Z polí zmizely pícniny sekané zemědělci na zelenou píci, které zajišťovali zvěři kvalitní krmivo od dubna po pozdní podzim, zmizeli drobní chovatelé králíků a dalšího zvířectva, kteří pilně obsíkali každý okraj cesty a lesa a zajišťovali tak zvěři na mladé trávě další krmení až do zimy. V lese vymizely volné paseky a podobné prostory, které zase vysíkali myslivci na seno pro zimní krmení zvěře, protože soukromí majitelé to všechno hustě zalesnili. A zmizely mladé náletové porosty jako další zdroj krmení zvěře, zase soukromí majitelé divoké nálety odstranili a tu plochu, aby z ní měli užitek, zalesnili produkčními dřevinami. Zvěři tak zbyly na pastvu jen kousky porostů na rozhraní pole a lesa a jen na duben a květen., než to zaroste všelijakou stařinou. Po zbytek roku jim na pastvu zbyly mimo jiné nově vysázené nebo vyrašené stromečky na zalesněných pasekách a hospodářská pole.
A přestat krmit na zimu? Jako fakt nechat hladovět? Už jen proto, že zvěř je braná jako chov ve volné přírodě, by se jednalo o týrání, nemluvě o morálních důvodech.
»
Odpověď na příspěvek uživatele
Ladd z 13.06.2024, 20:51:44
Jenže na vlky se při kvalitním monitoringu čučet nechodí.
A monitoring je velmi úspěšný , když “ochranáři” spolupracují s lokálními lesníky a myslivci.
Ano, i to existuje, stále jsou končiny , kde jeden nefluše na druhého.
»
mastnacek z 13.06.2024, 15:14:45
Tady se vzácně shodneme. Já jsem v tom vyrostla a vím, že myslivci jsou jeden hot a druhý čehý. Ale vadí mi na tom to, že můžou být takto trestaná i sdružení, která se snaží a odvádí svou práci dobře. Ono totiž populační ne/růst zvěře neurčuje jen počet odstřelů….a počet odstřelů je závislý také na mnoha faktorech.
»
orionka-2 z 13.06.2024, 14:32:39
Tak jako znám pár lidí z Řeporyj a ti jsou prostě spokojení, jak on starostuje. A je to pro ně prostě přednější než to, co zvrací do médií.
Ruku na srdce, plno lidí neřeší to, s čím se tady zaměstnáváme my, a že lidi žvaní, na to si každej zvykne.
»
Fikovnice z 13.06.2024, 13:51:43
Tohle nelze vyloučit, ale ta jeho aura spíš tkví v tom, že ODS postupně ztrácí dost preference a on je stále oblíbený a volený politik, který dělá výsledky. Takže oni ho na té regionální úrovni potřebujou.
Buď dělám tu činnost se vším všady, nebo nedělám. Nemůžu vyžírat jenom výhody.
Připouštím, že myslivost má u nás opravdu dost svých úskalí, ale těžko se přít s někým, kdo absolutně nezná, jak to funguje v praxi a má pocit, že je všechno jasný z toho, o čem se mluví v éteru.
O myslivosti je celej jeden tlustej zákon, ale veřejnost si bude pořád myslet, že je to celý jasný a jednoduchý. Asi jako třeba i vlk nebo kůrovec 😀
Jinak ještě úplně jinak, jestli si vláda myslí, že zavedením těchto sankcí docílí většího odlovu, tak se stane úplný opak. Situace je taková, že plno myslivců to pověsí na hřebík a těch odlovů bude ještě méně. Haleluja, to chceš 🙂
Tohle prostě není systémový řešení.
»
megi-the-pes z 13.06.2024, 10:21:16
Megi, dotace vám nevyřeší, že jsou to většinově starší lidi, často ještě pracující nebo už s častými zdravotními neduhy. Zvěře se loví víc a víc a myslivců je míň a míň.
I myslivec je jenom člověk a soudit takhle od počítače je fakt hodně jednoduchý 🙂
Věkový průměr myslivců je 60 let. Mladé myslivost netáhne. Myslivost ty lidi neživí, je to koníček, zájmová činnost, to neřídí stát. Ulovit jedno prase stojí hromadu peněz, času a znalostí. I kdyby sebevíc chtěli, ty lidi na to nebudou mít čas a energii.
Fakt vám přijde v pohodě, aby za to ještě dostávali pokuty? Tohle není o tom, jestli někdo hájí nebo nehájí myslivost jako takovou, ale že ti, co na tuhle blbost kývají, opravdu netuší, co to obnáší, asi tak jako když si někdo myslí, že ježdění na koni je jen o vožení zadku na tom koni 🙂
Jakože bude někdo dostávat pokuty za to, že dostatečně nesnižuje stavy zvěře?
Víte, co to dá za práci ulovit jedno takové prase? Zaprvé musíte vyčíhat, kdy, kde a kam chodí, zadruhé když to místo najdete, tak to musíte udělat dobře, abyste střelil alespoň jedno, jelikož příště vám tam nepřijdou 😀 a musíte zas od začátku. Zatřetí musíte to zvíře odtáhnout a zpracovat, to všechno stojí hrozně moc času, no a vedle toho taky máte třeba ještě rodinu a civil práci.
A myslivost není levný koníček.
Jako já vím, že se nám tu usídlila filosofie myslivec = vožralej debil, ale ona je realita trochu někde jinde a i pře sta individua, která se mezi myslivci pohybují, jsou kolikrát myslivci jedni z mála, co dělají alespoň něco pro lokální přírodu (vysazování stromků, čištění pramenů, odklízení bordelu a to nemluvím o péči o zvěř v zimě).
Leithian: Pro ilustraci 😁
To je něco achaloidního ne? Ty jsou vždycky takový podivný, než dorostou 😀 pak to ale stojí za to.
»
orionka-2 z 10.06.2024, 19:43:20
Jo, udělala jsem chybu, když jsem psala rychle , dík. Omluva.
»
N z 10.06.2024, 16:22:47
Já ještě k té evropské ochraně vlka dodám pár podstatných věcí:
1. Co se týče poklesu biodiverzity, tak vlci jsou na tom celosvětově fakt dobře - ztratili pouze třetinu svého původního areálu, a to je při tragickému mizení jiných živočišných druhů fakt málo.
2. Velmi často se uvádí, že vlci snižují stavy spárkaté zvěře - to ji polopravda. Jelikož profesor Okarma (PL) dokázal, že tohle funguje jen do určité hustoty populace, nad určitou hustotu výskytu druhu spárkaté zvěře se tato schopnost snižuje a vlk získává především tzv. sanitární funkci - tj. odstraňuje staré a nemocné kusy. Prostě velmi jednoduše - čím víc je spárkatá přemnožená, tím se snižuje schopnost vlčích smeček tyto populace regulovat.
3. Pro každou zemi je potřeba postupovat opravdu individuálně, a to především s ohledem na reliéf a urbanizaci. To, co funguje na Slovensku, nelze na 100 % převzít například ze Slovenska. Nastavit roční kvóty je taky blbost, jelikož to se pak střelí, co se hne. Když střelíte alfu, tak nikdo nenaučí mláďata lovit. Zonace taky nemá smysl, může se vyskytnout stejný problém, vlci nejsou indiáni a hranice nějakých klidových zón respektovat nebudou. Cestou v našich podmínkách je opravdu kvalitní monitoring a pokud se nějaká smečka začne chovat nestandardně, pak lze odstřelit nějakého jejího jedince, a s ohledem na uvedené výše, ideálně ne vůdčí pár. Vlci nejsou blbci a zkušenost ze zahraničí ukázala, že kde se provede toto, vlci si dávají sakra majzla. Ono i když někde střelíte prase, tak tam ta tlupa nějakou dobu nechodí.
Jenže tohle chce znalosti, čas, prachy. To se dnes bohužel nenosí, dnes se všichni snaží dělat ideální rychlá řešení.
»
anekapace z 10.06.2024, 15:25:12
No někdy to fakt neteče.
Ale já mockrát nebyla, začala jsem chodit, až když člen rodiny dostal leukemii a já pochopila, jak moc je ta cizí krev potřeba.
Ona hlavně ochrana přírody potřebuje především techniky, a to ne kvůli ochraně klimatu, ale kvůli degradaci půd a vod, hlavně těch podzemních. To je fakt palčivý, týká se to rostlin, živočichů a samozřejmě s tím i nás, lidí, a ať je raději většinová společnost snad ráda, že neví 😀
Ochrana vlka v rámci Evropy je ve světle tohoto taková třešnička na dortu.
»
Buggyra z 10.06.2024, 13:34:55
Jojo, odmítnutí na krvi je fakt největší potupa 😀 znám to moc dobře, ale musím si to jako vegetarián hodně hlídat 😀
»
s EO nebo bez z 10.06.2024, 13:37:43
Holt si to asi budu muset já nějak uspořádat v hlavě a nevyčítat si, že mladé nedám na procházce takovou volnost, jakou bych chtěla.
Dáte, nebojte. Prostě to jen nebude hned. Ale jako ruku na srdce, malý děti taky musíte vodit na přechodu za ruku, než pochopí, že se musí sami zastavit a rozhlédnout a že auta jsou nebezpečná. Prostě nejde všechno hned.
Halt tihle “beproblémoví psy”, jak máte tu starší fenu, člověka hrozně nechají zapomenout na to, jak může být někdy výchova žíželete fuška 🙂
Držím palce 🙂
»
keriton z 10.06.2024, 13:04:52
….ironie, že ta moje je poloviční borderka a z druhé strany absolutní nelovec…🙂
»
s EO nebo bez z 10.06.2024, 12:40:11
Tip nemám, jste daleko, já bych hledala i mezi řadovými pejskaři, jejichž práce se Vám líbí a prostě se ptala.
Chápu, že chcete mít procházku jako odpočinek, ale ten pes Vám to momentálně nedá, je mladý, vybrala jste si akční plemene nebo jeho křížence a prostě s tím musíte pracovat nebo se budete Vy, on nebo oba dohromady trápit.
Výcvikem byste prostě měla docílit toho, že pes si Vás bude hlídat. Tečka :) Máte problém s respektem. Pes je mladý, puberťák, prostě zkouší, máte nejvyšší čas na to zarazit. Každý pes čuchá a bude čuchat celý život. Pokud tak čuchá, zaměstnejte mu hlavu, dělejte čuchací hry, trénujte odvolání. Vždy, když máte pocit, že Vás přestává vnímat. Měňte směry, když začne být duchem mimo. Aj. aj. Ten Šusta je dobrá cesta například. Určovat pravidla prostě musíte Vy a pes to musí pochopit. Není to o tom, aby z Vás měl strach, ale aby to pochopil, je to o tom využít jeho přirozenost. Jakmile je nejistý vůdce sám v sobě, další zvířata si začnou řešit život po svém, je to v jejich vlastním zájmu, dělají to psi a dělají to i koně a další.
Jinak ten výše uvedený odkaz https://www.psitrenink.cz/loveni-zvere/ to vystihuje dokonale. Vlastně rozvádí to, co píšu. A důležité je taky se zamyslet nad tím, jestli jsou opravdu naplněny potřeby psa, to bych vypíchla především.
Držím palce a je fajn, že se zamýšlíte!