Aktuálně: 2 504 inzerátů241 030 diskuzních příspěvků18 740 uživatelů

Příspěvky uživatele

JanaJanaJanaJana

JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 29.04.2025, 11:49:22 xxx.xxx.31.162
»
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 29.04.2025, 07:37:37

Druhá možnost samozřejmě je chodit za ním pravidelně pouze s pamlskem, nechat ho vzít si ho, zkusit poškrábat, a když nechce, zase odejít.

Tady je velmi  nutné upřesnit, že za takové situace by mezi člověkem a takovýmto koněm měla být ohrada a i když bude Dafi dávat pamlsek, tak i tak být ve střehu. Kůň piraňa se dokáže ohnat velmi velmi rychle a s takovým pohybovým vzorcem, který nezkušený člověk nevyčte.

Zároveň se ale člověk nesmí bát, neboť toho může piraňa zneužít.

JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 24.04.2025, 16:02:49 xxx.xxx.27.179
»
Odpověď na příspěvek uživatele efe z 24.04.2025, 15:55:17

Něco podobnýho mám doma, snažím s etoho zbavit, nikdo to nechce a moc se nedivím. Je to dobré tak do nějakého holovýběhu pro boxáka u statku, kde na něj pořád někdo vidí a kde se nedá za nic chytnout, jinak jsme se s dost koňolidma z mého okolí shodli, že bez dozoru to může být celkem nebezpečná věc. On s e ten kůň může taky celkem blbě chytnout, a ta očka v ohlávce zároveň nepustit, jelikož trhnutí hlavou nemusí mít mít dostatečnou oporu v zaseknutém materiálu.
Pro mně nejhůř utracených 700 v životě, a taky mi to na začátku přišlo skvělý 😀 

JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 23.04.2025, 18:40:48 xxx.xxx.104.25

No osobně když jsem učila začátečníky , tak mi byl velkou inspirací Karol Hollý , který kdysi vyhrabal nějakou maďarskou dvorskou učebnici jezdectví a zdokonalil ji. Začal bez třmenů s madly v pořadí krok-pracovní cval (jelikož je paradoxně jednodušší naučit se vysedet než klus)-pracovní klus-klus lehký, pak skoky s vyhozen a chytání míče, to vše bez třmenů a na lonži. Po úspěšném zvládnutí této fáze dostal jezdec třmeny a pak otěž do ruky.

Za mne doposud nepřekonané. Celé to ale samozřejmě vyžaduje po všech směrech vhodného školního koně.

JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 23.04.2025, 13:59:33 xxx.xxx.27.179
»
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 23.04.2025, 12:00:57

Ok, příkald z praxe, tohle mě nenapadlo.

JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 23.04.2025, 11:43:28 xxx.xxx.27.179

ChatGPT říká, že:
​Jezdecké zkoušky HJM (Hobby jezdecké minimum) jsou novým požadavkem České jezdecké federace (ČJF), který vstoupil v platnost od 1. ledna 2025. Tato licence je povinná pro všechny jezdce účastnící se hobby závodů ve všech disciplínách pod ČJF, kromě spřežení a voltiže. Cílem je zajistit bezpečnost jezdců i koní, především na závodních opracovištích. ​ 

Podmínky pro získání licence HJM 

- Platné členství v ČJF Uchazeč musí být registrován jako člen ČJF. 

- Dovršení věku dle podmínek jednotlivých disciplín 

Věk uchazeče musí odpovídat minimálním požadavkům stanoveným pro konkrétní disciplínu. 

Absolvování zkoušky skládající se z: Teoretického pohovoru, kde uchazeč prokáže znalosti: aktuálních Pravidel jezdeckého sportu (PJS), bezpečnostních pravidel pohybu na jízdárně a opracovišti při závodech, pravidel nedovoleného zacházení s koněm. Praktické zkoušky, která zahrnuje: správné sedlání a uzdění koně, bezpečný pohyb s koněm při simulaci závodního opracoviště s vyšším počtem koní. 

Přihlášení přes Jezdecký informační systém (JIS) Přihlášku podává korespondent mateřského subjektu jezdce a je povinné uvést jméno garanta, který je odpovědný za připravenost uchazeče. 

Úspěšné složení zkoušky Po úspěšném absolvování zkoušky bude jezdci v JIS nastavena "hobby licence", která jej opravňuje ke startům na hobby závodech ČJF od roku 2025.

JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 23.04.2025, 10:52:00 xxx.xxx.27.179
»
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 23.04.2025, 10:26:55

No ono existují i experti, co mají začátečníka na lonži, který nevysedí nic a už ho nutí pobízet a rumplovat koni v hubě s otěží. Viděla jsme to xkrát, i když to naštěstí ustupuje.

JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 23.04.2025, 09:35:18 xxx.xxx.27.179

Jezdit bez třmenů a snažit se uvolnit pánev a balancovat pohyb koně. Žádná prošláplá pata a špička ke koni, hezky uvolněný sed, nohy spuštěné podél těla koně. Dokud se to nenaučíte, měl by trenér eliminovat i použití otěže z Vaší strany a jakkoli Vás vést k tomu, abyste koně řídila - zádržemi, pobídkou, to začínajícímu jezdci vůbec nepatří, dokud se nenaučí sedět v daném ruchu.

JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 09.04.2025, 09:30:27 xxx.xxx.31.226
efe:

Moc děkuju holky za nabídky, teď už to není aktuální, ale určo pořídím do stájové lékárničky. 
Dadla dnes sežrala pět porcí senné kaše a tři pidi porcičky mokrýho sena. Ještě tam jdu v jedenáct v noci, tak uvidíme, jestli si ještě dá. Jen z ní pořád padaj suchý bobky, což už nechápu, jen včera jsme do ní dostali min. 40 litrů…

No, tady je vidět, jak vzdálenost ustájení hraje roli. 

Jsem ráda, že je Dadličce lépe!

JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 08.04.2025, 14:12:36 xxx.xxx.137.114
»
Odpověď na příspěvek uživatele bassrock z 08.04.2025, 14:00:33

No, to prostě fakt nejde, on jí chce každej a její kolegyně jsou neprávem dost v jejím stínu 😀

No a pak Magdu uženete, slíbí vám něco objednat a pak jí zas uháníte, abyste to od ní dostali 😀 

Ale jinak je výborná, no a prostě lidi to vědí no 😀

JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 08.04.2025, 13:56:14 xxx.xxx.137.114
»
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 08.04.2025, 13:36:01

Ano, dodělají sedla na místě, případně dokážou přivést i bazarová sedla. Zavolejte a řekněte svůj příběh, řeknou Vám svý stanovisko dopředu a podle toho se zařídí na terén 🙂

Jinak já měla koně na Benešovsku, kde všechny tyhle Amazonky bydlí, a zažila jsem jejich práci (všech tří) u koňokolegů, vždycky vládla spokojenost.

https://www.facebook.com/profile.php?id=100090151057650

https://www.facebook.com/profile.php?id=100091346963406 

JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 08.04.2025, 13:29:53 xxx.xxx.137.255
»
Odpověď na příspěvek uživatele bassrock z 08.04.2025, 13:00:54

Magdu neuženete, ale úplně v pohodě jsou její kolegyně Kamila Hrušková a Jana Poživilová- Mají v tomto směru stejné vzdělání, jezdí na stejná školení do zahraničí (především Anglie), spolupracují a mají stejný sklad, určitě se nebojte, viděla jsem práci všech tří a fakt odvádí všechny dobrou práci. Všechny tři mají i firemní FB a pohybují se ve Vašem okolí.

JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 08.04.2025, 10:18:04 xxx.xxx.137.255
impact:

Proč lidi kupují bezpapíráky? 

Prý je to v poho, vysvětlovala mi to kolegyně, když kupovala jezevce s PP a že znala pána i rodiče psa…množka to teda nebyla. Papíráka prej nepotřebuje. Ale to těmhle lidem nedochází, že i tímhle množky nepřímo podporují.

JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 07.04.2025, 10:00:04 xxx.xxx.27.179

Tohle dokud člověk nevidí konkrétně, tak těžko soudit. Režim koní po schvácení/koní náchylných ke schvácení nemusí být nikdy jednotný, a zároveň ho ovlivňuje řada faktorů.

Píšete toho málo. Jak je kůň starý, jestli je po schvácení nebo ne, jak často a v jaké intenzitě pracuje. Základem pro koně se sklonem ke schvácení je: 1. Nízký příjem cukrů, 2. POHYB, POHYB, POHYB, POHYB.

Mám chladnokrevníka. V minulosti jsem měla ze schvácení velký velký strach a myslela jsem si, že je moje kobyla IR. Naštěstí pravděpodobně ne. Vždy jsem hledala ustájení, kde mají zkušenost se schvácenými koňmi - chtěla jsem takovou stáj i za cenu většího dojíždění. Těch modelů ustájení jsem zažila několik:
1. Koně celou zimu na pedoku se senem. od cca května postupné rozpásání, to trvalo cca měsíc. Pak až do října cca 8 hodin denně pastva, jinak pískový pedok se senem. Nutno podotknout, že tohle byl režim, kdy byl můj kůň nejtlustší a to pro schvácení není úplně dobrá predispozice. Pak musíte hlídat, aby nebylo cukernaté seno, i z toho se může kůň schvátit. S pasením po zimě se také musí dávat opravdu pozor, musí probíhat pomalu, jinak hrozí průjmy a opět schvácení. Nikdo v tomto režimu schvácený.

2. Pastevko 24/7, opravdu velký prostor, po kterém koně hodně putovali, velké stádo.  Zjara (duben až červen cca) tlusťoši zavírání přes den k senu. Přidávání sena k jarní pastvě je mimo jiné hodně dobré na trávení. Nikdo v tomto režimu schvácený.

3. Trekový systém, koně dohromady 1 km širokých pruhů cest, jednotlivé otvírání pastvin, mezi treky pastviny rozděleny na sektory, vždy otevřena jen jedna dostatečně vzrostlá pastvina, zbytek zmulčován a dorůstal. Trek byl vždycky otevřen tak, aby z pastviny měli koně vždy co nejdelší cestu k vodě. Nikdo v tomto režimu schvácený.

4. Momentálně úplně obyč pastevko, kde koní po schvácení několik. Dokonce jeden z nich byl málem utracen, jelikož se totálně zul z kopyt, zachránili ho. Koně přes zimu na seně, ale jinak se opravdu především až dlouho do zimy pase. Ti nejvíc náchylní na začátku jara majitelka (3 ks) zavře jen na vypasené 3 ha, denně dá každému síť sena (+ příkrm) a jinak si musí koně chodit a sbírat, co je. Takto jí dostatečně zhubnou po zimě natolik, aby je pak mohla bez problémů dát na pastvinu…nutno podotknout, že u nás je pastvina chudá. Je to drsné řešení, ale koně zůstanou koňmi, nikdo je nikam nezavírá, vředy nemají, krve v pohodě. Takže taky total jiný přístup a schvácení 0.

Už jen na tomhle vidíte, jak se mohou managementy různit a koně prospívat i bez práce pod sedlem. Chtělo by to zajít za někým v okolí (ideálně více lidí), kteří mají zkušenosti se schvácenými koňmi a poradí Vám konkrétně. Ale za mně je asi nejlepší ten trekovej systém, kde se kůň může hýbat, a zároveň můžete omezovat pastvu dle libosti či přidávat seno.

Pokud jsem pochopila správně, že budete mít koně doma.

JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 05.04.2025, 19:44:40 xxx.xxx.31.242
»
Odpověď na příspěvek uživatele -Elvira- z 05.04.2025, 12:07:49

Pak nepište na veřejnou diskuzi, pokud Vás míchá slušně podaná reakce. Nenapsala jsem nic špatného. Přeji hezký den a hlavně si koně především užívejte, to je hlavní🙂