Co vy na to?
Co vy na to?
Za mně “psycho” při sedlání a dotahování:
1. nedotažený povel “stát”.
2. Nepadnoucí sedlo/podbřišník.
3. PSSM/kissing/vředy
4. Další možnosti.
Nikdy to nebyl projev dominance a že by si kůň chtěl s člověkem vytírat zadek, pokud se jinak kůň choval slušně.
Sama byste to určitě zvládla, o to se nebojím 🙂
No, já prostě jen chtěla říct, že každý koňodomář by měl mít vyřešenou i verzi B. Buď záskok v rámci rodiny anebo mít dobrý přehled o stájích v okolí a prostě variantu B, co s nimi, když se něco po****, že jo. Ono stačí, když jste půl roku chabrus na záda a už může být problém, i když dočasný. A žít s podprahovou myšlenkou, že i v tom ustájení by mi kůň nezdechnul a dokázal by být spokojený, je prostě celkem zdravá a člověk se zbaví hromady stresu, když to přijme 🙂
Za mne je otázka, o jakém koni se bavíme, jak starý je a jak moc energetický výdej má atp. Ale u normálního hobby v “produktivním věku” průměrného zdraví není nutné vymýšlet žádné kraviny, pokud je v sezoně pastva případně plus seno a v zimě hlavně to kvalitní seno, pokud se nepase stařina, tak je základem příkrmu minerálka + něco nízko energetického, do čeho to zamícháte 😀 některé letní měsíce, když je bohatá pastva, ani minerálku nedávám, stává se mi, že je kůň tak přesycený, že to prostě nechce žrát a začnu to krmit až třeba zas od září/října 😀 nicméně tohle je základ po celý rok. Jelikož mám koně 24/7, tak v druhé půlce zimy začnu přidávat kukrkumu s pepřem a s olejem, která mimo jiné nakopává imunitu, no a pak to časem třeba od konce února vyměním za živý uhlík. No a samozřejmě to můžete podpořit jarní přelínání i kvalitními oleji, to už je na Vašem rozhodnutí, jinak já tu kurkumu míchám do nejlevnějšího obyč slunečnicového stolního a taky to funguje.
Víc nemá moc smyls hrotit, no a v jednoduchosti je krása.
Sago, věřte mi, že kdyby někdo z Vás odpadnul, tak nekončíte, jen najdete alternativní řešení. Ono je lepší fakt v životě připustit i alternativu v případě průšvihu (tzn. ustájení, byť o kus dál od baráku - za mně třeba do půl hodiny dojezd dobrý, víc už je to pak kolikrát víc času ne cestě než s koněm) než řešit třeba prodej.
Kamarádka teď prodávala takového podobného tučnějšího “ízigoing” koně, jako je asi Vaše madam….jako to, co se jí sjíždělo za lidi, to nechceš 😀 v minulosti už dva koně prodávala, takže to pro ní nebylo nic nového a emočně s tím byla OK, ale tohle byl fakt výběr z hroznů. Naštěstí na prodej nespěchá a našla šikovnou B holčinu, tak je kůň zatím doma, ale prostě z těch lidí by ho nedala nikomu. Buď to byly namachrovaní tupci z jezdeckých škol, lidi přes metrák nebo začátečníci, co ani nevědí, co znamená schvácený kůň.
No a já do jisté míry ještě nedávnou řešila něco podobnýho, kobyla chovná v genovým zdroji u VZ s vysokým hodnocením, škoda ji nepřipustit, ale dělat nebudu. Ta kvalita kupujících jde do kytek, druhýho koně nechci a i kdyby, tak druhej chlaďas do ustájení fakt ne.
Jinak Vás ale chápu, já když vezmu z mýho místa možnosti ustájení, tak moje současná stáj, ač často špačkuju, je třeba v okruhu 20 km ta nejsolidnější. A to jsou tady i 24/7. A to jsme prostě zapadákov, kde jsou hektary neobhospodařovaných luk a kvalitní 24/7 by se tady vždycky uživilo.
Hezky to rozhýbejte a pak začněte s jogou, fakt! Já když cítím, že se někde fyzicky zasekávám, tak mi pomůže i jednorázově.
Protahování a hlavně dech dělají divy!
Efe, tak to byste u nás nemohla mít koně, u nás je bahna 😀 Že to nemá ani smysl kolikrát čistit a dekovat kvůli tomu nebudu 😀
Jo, máme malý přístřešek nastlaný, ale ten když si párkrát týdně nevyvezu, tak se tam koně válí ještě v hnoji - to ustajovatel ještě nepochopil, že vysoká podestýlka nekydaná a nastýlaná alespoň ob den přestává být hlubokou podestýlkou 😀 Šahnou na to až když to vypadá fakt nechutně a teď si ještě zvykli, že si to překydávám sama 😀 A to už jsem 2 týdn yzpět hartusila 😀
Ale jinak jsou tam koně spokojení a zdraví, proti tomu není co.
Fiakristi měli totálně stupidní PR a naprosto nejapnou argumentaci. Je mi líto. Velká řada podstatných argumentů z jejich strany nezaznělo, jen hraní na city, že ti koně skončí v salámu (což je blbost).
No a taky žijeme v postfaktické době, já jen když vezmu, jak mě militantně poučuje někdo o mém vlastním oboru, ve kterým jsem 10 let aktivně a dotyčný slyšel jen nějakou kravinu třeba na ČRo….
Osobně si myslím, že fiakry v Praze jsou už přežitek, ale tvrdit, že je to týrání, je hodně hodně HODNĚ mimo. Ti koně mají tvrdý chleba, ale i ve svém okolí znám koně, kteří se mají podstatně hůř (sporťáci zavření na boxech 22 - 23/7, školní koně z pochybných jezdeckých škol atp.).
Jasně, rozhodně než blbá pláštěnka, tak žádná pláštěnka. Jinak taky dekuju jen na mokro, vlastně teď bundu má jenom proto, že má k ráno padat mrznoucí déšť, v mínus 16 měla smůlu, má seno a nastláno, nazdar. Nemám jen prostě ráda, když chčije několik dnů v kuse, nebo chčije a funí, to prostě tomu koni pomůžu a rozhodně nepřihorším.
Buggyro, ano já, přes sezonu odvšivuji pravidelně, ale ne záměrně - ten Sputon funguje totiž i na komáry a mouchy, po kterých já jdu.
Jinak to vnímání zimy je děsně relativní a po pár zkušenostech z poslední doby je pro mně výrok “mladý zdravý kůň by měl vydržet úplně v pohodě bez deky” již do jisté míry zavádějící. Jen když vezmu z poslední doby od mých známých:
1) hucul chovaný coby prakůň na “divoko”, přístřešek sice byl, ale nenastlaný, půlku roku na velkých pastvinách bez přístřešku, jelikož prostě žije na pastevku, kde se fakt pase, přístřešek není přenositelný, že, ale na zimu ho má. Desetiletý, celý život 24/7, tvářil se spoko. Jen majitelka pořád řešila že jí nepasuje sedlo, že jí někdy řádně sveze a udělá venku prasárnu. Nakonec potkala duchapřítomné sedláře a fyzio a zjistila, že je mimo jiné v tom, že kůň trpí na záda - začala dekovat a je klid.
2) Čtyřletá paintka, vyrostla v horách na pastvině 24/7. Panička totálně nedekovací. Taky vypadala jako totálně spokojený kůň za jakýchkoli okolností. Jen akorát v těchto minus ji našla majitelka před týdnem kobylu s trochu staženým ocasem mezi zadníma, ale neklepala se. Každopádně majitelka zbystřila a kobyla narvala deku s lehkým zateplením. No a z koně se stal úplně jinej kůň, fakt spokojenej, nadšenej pro práci.
Na základě těchto zkušeností jsem už opatrnější, když tomu koni lezu na hřbet. Prostě to, že koně zaparkuju na zimu na 1 ha, dám mu tam balík a jednu budku, to ještě neznamená, že se schová dostatečně a na ty záda mu nechčije. Čili když byl humus vítr 2 týdny zpátky a já ho mučila 3 dny za sebou na jízdárně, měl i můj chlaďas pláštěnku, nebudu jezdit na ztuhlým koni. Dneska bude pršet mrznoucí déšť, věčně stojej jen u balíku, tak mu taky píchnu. Ale pravda, není to jen tak nějaká pláštěnka, mám Bucas s velkým teplotním rozsahem, prodyšnou s podšívkou a střiženou tak, aby se tkanina neválela koni po hřbetě. Beru ji jako takový doplněk přístřešku a kůň mi nechoulostivý. Jako fakt to stojí za to a koupě nelituji. Mně to prostě není příjemný, když mi někde mrzne+mokne kůň v nějaký slotě.
Ostatně o víkendu jsem si všimla zajímavý věci - všichni valaši od mojí kobyly ze stáda jak medvědi, ležel na nich sníh, jenom moje kobyla navrchu mokrá. Kůže teda suchá, ale stejně je to divný. Říkám si, že s etřeba jenom vyválela, ale bylo hodně minus na to, aby na ní takhle sníh roztál a na ostatních ne. Nebyl to led, bylo to mokrý. Záhada, musím to pozorovat, ale doteď měla termoregulaci dobrou.
Jak tady Buggyra zmiňovala ta vodítka na děti….😀
https://www.facebook.com/reel/1399739004836745
Tak mě se třeba označení “TO” pro dítě taky hrubě nelíbí, pořád se bavíme o lidské bytosti a je to jako mluvit TO o nějaký babče nebo tak něco 😀 Nicméně si jako koňák tu situaci dovedu živě představit a byla bych také minimálně jízlivá a to ještě s nějakým přídavkem typu, že právně zodpovědná bude ona, až se tomu malýmu stane průšvih 😀
Já mám ráda děti, moc, jejich matky už ne všechny. Mně kolikrát přijde, že se kolikrát z řady fajn holek po zrození dítěte stanou Kunhuty typu “já jsem porodila, tak mě tady máte a všichni si z nás sedněte na prrr”.
Ale to bohužel dělají lidi i se psama, jak už tu bylo zmíněno. A kupodivu to dělají víc ženský než chlapi.
Jste hustá, Horsano.
Já věci neřeším obvykle bandurskou, ale tady bych je zjebala na tři doby - s ohledem na zvířata, kterým bere zima dost sil.
U nás došly týpkovi petardy a rachejtle, tak začal střílet do vzduchu pistolí….hned u výběhů v první zone CHKO…takže u nás takhle. Naštěstí to přežili všichni ve zdraví.
Verun! Tyhle chvíle jsou masakr a přijdou vždy, když je nejmíň potřebujete! Optarujte se Vy i kobyla a tuk ťuk, ať je to všechno v pořádku….
Ten Wintec Elastic právě moc nedovolí koně přetáhnout, a při tom trochu pruží. Mám ho na chlaďase, který trpí na otoky (i po těch kožených anatomických s beránkem) po jiných podbřišnících a tenhle je k němu milosrdný. Kupovala jsem ho 4 roky zpět z druhé ruky za 100 Kč a myslím, že ho ještě dlouho měnit nebudu.
Ale jasně, záleží i na způsobu napojení na řemeny, já mám řemeny prostě kolmo dolů na sedle, nevím, jestli existují i varianty, já prostě kupuju jednoduché běžné věci 🙂
To fakt udělali koně???
To by mě švihlo.
Hezký večer, za mne jen k anglickým podbřišníkům - opravdu záleží na koni a využití , ale já a mé okolí má cena/výkon nejlepší zkušenost s podbřišníky Wintec Elastic. Má elastickou středovou část po celé délce, který se pružně přizpůsobí pohybu koně a rovnoměrně rozkládá tlak při každém ruchu. Má protiskluzový povrch, který pomáhá držet podbřišník na místě a zabraňuje jeho posouvání během jízdy, což zlepšuje stabilitu sedla. Vím, že ho používají i jezdci endurance na velmi senzitivní koně. Dále - dobře se čistí. Za mne prostě výrobek, který stojí za zvážení.