»
Odpověď na příspěvek uživatele
Buggyra z 25.05.2026, 08:21:54
Potírat můžete, ale za mně ideálně i zevnitř, to je zásadní.
V této skupině najdete i pod lupou diskuze na toto téma:
https://www.facebook.com/groups/800016530105607/
Doporučená denní dávka: Dospělý kůň: 15g / den směsi + cca 2 lžíce oleje do krmení Pony a hříbata: 1/2 dávka Podávejte v suchém stavu. Nepřekračujte doporučenou denní dávku. Nepodávejte březím a laktujícím klisnám.
Ideální pro staré artrotické koně, navíc vyniká i protizánětlivým účinkem. Snižuje plynatost, podporuje trávení, zlepšuje střevní mikroflóru, zvyšuje stravitelnost krmiv s větším obsahem bílkovin, dobře působí jako prevence žaludečních vředů, snižuje výskyt rakovinotvorných nádorů, působí proti plísním a kvasinkám, pomáhá i při kašli, astmatu, reguluje metabolismus, podporuje krvetvorbu,můžeme využít i při horečkách, revmatismu, artritidě, natažených šlachách, při poruchách močového ústrojí.
Míchá se cca 500 g kurkumy s 20 g mletého černého pepře.
Přidání oleje je nezbytné. Kurkumin je rozpustný v tucích. Olej (např. lněný nebo ostropestřecový) zajistí, že se kurkuma správně vstřebá v trávicím traktu a mnohonásobně se tak zvýší její účinek.
Na jakékoli záněty jako podpora kurkuma+černý pepř+olej. Cpu to do koně přes zimu nebo v případě problémů a do sebe kdykokli v případě potřeby. V úterý mi začal opar a bez mazání jen s touhle koňskou dávkou za tři dny jen strup. Je to protizánětlivý a imunitní zázrak.
»
Verun z 14.05.2026, 14:30:27
Nejsem vet, ale mimo zmíněné ze strany Verun taky mým známým s artrotickými koňmi 24/7 pomáhá dekování v rozumné míře. Když je dost deštivo, v zimě. Na zimu na postižená místa v horším případě zateplováky.
»
Lenacia z 11.05.2026, 22:24:28
Věřím, že to může lidi odnaučovat přestat myslet a je mi to fuk. V práci se tomu do budoucna absoltně nevyhnu, vyřešeno.
Mně u AI vadí především její (ne)ekologický dopad.
To se divím se CBD, mně to například postavilo na nohy staršího psa po dvou operacích🙂 a do sebe to rvu taky, řeší to problémy s pletí. Nebo že by placebo?🙂
Horsano, jak koukáte na používání CBD? Já s tím mám výborné zkušenosti na zvířatech i lidech. Není to všespásné samozřejmě, ale ty efekty jsou wow.
Ale nic samozřejmě nenaznačuju! 🤣
Já bych jenom ráda upozornila, že stavby už se dnes začínají projektovat především za pomoci AI a tenhle trend se na 99 % nezmění. Moje švagrová je bedna v IT a měla před mateřskou hodně solidní džob za dost solidní peníze. A její pozice už neexistuje a bude se muset učit od nuly, tentokrát s AI.
Budoucnost patří AI. Přestože to má uhlíkovou stopu, jakou má.
To abych jen trochu narovnala ty zpátečnický řeči co se týče AI. Samozřejmě si z toho někdo může udělat diagnózu, ale u mladého člověka, který má zaměstnání, u kterého se alespoň trochu myslí hlavou, je ve vlastním zájmu se v AI vzdělávat.
Je to jak orat dřevěným hákem, když už existuje kovová radlice.
Buggyra: Já si zase myslím na to, že člověčí podvědomí je obrovská síla, a když se člověk bez vedlejších úmyslů pro něco upne, tak dokáže ohnout osud, aby mu bylo dáno, ale asi to nefunguje u každé mysli a každého podvědomí nebo u každého úkolu…
Pokud nejde o něčí lásku, tam to nefunguje.
Za mne klidně i nějaká ta lekce bez sedla, ale prostě ze začátku prostě vytvořit situaci, kdy se soustředím jen na to, že sedím. Vše ostatní je rozptylující, včetně věci, které se dějí v terénu. A prostě když nezvládám vysedávání….opět to nemyslím zle, ale a úctou je koní je třeba se zaměřit na to bazální, a to je jít především s pohybem koně.
Pokud není jistota, tak mít hlavně spolehlivého koně a zkusit to první lekce pro oživení a získání jistoty jen na lonzi a zaměřit se především na sed a vedle toho posilovat a makat na vlastní kondici.
Jinak mám velké výhrady např. k vyrokům “takze jsem nemela silu neustale pobizet a aktivne jsem pobizela jen na kruhu apod.”, “Snazila jsem se treba hlavne sedem (zatuhnutim, plus lehce ruka) zpomalit klus, na coz kun skoro nereagoval, nebo to naopak uplne zapichl do zastaveni.”
Takhle už dnes korektní ježdění s ohledem na jemnost a biomechaniku neprovozuje a v ježdění na koni ani nemá být tolik síly a úsilí, jak nás to učili v 90tkach. Pobízí se jen v případě nutnosti. Holeň má být uvolněná, chodidlo rovnoběžně s tělem koně, třmen na nejširším místě chodidla. Žádná prošláplá pata a špička je koni. Tak se nikdy holeň neuvolní a nemůže jít pořádně s pohybem. Pobídka jen když kůň nedrží rytmus. “Sbalit koně” dokáže jen zkušený jezdec a koněm, který to dokáže sám, to není jen tak něco jednoduchého a kůň na to musí gymnastický mít. A opět, jezdíme především a lehkostí, při přechodech se nezatuhává nikde, pouze se zpomaluje pohyb vlastního těla, zklidňuje se dech, přenáší se váha.
Lekce s trenérem jsou asi fajn, ale otázka, co je to za koně. Mám ale pocit, že rozhodně žádný školní kůň, který by Vám chyby odpustil. Vy teď musíte především nabýt jistotu od kroku po cval (a to ideálně v pořadí krok-cval-klus) a teprve potom řešit otěž a pobídku. Jinak toho koně zkyselíte a sobě moc nepomůžete. Ta jistota může s lonzi a dobrým školním koněm projít rychle, ale je třeba tomu pár lekcí dát. A vedle toho kompenzační cvičení plus velmi vřele doporučuju metodu Centered Riding.
Bez kvalitního sedí se bohužel člověk jezdecký nikam neposune a dovolím si tvrdit, že z dlouhodobého hlediska koni fyzicky ubližuje.
Píšu to asi děsně, leč to tak nemyslím, ale měla jsem potřebu to takto ahebout. Držím palce.
Verun: To je mítus.ze když se na koni nejezdí opadnou mu takto záda…ba někteří koně z toho profitují,že si ta záda mohou odpočinout.dlouhy sval zádový není nosný sval(dynamický sval )k nesení zátěže. Je to sval staticky.kun .pokud správně nese jezdce netahá to tímto svalem.a.pokud jo .je to špatně.
Právě pozdní přelínávaní může být priznak.
Naprostý souhlas.
Jinak většina majitelů Cushinga v mém okolí si tuhle nemoc natipovali sami, vet to nikdy nenadhodil. A prelinani tak trvá dlouho? nevím teda, jak vysoko Alušky kůň je. Ale my trebaz jsme nížina až pahorkatina s klimatem vysočin a vylíníní má všech 25 koní, i starší chlaďáci a ponclové. Takže bych myšlenku Cushinga úplně nezatracovala.
Mimochodem opět nevyžádaná rada - těmhle chlupatým koním strašně z jara pomáhá oholit podvozek, prostě pruh od žuchvy do půlky břicha. Zůstane jim stále termoregulace když to v noci padne pod 0, a při tom se v tom kabátu v +15 přes den netrápí. Vyzkoušeno na 8mi koních z 25ti.
»
Buggyra z 20.04.2026, 11:36:37
To složení stáda jsem dala jako příklad. 🙂
Koně jsou Tetris, Buggyro. Obzvlášť co se týče složení stáda a poskytování objemového krmiva.
My třeba už paseme na plno na trávě, seno 0.
»
Horsana z 11.04.2026, 08:45:46
Ludia mu posluhuju, on to vie, to je pravda 😄
Přesně takhle jsem to myslela.
Horsano, ten bude strašně polidštej. To už nikdy nebude normální kůň, ale bude s ním sranda🙂
»
Saga z 09.04.2026, 14:11:02
Taky máte zajímavý příběh 🙂U mně vlastní kůň přišel přesně na hranici mladej a blbej/až moc rozumnej (nutno podotknout, že strašně pomalu dospívám a nevyzrálá jsem byla dlouho dlouho 😀).
Ničeho nelituju, i po šesti letech jsem fakt ráda, že jsem do toho šla, ale pořád tvrdím, že tenhle kůň bude první a taky poslední (a ten další bude případně kladrubák v nejlepších letech 😀). A že až kobyla nebude, tak si koupím mikrobyt s balkonem u moře a budu tam jezdit jako na chatu, prostě druhej domov v cizině.
»
kometa z 09.04.2026, 13:34:20
🤣🤣🤣
Nikoho nesoudim, ALE! Na základě toho, co jsem psala víše, mi s přibývajícími lety u koní přijde chov koně stejně náročný jak chov slona. Mylsím takový chov, aby to dávala po všech směrech smysl, ne to hrotit, ale fakt aby měl člověk ideálěn co nejdéle zdravého kamaráda pro jezdecké využití. Fakt obdivuju všechny, kdo do toho jdou a ví prd a jsou skorem začátečníci. Než jsme koupila koně, tak už jsem na kdejakém koni viděla kde co a až plný pronájem a pak vlastní kůň mi ukázala, kolik toho ještě nevím (kolikrát základního!!!). Fakt jsem po 20ti letech aktivního bytí u koní rok neustále přemýšlela, jestli do toho vlastnictví jít nebo ne, jelikož jsme viděla, jak je to náročný. A pak jsem si toho koně pořídila a zjistila jsem, že je to náročnější ještě daleko víc 😀
Ale z toho člověk může vyvozovat jen to, že ten, kdo má koně jen tak (rozuměj že si na sebe ten kůň nevydělá ani zbla), prostě fakt není normální. Tu diagnozu máte všichni, si to tady po sobě přečtěte 😀
»
kometa z 09.04.2026, 13:00:31
Taky děkuju, tohle je cenný, provedu snad už zítra. Díky vám všem, to je děs, kolik toho člověk neví i po více jak dvou dekádách u koní!!!
»
Buggyra z 09.04.2026, 11:44:49
Já o tom právě taky čtu, kůň má cca 750 kg, já teďka z tý země něco seškrábla, tak bych řekla, že třeba na 600 kg dostala, když jsme měla připraveno na 800 kg. A všude čtu, že mám opakovat celou dávku za 14 dnů, jen Horsana píše teraz. To mně zmátlo. Nicméně budu mít dávku na 700 kg, proto asi to “teraz”. Jde mi spíš o to, aby to po té kolice a abcesu tak rychle nemělo neblahý vliv a nedošlo třeba k další kolice.