nevšimla. Dneska už jsem viděla, že si packu olizuje, tak jsem to zjistila. Krev nebyla žádná resp. kdyby to víc krvácelo, tak bych někde doma krev viděla. Ustřihnout to nemůžu je to už v živým.
A teď otázka… chci ho vzít v úterý asi pro jistotu na veterinu, naštěstí je to prst na kterej nešlape, ale do tý doby se bojím nějakého zánětu, tak přemýšlím o nějaké dezinfekci a že bych mu to zavázala… můžu použít betadinu nebo máte lepčí nápad a nebo mám bláznit a jet někam na pohotovost? Nemám s tím vůbec žádnou zkušenost a nerada bych něco zanedbala.
Odpověď na příspěvek uživatele Vahine z 19.04.2025, 13:19:45
Já jsem takový kynologický játro…pro mě to bylo strašně těžký čtení…a upřímně, tím, že nejsem úplnej začátečník a s normálním psem si tak nějak poradím, tak jsem v tom spíš hledala inspiraci na výchovu pyrenejky. Jenže všechno (alespoň mi to tak přijde) je na principu odměňování aneb “zadarmo ani kuře nehrabe” a já prostě nenašla nic, co by pyrenejka venku akceptovala jako odměnu…takže mi to celé bylo tak nějak na nic.
Upřímně jsem z toho byla celá taková zklamaná, ani nechci říct zklamaná, protože obsah knih dává smysl, ale spíš frustrovaná, že se ty knihy zde často doporučují a začátečníkům a já z toho nejsem schopná cokoliv implementovat do své výchovy psa (berňáka nepočítám)….naštěstí toto období pominulo, s Ginou jsme si řekly, že se na nějakýho Šustu můžeme krajcvajc, že si to budeme dělat dál po svém …v našem případě dle hesla “umíněnější (zabejčenější) vyhrává”…kde ta umíněnější musím být já…to teda venku a doma hodně diskutujeme, protože tam můžu říct, tak mi vlez na záda, si tady zmrzni na zahradě, když nechceš jít dom…
Byla jsem frustrovaná z toho, že teoreticky všecko chápu, že to dává smysl a zní to logicky, ale prakticky…prosím řekněte mi to nějak normálně…já se psy funguju hodně pocitově a tohle je nějak mimo můj záběr.
Nicméně si myslím, že třeba v pořadech Kočka není pes, co běželi na ČT1 by bylo pro lidi přínosnější, kdyby tam místo RD byl Šusta, že by to bylo pro lidi srozumitelnější.
Nojo, takovej ďobanec, kdyby měl kalhoty ani tam nic nemá. To bych přímo “útokem, který se nesmazatelně vryje do paměti mladíka” nenazvala🤣.
Bordera je potvora kousavá, já tyhle lýtkaře útočící z branky nesnáším, vždycky se strašně leknu a navíc to hodně bolí, naštěstí už nejsou tak běžní jako dřív.
Dodnes se obloukem vyhýbám afgánským chrtům, měla je u nás rodina Míši Kuklové ( té herečky), několik po sobě, říkali jim myslím Baron😅 a přesně tohke dělali, úplně jsem se bála do jejich ulice vkročit.
Uvidíte, jak to bude až Vám bude osmdesát, dneska jsou často lidi v dobré kondici, mám tak starou kamarádku, pracuje na plný úvazek, o víkendech přednáší, po večerech překládá, dovolenou tráví na horských tůrách v Tatrách, cvičí jógu, řekla byste jí o dvacet let míň.
Afgánskej chrt je hlídač… ani mě nepřekvapí, že by něco takového udělal. Náš afgán sundal ze zad batoh paní, co chodila na odečet vody a vlezla nám na dvůr. Spíš mě teda udivuje, že někdo má afgána a nemá ho zabezpečenýho tak, aby se za branku nedostal. Když vím, že stačí větrem hnaný igelitový pytlík a chrt za ním poletí a může vlítnout pod auto.
U nás se dneska udělala zima a prší. Fakty mě mrzí, že jsem se nekoukla ns předpivěď pičasí… jak bylo dva dny nádherně, tak jsem nějak předpikládsls, že bude i dneska.
Včera jsem byla nějaká přejetá, tak jsem celý den polehávala, pospávala s tím, že zahradu nechám na dnešek… no kdybych to věděla, tak jsem šla dělat včera a dneska jsem mohla mít válecí, když leje…
Jani, zdravím po čase. Ony jsou kočky, co mám vypozorováno, fakt raději s lidmi. Ale ani to nemusí být pravidlo. Kdybys někdy šla do Mainky, tak Ti můžu něco trochu poradit.
Ahojky…
No já právě kdybych do kočky šla, tak jedině mainku, protože tyhle kočeny, resp. kastrovaný kocoury znám… švagrová měla dva a dcera jednoho.
Přijde mi… i když povaha a temperament může být individuální i v rámci plemene. .. že tohle je z kočičího světa to pravé ořechové…
Stejně tak jako je pro mě nej kočkopes chrt nebo pastevec, tak mainka z té psí povahy taky drobet něco má. Takže taky takovej kočkopes.
A pak ještě další věc… můj syn na kočky není, ale mainka by mu nevadila.
Ale to je hudba daleké budoucnosti a co já vim co bude za 7-10let.