Držím palce, ať co jsou co nejhladší průběhy ☹️Vy se z těch problémů nevymotáte ani na chvíli ☹️
Držím palce, ať co jsou co nejhladší průběhy ☹️Vy se z těch problémů nevymotáte ani na chvíli ☹️
Takže ne s odstupem 14 dnů, ale hned jak budu mít pastu, tak jí podat znova? Nevadí, že bude ve výsledku “předávkovaná” po všech těch zdravotních věcech, co jsme před nedávnem měli? Děkuju.
Já teďka v jednom podcastu slyšela, že prý některým lidem biologicky při běhu prostě za jakýchkoli okolností prostě bolí a těžknou nohy a že je na to nějaký přípravek 😀
Nevím, co to je, ale chci to 😀😀 😀 Závidím běžcům, ale neumím na to najít chuť (nebo odvahu?).
Zeptám se ještě tady.
Dneska jsem dávala pastu a jelikož jsem ret***d, nevšimla jsem si, že je to regulační kolečko úplně dole. Pasta mi samozřejmě skoro celá vystříkla ven. Co šlo posbírat, tak jsem dala na vařečku a koni napatlala na jazyk, ale je jasné, že to 100% dávka není. A zde je ten dotaz, co dál - co je efektivnější? 1) Zbude ještě cca za 2 dny zbytek past od jiných koní ze stáje. Tam jsem plánovala sesbírat tak na 300 kg (kůň má mezi 700 a 800 kg, všichni stejná pasta), pokud to dá a koni dodat takhle část o 2 dny později 2) Přečervit ještě jednou o něco později, třeba za 2 týdny? Čím, tím samým?
Jenže to objemové krmivo se dá doplňovat průběžně právě tím granulovaným senem nebo lučenkou, to je také objemové krmivo. Trvá to, než to sežerou, to je pravda, ale zase proti opadnutí je to dobrá věc.
Přeji, ať se mu v novém ustájení daří 🌻🙂
Tak Aluška psala, že tam byla i v týdnu…každá den se to asi nezajistí, a ano, není to všespásné, ale lepší párkrát týdně než drátem do oka.
A pokud je to jen trochu možné, pěstovat nějaké koňokolegy, nás je cca 12 majitelů a se dvěma udržuji velmi vzájemný, slušný a kolegiální vztah…ustajovatel není všemocný a co si budeme, ne vždy jsou jeho rozhodnutí ideální.
Myšleno obecně, ne všude to funguje.
Jinak ještě nevyžádaná rada Alušce - kdybyste se ještě někdy dostala do situace, kdy byste měla pocit, že má Váš kůň málo, tak může být v extrémních případech dočasným řešením i granulované seno. Jeden můj ustajovatel měl kdysi taky období, kdy si myslel, že v létě pastvina spálená na prach stačí, no taky to bylo na těch koních vidět. Mému koni to ale relativně zachránilo kondici, ale říkám, jednalo se řekněme o měsíc max.
Jsou i speciální čepice pod helmy.
https://www.equiservis.cz/cepice-pod-helmu-hkm-cerna-17087cz786/?gad_source=1&gad_campaignid=21631425791&gbraid=0AAAAAD1T9mB-MVX-LNlQx3D8qlgyltPX2&gclid=CjwKCAjw-dfOBhAjEiwAq0RwI4sRuy53GkLf_9cxaKU9iv7Hbg-MHEyd1NNpn2-qBN13vAm-zp_aDRoC9nkQAvD_BwE
spíš jsem to nadsadila těch 15 kg na hlavu, kolikrát si i myslím, že to bylo míň. Nicméně zjara v pohdoě, ale na ten podzim to nechápu vůbec, všechno vypasený (stáli na 2 vypasených hektarech) a pak ty 1x - 2x velký vidle sena jednou denně. Hucul jak began, všichni na stejno a stejně vypadají.
Můj norik se k senu dostane, to bezpochyby. Ale jde alespoň 2x týdně na hodinu pod sedlo….Ono se to nezdá a plno lidí říká, že je to prd, ale asi to není tak úplně pravda. Pořád ho vždycky vyženu do kopce a na hřbetě má se vším všudy skoro metrák. To se prostě počítá.
To mně ještě Aluška přivedla na myšlenku…
U nás teda nemohu říci, že by byli koně hubení a neměli by co žrát, opak je pravdou 😀 ustajovatel má 3 stáda, ustájení valaši a ustájené klisny, každé toto stádo má balíky od podzimu do jara. Pak má ale stádo svých koňů a poňů, z nichž všichni tloustnou ze vzduchu. Obzvlášť huculoidi a kříženci chlaďasů jsou jak koule. Nic nedělají, skoro se na nich nejezdí. Filosofie ustajovatele je taková, že u balíku max 2 - 3 měsíce, jinak seno na přídel (na podzim až do zimy to bylo tak odhadem do 15 kg na koně na den, jinak na vypaseném, teď na jaře to samé, ale už jim raší tráva, no ale jinak si mají chodit sbírat). No a když to porovnám…jeho koně jako vzducholodě a mj kůň skoro půl roku vlastně u balíku s občasnou prací a je šlank. Jak je to možné? Myslela jsem, že to bude spíš obráceně 😀 a ono houbelec, s neustálým příjmem sena můj kůň chlaďák akorát, ale tamta partička s přídělem sena nezhubla skoro nic.
Nějak se v té koňské dietetice přestávám orientovat.
jo, pardon, už to čtu zpětně. No potěš koště, ještě že to místo v novém ustájení bylo. Drží palce.
… proč? vypadá takhle? měl nějaké problémy?
Horsano, na tohle není moc co říct.
Myslím na Vás, fakt💐 a přeju hodně sil 💪 tohle je prostě náročný, doufám, že aspoň teď to nepodělají….
Dobré boty, které drží, a vydrží, jsou na chlaďáka s rozměrem skoro 17 cm do šířky fakt megadrahé a taky je minimální výběr. Pokud bude klouzat, tak na led nepolezu a celkově my zatím všichni kováři a pár vetů doporučilo kovat, jelikož kůň je těžkej a ta kopyta nemá zas až tak kvalitní, čili je pro něj podkova dobrá i když jen stojí a čumí ve výběhu.
Já jsem konzultovala s několika vet a přístupy se velmi různily. Ale je to pochopitelné, bylo to hlavně a především na dálku s pomocí Whatsuppu a videí. A byla jsem rozhodnutá tenhle týden udělat různé krevní testy (selen/PCR/klísťata/myopatie/blablabla), jelikož po tý soft kolice/náběhu na ní fakt kůň chodil tři dny stejně jako debul. Resp. pajdal na levou přední, pak na pravou přední, jak už jí přetěžoval, a zadkem ujížděl do strany. No a jak mu vzali na pravý přední ten otlak vzniklý z vyvažování těla, tak fakt začal chodit skoro jak po mrtvici (na tom jsme se shodli i s kovářem). No a na jednu stranu dobře, jelikož nakonec přijel vet, co vymyslel tuhle diagnózu jako nejvíc pravděpodobnou nebo nevím, ale pravděpodobně to trefil (kovář si za tím stál celou dobu, ale zas asi těch abnormalit u koní člověk taky vidí tunu, že). Kobyla po třetím dni v zapařováku výrazné zlepšení, takže je to asi fakt ono.
A je to velmi pravděpodobně takovej ten malej zmetek štěrk, co se sype na zmrzlý silnice. Odteď kovu celoročně na předek, kašlu na to. Čistím to pokaždý jak blázen a přesně tohodle jsem se bála, že něco přehlédnu a vleze jí to, kam nemá.
Tak držte palce. Já už v životě taky viděla celkem dost koní s abcesem, ale tohle fakt ne 😀 a ptala jsme se i bývalých ustajovatelů a daleko zkušenějších koňáků, abych nedělal azbrklá rozhodnutí, ale pro všechny to vypadalo stejně děsivě neidentifikovatelně. Takže i přes zavolaného akut vet jsem ráda, že jsem ty RTG nechala udělat, snad už to tím skončilo (SNAD🙂) a poznala jsem další fajn vetku 🙂
No co Vám budu…první vet byl uvedený jakože se splecializuje na akutní výjezdy a případy. Stojím si tedy zatím, že v úterý fakt z bolesti náběh na koliku a tu nějak tenhle vet rozehnal, pořád si myslím, že byl dobrý tah zavolat alespoň jeho. Nicméně přijel a řekl mi, že koně dělá teprve půl roku a evidentně ho nikdo nezašťiťuje, trochu mi zatrnulo. Nikoho jinýho jsem dřív nesehnala. Už teď vím, kde udělal chyby, a to i díky Horsaně tedy, ale beru to komplexně, kobylu z nejhoršího vytáhl, ale kdyby to byla už rozjetá kolika, tak těch 5 l fízáku asi fakt nepomůže, ten kůň má skoro 800 kg. Ale jak říkám, za mne stále dobře že přijel a podchytili jsme to fakt včas. Třeba kecám blbosti, ale zatím mi to jiný vet nevyvrátil, konzultovala jsem s několika, než někdo z nich přijel 😀 Jenže ostatní prověření, co pan doktor dělal, už tak úspěšná nebyla, poklepával i kopytními kleštěmi, ale žádnou odezvu mi nesdělil
No a kůň ale 3 dny stejné kulhání a ustajovatel=kovář byl pořád přesvědčený, že je to abces a v pátek zkontroloval, poklepal a na zdravé (?) noze, na které si odlehčuje, se kobyle zespoda kopyta udělal otlak, který jí byl sebrán. Tím jí zase rozhodil a v sobotu ráno fakt daleko hůř, prostě tři stejné na prd dny a pak skokové zhoršení, nekecám. Nicméně jsem tedy po rozmyšlení volala akut vet, tak jsme narazila na myslím dobrou veterinářku, která je i fyzio, takže zaměřená na pohyb, a ta nezávazně na kováři řekla jako první tip na anamnézu schvácení/abces. A naštěstí měla RTG a jela rovnou s ním.
Takže je celej problém na 95 % abces a čekáme, podezření je i na jednu zadní, takže má zapařovák i tam a uvidíme, jelikož jsme to nertgenovali, ale podle vývoje situace budeme řešit dál. Jsme prostě v kontaktu a kdyby to nebyl ten abces, budeme samozřejmě řešit dál….
No vidíte toho malýho zmetka nahoře pod korunkou? Tak ten pravděpodobně způsobuje celý to zlo. Kůň je teďka asi v té nejbolestivější fází, jde se najíst a pak jde ležet .Leží teď imrvere.
Long story short. Včera ráno jsem přijela je koní, no vypadal, že zemře, sotva chodil, nejhůř od úterý. Takže jsem zaurgovala akut vet, no a když už byl skoro na cestě, tak mi zavolal ustajovatel/kovář, že se na to den před tím podíval a trochu vystrouhal a myslí si, že je to fakt blbej abces. Takže jsem měla tak 20 minut vyhodnotit, co teda, jestli vet odvolat nebo ne, ale pořád mi to hlodalo, takže se udělali screen a bylo to tam, takže na 95 % abces.
Takže v úterý náběh na kolik z bolesti, pak bolest utlumena Danylonem, v pátek vystrouhanim (vzali mu otlaky), kůň rozhozenej, proto v sobotu ráno vypadal jak před chcipnutim. Já vím, že oni ty abscesy snášejí různé, ale konzultovala jsem na více frontách, ale tohle nikdo nevyslovil, až na toho Kováře, kterýho to napadlo už na začátku, ale ubila jsem ho argumenty o zvýšené teplotě a nekadeni:D no, myslím, že jsme se poučili všichni
Co jste dělala pak? Byl v tom výběhu pak zase Vás kůň?
Já myslím, že pro děcka je povinná tzv. hexavakcína.
OK, díky, pošlu sz.