Odpověď na příspěvek uživatele Brepta z 15.08.2023, 23:27:53
Já mám na to názor takový, že lidé žádné jiné zvíře takto bez dozoru ven nepouští…jen kočky. Jasně, občas uteče někomu pes, ale není to pravidlo.
Ono u těch šlechtěných se o přirozenosti už ani moc mluvit nedá. Jsou po generace zvyklé žít uvnitř, često jim chybí i plachost. Naše ragdollka by šla fakt úplně za každým. Willy (MCO) ne, ale ten se zase všeho cizího a nového bojí, takže toho by ven taky pouštět nešlo. Uvažovala bych o tom v případě, že bych měla zabezpečený plot aby byl neprůchozí pro kočky ven i dovniř a i tak bych pouštěla kočky na zahradu jen pod dozorem.
Bydlela jsem 20 let na vesnici a naše kočky, byť některé byly i kastrované, neměly dlouhou životnost. Měli jsme dlouhosrstou kočku u baráku, tu nám někdo prý ukradl. Jen jsme se to doslechli od sousedů, ale nikdy jsme ji už nenašli. Dva kocoury nám přejelo auto, jeden se vrátil se zlomenou nohou. Kamarádky katráta zase chodili na jejich zahradu šikanovat kocouři z okolí, byl pořád samá rána a strup.
Další věc je, že lidé jsou zlí a nevidí rádi, že jim nějaká kočka hrabe v záhonku…například
U zvířete, kterého mám jako mazlíka a mám k němu citovou vazbu bych prostě asi volně nepouštěla bez dozoru mimo pozemek. U mě je to stejně jedno, aktuálně bydlím ve městě v bytě, navíc ani jedna z koček nemá moc zájem o pobyt venku. Zkoušeli jsme to jak na kšírách na klidném místě ve vnitrobloku a v lese, tak u příbuzných na zahradě. Máme zabezpečený balkon a ani tam moc nebývají.
U klasických vesnických koček, které jsou zase zvyklé žít po generace venku, tam je to asi něco jiného. Nedokážu si stejně tak představit držet kočku zavřenou doma proti její vůli, ale proto mám také kočky šlechtěné, zvyklé žít po generace uvnitř.
Vy si samozřejmě dělejte ve výsledku co chcete, ale musíte počítat s tím, že vám kočka jednoho dne nepřijde zpátky a pokud to bude chovatel, který se zajímá o svoje odchovy a chce sem tam info jak se chlupáč má, tak se taky potom může stát, že se to rozkřikne a kotě vám potom bude chtít prodat málokdo. Právně vymahatelné si myslím, že to nebude.