Já tedy musím říct, že v mém okolí většina mladších lidí buď psa nemá vůbec (20-25 let), případně je to rodinný pes, nebo už mají staršího psa, kterého dostali “kdysi” jako děti.
Co se potkávám s pejskaři venku, tak buď mají psa cíleně - sport, výlety, tráví hodně času venku a jsou bezdětní + - v mém věku (+- 30), případně mají psa jako rodinného a potkávám ho často s jiným vodičem.
Největší skupina lidí se psy, kterou potkávám jsou starší lidé (asi v důchodu) většinou s menším psem.
Jasně sem tam se objeví nějaký debžot, ale za celou tu dobu jsme až na vyjímky neměli s nikým venku žádný problém. Je tu v okolí pár psů, kterým bych se ráda vyhla, ale ti psi chodí na vodítku. Nepříjemná borderka se nejspíš odstěhovala, ale ani ta nešla do útoku.
Takhle, já mám přátelského psa, takže když k nám venku nějaký pes přiběhne, není z toho žádné haló ani z jedné strany, co pozoruji, tak lidi v parcích a na loukách mají na volno psy, kteří nejsou problémoví.
Kdyby můj pes byl vztekloun, tak se na to asi koukám jinak. Většinou se jen zeptám, jestli můžu Jacka pustit, aby si na louce pohráli. Občas k sobě jen čuchnou a druhý pes nemá zájem a odchází. Jako taky si můžu sypat popel na hlavu, párkrát se mi stalo, že Jack odběhl za nějakým psem, který byl na vodítku. Ale vždycky jsem si pro něj došla a omluvila jsem se (většinou, když třeba trénujeme na louce a nevšimla jsem si že je za náma někdo se psem).
Bulloidní psi tu chodí na vodítku a ti co chodí na volno, tak nikam neběhají a drží se svého člověka. Taky jim teda nelezu se svým psem až před čumák.
Jediné co mě vytáčí do běla je, že lidi neuklízí po svých psech výkaly a nechávají je ochcávat kde co…třeba včera jsem byla svědkem, jak pes ochcal památník válečným obětem.
Řidičák by nic nevyřešil. Odkud si myslíte, že je většina problémových nebo asociálních psů? Pravděpodobně z množíren. Jak je vyřešit nevím, ale začít by se mělo tam. Spousta divnolidí by totiž psa z útulku ani od chovatele nedostala.