Aktuálně: 1 859 inzerátů280 348 diskuzních příspěvků20 013 uživatelů

Příspěvky uživatele

JanaJanaJanaJana

JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 24.12.2025, 13:39:50 xxx:xxx.ba47:4d1

Verun! Tyhle chvíle jsou masakr a přijdou vždy, když je nejmíň potřebujete! Optarujte se Vy i kobyla a tuk ťuk, ať je to všechno v pořádku….

JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 22.12.2025, 10:49:42 xxx.xxx.146.138
»
Odpověď na příspěvek uživatele Arbora z 22.12.2025, 10:36:57

Ten Wintec Elastic právě moc nedovolí koně přetáhnout, a při tom trochu pruží. Mám ho na chlaďase, který trpí na otoky (i po těch kožených anatomických s beránkem) po jiných podbřišnících a tenhle je k němu milosrdný. Kupovala jsem ho 4 roky zpět z druhé ruky za 100 Kč a myslím, že ho ještě dlouho měnit nebudu.

Ale jasně, záleží i na způsobu napojení na řemeny, já mám řemeny prostě kolmo dolů na sedle, nevím, jestli existují i varianty, já prostě kupuju jednoduché běžné věci 🙂 

JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 22.12.2025, 09:43:42 xxx.xxx.146.138
»
Odpověď na příspěvek uživatele Horsana z 22.12.2025, 08:40:23

To fakt udělali koně???

To by mě švihlo.

JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 20.12.2025, 23:01:47 xxx.xxx.202.227

Hezký večer, za mne jen k anglickým podbřišníkům - opravdu záleží na koni a využití , ale já a mé okolí má cena/výkon nejlepší zkušenost s podbřišníky Wintec Elastic. Má elastickou středovou část po celé délce, který se pružně přizpůsobí pohybu koně a rovnoměrně rozkládá tlak při každém ruchu. Má protiskluzový povrch, který pomáhá držet podbřišník na místě a zabraňuje jeho posouvání během jízdy, což zlepšuje stabilitu sedla. Vím, že ho používají i jezdci endurance na velmi senzitivní koně. Dále - dobře se čistí.  Za mne prostě výrobek, který stojí za zvážení. 

JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 18.12.2025, 22:02:17 xxx:xxx.cc2b:6953
Horsana:

Neha je wpb.

UZ NIKDY V ZIVOTE 🙄

By jste vtipná, Horsano 😀

Já zas říkám, že nikdy už begana (jakože nikdy už ne do ustájení), nikdy už ne ryzáka nebo bělouše (mám červenou simlu). Ale kobyla dobrý. Je to stejné jako s fenkám, když je hladíte po bříšku, nic jim tam nepříjemně neplandá..😀 a co si budeme,am pocit, že většina lidí aktivních zde na sekci Koně má kobyly😀 

W a tak dál jsem chtěla kdysi, ale všechny majitele W+, co jsem potkala a měli jejich koně 140+ v KVH, tak na ně majitele jenom kleli. Prostě totálně nevyrovnaní jedinci, nevím. Ale krásní jsou. 

JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 14.12.2025, 11:52:14 xxx:xxx.de53:a313

Sežeňte si tyto knihy a studujte. Na toto téma nelze odpovědět v rámci této titěrné diskuze a problematika je velmi široká a pokud nechcete svého koně vystavit zbytečnému nebezpečí, tak je potřeba, abyste problematice rozuměla komplexně. V této diskuzi vám nedokáže nikdo komplexní informace dát, jelikož laminitis je pouze projev. To, že dojde k laminitis, má celou škálu důvodů, které mohou být i navzájem propojené.

Obrázek Obrázek
JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 11.12.2025, 16:37:35 xxx:xxx.3f60:42a6

Já vám k tomu řeknu jediné (a už jsem to tady kdysi říkala)… vlastnictví koně je častokrát psycho samo o sobě…..pokud máte pocit, že je to zbytečný stres nad rámec, změňte to. Koně nám mají dělat radost s ohledem na jejich potřeby. Pochybuji, že tohle je na dojezd jediná stáj, kde Váš kůň dokáže být spokojený, už nejsme v devadesatkách a osvěta je už velká. 

Jen se nebát udělat změnu, znám to, také to zrovna řeším. Ale údělem koně v ustájení je prostě čas od času změnit lokál. Zas na druhou stranu se jim kolikrát horší věci nedějí a jak říkala moje máti, živit není peříčko, pro lidi ani pro koně. 

JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 08.12.2025, 23:02:11 xxx:xxx.fad4:6a6c
»
Odpověď na příspěvek uživatele Horsana z 08.12.2025, 22:02:52

Horsano, můžete pak Foxe vyfotit? Nebo nemáte tam fotopasti?

JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 08.12.2025, 23:01:01 xxx:xxx.fad4:6a6c
»
Odpověď na příspěvek uživatele Verun z 08.12.2025, 16:04:30

Ano, silně stresovaná tráva. O stařinu se nejedná🙂 na té jsme pásli loni, letos je koní 2x tolik a spasené je vše. 

Horsano, máte pravdu, ale takhle to bylo  když byla minulý týden 0. Krom toho tráva neroste, takže co koně vyžerou teď, za týden nebude. Můj ustajovatel pracuje a tvrdě, ale to neznamená, že některé managementové nápady jsou šťastné, už párkrát se mi u něj vyplatilo dát na vlastní úsudek. Případně provary jsem si i veta stejně nakonec platila já sama. A to si nehledám důvody, proč tu stáj opustit. Já bych v ní nejraději zůstala, ale musí existovat dialog, ne se rozhodovat ad hoc.

Teď když bude 10 stupňů tak samozřejmě i balíku není. Jakmile to ale půjde k nule, jde kůň zpět z kratiny.

Výhoda je, že balík je vždy k dispozici. Logisticky je to náročné a kůň bude přesouván mezi dvěma stády, což také není ideální. 

Vlastně Vás tady tím nechci zatěžovat, zas si ale můžu trochu ulevit a porovnat myšlenky, a proto vlákno “O všem a o ničem”🙂 Nechci situaci hrotit, ale zas je pro mne na zimu prostor+stálé stádo+voda+domek+seno ad libitum/často základ bez ohledu na zázem. Zbytek je mi putna. A na tohle nemám omezený rozpočet, vím, že udělat prospívající 24/7 pro 20 koní je daleko náročnější než denně kydat 20  boxů. Zároveň jsem klient, který platí službu. Myslím, že nechci nadstandart.

JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 07.12.2025, 20:11:39 xxx.xxx.156.185
»
Odpověď na příspěvek uživatele Verun z 07.12.2025, 20:08:14

Myslíte to přepouštění od balíku na ty 3 ha nebo pokud nechám koně na pastvině se sítí jednou denně? 

Děkuji, zajímá mě to, samozřejmě z toho zdravotního hlediska.

Každopádně pak je zajímavé, že koně na “krátkožíru” se sítí jednou denně pořád nehubnou a jsou hezky kulatí.

JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 07.12.2025, 16:44:33 xxx:xxx.fad4:6a6c
»
Odpověď na příspěvek uživatele Verun z 07.12.2025, 14:33:18

Voda je, příkrm denně také. Na 4 koně jsou dvě velké sítě s malými oky naplněné jednou denně, vůbec nemám odhad, kolik kg se tam vejde (odhaduji, že jedna max 15-20 kg? Ale nevím, jestli nemám velké oči). Vím, že to není totální průšvih a ani ideál a taky vím, že střídání stád není dobré. Je to ustájení v dojezdové vzdálenosti a tady v okolí zas takový výběr není. A pak řešte novou stáj na zimu…a ti koně jsou s tou sítí zatím kulatí. Nevím. Já si prostě k tomu balíku budu alespoň průběžně přehánět a příští rok se uvidí. Kdyby ty sítě byly ráno a večer, tak to vůbec neřeším.  Tohle sežerou tak za 3 až 4 hodiny? A pak si musí sbírat, což je fajn, ale nejsem si jistá, že pojrejou dostatek vlákniny, zaplní břicho a dostatečně si “zatopí”.

JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 07.12.2025, 11:12:18 xxx:xxx.fad4:6a6c
»
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 07.12.2025, 10:57:26

Paradoxně ty její koně zatím fungují. Vzducholodě jsou stále vzducholoděmi. Achal na tomto režimu také není opadlý. Ale já si stojím za tím, že stařinou/senem prostě koně topí. Původně jsem měla mít balík, svýho koně a achala k tomu na jednom výběhu, jelikož je to část daného stáda, nakonec mi tam nechala jen poníky, které můj kůň nebere a frustrace se zvyšuje, takže nemám moc na výběr než dát svého koně do původního stáda, které má tento režim. No a doufám, že ustajovatel ví, co dělá.

JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 07.12.2025, 10:46:58 xxx:xxx.fad4:6a6c

Já už teď vím, že rok 2026 pro mne bude ve jménu stěhování. Kůň netrpí, ale v současné stáji už dělám moc kompromisů, takže jsem se rozhodla porozhlédnout jinde. Můj ustajovatel je takovej kouzelník a pořád si hraje s managementem a nyní mám koně v zimním režimu na kratině+lesík na 3 ha a velké vidle sena denně každému, bez přístřešku právě s tím lesíkem. V případě sloty si můžu koně vyhnat k balíku. U toho by kůň stat mohl s poníkama, ale teskní po stádě na těch 3 ha a dělá kraviny pod sedlem.

Doufám, že moc neopadne, když stádo na těch 3 ha hubení nejsou a ani nemocní. Ale asi mám prostě standart jinde a prostě si myslím, že v zimě by mělo být seno 24/7 anebo prostě aspoň pást na stařině.

JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 07.12.2025, 10:39:46 xxx:xxx.fad4:6a6c

Horsano, obdivuji Vás, co všechno unesete. A držím palce. A vydejte knihu prosím, rok ve Volovských vrchách nebo tak něco🙂

JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 12.11.2025, 10:20:39 xxx.xxx.27.179
»
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 12.11.2025, 08:06:29

No ona ho taky měla pěkně vyplé, no jak popisujete, žádná nedbalost, ale přece.

Takhle, každý si ohrazujme, jak chceme, no a ono pošahanej zplašenej kůň si může ublížit i klasickou nataženou páskou a sloupkem, v tomto směru se jejich kreativitě meze nekladou, a jen jsem chtěla přispět se svojí hrstkou “do mlýna”. Ty fotky minýse byly děsivý a ta částka za to dát ho dohromady taky. 

JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 11.11.2025, 21:10:20 xxx.xxx.250.121
»
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 11.11.2025, 14:32:17

No známá teda teď řešila zamotaného poníka do lesáckého pletiva. Celou palici oteklou. Vetka říkala, že tak hnusný následky podobného zranění neviděla.

JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 11.11.2025, 13:59:07 xxx.xxx.250.121
»
Odpověď na příspěvek uživatele assil z 11.11.2025, 11:59:10

Já bych začala množením vořechů “čistokrevný bez PP”. Tím by se eliminoval počet zvířat.
Ale ono je to těžký, když útulky nechtějí teď dát zvíře člověku 55+. Tak množky a všechny tyhle šmejdi budou o to víc profitovat.

JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 10.11.2025, 09:07:11 xxx.xxx.27.179

Za mně jsou všechny aplikace v ČR vlatsně skvělý…pokud nejsou státní 😀

Když vezmu dotační portály a portál stavebního řízení, tak se dokážu i po letech vytočit do vrtule. Je to drahý a je to na H, totálně. A ve výsledku to zaměstná víc lidí, než kdyby tyto portály vůbec nebyly.