Aktuálně: 2 751 inzerátů262 207 diskuzních příspěvků19 175 uživatelů

Příspěvky uživatele

Tenurri

Tenurri
Tenurri 20.01.2025, 12:58:34 xxx.xxx.22.64
»
Odpověď na příspěvek uživatele Arbora z 20.01.2025, 12:51:44

Tak třeba je tyhle hloupý nápady pro příště přejdou…štěňata jsou krásná, ale asi bych je nechtěla ani zadarmo 😀 …

Mě se kolega furt ptá, jestli má náš 10 měsíční pes už konečně “nevěstu” a kdy budou štěňátka… 😀 když jsem mu popsala, že do uchovnění máme ještě daleko a co všechno nás teoreticky čeká, tak se jen divil, že “a to za to budete vše platit?” a dokončil to větou:
“však když řeknete, že se jen zaběhnul, tak je to jedno, ne?” 😀

Asi takto přemýšlí běžný majitel psa. Mají fenu biewera za 25, bez papírů a sami přemýšlí, že si po ní nechají štěně a ten pes neumí ani sedni.

Tenurri
Tenurri 17.01.2025, 07:39:06 xxx.xxx.22.64

Náš MCO kocour na linku vyskočí, ale většinou mu to za námahu nestojí, páč nic nežere 😀…Párkrát tam skočil, když jsme na lince nechali nějaký obal od něčeho - rád se pere s igelitem, líbí se mu jak to šustí a nebo je jen zvědavej, co tam je.

No a jednou jsme dali psí kameru do obýváku, zrovna jsme na rodinné návštevě ukazovali kočky a Willy skočil na linku, tak jsme mu přes kameru vynadali, ať jde dolů. Jeho reakce byla, že si sedl přesně a kraj linky a čuměl do kamery stylem “a co s tím uděláš?” 😀  pak si tam lehnul a dolů rozhodně nešel.

Jinak linka u nás není strategické místo, není u okna a mají vyšší odpočívadla na zdech a na lepších místech.

Tenurri
Tenurri 16.01.2025, 10:38:02 xxx.xxx.22.64

Já se často dohaduju s kocourem. A nikomu za to platit teda nepotřebuju 😀.

Já nevím…tak snad časem asi každej pozná, jak to zvíře s ním komunikuje, co vlastně chce nebo nechce…i můj přítel, kočkami do mého příchodu nepolíbený, pozná, co po něm kočky zrovna chtějí, kdy se chtějí pomazlit, kdy chtějí prudit, kdy si kocour vyřvává lívance… 😀, nebo kdy mu není dobře.

U psa mi to přijde ještě jednodušší, ale i ta kočka má docela dobrou řeč těla a mimiku obličeje.

Na druhou stranu v dnešní době se platí za kde co. Jestli si tohle někdo zaplatí, je to asi jeho problém. To bych si tedy raději zaplatila komunikačky u Lenky Blachové 🙂, kdybych se chtěla něco dozvědět.

Tenurri
Tenurri 16.01.2025, 07:40:54 xxx.xxx.22.64

Tak update: 
Umřelo 7  krevetek, postupně. Jedna už teda cestou domů z burzy. Ty co tam teď jsou vypadají úplně v pořádku, jen jsou spíš schovanější, asi jak jich je tam málo. Je teda pravda, že co byly v novém akváriu, tak se začali svlékat. Je možné, že je k tomu donutily nové podmínky? Našla jsem asi 3  svlečky, které byly evidentně ok, a postupně odpadnuté mrtvé krevetky.

Jedna stihla vypustit mladé, ty jsem viděla včera, minimálně 6 kousků, ale jsou extrémně malinké, je možné že jich tam je víc. Ty vypadají taky úplně v pořádku. U hladiny se taky vůbec nedrží…prostě oďobávají povrchy a pak je najdu mrtvé. Objednala jsem kapičkové testy na NO2…ale zase si říkám, že kdyby byla špatná voda, tak ty malé nové umřou asi hned? Šnekům se extrémně daří (hooodně moc malinkatých okružáčků), i dva clitoni se docela probrali.

Štve mě to. Kamarádka si objednala neocaridiny z eshopu, 4 dny se kodrcaly někde v zásilkovně, hodila je do 14 dnů starého akva a byly všechny v pohodě a to jí odcházely i kytky :/…

Uvidím jak dopadnou tyhle…kdyžtak počkám další měsíc, než pořídím nové. 

Tenurri
Tenurri 14.01.2025, 11:10:13 xxx.xxx.22.64

A taky mě napadlo, jestli třeba zadavatel neprochází nějakou blbou situací. Já když jsem naštvaná (ne na psa) nebo ve stresu z práce, tak je to horší. Jdeme venku vedle sebe, ale ne spolu…nevím jak to říct. Prostě pes cítí, že se necítím dobře. Poslouchá hůř v tu chvíli. Ale zároveň s tím taky v takovém stavu netrénuju, to nemá smysl…a kolikrát ho raději ani nepouštím z vodítka, i když jindy je to úplně v pohodě.

Tenurri
Tenurri 14.01.2025, 11:02:24 xxx.xxx.22.64

Ono by možná pomohlo zadavatelce zkusit nějakého trenéra. Nám třeba naše trenérka ukázala, jak zvýšit hodnotu i té hloupé granule. Teď se Jack konečně naučil pamlsky chytat v letu, to ho strašně baví 😀…

A to s tím, že cestou z domu to nemá smysl…jo no. Vylezeme a vidíme tak 5 psů - půlka na nás štěká, děti, koloběžkáře,…pes se potřebuje chvíli aklimatizovat 😀 . Většinou ho nechávám si čuchat, jediné co vyžaduju je netahání na vodítku a aby mě vnímal - u nás třeba resetovací povel je “nosetouch”. To máme naučené fakt hodně dobře.

Tenurri
Tenurri 14.01.2025, 10:45:04 xxx.xxx.22.64

to je ke mě? 

Je to lákání, když mám v pamlskovníku/kapse i jiné věci, než jsou granule a střídám, co dostane? Tím pádem neví předem a jeho pozornost je mnohem lepší, než když jsme měli odměřenou část pouze z granulí. Ona nám i trenérka říkala, ať nosíme různé hodnoty pamlsků/odměn a používáme je dle náročnosti situace. Jenže pro puberťáka je teď náročné kde co, co předtím vlastně vůbec problém nebyl a ve městě je dost zapsíno = čumák v trávě a nevnímá, že klidně vrazí do lampy, když se otočí.

Jako ono u nás stačí, když poskočím a udělám nějakou srandu, tak ho pak taky zajímám víc, ale po chodníku bych ráda prošla mezi lidma a štěkajícíma smetákama i normálně.

Tenurri
Tenurri 14.01.2025, 10:06:12 xxx.xxx.22.64

Já mám aktuálně psího puberťáka. Před pubertou by udělal přemet i za granuli, takže jsme cvičili za nějakou část krmné dávky, jinak dostával i normálně do misky, ale nechtěli jsme ho přežírat vším možným. 

Teď je ochotný cvičit za granule doma nebo v klidném prostředí. Pokud je to kolem vzrůšo, tak on sice poslechne, mechanicky si tu granuli vezme (ze zvyku asi 😀), ale kolikrát mu vypadne na zem, nebo ji má bez zájmu v tlamě a rozkouše ji třeba až druhý pes projde kolem a je dál.

Hračky jsou teda furt super, ale i tak je vidět, že je roztěkaný…je to takové to “jůůůů hračka! sranda!” a za 5 vtěřin mu blikne že “ajo, támhle se vlastně něco děje!” a za další 2 vteřiny “a jo! hračka vlastně!” 😀 …hračky “na ven” a na hraní semnou jsou schované a dostává je opravdu jen za odměnu, při hře s námi, nebo případně nějaká přetahovadla, když si hraje s bráchou, ať mají zacpanou tlamku a nekoušou do sebe. Zájem o hru s páníky jsme budovali od malinka.

Jeho brácha třeba v tomhle období granule venku nechce vůbec. No tak když potřebujeme poslušnost v náročné situaci, nosíme s sebou vařené maso, různá sušená masíčka (náš miluje takové ty jerky od carnilove), sušené plíce -  to je úplně nejvíc mega top pro oba. Smrdí to teda, ale psi se můžou přerazit, aby kousek dostali. Tyhle extra mňamky dostává jen venku. Nebo s sebou nosím malé vaničky s paštikou a když se mu fakt něco hooodně moc povede, dostane za odměnu tu. Třeba přivolání od psů ze hry a tak…

Ale ve chvíli, kdy procházíme kolem psa, kterého se bojí (z vedlejšího vchodu, několikrát ho seřval), tak bych mu mohla na zem vysypat kilo sušených plic a nevzal by si. Protože bezpečí je pro něj důležitější, než žrádlo. 

Já u svýho psa vím, že když venku nežere oblíbené pamlsky, tak je něco blbě. Ale to na něm většinou vidím i bez pamlsků na jeho chování, postoji těla, atd.

Zkusila bych s pejskou jít venku na nějaké klidné, nudné místo, jestli ji nebudou zajímat pamlsky a hračky tam. Případně zkusila lepší mňamky.

Jestli je ta změna rychlá a veliká, tak bych se možná (krom výše zmíněných věcí) ani nebála jít zkonzultovat stav k vetovi. Pes kolikrát nedá najevo, že mu není dobře, nebo ho něco bolí a venku může být ve větším diskomfortu, než doma.

Tenurri
Tenurri 13.01.2025, 11:58:08 xxx.xxx.22.64
»
Odpověď na příspěvek uživatele J5 z 13.01.2025, 10:01:40

Ten list nějak speciálně připravujete? Např. spařit horkou vodou, nebo něco, aby to kdyžtak eliminovalo “breberky” z venku?

Vím, že třeba krevetkám se spařují kopřivy, ale to nevím, jestli by clintík ocenil.
Ti malí šneci si určitě něco najdou, některé rostlinky mění emerzní formu na submerzní, tam se teď ty staré lístky rozkládají (nepřečetla jsem si, že přijde v emerzní formě a jako laika mě to ani nenapadlo 😀)…když je toho moc najednou, tak něco odstraním, jinak jim to tam nechávám, když je to jeden, dva listy.

Třeba Echinodorus Hot Pepper vůbec nevím, jestli taky přelistí, ale určitě byl pěstovaný na souši, vzhledem k tomu, že v tom byly suchozemský breberky, když to přišlo…jeden list vypadá dost jetě, ale já ho nejspíš pochroumala při sázení.

Tenurri
Tenurri 13.01.2025, 09:58:34 xxx.xxx.22.64
»
Odpověď na příspěvek uživatele Sardullah z 13.01.2025, 09:15:40

Tak nevím. Asi budu víc svítit, ať se tam nějaká řasa dělá…Začala se tam dělat štětičková a pak něco hnědého (to ale možná bylo jen něco z kořene)…jenže po náletu krevet je tam čisto. Plus tam mám už malinkatý okružáčky…a tak nějak si myslím, že při nedostatku potravy půjdou pryč právě clitoni, protože jsou nejpomalejší ze všech. Levatka i okružák po akvárku pořádají pomalu závody. Cliton se pohnul za dvě hodiny asi o 3 centimetry.

Koukala jsem na internety, a někdo jim pěstuje řasu na kamenech zvlášť v nádobě na okně, pak to vždycky jen přemístí do akvária. Nevím, jestli to může být nějak škodlivé pro akvarijní vodu…ale pokud se bude měnit i v té nádobě (dolévat vodou z akva) asi by to mohlo být ok?

Tenurri
Tenurri 13.01.2025, 08:03:49 xxx.xxx.22.64
»
Odpověď na příspěvek uživatele J5 z 12.01.2025, 14:23:45

hmmm, objednávala jsem je jako Clithon sp thorn. Ale nějak jim chybí ta část “thorn” 😀. Jeden má malilinkato výrustky. Mám dva. ale teda…oproti levatkám a okružákům jsou úplně extrémně pomalí, takže vůbec netuším, jestli se dostanou k jídlu dřív, než to sežerou ostatní…

Krevety jsou namíchané -  sakura a rili…nebyl to záměr, psala jsem pánovi, že buď sakura, nebo rili, a on to asi blbě pochopil a jsou tam asi 3 rili…

ale koukala jsem druhej den velmi překvapeně. To akvárko bylo úplně vypulírovaný. Čistý listy, čistý kořeny i kameny, mech krásně prokouknul…Nechápu jak to tak rychle stihly. Jsem si říkala, že tam mají práci na týdny, ne na den 😀…

takže jsem už objednala i krmení, protože s takovou tam nebudou mít za pár dnů co jíst.

Se šnekama nevím co…nechci překrmovat ty rychle se množící, ale asi budu muset dokrmovat ty clithony 😀

Tenurri
Tenurri 09.01.2025, 09:52:14 xxx.xxx.239.143

Je to k věci, takže to určitě nevadí. Do teď jsem ani netušila, že nějaké trihalogenmethany existují.

Ale zeptám se, děláte nějaké pravidelné testy vody v akváriu? Já koukala jen na rozbor kohoutkové od vodárny a vzhledem k tomu, že akvárko vypadá ok, šneci vypadají ok (okružák už nakladl i vajíčka), kytky taky, tak jsem nic netestovala. Navíc ty testy taky nejsou prý moc přesné.

Jo a na kytkách jsem si tentokrát dotáhla malé hlístice a levatky 😀…

Tenurri
Tenurri 08.01.2025, 15:35:14 xxx.xxx.22.64

U nás se teď dva dny střídá mokro s klouzačkou. Už i Jack vytvářel piruety na chodníku, takže venčení je teď o hubu 😀…minimálně než dojdem někam na přírodní cestičky.

Tenurri
Tenurri 08.01.2025, 14:35:46 xxx.xxx.22.64

Já nakonec oblékám Jacka jen do pláštěnky v případě lijáku. Za prvé z pohodlnosti, ať doma nemusím sušit celého psa, za druhé se Jack tváří, jako by ho déšť měl rozpustit a bez pláštěnky se odmítá jít i vyčůrat.

Neklepal se nikdy ani v mínusových teplotách (bála jsem se toho, ale zbytečně) a nevypadal, že by byl v diskomfortu. Asi má tu podsadu fakt pořádnou.

Edit: Doma se ale Jack rád válí v dekách, nebo i pod dekou…máme teď přes zimu cca 18-22…topíme jen když potřebujeme vysušit boty, ale ono v bytě se ty teploty drží asi jinak. Sem tam to padlo i na méně stupňů, když jsme hodně větrali a zapomněli zavřít okno, ale to je potom už zima kočkám.

Tenurri
Tenurri 07.01.2025, 14:32:32 xxx.xxx.22.64

Rozhodně bych kocoura nevozila s sebou na návštěvy tam, odkud je původně, akorát mu pletete hlavu. Kočky mají raději (většinou) jedno svoje teritorium, na které jsou zvyklé. Výjimka může být, když jedete třeba k rodině na svátky a víte, že tam bude mít zázemí a doma vám ho nebude mít kdo nakrmit.

Jestli bydlíte v bytě a nemáte zahradu, můžete ho naučit na postroj a vodítko, když o to bude stát (a máte v okolí vhodný plácek pro “venčení” kočky). Naše kočky se venku bojí, takže tam větší zkušenost taky nemám, ale sleduji na istagramu Lucifera a to je kocour výletník 🙂

Určitě bych kocoura kastrovala, je už docela velký. Můžete buď hned, nebo počkat než začne značkovat, ale tam hrozí i to, že nepřestane ani po kastraci (šance je malá, ale prý se to občas stává). Ale je to na vás. Já bych nekastrovanou kočku ani kocoura asi teda nezvládla.

Jestli teď vychází se sourozenci, nemůžete si přibrat i druhého? Ono přece jen kočka sama zavřená v bytě není nic moc, bude se dost nudit. Jestli nemáte tu možnost, zkusila bych se mu alespoň aktivně věnovat - pravidelné hry, péče, atd, pořídit kočičí police, škrabadla, nechat třeba zasíťovat balkon, pokud máte, kam si může chodit…můžete zkusit i klikr trénink, dát k oknu krmítko pro ptáky,…někde tu je vlákno o obohacování života koček.

k tomu krmení masem, pokud ty kapsičky nejsou kompletní, tak je potřeba si dávat pozor aby měl alespoň v rámci týdne to krmení vyvážené - maso, kosti, vnitřnosti. Na FB je skupina Felinium - ohledně krmení syrovou stravou. Když na to budete mít žaludek, dají se pořídit i “kompletní” jednodenní kuřátka.

Naše kočky maso nežerou, takže v tomhle dál neporadím více, nevím jak je to s vitamíny v tomto případě.

Pokud chcete nabízet i granule, koukněte na složení a kupujte kvalitní, kde je na prvním místě napsané maso, pokud si je ale oblíbí, je tu potom riziko, že nic jiného chtít jíst nebude (náš případ).

Tenurri
Tenurri 07.01.2025, 13:25:36 xxx.xxx.22.64
»
Odpověď na příspěvek uživatele trojAAAcko z 07.01.2025, 13:05:18

Akvaristické trhy Plzeň na průmyslové dopravní škole

K těm krevetám - neocaridina orange rili, nebo sakura…psala jsem, co bude mít, že je mi jedno jaké oranžové 😀…