Odpověď na příspěvek uživatele hmn z 26.05.2025, 11:35:35
to nevím, my dostali jen platíčko v pytlíčku kde bylo napsáno 1-0-1 a na to, jestli to dávat s jídlem, nebo kdy jsem se doptávala já 😀
Moja také - konec famosanu = návrat zuřivého žraní trávy+zvracení kyselin+"ksichty" na jídlo No…ale pes nemůže brát famosan věčně, nebo? Jak to tedy máte teď?
Dnes pojedu koupit na veterinu další i/d konzervy ať to máme alespoň na 3 dny…do té doby už snad budu vědět, co ho trápí a co má teda jíst a budeme moct objednat z netu. (Zrovna tyhle konzervy jsou skoro stejně drahé všude, tak je to jedno 😀).
Odpověď na příspěvek uživatele Vahine z 26.05.2025, 09:40:08
nám řekl vet ráno a večer dávat a prý je jedno jestli před, po, s…dávala jsem mu ho celou dobu s krmením, prostě jsem hodila prášek do misky k jídlu a fungovalo to, dokud jsem ho do té misky nezapomněla dát. Edit: Hlavně já ho teď stejně krmím 4x denně, to by ani nemohl dostávat před každým jídlem.
Blbé je, že teď nevím jestli to byl famosan, nebo dýně…ale trochu mě děsí, že při vynechání jednoho famosanu je zase hned problém i při té dietě 😟
Tak u nás zase trochu na kolotoči. Celý víkend byl Jack dobrej, jen v neděli večer jsem mu zapomněla (nevím proč ☹️, dostává ho 2x denně, myslela jsem že jsem mu ho do večeře dávala, ale počet v balení říkal něco jiného) dát famosan a ve 3:00 dneska zvracel a škrundalo mu v bříšku (jen trošičku, ale stejně…vykazoval zase známky bolení bříška). Dostal famosan potom v 7 ráno, když jsme vstávali, tak snad to bude dobrý. Nechtěla jsem mu ho dávat hned, kdyby ještě zvracel.
Ještě mě napadlo…oni včera v krámu neměli mrkev, tak jsem vzala dýni, jelikož jsem se dočetla že to taky zklidňuje žaludek, je to plné vitamínů a psi to při dietě můžou, tak že by mu nesedla ta dýně…udělala jsem mu zase kaši vařené brambory + kuřecí prso + kousek tý hokkaido dýně.
Průjem teda pořád nemá, jen mu nebylo v noci dobře od žaludku.
famosan máme jen do zítra večer, tak jsem zvědavá, jestli to bylo opravdu tím. Zítra snad už konečně budou výsledky. Dnes v to moc nedoufám.
Odpověď na příspěvek uživatele Zrzavci z 23.05.2025, 14:41:03
nene, banány nepůjdou. Ten jsem mu rozmatlávala několikrát do podložky a pokaždé z něj měl průjem. Ten mu vadil odmalinka.
On by teď jedl asi všechno 😀…jak s jídlem nikdy nežebrá, tak včera pořád chodil kolem kuchyňské linky a intenzivně čichal a otáčel se na nás, jestli mu nedáme. Na sporáku byl buřtguláš. Dokonce i intenzivně zíral a čekal, jestli třeba přítel nepovolí a nedá mu solené buráky. Nikdy předtím o ně ani nezavadil pohledem a včera se mohl zbláznit…
Tak Jack byl při odběru krve na veterině docela spolupracující. Čekala jsem, že to možná bude problém, ale stál, koukal, co mu to chudákovi děláme a nijak nevyváděl. Příjemné mu to teda nebylo, ale bála jsem se , že bude protestovat.
A taky jsem dnes velmi ocenila pojištění. Nejdříve mi zapomněli tu pojistnou událost založit, tak mi na recepci nahlásila paní cenu něco přes 6000 kč. Tak jsem se opatrně zeptala, jestli to tedy petexpert neproplácí. Do dvou minutek to schválili, já zaplatila jen gastro konzervy a šli jsme zase do práce, kde dostal konečně dnes najíst 🙂.
Výsledky budou příští týden…ale řekla bych, že po famosanu a prášcích na bolest je o dost lepší, má tak nějak víc radost ze života a konečně opravdovou chuť k jídlu. Dnes ráno jsem oslavovala i konečně opravdu pevný bobek (takže asi brambory pomohly?).
Odpověď na příspěvek uživatele lesnizinka z 23.05.2025, 10:52:41
Jeee, to jste moc hodná 🙂. Bohužel z Prahy nejsem, ale z Plzně. To leda že bychom si udělali někdy výlet kolem 🙂. Každopádně děkuji za nabídku.
Co s týče pokojovek, nejsem vybíravá 😀. Z práce jsem si namnožila právě ty pothosy. Fikus jsem tak 3-4(?) roky zpět dostala a to mám radost, že docela prospívá, na to jaký to jsou citlivky.
Monsteru bych chtěla zkusit, ale za 1) jsou fakt drahé a za 2) je velká pravděpodobnost, že to nepřežije 😀…navíc jsem hezkou monsteru v marketu ani dlouho neviděla. Buď tam mají echt šlechtěné za 500-800 kč, nebo takové divné “papírové” s dírkama, co spíš leží….teď jsem koukala že to je prý liánovitá monstera, tak to jsem vůbec netušila, že existuje.
Moc kytek vyfocených nemám, tak tady přidávám ty z akvárka 😁. Kupovala jsem je jako pidi výpěstky za pár korun + pothos z práce.
Odpověď na příspěvek uživatele Sardullah z 23.05.2025, 09:53:32
Měla jsem na střední kamarádku, která, když si sedla k počítači, tak většinou přestal fungovat, nebo fungoval divně…odpálila na škole asi 4 počítače.
Možná mám stejnou speciální schopnost s rostlinama 🤔.
Naopak moje babička, na co sáhne, to vyroste, prospívá, plodí…mohla by zasadit ulomenej klacek a vyrostlo by to ve strom 😀.
Předminulý rok mi dávala svoje krásné rostliny okurek na balkon…no, tak do měsíce to zlikvidovaly svilušky. Jeden den nic, druhý den pavučiny všude. Fuj. Úplně se toho štítím.
Odpověď na příspěvek uživatele Bobca z 23.05.2025, 09:30:04
Nám zelenec buď likvidovala kočka (byl pro ni jako droga 😀), nebo když byl z dosahu tak přesně - hnědé špičky - asi málo vlhkosti? Ono to pak nevypadá moc hezky. Zelence jsme nakonec zrušili. To samé různé bromélie, vždy jim začaly hnědnout listy i když jinak vypadaly dobře.
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 23.05.2025, 08:43:29
Já se neumím ovládat 😀. Kdykoliv jdeme pro něco do Obi nebo do Bauhausu, tak by mě přítel musel mít asi na vodítku, nebo nechat v autě 😂…pokaždé mě nějaká magická síla přitáhne do zahradní sekce a většinou odcházím s rostlinou, květináčem a substrátem 🫣.
Odpověď na příspěvek uživatele Bobca z 23.05.2025, 08:06:25
Hezké rostlinky 🙂
Ono já celkově s rostlinama…to je těžký 😀
Sukulenty mít nemůžu, s těma si absolutně nerozumím. Nebudu ani psát, kolik pokojovek jsem už zahubila.
Ty, co mám teď jsou všechny staré miniálně dva roky a přežily kde co, takže věřím, že už jsou na moji péči zvyklé 😀…nedávno jsem si donesla domů tradescantiu (asi vodněnka?) a zatím dobrý.
Jinak mám fikus benjamin, který byl už 2x na pokraji smrti, ale vždycky to dal. Takže už ho neposouvám nikam, jelikož na jakoukoliv změnu reaguje protestním shozením listů a pokusem o sebevraždu, 2x pileu, kde jsem už konečně pochopila co chce, nějaké břečťany, pothos, šefleru se kterou se tak nějak stále snažím domluvit…
Zjistila jsem, že v akváriu můžu mít náročnější pokojovky, tam mám barevné filodendrony a calantheu, kořeny mají v akváriu a zbytek ven a tam teda rostou jako divé úplně bez problému.
Odpověď na příspěvek uživatele lesnizinka z 22.05.2025, 20:44:23
Ty tečky jsou jen prach/pyl, ono na ten balkon sem tam prší, plus rosíme vedle kiwi. Ale když jsem je prohlížela, svilušky jsem neviděla. Odstín zelené ale souhlasí s fotkou.
Můžou mít klidně něco jiného. Ale děje se to každý rok. Vzdycky si řeknu že na jahody už kašlu, protože vzdycky dopadnou takto. Nakonec neodolám a nějaké pořídím. Minulý rok jsem mela přímo z trhů nějaké jahodnicke farmy, pry velmi odolné a blbuvzdorne a nevydržely ani dva měsíce. Jeden rok to vypadalo nadějně ale to mi je zase spálilo sluníčko.
Odpověď na příspěvek uživatele lesnizinka z 22.05.2025, 16:49:46
V pořádku, klidně se zasmějte 😀. Mně to tedy občas přijde už k pláči. Ty jahody umřou nebo začnou chřadnout tak cca 3 týdny od zakoupení. K zimě se žádná živá zatím ani nedostala.
U té hezké jsem ostříhala spodní hnědnouci listy, tak nevypadá úplně špatně. Odrůdy z hlavy nevím, měly by být staleplodici.
Substrát mám teď přímo na jahody. Řekla bych, že je možná i přeliju, ale zase, ty truhlíky mají dole díry a přebytečná voda by měla odtékat.
Zbylo mi tak jeden a půl jahody. Ta prostřední už je taky na pokraji smrti. O první fotce asi netřeba mluvit.
Mohla bych být profesionální jahodníkový vrah.
A tedy ještě edit, začaly odcházet po přesazení. Asi týden byly v malých pěstebních květináčích a to byly pořád “jako nové”
dokáže mi někdo prosím říct, proč mi každý rok na balkoně odejdou sazenice jahod? Je úplně jedno odkud je koupím, postupně začnou hnědnout a usychat listy, hnědnout stonky, až je z toho hnědé mrtvé cosi. Do pár týdnů, vždycky. Rajčatům i paprikám se daří. Máme balkon na jihozápad.
Četla jsem, že se prý nesmí namočit ta růžička, ale babička měla jahody vždycky venku na zahradě a nějak jim nevadilo, že byly celé mokré, když pršelo. Snažím se je zalévat velmi opatrně a stejně už zase přežívá jen jedna jediná a zase jí spodní hnědnou listy.
Minulý rok jsem zkoušela i různá stanoviště, přímé i nepřímé slunce, různou zálivku, nic…škůdce mi nepřijde, že mají, to zatím má jen kiwi svilušky…což teda taky, zkoušela jsem postřiky, ale minulý rok nic nepomohlo, navíc mi na balkon chodí zvířata a nemůžu tam patlat nic jedovatého. Zatím pomáhá to kiwi každý den rosit a listy otírat. Druhý den tam jsou sice zase, ale žádná pavučinová apokalypsa se nekoná.
Díky za poznatky. Poptám se zítra vetky, jestli by to nemohl být i “jen” zánět žaludku a jestli to budou také schopní vyčíst z výsledků.
Asi by to byla ta lepší varianta. Páč u tý slinivky…akutní zánět se mi moc nezdá a druhá možnost - EPI mi přijde horší s celoživotní dietou a dodáváním enzymů. Včera jsem celý den “ležela” ve článcích na netu. Ale nejsem žádný odborník.
Dnes mám v plánu uvařit po práci brambory, včera měl na večeři i na snídani dnes ještě rýži, páč to bylo namixované v lednici.
Zítra teda ráno před odběry dostat nic nesmí, ale vezmu mu jídlo do práce a zkusím ho krmit 4x denně.
Odpověď na příspěvek uživatele Zrzavci z 22.05.2025, 07:51:24
Díky, no..bude teď chodit chvíli asi jen na vodítku, nebo stopce. Tím, že bydlíme ve městě tak i po okolních polích a loukách chodí hodně psů. Na vodítku ho hlídám jako ostříž, ale občas se mu stejně něco povedlo oblejznout.
Taky to slinění a klapání nesnáším 😀…Hned mu něco nacpat do kušny, to mě nenapadlo. On, když ho sleduju, na “Fuuuuuuj” reaguje a neolizuje, jen po mě vždycky háže velrybí oko ať neprudím, ale teda jde.
Měli jste z toho olizování i nějaké jiné problémy? Nebo se to všechno uklidnilo samo? Veterinářce se právě na sonu moc nelíbila slinivka, to máme napsané i ve zprávě. Klidně to mohlo asi rozjet olizování bůhvíčeho…Tady je všude přepsíno a nedivilla bych že, že ti psi mají taky bůhví co.
Odpověď na příspěvek uživatele Ph z 21.05.2025, 22:46:44
To je jasné, ale jak jsem psala, já úplně nepoznala, kde ta hranice vlastně je, co ještě bylo v normě a co ne. On třeba zvracel jednou za týden po té trávě, ne že by to bylo 2 dny v kuse. Průjem taky prakticky neměl, jen mazlavější výkaly a víc “prděl”. Jasně, když jsem si včera sepsala všechny příznaky, kterých jsem si za ty poslední dva měsíce všimla, bylo jasné, že to není ok, což mi potvrdila i veterinářka.
Ano, asi jsem s tím mohla jít dřív. Ale já to tehdy v březnu probírala s jinou vetkou, když to začalo a ta nám řekla, že když do 2-3 dnů pomůže dieta tak nemusíme chodit. A ona vždycky pomohla, ale třeba na týden. A tím, jak teď začal víc pít z řeky, chce furt vše olizovat venku a že se mu bouří hormony kvůli dospívání mi ty jednotlivé problémy přišly ok. Co se týče nežravosti, ptala jsem se i chovatelky a všichni bráchové mají teď problémy, že jim žádné jídlo “nevoní”, zajímají je jen háravky a že to jsou prostě chlapečci v pubertě.
No a když mi to přišlo chvíli divné, tak se to pak zase uklidnilo a já si řekla že ok, asi někde něco zase olízal a nebylo mu dobře.
Já to tu zkusím potom vše popsat, až nám vyjdou výsledky a budu něco vědět.
Odhlásila jsem nás teď ze všech tréninků a budeme se flákat a regenerovat 🙂. Jen doufám, že se sežene náhradník na agility kurz, který začíná příští týden, jinak 3k v háji 😀 …
Odpověď na příspěvek uživatele Doron z 21.05.2025, 18:42:21
Opravdu jsem moc ráda, že jsem dala na intuici, že se mi to celé nezdá a šla si zažádat o vyšetření…
Z každé strany jsem slyšela, že je normální, že puberťák nežere, že je normální, že zvrací po trávě, že mu možná jen nesedí strava a že si vymejšlí co chce jíst,…
Kdyby to byl u něj nějaký trvalý stav, tak běžím hned, ale to bylo vždycky že dva dny nic moc, pak po dietě týden v pohodě, i když třeba jedl tu trávu a trpěl plynatostí a nechtěl moc jíst,…pak zase zvracel z trávy, sem tam ho bolelo bříško…ale vždycky takové jednorázovky…a vždycky jsem si to dokázala odůvodnit, že pil z řeky/z louže, jedl trávu, měl náročný víkend a má průjem ze stresu, olizuje venku moč, tak mu není dobře…