28.06.2023, 20:04:12 xxx.xxx.147.163
megi-the-pes:Tomu se říká krádež.
Já jsem spíš přes koně. Našla jsem články MVDr. Dominiky Švehlové. Ale je uvedená jako autor, takže to není krádež?
megi-the-pes:Tomu se říká krádež.
Já jsem spíš přes koně. Našla jsem články MVDr. Dominiky Švehlové. Ale je uvedená jako autor, takže to není krádež?
biaca:Ještě se mohou napsat recenze na googlu - díky dnešku mají 1hvězdiček (což odpovídá skutečné funkci a nežije z předchozí slávy)
chvd - nezapomente dát 5 hvězdiček
Ps. jinak zde máte výsledek nemrzačení koček kastrací
https://jablonecky.denik.cz/zpravy_region/jablonec-nad-nisou-tyrani-zvirat-kocky-zachrana-utulek-dasenka.html
Majitelka byla, dle slov chvd, jenom nezodpovědná. Asi je měla 24 hodin hlídat a překazit každý pokus o páření. Kastrovat přece nelze!
A stejně je to z jeho strany jenom provokace. Netrhejte si kvůli němu játra.
Buggyra:kometa: Slepice jsou zase tvor sociální, čímže posouvají inteligenci zase jiným směrem, nadto ony sice krmení sbírají, ale rozhodně se nedá říct, že by se pásly, naopak musejí pečlivě vybírat, a spoustu se toho učí za života, není to jen sbírka instinktů, jako jsou plazi, kde matka mláďata nevodí... Zajímalo by mě, zda plazi jsou schopní něco odkoukávat. Třeba. Páč slepice tedy ano. Ale stádoví ještěři z prehistorie toho pravděpodobně schopní byli a zřejmě podnikali i nějaké migrace, takže museli zvládat řešit i dost složité problémy jako obcházení překážek, učení orientace v krajině...
Však slepice jsou poloviční predátoři a odkoukávají. Plazi asi ne. Ale nejsem fundovaný etolog přes tyhle tvory.
JardaPecival:Děkuju
Občas se opravdu zadaří zachytit ten "správnej" moment
Nemělo by se toto vysílat po 22 hodině?
Buggyra:Jájájá, si taky tipnu :-D bez googlení. O kravách nic nevím.
Tak řekněme 10 kg sena lučního nebo 13 kg senáže, jako základeček. Pak to bude chtít nějakou bílkovinu na to mlíko, co se dává, asi soja? Takže půl kila soji (nevím, jak zpracované - extrudované? To by kůň umřel, ale taková kráva v laktaci by to mohla dát....?). No a aby to bylo taky dobrý, tak k tomu tři kila kukuřičného šrotu nebo kukuřičné siláže (ta je vlhká, tak může asi víc, pět kilo?). Tyjo a pak už bych se asi bála něco dalšího přidávat... Možná nějaký ten vápník, takže krmný vápenec předpokládám, možná nějaká kostní moučka, ale vimjá, kolik se toho dává, střelba od boku 100 g vápence/moučky.
(když bychom dali jako objem vojtěšku, asi bych nemusela řešit tolik bílkoviny a vápník, ale zase na druhou stranu vojtěška je drahá, soja a moučka kdoví jestli nevyjdou ekonomičtěji)
No a na vodě se asi shodnu s Doron, když z té krávy 30 litrů vytahám a ona chce taky něco pro sebe, tak těch 40-50 litrů vidím reálně (když vezmu taky, že co z té krávy padá, je dost tekuté).
Tak ono bílkovina je v tom lučním seně nebo senáži + siláž je glycidová. Nejčastější kombinace. Sója se dává spíš prasatům.
Vody víc. Myslím, že těch 50 60 litrů se počítá i u koní v horku, nelaktujících.
Doron:Já bych taky nevěděla..
Tipneme si a Vy pak dáte správnou odpověď?
Nebudu googlit, tak se mi neposmívejte :))!
Tak já bych dala..., tak 12 kg sena..:), pak nějaký jádro, tak 4kg..:), pak bych jí dala nějaký řepný řízky, to jako rozhodně..:) jako na chuť, tak 3kg, dala bych taky tu siláž jako trochu, ať se napije kolik chce, to je mi jedno, myslím tak čtyři kyblíky by toho mohla vypít..:)). A do jednoho kyblíku bych ji zamíchala otruby, ať se má holka dobře :)))).
Jo a s tím senem nevím, jestli luční nebo vojtěškový, to se ještě musím rozhodnout :)).
Asi to dám půl na půl, abych něco nepokazila..
Vůbec se nevysmívám. Rozhodně jste začala lépe než ta studentka.
12 kg sena v pohodě i to jádro + siláž cca 15 - 20kg. Řepné řízky samozřejmě můžete, ale kdo by se s tím ve velkochovu patlal, že jo.
Voda - záleží na velikosti kyblíku. Když vycházím z toho, který má 10 litrů, je to málo. Spotřeba u téhle kravky začíná na 90 litrech. Spíš víc.
Thielli:Ale tak já si také vrznu
Musím na veterině upozornit, že mají rozbitou váhu. Jak jsem teď nosila psa po operaci do schodů v náručí, říkala jsem si, že se těch 25 kilo pronese. Ale kdeže. Hmotnost králováka 3-6 kilo. Večer ho beru do kabelky do divadla.
3 - 6 kg? To má běžný průměrný (no, možná lehce nadprůměrný), dobře živený kocour.
Asi mám rozbité oko.
Inspektor-pisisvor:Možná sice je, ale nese s sebou spoustu nežádoucích účinků a rizik, takže pokud je jiná možnost, tak je lepší se tomu vyhnout.
To nezpochybňuji. Jenom jsem napsala, že přerušení gravidity se u fen dá udělat. A Alizin je relativně bezpečný.
Trickyvoo:Nevím, jestli nějaká kočka uloví třeba víc jak 3 myši denně a to jsou podle mě rekordy, když jich tolik uloví. Můj pes jich zvládně klidně 5 za hodinu, má-li příležitost.
Už jsem psala jednou ještě na ifauně. Pitvali jsme přejetého kocoura, který měl v žaludku 21 (!) myší. Nekecám. Děti poctivě spočítaly. Pravda, nebyly dospělé, ale taky už ne holátka.
Lenocka:Prosím Kometo mě by ta krmná dávka velmi zajímala. Mám čerstvou zkušenost s tím, co dokážou stvořit studenti střední zemědělky po celkem důkladně instruktáži..
Modelový příklad. Dojnice, plemeno čestr, 650 kg, aktuální užitkovost 30 litrů.
Dotyčná by dala hlavně jádro - no, to sice ano, ale nejdřív je potřeba spočítat a navrhnout objem, napověděla zkoušející. Tak slečna začala na 1 kg (!) senáže.
Doplňující otázka - kolik si myslíte, že taková dojnice potřebuje vody? Na den. Odpověď - 6 litrů.😊
Tak co, jsme "lepší?"
Amatér:Je pro začátečníka lepší hříbě nebo dospělý kůň, co čím dál více zabředávám do problematiky přicházím na to že je prý lepší dospělý kůň než hříbátko. Zní mi to zvláštně ale asi to tak je nebo jaké máte zkušenosti, prosím?
Pro začátečníka je nejlepší dospělý kůň v kvalitním ustájení, kde ti zkušenější poradí v případě potíží.
Buggyra:Ale zase nevíme, zda tyranosaurus byl nějaký výkvět inteligence...
To nevíme. Ale predátoři (i ti současní) jsou obecně inteligentní, protože potřebují něco ulovit. A nad tím je potřeba přemýšlet. Tráva roste všude a neuteče, že jo.
megi-the-pes:Tak jsem se podívala, čí to je společnost... Lyopet a Yolopet - Ing. Wozniak, založeno loni a už insolvence... no jo... ale v těch papírech je jedna zajímavá věc. Říkala jsem si, kdo to vyrábí, protože tady určitě ne, na to nemáte prachy (nemáte zisk a nemáte ani velký dluh, takže se žádná linka v Čechách nestavěla)... A oni dlužili za výrobu a dodávky od společnosti Platinum. To se dělá v Německu. Takže stejně jako dalších dvacet českých firem jen přeprodávají to, co se vyrobí jinde. Dostanou svůj obrázek na sáčky a řeknou - české granule.
Co se složení týká, 70 90 % masa je samozřejmě nesmysl, když je ve výsledku 30 35 % bílkovin, což je normální číslo pro granule, kde je 30 40 % masa + další výplň. Není tam psaná vlhkost, ale jako Platinum to budou možná nějaké polovlhké, takže se maso s obsahem 60 - 90 % vody hodí do hrnce, přisypu to a tamto... výsledek jsou gulášové bobky.
S příšernou cenou.
OT - to mi připomnělo scénu z Armagedonu - jak letí zachránit svět likvidací asteroidu. A mají poruchu nějakého přístroje, kterou musí vyřešit. A dohadují se o původu součástky. A jeden kosmonaut povídá - vždyť je jedno, jestli je ruská nebo americká, stejně vyrábějí všechny na Tchajwanu.
megi-the-pes:Buggyra:
No mně kdyby někdo zavřel do baráku dvéře i okna a nedal mi klíče, tak se taky půjdu schovat na zastávku aspoň, no né rolling-laughing To mi tu inteligenci jen jen dokládá winking Nečekám od holek, že budou bušit na dveře a dovolávat se svých práv....
Mě prostě příjemně překvapilo, že jim stačilo ukázat jednou :-)
Mě slépky překvapily úplně hodně. Lidé říkají, že jsou slépky hloupé, no já nevím, ty moje právě vylétly na parapet a klepaly na okno v kuchyni, že došla voda, já blbá jim dala maso na tom parapetu, když mi skončil záchvat smíchu... a ony pak klepaly 10x denně.
Ne, slepice nejsou hloupé. Vždyť je to zmenšený tyranosaurus.
Horsana:Ehm, ako úplný blb na farby tu pridám svoje - poznala som šimla, čo so šimlatými kobylami dával hnedáky a s inými farbami šimle.
A poznala som plemenníka, čo nechcel šimlaté kobyly pripúšťať, to keď videl, tak chcel utiecť opačným smerom a penis sa mu zaroloval do brucha :D
Nějaký rasista naruby, ne?
JardaPecival:Top Gun
Máte krásné fotky! A dokážete vystihnout ten správný okamžik. Zatím teda vede levitující kočka.
efe:Když přjdete o dovolený v 11 do maštale, že jako půjdete něco dělat s kobylama...
Chybí vztyčený prostředníček. Ale u koně by to stejně nevyniklo.
Buggyra:A ještě k tomu "Moje vode se pít totiž nedá,je fakt jak z městského bazénu..i v konvici mám nános chloru po pár "várkách"
" to není nános "chloru", ale vodního kamene. Chlor v nativní podobě je plynná sloučenina, tzn. z vody se ochotně vypaří, proto ho z té vody taky cítíte. Pokud chlorový odér je jediné, co vám brání pít kohoutkovou vodu, nechte prostě vodu k pití odstát a nebo si ji převařte ;-) Na druhou stranu pokud máte vodu tvrdou (a zde je na místě se informovat od místních vodáren, jak moc tvrdou), je na zvážení její konzumace z hlediska zdravotních rizik. Na třetí stranu, jestli místo kohoutkové pijete balenou Magnézku, tak se tím vůbec trápit nemusíte :-D
Na balamutku od zdravotních pomůcek vůbec nedejte a pokud vám na tom skutečně záleží, nechte si zpracovat jak řečeno rozbor od nezávislé akreditované laboratoře, není to drahé (kolem tisícovky).
Jo, to kolega taky říkal. Chlór se rozhodně neusazuje.
Buggyra:To lajkování sebe sama je skutečně žertovné :-) Já si reaguji jen na to, co mě nějako osloví nebo inspiruje, ale musím říci, že mě opravdu obtěžuje osočování diskutujících, tam klesá potom pro mě autor do hlubin nezájmu. Už aby tu byla možnost vybrat diskutující, jejichž příspěvky se mi nebudou zobrazovat...
A to není špatný nápad!
Trickyvoo:Co je vaše etnikum?
Jinak v Číně je porodnost snížená už dlouhé roky. Dokonce tak dobře, že je bude mít nejvíc obyvatel brzy Indie, pokud už nemá.
Už má.