Aktuálně: 2 773 inzerátů261 536 diskuzních příspěvků19 168 uživatelů

Příspěvky uživatele

Tenurri

Tenurri
Tenurri 13.11.2025, 13:45:11 xxx.xxx.22.64

Spousta neznamená všichni. S počtem prodaných psů se logicky zvyšuje riziko, že nějaký padne do nesprávných rukou, protože lidi se umí i přetvařivat, nebo se jim mění životní situace, případně přecení své schopnosti.

Ale existuje dost lidí, kteří se u slušných chovatelů vyselektují sami už při úvodní komunikaci (takoví by ale většinou nedali ani desítky tisíc za psa).

Stále se odvažuji tvrdit, že většina psů s PP takto neskončí a že většina psích “incidentů” o kterých čteme v novinách se děje v kontextu s kříženci z nejasných podmínek. Nemusí jít ani o množírnu v tom pravém slovasmyslu, kdy psi žijí ve sklepě v klecích.

Taky si nedělám iluze, že některé chovky nejsou jen množky s pozlátkem.

Spousta lidí by psa mít neměla. Ale spousta lidí by neměla mít ani děti.

Tenurri
Tenurri 13.11.2025, 12:49:52 xxx.xxx.22.64

Já tedy musím říct, že v mém okolí většina mladších lidí buď psa nemá vůbec (20-25 let), případně je to rodinný pes, nebo už mají staršího psa, kterého dostali “kdysi” jako děti. 

Co se potkávám s pejskaři venku, tak buď mají psa cíleně - sport, výlety, tráví hodně času venku a jsou bezdětní + - v mém věku (+- 30), případně mají psa jako rodinného a potkávám ho často s jiným vodičem.

Největší skupina lidí se psy, kterou potkávám jsou starší lidé (asi v důchodu) většinou s menším psem. 

Jasně sem tam se objeví nějaký debžot, ale za celou tu dobu jsme až na vyjímky neměli s nikým venku žádný problém. Je tu v okolí pár psů, kterým bych se ráda vyhla, ale ti psi chodí na vodítku. Nepříjemná borderka se nejspíš odstěhovala, ale ani ta nešla do útoku.

Takhle, já mám přátelského psa, takže když k nám venku nějaký pes přiběhne, není z toho žádné haló ani z jedné strany, co pozoruji, tak lidi v parcích a na loukách mají na volno psy, kteří nejsou problémoví.

Kdyby můj pes byl vztekloun, tak se na to asi koukám jinak. Většinou se jen zeptám, jestli můžu Jacka pustit, aby si na louce pohráli. Občas k sobě jen čuchnou a druhý pes nemá zájem a odchází. Jako taky si můžu sypat popel na hlavu, párkrát se mi stalo, že Jack odběhl za nějakým psem, který byl na vodítku. Ale vždycky jsem si pro něj došla a omluvila jsem se (většinou, když třeba trénujeme na louce a nevšimla jsem si že je za náma někdo se psem). 

Bulloidní psi tu chodí na vodítku a ti co chodí na volno, tak nikam neběhají a drží se svého člověka. Taky jim teda nelezu se svým psem až před čumák.

Jediné co mě vytáčí do běla je, že lidi neuklízí po svých psech výkaly a nechávají je ochcávat kde co…třeba včera jsem byla svědkem, jak pes ochcal památník válečným obětem. 

Řidičák by nic nevyřešil. Odkud si myslíte, že je většina problémových nebo asociálních psů? Pravděpodobně z množíren. Jak je vyřešit nevím, ale začít by se mělo tam. Spousta divnolidí by totiž psa z útulku ani od chovatele nedostala.

Tenurri
Tenurri 23.10.2025, 13:27:24 xxx.xxx.22.64
»
Odpověď na příspěvek uživatele Sardullah z 23.10.2025, 12:59:40

Já osobně taky nemám problém s tím, že by něčí kočka chodila po “naší” zahradě. Pokud to ale někdo provozuje, musí počítat s tím, že se ta kočka nemusí vrátit. V tom lepším případě ji jen někdo “zachrání” a odveze, v tom horším…však víme. Je dost lidí, kteří berou kočku jako škůdce a zbavují se jich úplně stejně, jako např. nezvaných hlodavců.

Osobně beru své kočky úplně na stejné úrovni jako psa, toho bych taky nenechala běhat bezprizorně po venku a umírala bych strachy, kdyby se vytratil. 
Taky bych se bála, že by jim někdo ublížil (navíc já mám kočky “šlechtěné” a ani jedna z nich by venku bezprizorně moc dlouho nepřežila). 

Chápu ale, že to tak každý nemá. Za čím si ale stojím je to, že by se ty volně se pohybující kočky venku měly všechny kastrovat.

Až se toto bude v nějaké větší míře skutečně dít, potom se můžeme bavit o tom, coby kdyby, když budou všechny kočky vykastrované (no, nebudou).

Tenurri
Tenurri 23.10.2025, 12:47:49 xxx.xxx.22.64
»
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 23.10.2025, 12:33:53

tak tam bych udělala výjimku, kočky ze statků a stájí, které mají za úkol skutečně lovit myši v daném objektu tvoří naprosté minimum koček, které se toulají volně po venku. Problém jsou hlavně ty kočky u domečků, které chodí kam chtějí a které nejsou kastrované.

Tenurri
Tenurri 23.10.2025, 11:53:59 xxx.xxx.22.64
»
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 22.10.2025, 19:34:26

Pravděpodobně má na mysli to, že kočky kálejí a čůrají do záhonků (nebo do dětských pískovišť).

Jako, já jsem taky zastánce toho, že kočky mají být doma, nebo na zabezpečeném pozemku, případně chodit ven na postroji a vodítku, pokud o to stojí. Nikdy bych svou kočku jen tak ven mimo pozemek nepustila, protože je obrovská šance, že se už nevrátí. Bydlet v domku na vsi, nechám postavit průchozí voliéru z domu, ať můžou být kočky bezpečně venku (viděla jsem to i u několika chovatelů např. mainek)…případně je pustím na zahradu pod dozorem( zrovna naše brambory by se nesnažily přelézt ani přeskočit plot...).

Jsem původem z vesnice a naše kočky byly venkovní, ale jejich životnost byla tak 2-3 roky. Jen jedna kočka se dožila asi 12 let. Většina se ztratila bezestopy, jednu vím, že srazilo auto a to jsme nebydleli úplně u silnice. Jednou se nám kocour vrátil se zlomenou nohou…je možné, že tam někdo ty kočky cíleně likvidoval, protože jsme nebyli jediní, komu by se ztrácely…ale nikdy se na nic nepřišlo.

Tenurri
Tenurri 21.10.2025, 14:03:20 xxx.xxx.22.64
»
Odpověď na příspěvek uživatele Ph z 17.10.2025, 10:36:41

Koupili jsme flexi giant 8m pásek na 25kg. Druhá polovička je z toho vodítka absolutně nadšená 😀…jeho skoro až obtěžuje pracovat s normálním vodítkem, tohle má fakt jen jako pojistku, kdy si může jít celou dobu svým tempem a pes kolem něj běhá kam chce až do těch 8m a když je potřeba, zavolá si ho a vodítko zkrátí 😀. Já s tím zatím ještě venku nebyla…dneska je Jack s páníčkem doma, páč mají dovču (oba, pes chodí taky poctivě do práce 😀).

Tenurri
Tenurri 20.10.2025, 10:42:41 xxx.xxx.22.64

Fotky z víkendu moc nemám, jen za barákem v listí, ale musím říct, že u nás bylo po delší době naprosto krásně a slunečno, takže jsme si procházkování užili a pak jsme se slunili na louce, zatímco měl Jack na programu běhání s psíma kámošema. Všichni místní pejskaři vylezli na sluníčko 😀
Trochu jsem se bála, že bude běhat za cizákama (páč na louce všechno navolno, že jo), ale držel se svých dvou kámošů a nikam jinam ho to netáhlo.

Snad jste taky měli krásný víkend.

Hmm, nevýhoda telefonního čísla na obojku je ta, že to člověk musí cenzurovat, když chce fotky někde zveřejnit 😀

Obrázek Obrázek
Tenurri
Tenurri 17.10.2025, 15:14:04 xxx.xxx.22.64
»
Odpověď na příspěvek uživatele J5 z 17.10.2025, 14:25:43

Tak já vím, že se toho dá zbavit, ale mě se to docela líbí a bettosaurovi nejspíš taky…nacpala jsem tam i šišky a listy mandlovníku + nové dřevo, které barvilo ze začátku poměrně hodně (máčela jsek ho asi 4 dny v kyblíku)

Tenurri
Tenurri 17.10.2025, 12:19:58 xxx.xxx.22.64
»
Odpověď na příspěvek uživatele Sardullah z 17.10.2025, 12:11:25

Hlavně, aby byl zdravý. Docela by mě zajímalo, jestli tu změnu vybarvení podpořily nové podmínky nebo by nastala i tak. Předělané akvárko má totiž vodu do hněda plnou taninů. Nějaké náznaky tam byly i předtím, ale až po překopání komplet nádrže začala být ta změna opravdu rychlá. Je tam vidět i rozdíl v rámci jednotlivých dnů.

Tenurri
Tenurri 17.10.2025, 08:41:19 xxx.xxx.22.64
»
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 17.10.2025, 08:25:38

No, ono některým stačí, že to + - vypadá stejně, ale je to o pár šlupek levnější…Však většina lidí stejně vybírá psa podle vzhledu.

Tenurri
Tenurri 17.10.2025, 08:39:02 xxx.xxx.22.64

8m dělají flexi jen na 20kg? Jak moc blbé je to koupit pro psa na výlety, co má 22, ale netahá? na 25kg mají jen 5m :/

Tenurri
Tenurri 17.10.2025, 08:08:19 xxx.xxx.239.143

Tak nakonec bude asi tmavý 😀

Má marble gen, takže mění barvičky. 

Obrázek
Tenurri
Tenurri 15.10.2025, 11:58:10 xxx.xxx.22.64

Ty jo…asi tu flexinu koupím. Byla jsem strašný odpůrce, ale začínám vidět nedostatky stopovačky a 3m vodítko na výlety moc nestačí…ne všude se dá pes pustit na volno a ne všude mám odvahu ho pustit já (zvěř v lesích atd)…za týden jedeme na 4 dny na Moravu výletit a tam stopku nechci ani vidět 😀…je to teď furt zablátěný hnus.

Tenurri
Tenurri 13.10.2025, 08:34:51 xxx.xxx.239.143

Jen si to tu odložím. Celý víkend jsem se hrabala ve vodě a písku 😂 (mínus procházky se psem). 
Bettarko se celé předělalo a vyměnilo se dno (většinu starého jsem znovu použila, ale na dno šla Tropica zásobní + seachem flourite a na to zpátky volcano black powder starý i nový)

Koule k pc se předělála na obdélník ala “jezírko”. Samotná koule se taky předělala, aby byla příjemná na údržbu a až se zaběhne poputuje do práce na stůl.

Na poslední fotce nasrany bettosaurus v dočasném hotelu.

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
Tenurri
Tenurri 10.10.2025, 11:33:44 xxx.xxx.22.64

MZe:
MZE-23866/2025-13143 2 Přehled změn v zákoně na ochranu zvířat: Ustanovení § 4 odst. 1 písm. o) zákona na ochranu zvířat – zákaz uvazování psů • Ustanovení zakazuje uvazování psů a upravuje, na které prostory se zákaz uvazování psů vztahuje, a výjimky z tohoto zákazu. 
• Psů narozených před 1. lednem 2025 se zákaz uvazování týká od 1. ledna 2026. Viz přechodná ustanovení bod 1.

Tenurri
Tenurri 10.10.2025, 09:33:44 xxx.xxx.22.64
»
Odpověď na příspěvek uživatele Janae z 02.10.2025, 14:31:43

Mně to z článku přijde jako klasická kouřová - třeba mainky ji mívají - ale ty ji mají myslím od narození až do konce. Nepřijde mi to jako ta karpati, kde jsou světlé konkrétní části a rodí se tak už koťata. Já ale genetice ani za mák nerozumím 😀. Já takto zbarvenou “obyčejnou” micku ještě nikde nepotkala.

Tenurri
Tenurri 03.10.2025, 14:19:54 xxx.xxx.22.64
»
Odpověď na příspěvek uživatele keriton z 03.10.2025, 13:55:37

Tak to mám vždycky, když jsem nemocná… doma mi nepřijde, že to je až tak špatné, ale po tom kiláku už venku umírám, nedejbože do kopce 😀. Takže se nakonec otočím a odplazím zase domů.

Ale když jsem nemocná, tak má Jack povoleno se semnou válet v křesle nebo na gauči v peřině (do postele nechodí), takže mu to vlastně zase tolik nevadí a užívá si to privilegium 😀

Tenurri
Tenurri 02.10.2025, 15:37:10 xxx.xxx.22.64
»
Odpověď na příspěvek uživatele Zrzavci z 02.10.2025, 14:58:30

Nejdřív ho zbili a pak vykuchali 😀…Asi má Alan rád pořádně naklepaný mladíky 😀

Tenurri
Tenurri 02.10.2025, 09:44:40 xxx.xxx.22.64

My měli včera kontrolu, hodnoty v normě, prý je zdravý a už může skotačit zase jak chce. Tak jsme si včera dali 2h procházku přes louky. Už mu to chybělo, tryskal v kolečkách jak blázen, pohráli jsme si s hračkou  a nechala jsem ho pobíhat a čuchat. Nikde nikdo nebyl, protože mrholilo. Doma spokojeně usnul. 

Mně teda klidový režim teď docela vyhovoval, taky na nás sedl nějaký bacil.

Dneska má po týdnu rande s polobráškou, to bude radosti, jako by se neviděli roky 😀…

Tenurri
Tenurri 02.10.2025, 08:56:59 xxx.xxx.22.64

Zaregistrovali jste někdo nově vznikající plemeno transylvánské kočky? Jedná se o klasické kočky domácí s karpati genem z oblasti Karpat. Zatím se nachází ve fázi rozpoznání pod organizací WCF. Vlastně kdokoliv si aktuálně může adoptovat koťátko od klasické kočky domácí a pokud má karpati gen a všechny povinné testy, budou mu vystaveny papíry a může zasáhnout do chovu. Prý se občas objevují i na Slovensku a u nás. 

Vykouklo to na mě včera, tak spíš jen taková zajímavost.

Obrázek