My to měli zajištěné. Technologii si nepamatuji.
My to měli zajištěné. Technologii si nepamatuji.
“Presne tak, vodič je absolútny základ a je možné, že aj ten hlavný problém.”
On to totiž ten kůň pozná a nakládání je jedna z aktivit, kde se to projevuje nejvíc. Kůň je prostě stádové zvíře a ctí nějakou hierarchii. Velice rychle pozná, komu s ebud emuset podřídit a komu ne a komu je fajn začít důvěřovat (je to v jejich osobním a životním zájmu).
No a ten stav mysli vodiče je alfa omega jak u koně, kterej je v panice, tak u koně, který to řekněme “jenom nemá rád”.
Můj kůň je ten druhej případ. Když jsme ho nakládali tací, kteří to neumí + neměli jsme to v hlavě srovnaný, nakládali jsme 2 hodiny. Když přišla tenkrát ta ošetřovatelka, bylo za 10 minut hotovo. Mně osobně to teď trvá 20 - 30 minut, když vozík není zapřažený, “naložím” hned - ta mrcho totiž pozná, kdy se má jet a kdy ne.
Já ještě dodám, že strašně dělá vnitřní rozpoložení vodiče. Pokud budete mít v hlavě, že “se to zase nepovede”, tak u nejistého koně nenaložíte sama nikdy.
Já s tím mám u svého koně taky problém, teď už je tak velký, ale byly doby, kdy jsem měla z nakládání vlastního koně žaludeční vředy. Vyřešila jsem to taky že jsem si v ustájení oslovila ošetřovatelku, která i koní pracuje s let, měla v ruce mraky koní a je nekompromisní, ale spravedlivá. Ta mého koně naložila párkrát vlastně relativně rychle a pak mi ukázala, kde jsou ty neduhy a jak nejlépe na to.
Třeba takové vychytávky, jakože nejlepší je takového koně začít učit ideálně do vozíku, který se dá vepředu ze strany úplně celý otevřít.
Dost koním (třeba i tomu mýmu) taky třeba vadí, když vodič jde přes koněm a je pro něj lepší, když stojí člověk ze strany a do vozíku ho navede.
Opravdu si klidně zaplaťte někoho odborného, ono se to tak pořád obchází a obchází a nikdo to nedělá rád a pak přijde nedejbože kolika a stres z nakládání fakt v tu chvíli řešit nechcete.
Noooo, osobně si nemyslím, že mladí tomu nevěří. Já bych tu skupinu spíš věkové diverzifikovala, ale označila bych ji jako městští liberálové.
Nebo takhle, je to něco, co vnímám u své bubliny. Většina lidí 50+ a naší “vidláci” (bez ohledu na věk) si celkem dobře uvědomují, co to současná podoba GD je (nutno podotknout, že ta původní myšlenka zas tak špatná nebyla). Za to moje řekněme tomu velkoměstská intelektuální bublina se celkem za GD bije, i když připouští, že asi vše není ideální, odmítání GD berou jako útok na Evropské hodnoty a jako ničení ŽP. Už mi z více stran přišla k podpisu petice na záchranu MŽP a už jsem u pár lidí na blacklistu, že jsem ji nepodepsala….nebo nechápou, jak to můžu nepodepsat, kdyz jsem teda ten : ochranář".
No a mezi tím fluktuuje řada lidí, kterým je to putna, vlastně ani neví, co to GD je a ani je to nezajímá.
Já nevím, jestli se Vás to nedotkne. Promítne se to myslím si cen úplně všeho.
Zde velmi dobrý a polopatický rozhovor o ETS2 (hlavní ekonom banky Creditas Petr Dufek).
Máme se na co těšit, milánkové 🙂
Nic neschvaluju. Myslím, že jsme se shodly na tom, že už to tam fakt nemusí být i s ohledem na ta zvířata.
Chtěla jsem jen poukázat, že ta problematika je daleko složitější, abychom se tady nebavily jen na základě pocitů.
Po hobby horsingu přichází nový bizarní sport 👀 Hobbydogging je sport, kdy lidé vedou fiktivní psy na vodítkách. Tento trend, který se stal v Německu, napodobuje obratnost psích soutěží, ale místo psů lidé přeběhnou přes překážky. Má to přinést zábavu, pocit svobody a rozhýbat lidi bez nutnosti skutečného zvířete.
https://www.youtube.com/watch?v=STI-I5jff74
No a co je na tom špatně?
Měli jsme chtít po koních tahat vozy a používat na ně kdejakou herku, která by zdechla? Nebo o jakém světě se bavíme, o nějakém, kde by lidé neměli zvířata využívat a zneužívat a prostě je nemít?
Pořád se bavím o reálným světě, který nějak funguje a s jehož kartami hrajeme a já coby ochranář, nenavisník velkochovů a striktní vegetarián, říkám, že prostě to nijak týrání není, prostě se jen jedna o starobylé soužití člověka a koně a tak prostě ta zvířata netrpí, ale je to prostě cukr a bič 😀 přežité už to v dnešní době je, ale stavět to na tom, že se jedná o týrání, je prasárna non plus ultra😀
Ano, dobře. Takže se tady bavíme o ideálním světě nebo o to reálném, který nějak funguje?
Kvalitní šlechtění v případě beganů opravdu přineslo to, že když už jsou tu práci nuceni dělat, tak ji psychicky i fyzicky unesou.
Víte co, já Vám rozhodně nechci brát právo na názor, ale takhle obvykle debaty nikam nevedou, když totálně neznalý diskutuje s někým, kdo má s něčím 25 let reálnou praxi a ještě takový typ koně vlastní, a nevezme z jeho argumentů nic, protože je prostě přesvědčen o svých dojmech 🙂 mimo to můj kůň je přesně ten, co se svobodně fláká na pastvině, ale prostě to není vždy možné u těchto koní prostě praktikovat, jen osobně mám prostě takové štěstí, že mám ve své blízkosti ustájení, kde to takhle můžu mít a že můj kůň to unese 🙂 ono v tom také hrají roli i výživové parametry, potřeba dostatečného pohybu blablabla. No a tyhle dojmologie bohužel přesně škodí, tohle je přesně směr, kterým se jezdecký a koňařský svět vůbec nemá kultivovat 🙂
Každopádně hezký tu celou atmosféru ve společnosti teď popsal Kalda:
Léta jsem žil v bludu, zahájil svou krátkou úvahu na sociální síti X Miroslav Kalousek. Někdejší ministr financí se prý vždy domníval, že jsou skalní voliči dnešních vládních stran, budoucí opozice, více kritičtí a přístupní věcným argumentům než skalní voliči budoucí vlády. „Není tomu tak,“ konstatoval s tím, že oba tábory jsou naprosto stejné. Bouřlivé reakce se dostavily prakticky okamžitě.
https://cnn.iprima.cz/leta-jsem-zil-v-bludu-priznal-kalousek-volice-vidi-jako-fotbalovy-kotel-o-vitezi-ma-jasno-489118#google_vignette
Úplně přesně moje řeč. Prostě politický marketing působí téměř na všechny lidi stejně bez ohledu na vzdělání.
No tak třeba i českých chovů beganů se to neděje, jenže ty mají fakt striktní pravidla na to, co se uchovní a co ne. Zvířata bez PP se moc nevyrábí, jelikož po českých beganech není taková poptávka, je to velkej silnej kůň, když kopne, může to být fatalnější, je náročnější na prostor, víc toho sežere, víc hoven, dražší kovář a cajky. Co se třeba už kvalitně začíná prznit, jsou koně typu irský kob, kde se jede především na barvu. No a z druhého protipólu, úchylné líbivosti podléhají třeba arabové se svým štičím profilem…atd.
Takže ani, šlechtění u zvířat a cílem získat kvalitního pracovního partnera je v podmínkách uzavřeného chovů a využití člověkem pro zvíře plus.
Jenže zpátky k tématu.
Tohleto přešlechťování se beganům zatím vyhnulo.
Čili otázka Hmm je v tomto případě mimo mísu.
Howgh.
Ono je prostě diametrální rozdíl držet psa a koně. Už jsem to tady psala - kůň není zvíře, které lze jen tak držet pro radost. To se může dovolit málokdo a řada těch majitelů to dělá na úkor něčeho (a dost často třeba rodiny). Proto kůň vždycky sloužil a dbalo se tak striktně na jeho šlechtění. Nikdo si nemohl dovolit živit mrzáky.
A je etické to vyrábění křižovatek současnosti, kdy má plno koní a vlatsně i psů spoustu zbytečných nemocí jen proto, že za spojení jejich rodičů nikdo nenese žádnou zodpovědnost? Existovaly množky? Koně muchaři, s extrémními sklony ke schvácení, se špatnejma postojema, kissingama, na kterejch se nevědouce (a i vědouce) vesele rajtuje? Štěňata hluchá/slepá po spojení merle rodičů? Zvířata považovaná za zlá, bitá, která žijí v nějaké miniohrádce nebo na krátkém řetězu jen proto, že nikdo nedbal na psychiku a psychickou způsobilost rodičů? Lidi byli tvrdí vždycky, ale vyrábět mrzáky nevhodným chovem je týrání taky, když se potomek nepovede (popovídejte si s vety o psech, kolik zvířat jim tam chodí a z z důvodu výše uvedeného fyzicky neskutečně trpí).
Ještě podotknu, že většinou tahají koně chladnokrevného typu. Pokud pro ně nebude vyžití, ta plemena nebudou, jelikož málokdo jim může přizpůsobit podmínky na to, aby si mohli žít “jen tak”. Oni ze své podstaty opravdu tu práci potřebují, jsou to koně dost specifičtí a úhel pohledu, že jsou to především koně, na kterých se dá “dříví štípat”, je velice zjednodušený.
No a pak je otázkou, jestli je etické nechat prostě ta staletí šlechtění a práce našich předků a ten kus historie prostě nechat jen tak odejít.
Hm, a to je právě to šálení.
V lese je koni fyziologicky jistě lépe - ale oni v lese netahají jen majitelé s e svými koňmi. Dost často vlastníci lesa mají vlastní zvířata a kočí si najímají. A dost často kočí z východu. To fakt kolikrát nechcete pak vidět, pro ně má život zvířete úplně jinou hodnotu. Kočí na Staromáku jsou pod drobnohledem, nikdo si nedovolí chovat se ke zvířeti jako prase.
Nemluvě o tom, jak zničení odchází koně z lesa do důchodu, to si ti ze Staromáku můžou často pískat. Jednoho takovýho vysloužilce mám se svojí kobylou ve stádě, je to milionové, nicméně psychicky zlomené zvíře.
Ale tady Hlas zvířat nezasáhne, je to totiž moc práce vytáhnout prr z kanclu a dokonce se třeba škrábat do strání, kde se takové věci dějou. Čest všem kočím a lesním pracovníkům, kteří se ke svým koním chovají slušně.
Ok, beru, pardon.
Jo, ale takový úlety mají obě strany, současná vláda i opozice 🙂
Orionko, nemůžete vidět všechno tak černě. Každý máme nějakou bublinu a že se mladým nechce makat se říkalo vždycky. A je tu dost problematických a do budoucna nebezpečných věcí, ale zas tak špatně se tu opravdu nemáme.
Týrání to není, pokud jsou splněny veterinární normy, sedí cajky a kočí nemá tvrdou ruku. Tohle není o pocitu, to je holý fakt. Ti koně mají velmi tvrdý chleba, ale to má kdejaký kůň, který je nucen si svůj díl ovsa a sena odpracovat. Jen to nevidíte. V tomto úhlu pohledu je veškeré pracovní a sportovní využití koně zvrhlé.