Aktuálně: 2 747 inzerátů261 900 diskuzních příspěvků19 171 uživatelů

Příspěvky uživatele

Tenurri

Tenurri
Tenurri 23.05.2025, 09:50:43 xxx.xxx.239.143
»
Odpověď na příspěvek uživatele Bobca z 23.05.2025, 09:30:04

Nám zelenec buď likvidovala kočka (byl pro ni jako droga 😀), nebo když byl z dosahu tak přesně - hnědé špičky - asi málo vlhkosti? Ono to pak nevypadá moc hezky. Zelence jsme nakonec zrušili. To samé různé bromélie, vždy jim začaly hnědnout listy i když jinak vypadaly dobře.

Tenurri
Tenurri 23.05.2025, 09:37:30 xxx.xxx.239.143
»
Odpověď na příspěvek uživatele Sardullah z 23.05.2025, 09:24:38

No…já to právě nechápu. Všem jahody jdou, když se zeptám, co s něma dělají tak právě většinou nic extra 😀. Jen to občas zalejí…

Tenurri
Tenurri 23.05.2025, 08:51:59 xxx.xxx.239.143
»
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 23.05.2025, 08:43:29

Já se neumím ovládat 😀. Kdykoliv jdeme pro něco do Obi nebo do Bauhausu, tak by mě přítel musel mít asi na vodítku, nebo nechat v autě 😂…pokaždé mě nějaká magická síla přitáhne do zahradní sekce a většinou odcházím s rostlinou, květináčem a substrátem 🫣.

Tenurri
Tenurri 23.05.2025, 08:35:16 xxx.xxx.239.143
»
Odpověď na příspěvek uživatele Bobca z 23.05.2025, 08:23:20

Co je prosím na té poslední fotce? Budete vědět? Má to hezké listy.

Jinak fakt krásný kytky! Já ybch si moc přála mít “zelený” byt, zatím to jde pomalu vzhledem k mému umu a ceně rostlin…

Tenurri
Tenurri 23.05.2025, 08:34:28 xxx.xxx.239.143
»
Odpověď na příspěvek uživatele Bobca z 23.05.2025, 08:06:25

Hezké rostlinky 🙂

Ono já celkově s rostlinama…to je těžký 😀

Sukulenty mít nemůžu, s těma si absolutně nerozumím. Nebudu ani psát, kolik pokojovek jsem už zahubila.

Ty, co mám teď jsou všechny staré miniálně dva roky a přežily kde co, takže věřím, že už jsou na moji péči zvyklé 😀…nedávno jsem si donesla domů tradescantiu (asi vodněnka?) a zatím dobrý. 

Jinak mám fikus benjamin, který byl už 2x na pokraji smrti, ale vždycky to dal. Takže už ho neposouvám nikam, jelikož na jakoukoliv změnu reaguje protestním shozením listů a pokusem o sebevraždu, 2x pileu, kde jsem už konečně pochopila co chce, nějaké břečťany, pothos, šefleru se kterou se tak nějak stále snažím domluvit…

Zjistila jsem, že v akváriu můžu mít náročnější pokojovky, tam mám barevné filodendrony a calantheu, kořeny mají v akváriu a zbytek ven a tam teda rostou jako divé úplně bez problému.

Tenurri
Tenurri 22.05.2025, 21:17:02 xxx.xxx.110.133
»
Odpověď na příspěvek uživatele lesnizinka z 22.05.2025, 20:44:23

Ty tečky jsou jen prach/pyl, ono na ten balkon sem tam prší, plus rosíme vedle kiwi. Ale když jsem je prohlížela, svilušky jsem neviděla. Odstín zelené ale souhlasí s fotkou.

Můžou mít klidně něco jiného. Ale děje se to každý rok. Vzdycky si řeknu že na jahody už kašlu, protože vzdycky dopadnou takto. Nakonec neodolám a nějaké pořídím. Minulý rok jsem mela přímo z trhů nějaké jahodnicke farmy, pry velmi odolné a blbuvzdorne a nevydržely ani dva měsíce. Jeden rok to vypadalo nadějně ale to mi je zase spálilo sluníčko.

Tenurri
Tenurri 22.05.2025, 18:25:59 xxx.xxx.110.133
»
Odpověď na příspěvek uživatele lesnizinka z 22.05.2025, 16:49:46

V pořádku, klidně se zasmějte 😀. Mně to tedy občas přijde už k pláči. 
Ty jahody umřou nebo začnou chřadnout tak cca 3 týdny od zakoupení. K zimě se žádná živá zatím ani nedostala.

U té hezké jsem ostříhala spodní hnědnouci listy, tak nevypadá úplně špatně. Odrůdy z hlavy nevím, měly by být staleplodici.

Substrát mám teď přímo na jahody. Řekla bych, že je možná i přeliju, ale zase, ty truhlíky mají dole díry a přebytečná voda by měla odtékat.

Zbylo mi tak jeden a půl jahody. Ta prostřední už je taky na pokraji smrti. O první fotce asi netřeba mluvit.

Mohla bych být profesionální jahodníkový vrah.

A tedy ještě edit, začaly odcházet po přesazení. Asi týden byly v malých pěstebních květináčích a to byly pořád “jako nové”

Obrázek Obrázek Obrázek
Tenurri
Tenurri 22.05.2025, 15:13:10 xxx.xxx.239.143

Hezký den, tady se prý řeší všechno 😀 …

dokáže mi někdo prosím říct, proč mi každý rok na balkoně odejdou sazenice jahod? Je úplně jedno odkud je koupím, postupně začnou hnědnout a usychat listy, hnědnout stonky, až je z toho hnědé mrtvé cosi. Do pár týdnů, vždycky. Rajčatům i paprikám se daří. Máme balkon na jihozápad.

Četla jsem, že se prý nesmí namočit ta růžička, ale babička měla jahody vždycky venku na zahradě a nějak jim nevadilo, že byly celé mokré, když pršelo. Snažím se je zalévat velmi opatrně a stejně už zase přežívá jen jedna jediná a zase jí spodní hnědnou listy.

Minulý rok jsem zkoušela i různá stanoviště, přímé i nepřímé slunce, různou zálivku, nic…škůdce mi nepřijde, že mají, to zatím má jen kiwi svilušky…což teda taky, zkoušela jsem postřiky, ale minulý rok nic nepomohlo, navíc mi na balkon chodí zvířata a nemůžu tam patlat nic jedovatého. Zatím pomáhá to kiwi každý den rosit a listy otírat. Druhý den tam jsou sice zase, ale žádná pavučinová apokalypsa se nekoná.

Tenurri
Tenurri 22.05.2025, 12:36:36 xxx.xxx.239.143

Díky za poznatky. Poptám se zítra vetky, jestli by to nemohl být i “jen” zánět žaludku a jestli to budou také schopní vyčíst z výsledků.

Asi by to byla ta lepší varianta. Páč u tý slinivky…akutní zánět se mi moc nezdá a druhá možnost - EPI mi přijde horší s celoživotní dietou a dodáváním enzymů. Včera jsem celý den “ležela” ve článcích na netu. Ale nejsem žádný odborník.

Dnes mám v plánu uvařit po práci brambory, včera měl na večeři i na snídani dnes ještě rýži, páč to bylo namixované v lednici. 

Zítra teda ráno před odběry dostat nic nesmí, ale vezmu mu jídlo do práce a zkusím ho krmit 4x denně.

Tenurri
Tenurri 22.05.2025, 08:11:23 xxx.xxx.239.143
»
Odpověď na příspěvek uživatele Zrzavci z 22.05.2025, 07:51:24

Díky, no..bude teď chodit chvíli asi jen na vodítku, nebo stopce. Tím, že bydlíme ve městě tak i po okolních polích a loukách chodí hodně psů. Na vodítku ho hlídám jako ostříž, ale občas se mu stejně něco povedlo oblejznout.

Taky to slinění a klapání nesnáším 😀…Hned mu něco nacpat do kušny, to mě nenapadlo. On, když ho sleduju, na “Fuuuuuuj” reaguje a neolizuje, jen po mě vždycky háže velrybí oko ať neprudím, ale teda jde.

Měli jste z toho olizování i nějaké jiné problémy? Nebo se to všechno uklidnilo samo? Veterinářce se právě na sonu moc nelíbila slinivka, to máme napsané i ve zprávě. Klidně to mohlo asi rozjet olizování bůhvíčeho…Tady je všude přepsíno a nedivilla bych že, že ti psi mají taky bůhví co.

Tenurri
Tenurri 22.05.2025, 07:41:54 xxx.xxx.239.143
»
Odpověď na příspěvek uživatele Ph z 21.05.2025, 22:46:44

To je jasné, ale jak jsem psala, já úplně nepoznala, kde ta hranice vlastně je, co ještě bylo v normě a co ne. On třeba zvracel jednou za týden po té trávě, ne že by to bylo 2 dny v kuse. Průjem taky prakticky neměl, jen mazlavější výkaly a víc “prděl”. Jasně, když jsem si včera sepsala všechny příznaky, kterých jsem si za ty poslední dva měsíce všimla, bylo jasné, že to není ok, což mi potvrdila i veterinářka.

Ano, asi jsem s tím mohla jít dřív. Ale já to tehdy v březnu probírala s jinou vetkou, když to začalo a ta nám řekla, že když do 2-3 dnů pomůže dieta tak nemusíme chodit. A ona vždycky pomohla, ale třeba na týden. A tím, jak teď začal víc pít z řeky, chce furt vše olizovat venku a že se mu bouří hormony kvůli dospívání mi ty jednotlivé problémy přišly ok. Co se  týče nežravosti, ptala jsem se i chovatelky a všichni bráchové mají teď problémy, že jim žádné jídlo “nevoní”, zajímají je jen háravky a že to jsou prostě chlapečci v pubertě.

No a když mi to přišlo chvíli divné, tak se to pak zase uklidnilo a já si řekla že ok, asi někde něco zase olízal a nebylo mu dobře.

Já to tu zkusím potom vše popsat, až nám vyjdou výsledky a budu něco vědět.

Odhlásila jsem nás teď ze všech tréninků a budeme se flákat a regenerovat 🙂. Jen doufám, že se sežene náhradník na agility kurz, který začíná příští týden, jinak 3k v háji 😀 …

Tenurri
Tenurri 21.05.2025, 18:54:12 xxx.xxx.110.133
»
Odpověď na příspěvek uživatele Doron z 21.05.2025, 18:42:21

Opravdu jsem moc ráda, že jsem dala na intuici, že se mi to celé nezdá a šla si zažádat o vyšetření…

Z každé strany jsem slyšela, že je normální, že puberťák nežere, že je normální, že zvrací po trávě, že mu možná jen nesedí strava a že si vymejšlí co chce jíst,…

Kdyby to byl u něj nějaký trvalý stav, tak běžím hned, ale to bylo vždycky že dva dny nic moc, pak po dietě týden v pohodě, i když třeba jedl tu trávu a trpěl plynatostí a nechtěl moc jíst,…pak zase zvracel z trávy, sem tam ho bolelo bříško…ale vždycky takové jednorázovky…a vždycky jsem si to dokázala odůvodnit, že pil z řeky/z louže, jedl trávu, měl náročný víkend a má průjem ze stresu, olizuje venku moč, tak mu není dobře…

Tenurri
Tenurri 21.05.2025, 18:49:25 xxx.xxx.110.133
»
Odpověď na příspěvek uživatele Plaka z 21.05.2025, 18:40:01

Moc děkuji! 
odkaz jsem našla, jdu studovat :)

Tenurri
Tenurri 21.05.2025, 17:49:05 xxx.xxx.110.133
»
Odpověď na příspěvek uživatele Vahine z 21.05.2025, 17:16:48

Děkuji, pak se musím doptat ještě na podrobnosti, jakou dietu teda koupit, jestli to bude doživotně, jaké pamlsky může a nemůže…

A kolik % tuku je a není ok. 
Zatím jsem na internetech nic moc konkrétního nenašla.

Ono těch problémů se slinivkou může být asi i vícero druhů…

Tenurri
Tenurri 21.05.2025, 16:33:42 xxx.xxx.110.133

Tak to zatím vypadá na slinivku. Dělalo se mu sono, má ji tam zvětšenou a na oblast kolem slinivky reaguje, asi ho to tam bolí.

V pátek jdeme na IDEXX geriatrický + gastro profil + vyšetření stolice,  zatím máme nařízenou nízkotučnou stravu (kuřecí prsa s rejží prý ok), dostali jsme famosan a novalgin tablety.

Tenurri
Tenurri 21.05.2025, 13:49:04 xxx.xxx.239.143
»
Odpověď na příspěvek uživatele hmn z 21.05.2025, 12:38:29

Zeptám se 🙂.
Jinak určitě mi řeknou, že musí mít nějakou veterinární dietu. Na veterině mají jen hillsky a ty nepozře.

Máte zkušenost s nějakou vet gastro dietou, která není úplná hrůza? 
Koukala jsem na wolfsblut VetLine gastrointestinal, přišlo mi složení docela dobré…

Tenurri
Tenurri 21.05.2025, 10:58:02 xxx.xxx.239.143
»
Odpověď na příspěvek uživatele Doron z 21.05.2025, 10:23:36

Dneska v 15:30 jdem na veterinu, tak uvidím, co mi řeknou. Zeptám se jich i na tu koprologii, zeptám se jich na slinivku a jestli nemůžou udělat sono. 

Já chci mít jistotu, že to má třeba fakt “jen” z hormonů a z olizování moči venku a že mu není nic horšího. Já to posoudit nedokážu, jelikož je to můj první pes a úplně nevím, kde je ta norma a kde už to je přes nějakou hranici. Prostě se mi poslední dobou nezdá. Je taky možné že mu není dobře permanentně a proto nechce moc jíst, ale dává to najevo jen když mu je hůř…nevím no. 

Tenurri
Tenurri 21.05.2025, 09:28:55 xxx.xxx.239.143
»
Odpověď na příspěvek uživatele acher z 21.05.2025, 09:26:15

To se snažím zakazovat, ale ano, tu snahu má neustále…moč cizích psů, obzvlášť fen a obzvlášť háravek. Když mu není dobře, mám pocit, že se  to snad snaží dělat ještě víc…nenechávám ho to dělat, ale to neznamená, že to v té vteřině nestihne, než ho zavolám a zareaguju. 

Edit: a taky když mu z těchto pokusů bylo špatně dřív, stačil den, dva na dietě a vždycky to bylo v pohodě

Tenurri
Tenurri 21.05.2025, 09:24:26 xxx.xxx.239.143
»
Odpověď na příspěvek uživatele Vahine z 21.05.2025, 09:12:27

čistě teoreticky, mohla by se psu někde zaseknout i syrová kost například z kuřecího křidýlka?

Venku věci (krom trávy) nežere, jen se snaží olizovat moč jiných psů…občas ho necháváme rozškubat kartonové krabice, ale karton taky nežere, plyšáky mu hned odebereme, když do nich udělá díru a teď ani žádného dlouho neměl…vůbec nevím o tom, že by někde něco sežral.

No jsem z toho taková celá nesvá. On do toho cca roka neměl žádné zažívací potíže, měl ukázkové pevné bobky, neměl problém s příjmem krmiva, nepásl se venku jak koza…(nebo jako, vepřové syrové vím, že mu nedělá dobře a občas měl divné bobky i po jiném syrovém (s hlenem a červenými stopami), ale nezvracel, neodmítal jídlo, neměl kašovité bobky)

Jasně, občas mu bylo blbě, že se napil z louže, moc z řeky, nebo někde něco olíznul, ale to do dvou dnů bylo zase v pohodě…

Prostě mi to přijde nějaké divné celé…a že ho bolí bříško i na dietě?…to taky nikdy nebylo, vařené kuřecí prso + rýži + mrkvové pyré měl už hodněkrát a vždycky mu to udělalo dobře.

Tenurri
Tenurri 21.05.2025, 08:09:31 xxx.xxx.239.143
»
Odpověď na příspěvek uživatele Verun z 20.05.2025, 23:04:33

Taky to tak dělám, ale udržet to hysterické kroutící se cosi na místě je tedy něco 😀…on je dost mrštný.

Jinak dneska mu nebylo zase dobře. Sice nezvracel, ale byl ráno strašně dlouho v úkloně a má zase mazlavé bobky…a to měl teď poslední dny jen vařené kuřátko s rýží a mrkví a stejně ho zase bolí bříško…takže dneska budu volat na veterinu, ať ho vyšetří.

Pokaždé, když jsme tam byli s průjmy a nevolností, tak dostal nařízenou dietu, probiotika, injekci proti bolesti a do dvou dnů to bylo dobrý…

Ale teď celkově ty jeho epizody, kdy nechce moc jíst, žere trávu, občas zvrací šťávy a bolí ho bříško a nemá pevný bobek…nějak se mi to nelíbí, když už i na dietním jídle má asi problém…