Aktuálně: 2 108 inzerátů285 459 diskuzních příspěvků20 377 uživatelů

Příspěvky uživatele

JanaJanaJanaJana

JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 30.01.2026, 10:37:51 xxx.xxx.27.179

Sago, věřte mi, že kdyby někdo z Vás odpadnul, tak nekončíte, jen najdete alternativní řešení. Ono je lepší fakt v životě připustit i alternativu v případě průšvihu (tzn. ustájení, byť o kus dál od baráku - za mně třeba do půl hodiny dojezd dobrý, víc už je to pak kolikrát víc času ne cestě než s koněm) než řešit třeba prodej.
Kamarádka teď prodávala takového podobného tučnějšího “ízigoing” koně, jako je asi Vaše madam….jako to, co se jí sjíždělo za lidi, to nechceš 😀 v minulosti už dva koně prodávala, takže to pro ní nebylo nic nového a emočně s tím byla OK, ale tohle byl fakt výběr z hroznů. Naštěstí na prodej nespěchá a našla šikovnou B holčinu, tak je kůň zatím doma, ale prostě z těch lidí by ho nedala nikomu. Buď to byly namachrovaní tupci z jezdeckých škol, lidi přes metrák nebo začátečníci, co ani nevědí, co znamená schvácený kůň. 

No a já do jisté míry ještě nedávnou řešila něco podobnýho, kobyla chovná v genovým zdroji u VZ s vysokým hodnocením, škoda ji nepřipustit, ale dělat nebudu. Ta kvalita kupujících jde do kytek, druhýho koně nechci a i kdyby, tak druhej chlaďas do ustájení fakt ne.

Jinak Vás ale chápu, já když vezmu z mýho místa možnosti ustájení, tak moje současná stáj, ač často špačkuju, je třeba v okruhu 20 km ta nejsolidnější. A to jsou tady i 24/7. A to jsme prostě zapadákov, kde jsou hektary neobhospodařovaných luk a kvalitní 24/7 by se tady vždycky uživilo.

JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 28.01.2026, 13:36:24 xxx.xxx.135.187
»
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 28.01.2026, 13:34:36

Hezky to rozhýbejte a pak začněte s jogou, fakt! Já když cítím, že se někde fyzicky zasekávám, tak mi pomůže i jednorázově.
Protahování a hlavně dech dělají divy!

JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 28.01.2026, 13:15:51 xxx.xxx.135.187

Efe, tak to byste u nás nemohla mít koně, u nás je bahna 😀 Že to nemá ani smysl kolikrát čistit a dekovat kvůli tomu nebudu 😀

Jo, máme malý přístřešek nastlaný, ale ten když si párkrát týdně nevyvezu, tak se tam koně válí ještě v hnoji - to ustajovatel ještě nepochopil, že vysoká podestýlka nekydaná a nastýlaná  alespoň ob den přestává být hlubokou podestýlkou 😀 Šahnou na to až když to vypadá fakt nechutně a teď si ještě zvykli, že si to překydávám sama 😀 A to už jsem 2 týdn yzpět hartusila 😀 
Ale jinak jsou tam koně spokojení a zdraví, proti tomu není co.

JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 27.01.2026, 12:47:32 xxx.xxx.135.187

Fiakristi měli totálně stupidní PR a naprosto nejapnou argumentaci. Je mi líto. Velká řada podstatných argumentů z jejich strany nezaznělo, jen hraní na city, že ti koně skončí v salámu (což je blbost).
No a taky žijeme v postfaktické době, já jen když vezmu, jak mě militantně poučuje někdo o mém vlastním oboru, ve kterým jsem 10 let aktivně a dotyčný slyšel jen nějakou kravinu třeba na ČRo….

Osobně si myslím, že fiakry v Praze jsou už přežitek, ale tvrdit, že je to týrání, je hodně hodně HODNĚ mimo. Ti koně mají tvrdý chleba, ale i ve svém okolí znám koně, kteří se mají podstatně hůř (sporťáci zavření na boxech 22 - 23/7, školní koně z pochybných jezdeckých škol atp.).

JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 12.01.2026, 15:15:36 xxx.xxx.27.179
»
Odpověď na příspěvek uživatele Horsana z 12.01.2026, 14:57:34

Jasně, rozhodně než blbá pláštěnka, tak žádná pláštěnka. Jinak taky dekuju jen na mokro, vlastně teď bundu má jenom proto, že má k ráno padat mrznoucí déšť, v mínus 16 měla smůlu, má seno a nastláno, nazdar. Nemám jen prostě ráda, když chčije několik dnů v kuse, nebo chčije a funí, to prostě tomu koni pomůžu a rozhodně nepřihorším. 

JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 12.01.2026, 13:53:59 xxx.xxx.27.179

Buggyro, ano já, přes sezonu odvšivuji pravidelně, ale ne záměrně - ten Sputon funguje totiž i na komáry  a mouchy, po kterých já jdu.
Jinak to vnímání zimy je děsně relativní a po pár zkušenostech z poslední doby je pro mně výrok “mladý zdravý kůň by měl vydržet úplně v pohodě bez deky” již do jisté míry zavádějící. Jen když vezmu z poslední doby od mých známých:
1) hucul chovaný coby prakůň na “divoko”, přístřešek sice byl, ale nenastlaný, půlku roku na velkých pastvinách bez přístřešku, jelikož prostě žije na pastevku, kde se fakt pase, přístřešek není přenositelný, že, ale na zimu ho má. Desetiletý, celý život 24/7, tvářil se spoko. Jen majitelka pořád řešila že jí nepasuje sedlo, že jí někdy řádně sveze a udělá venku prasárnu. Nakonec potkala duchapřítomné sedláře a fyzio a zjistila, že je mimo jiné v tom, že kůň trpí na záda - začala dekovat a je klid. 

2) Čtyřletá paintka, vyrostla v horách na pastvině 24/7. Panička totálně nedekovací. Taky vypadala jako totálně spokojený kůň za jakýchkoli okolností. Jen akorát v těchto minus ji  našla majitelka před týdnem kobylu s trochu staženým ocasem mezi zadníma, ale neklepala se. Každopádně majitelka zbystřila a kobyla narvala deku s lehkým zateplením. No a z koně se stal úplně jinej kůň, fakt spokojenej, nadšenej pro práci.

Na základě těchto zkušeností jsem už opatrnější, když tomu koni lezu na hřbet. Prostě to, že koně zaparkuju na zimu na 1 ha, dám mu tam balík a jednu budku, to ještě neznamená, že se schová dostatečně a na ty záda mu nechčije. Čili když byl humus vítr 2 týdny zpátky a já ho mučila 3 dny za sebou na jízdárně, měl i můj chlaďas pláštěnku, nebudu jezdit na ztuhlým koni. Dneska bude pršet mrznoucí déšť, věčně stojej jen u balíku, tak mu taky píchnu. Ale pravda, není to jen tak nějaká pláštěnka, mám Bucas s velkým teplotním rozsahem, prodyšnou s podšívkou a střiženou tak, aby se tkanina neválela koni po hřbetě. Beru ji jako takový doplněk přístřešku a kůň mi nechoulostivý. Jako fakt to stojí za to a koupě nelituji. Mně to prostě není příjemný, když mi někde mrzne+mokne kůň v nějaký slotě. 

Ostatně o víkendu jsem si všimla zajímavý věci - všichni valaši od mojí kobyly ze stáda jak medvědi, ležel na nich sníh, jenom moje kobyla navrchu mokrá. Kůže teda suchá, ale stejně je to divný. Říkám si, že s etřeba jenom vyválela, ale bylo hodně minus na to, aby na ní takhle sníh roztál a na ostatních ne. Nebyl to led, bylo to mokrý. Záhada, musím to pozorovat, ale doteď měla termoregulaci dobrou. 

Obrázek
JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 06.01.2026, 13:19:59 xxx.xxx.215.151

Tak mě se třeba označení “TO” pro dítě taky hrubě nelíbí, pořád se bavíme o lidské bytosti a je to jako mluvit TO o nějaký babče nebo tak něco 😀 Nicméně si jako koňák tu situaci dovedu živě představit a byla bych také minimálně jízlivá a to ještě s nějakým přídavkem typu, že právně zodpovědná bude ona, až se tomu malýmu stane průšvih 😀

Já mám ráda děti, moc, jejich matky už ne všechny. Mně kolikrát přijde, že se kolikrát z řady fajn holek po zrození dítěte stanou Kunhuty typu “já jsem porodila, tak mě tady máte a všichni si z nás sedněte na prrr”.

Ale to bohužel dělají lidi i se psama, jak už tu bylo zmíněno. A kupodivu to dělají víc ženský než chlapi.

JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 05.01.2026, 21:18:13 xxx.xxx.212.7
»
Odpověď na příspěvek uživatele Horsana z 05.01.2026, 20:21:12

Jste hustá, Horsano.

Já věci neřeším obvykle bandurskou, ale tady bych je zjebala na tři doby - s ohledem na zvířata, kterým bere zima dost sil.

JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 02.01.2026, 20:09:03 xxx.xxx.240.228

U nás došly týpkovi petardy a rachejtle, tak začal střílet do vzduchu pistolí….hned u výběhů v první zone CHKO…takže u nás takhle. Naštěstí to přežili všichni ve zdraví.

Obrázek
JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 24.12.2025, 13:39:50 xxx:xxx.ba47:4d1

Verun! Tyhle chvíle jsou masakr a přijdou vždy, když je nejmíň potřebujete! Optarujte se Vy i kobyla a tuk ťuk, ať je to všechno v pořádku….

JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 22.12.2025, 10:49:42 xxx.xxx.146.138
»
Odpověď na příspěvek uživatele Arbora z 22.12.2025, 10:36:57

Ten Wintec Elastic právě moc nedovolí koně přetáhnout, a při tom trochu pruží. Mám ho na chlaďase, který trpí na otoky (i po těch kožených anatomických s beránkem) po jiných podbřišnících a tenhle je k němu milosrdný. Kupovala jsem ho 4 roky zpět z druhé ruky za 100 Kč a myslím, že ho ještě dlouho měnit nebudu.

Ale jasně, záleží i na způsobu napojení na řemeny, já mám řemeny prostě kolmo dolů na sedle, nevím, jestli existují i varianty, já prostě kupuju jednoduché běžné věci 🙂 

JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 22.12.2025, 09:43:42 xxx.xxx.146.138
»
Odpověď na příspěvek uživatele Horsana z 22.12.2025, 08:40:23

To fakt udělali koně???

To by mě švihlo.

JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 20.12.2025, 23:01:47 xxx.xxx.202.227

Hezký večer, za mne jen k anglickým podbřišníkům - opravdu záleží na koni a využití , ale já a mé okolí má cena/výkon nejlepší zkušenost s podbřišníky Wintec Elastic. Má elastickou středovou část po celé délce, který se pružně přizpůsobí pohybu koně a rovnoměrně rozkládá tlak při každém ruchu. Má protiskluzový povrch, který pomáhá držet podbřišník na místě a zabraňuje jeho posouvání během jízdy, což zlepšuje stabilitu sedla. Vím, že ho používají i jezdci endurance na velmi senzitivní koně. Dále - dobře se čistí.  Za mne prostě výrobek, který stojí za zvážení. 

JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 18.12.2025, 22:02:17 xxx:xxx.cc2b:6953
Horsana:

Neha je wpb.

UZ NIKDY V ZIVOTE 🙄

By jste vtipná, Horsano 😀

Já zas říkám, že nikdy už begana (jakože nikdy už ne do ustájení), nikdy už ne ryzáka nebo bělouše (mám červenou simlu). Ale kobyla dobrý. Je to stejné jako s fenkám, když je hladíte po bříšku, nic jim tam nepříjemně neplandá..😀 a co si budeme,am pocit, že většina lidí aktivních zde na sekci Koně má kobyly😀 

W a tak dál jsem chtěla kdysi, ale všechny majitele W+, co jsem potkala a měli jejich koně 140+ v KVH, tak na ně majitele jenom kleli. Prostě totálně nevyrovnaní jedinci, nevím. Ale krásní jsou. 

JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 14.12.2025, 11:52:14 xxx:xxx.de53:a313

Sežeňte si tyto knihy a studujte. Na toto téma nelze odpovědět v rámci této titěrné diskuze a problematika je velmi široká a pokud nechcete svého koně vystavit zbytečnému nebezpečí, tak je potřeba, abyste problematice rozuměla komplexně. V této diskuzi vám nedokáže nikdo komplexní informace dát, jelikož laminitis je pouze projev. To, že dojde k laminitis, má celou škálu důvodů, které mohou být i navzájem propojené.

Obrázek Obrázek
JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 11.12.2025, 16:37:35 xxx:xxx.3f60:42a6

Já vám k tomu řeknu jediné (a už jsem to tady kdysi říkala)… vlastnictví koně je častokrát psycho samo o sobě…..pokud máte pocit, že je to zbytečný stres nad rámec, změňte to. Koně nám mají dělat radost s ohledem na jejich potřeby. Pochybuji, že tohle je na dojezd jediná stáj, kde Váš kůň dokáže být spokojený, už nejsme v devadesatkách a osvěta je už velká. 

Jen se nebát udělat změnu, znám to, také to zrovna řeším. Ale údělem koně v ustájení je prostě čas od času změnit lokál. Zas na druhou stranu se jim kolikrát horší věci nedějí a jak říkala moje máti, živit není peříčko, pro lidi ani pro koně. 

JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 08.12.2025, 23:02:11 xxx:xxx.fad4:6a6c
»
Odpověď na příspěvek uživatele Horsana z 08.12.2025, 22:02:52

Horsano, můžete pak Foxe vyfotit? Nebo nemáte tam fotopasti?

JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 08.12.2025, 23:01:01 xxx:xxx.fad4:6a6c
»
Odpověď na příspěvek uživatele Verun z 08.12.2025, 16:04:30

Ano, silně stresovaná tráva. O stařinu se nejedná🙂 na té jsme pásli loni, letos je koní 2x tolik a spasené je vše. 

Horsano, máte pravdu, ale takhle to bylo  když byla minulý týden 0. Krom toho tráva neroste, takže co koně vyžerou teď, za týden nebude. Můj ustajovatel pracuje a tvrdě, ale to neznamená, že některé managementové nápady jsou šťastné, už párkrát se mi u něj vyplatilo dát na vlastní úsudek. Případně provary jsem si i veta stejně nakonec platila já sama. A to si nehledám důvody, proč tu stáj opustit. Já bych v ní nejraději zůstala, ale musí existovat dialog, ne se rozhodovat ad hoc.

Teď když bude 10 stupňů tak samozřejmě i balíku není. Jakmile to ale půjde k nule, jde kůň zpět z kratiny.

Výhoda je, že balík je vždy k dispozici. Logisticky je to náročné a kůň bude přesouván mezi dvěma stády, což také není ideální. 

Vlastně Vás tady tím nechci zatěžovat, zas si ale můžu trochu ulevit a porovnat myšlenky, a proto vlákno “O všem a o ničem”🙂 Nechci situaci hrotit, ale zas je pro mne na zimu prostor+stálé stádo+voda+domek+seno ad libitum/často základ bez ohledu na zázem. Zbytek je mi putna. A na tohle nemám omezený rozpočet, vím, že udělat prospívající 24/7 pro 20 koní je daleko náročnější než denně kydat 20  boxů. Zároveň jsem klient, který platí službu. Myslím, že nechci nadstandart.