Aktuálně: 1 859 inzerátů280 348 diskuzních příspěvků20 013 uživatelů

Příspěvky uživatele

JanaJanaJanaJana

JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 18.02.2026, 12:04:09 xxx.xxx.27.179

“Sedlo má dlouhodobě, je dokonce na míru upravené.”
Co to znamená? Na míru upravené kdy? Koně ve váze a svalové hmotě kolísají, obzvlášť ti pastevně chovaní, co dělají prd a jejich biorytmus je především pastva a přes zimu stání u balíku. Nicméně pokud se chceme vyvarovat podobným zbytečným problémům, či dokonce nenadálým vysokým výdajům za veta, je fakt dobrá prevence. Já si třeba zvu 2x ročně fyzio, která jezdí ve stylu, co já, je vetka a ještě k tomu sportuje. To je k nezaplacení. Ne jen že mi koně porovná a kontroluje jeho pohybový vzorec, ale dokonce mi řekne, jestli mám volat sedláře nebo to zatím stačí vyřešit alternativně.
Ono s eto zdá jako v daný okamžik výdaj navíc, al enení. Lidé zbytečně šetří na základních potřebách jezdeckého koně (ale třeba Vy nejste ten případ). Já vím, že dřív se to tak nehroilo, otázka v jakém stvau se dožili jakého věku, A hlavěn chovatelé koní dřív měli daleko komplexnější povědomí, to na jejich obhajobu. Ale vývoj a poznatky jdou dopředu a nasí povinností je je následovat ku základnímu welfare našich zvířat.
Teď u nsá ve stáji přestal žrát poncl. Proč asi. Majitelka ho má 3 royk a bylo jí líto vyhazovat za kontrolu zubaře, když se kůň fláká jen na pastvině a vytáhne ho 2x do měísce. No a teď jí hubne, zuby ostrý. A sežeň někoho rychle v zimě na pastevko do bahna. Tohel nepochopíš. 

Pokud necháváte kontrolovat pravidelně, výše uvedené samozřejmě na Vá smeplatí. 

JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 17.02.2026, 13:59:15 xxx.xxx.130.141

Horsano, také ráda přispěji. Moc nemůžu, ale no vás to má smysl, 100x lepší než na kdejaký koňský útulek.

JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 15.02.2026, 21:02:34 xxx.xxx.167.186

JÁ když vidím takhle zubožená zvířata, tak se jen utvrzuji v tom, že kdyby u nás bylo o dvě třetiny zvířat míň, že by to bylo úplně v pohodě, Klidně i méně.

Prosím Vás, jak se to stane, že někdo dostane v našich zeměpisných šířkách do takového stavu koně? I kdyby stál někde zapomenutý na divoko na stařině, tak takhle přece nemůže dopadnout 🤮

JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 12.02.2026, 09:48:29 xxx.xxx.27.179
»
Odpověď na příspěvek uživatele Saga z 12.02.2026, 07:35:11

Sago, zas si ty sítě můžete připravit sama na několik dnů dopředu. Za mne je rozumné síťování nejlepší způsob krmení koní 24/7, ale je to opravdu časový luxus.
Nicméně můj názor aka nevyžádaná rada (omlouvám se) je prostě to, že pokud nezvýšíte pohyb obou, tak z toho krmení budete pořád takhle šílet, ať to budete dělat jak chcete. Prostě v tomhle máte černého petra, že se obě takhle schvacujou a tloustnou. Mám taky záživného koně, to ale víte, nicméně stojí už čtvrtý nebo pátý měsíc jenom u balíku a když tam stát bude bez úplného ježdění atp., tak prostě furt bude šik. Ale je to genetika, jako u lidí. 

JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 09.02.2026, 11:42:05 xxx.xxx.27.179

Za mně “psycho” při sedlání a dotahování:
1. nedotažený povel “stát”.

2. Nepadnoucí sedlo/podbřišník.

3. PSSM/kissing/vředy

4.  Další možnosti.

Nikdy to nebyl projev dominance a že by si kůň chtěl s člověkem vytírat zadek, pokud se jinak kůň choval slušně. 

JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 30.01.2026, 12:33:57 xxx.xxx.27.179
»
Odpověď na příspěvek uživatele Saga z 30.01.2026, 12:31:55

Sama byste to určitě zvládla, o to se nebojím 🙂 

JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 30.01.2026, 12:19:55 xxx.xxx.27.179

No, já prostě jen chtěla říct, že každý koňodomář by měl mít vyřešenou i verzi B. Buď záskok v rámci rodiny anebo mít dobrý přehled o stájích v okolí a prostě variantu B, co s nimi, když se něco po****, že jo. Ono stačí, když jste půl roku chabrus na záda a už může být problém, i když dočasný. A žít s podprahovou myšlenkou, že i v tom ustájení by mi kůň nezdechnul a dokázal by být spokojený, je prostě celkem zdravá a člověk se zbaví hromady stresu, když to přijme 🙂 

JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 30.01.2026, 11:03:13 xxx.xxx.27.179

Za mne je otázka, o jakém koni se bavíme, jak starý je  a jak moc energetický výdej má atp. Ale u normálního hobby v “produktivním věku” průměrného zdraví není nutné vymýšlet žádné kraviny, pokud je v sezoně pastva případně plus seno a v zimě hlavně to kvalitní seno, pokud se nepase stařina, tak je základem příkrmu minerálka + něco nízko energetického, do čeho to zamícháte 😀 některé letní měsíce, když je bohatá pastva, ani minerálku nedávám, stává se mi, že je kůň tak přesycený, že to prostě nechce žrát a začnu to krmit až třeba zas od září/října 😀 nicméně tohle je základ po celý rok. Jelikož mám koně 24/7, tak v druhé půlce zimy začnu přidávat kukrkumu s pepřem a s olejem, která mimo jiné nakopává imunitu, no a pak to časem třeba od konce února vyměním za živý uhlík. No a samozřejmě to můžete podpořit jarní přelínání i kvalitními oleji, to už je na Vašem rozhodnutí,  jinak já tu kurkumu míchám do nejlevnějšího obyč slunečnicového stolního a taky to funguje.

Víc nemá moc smyls hrotit, no a v jednoduchosti je krása.

JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 30.01.2026, 10:37:51 xxx.xxx.27.179

Sago, věřte mi, že kdyby někdo z Vás odpadnul, tak nekončíte, jen najdete alternativní řešení. Ono je lepší fakt v životě připustit i alternativu v případě průšvihu (tzn. ustájení, byť o kus dál od baráku - za mně třeba do půl hodiny dojezd dobrý, víc už je to pak kolikrát víc času ne cestě než s koněm) než řešit třeba prodej.
Kamarádka teď prodávala takového podobného tučnějšího “ízigoing” koně, jako je asi Vaše madam….jako to, co se jí sjíždělo za lidi, to nechceš 😀 v minulosti už dva koně prodávala, takže to pro ní nebylo nic nového a emočně s tím byla OK, ale tohle byl fakt výběr z hroznů. Naštěstí na prodej nespěchá a našla šikovnou B holčinu, tak je kůň zatím doma, ale prostě z těch lidí by ho nedala nikomu. Buď to byly namachrovaní tupci z jezdeckých škol, lidi přes metrák nebo začátečníci, co ani nevědí, co znamená schvácený kůň. 

No a já do jisté míry ještě nedávnou řešila něco podobnýho, kobyla chovná v genovým zdroji u VZ s vysokým hodnocením, škoda ji nepřipustit, ale dělat nebudu. Ta kvalita kupujících jde do kytek, druhýho koně nechci a i kdyby, tak druhej chlaďas do ustájení fakt ne.

Jinak Vás ale chápu, já když vezmu z mýho místa možnosti ustájení, tak moje současná stáj, ač často špačkuju, je třeba v okruhu 20 km ta nejsolidnější. A to jsou tady i 24/7. A to jsme prostě zapadákov, kde jsou hektary neobhospodařovaných luk a kvalitní 24/7 by se tady vždycky uživilo.

JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 28.01.2026, 13:36:24 xxx.xxx.135.187
»
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 28.01.2026, 13:34:36

Hezky to rozhýbejte a pak začněte s jogou, fakt! Já když cítím, že se někde fyzicky zasekávám, tak mi pomůže i jednorázově.
Protahování a hlavně dech dělají divy!

JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 28.01.2026, 13:15:51 xxx.xxx.135.187

Efe, tak to byste u nás nemohla mít koně, u nás je bahna 😀 Že to nemá ani smysl kolikrát čistit a dekovat kvůli tomu nebudu 😀

Jo, máme malý přístřešek nastlaný, ale ten když si párkrát týdně nevyvezu, tak se tam koně válí ještě v hnoji - to ustajovatel ještě nepochopil, že vysoká podestýlka nekydaná a nastýlaná  alespoň ob den přestává být hlubokou podestýlkou 😀 Šahnou na to až když to vypadá fakt nechutně a teď si ještě zvykli, že si to překydávám sama 😀 A to už jsem 2 týdn yzpět hartusila 😀 
Ale jinak jsou tam koně spokojení a zdraví, proti tomu není co.

JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 27.01.2026, 12:47:32 xxx.xxx.135.187

Fiakristi měli totálně stupidní PR a naprosto nejapnou argumentaci. Je mi líto. Velká řada podstatných argumentů z jejich strany nezaznělo, jen hraní na city, že ti koně skončí v salámu (což je blbost).
No a taky žijeme v postfaktické době, já jen když vezmu, jak mě militantně poučuje někdo o mém vlastním oboru, ve kterým jsem 10 let aktivně a dotyčný slyšel jen nějakou kravinu třeba na ČRo….

Osobně si myslím, že fiakry v Praze jsou už přežitek, ale tvrdit, že je to týrání, je hodně hodně HODNĚ mimo. Ti koně mají tvrdý chleba, ale i ve svém okolí znám koně, kteří se mají podstatně hůř (sporťáci zavření na boxech 22 - 23/7, školní koně z pochybných jezdeckých škol atp.).

JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 12.01.2026, 15:15:36 xxx.xxx.27.179
»
Odpověď na příspěvek uživatele Horsana z 12.01.2026, 14:57:34

Jasně, rozhodně než blbá pláštěnka, tak žádná pláštěnka. Jinak taky dekuju jen na mokro, vlastně teď bundu má jenom proto, že má k ráno padat mrznoucí déšť, v mínus 16 měla smůlu, má seno a nastláno, nazdar. Nemám jen prostě ráda, když chčije několik dnů v kuse, nebo chčije a funí, to prostě tomu koni pomůžu a rozhodně nepřihorším. 

JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 12.01.2026, 13:53:59 xxx.xxx.27.179

Buggyro, ano já, přes sezonu odvšivuji pravidelně, ale ne záměrně - ten Sputon funguje totiž i na komáry  a mouchy, po kterých já jdu.
Jinak to vnímání zimy je děsně relativní a po pár zkušenostech z poslední doby je pro mně výrok “mladý zdravý kůň by měl vydržet úplně v pohodě bez deky” již do jisté míry zavádějící. Jen když vezmu z poslední doby od mých známých:
1) hucul chovaný coby prakůň na “divoko”, přístřešek sice byl, ale nenastlaný, půlku roku na velkých pastvinách bez přístřešku, jelikož prostě žije na pastevku, kde se fakt pase, přístřešek není přenositelný, že, ale na zimu ho má. Desetiletý, celý život 24/7, tvářil se spoko. Jen majitelka pořád řešila že jí nepasuje sedlo, že jí někdy řádně sveze a udělá venku prasárnu. Nakonec potkala duchapřítomné sedláře a fyzio a zjistila, že je mimo jiné v tom, že kůň trpí na záda - začala dekovat a je klid. 

2) Čtyřletá paintka, vyrostla v horách na pastvině 24/7. Panička totálně nedekovací. Taky vypadala jako totálně spokojený kůň za jakýchkoli okolností. Jen akorát v těchto minus ji  našla majitelka před týdnem kobylu s trochu staženým ocasem mezi zadníma, ale neklepala se. Každopádně majitelka zbystřila a kobyla narvala deku s lehkým zateplením. No a z koně se stal úplně jinej kůň, fakt spokojenej, nadšenej pro práci.

Na základě těchto zkušeností jsem už opatrnější, když tomu koni lezu na hřbet. Prostě to, že koně zaparkuju na zimu na 1 ha, dám mu tam balík a jednu budku, to ještě neznamená, že se schová dostatečně a na ty záda mu nechčije. Čili když byl humus vítr 2 týdny zpátky a já ho mučila 3 dny za sebou na jízdárně, měl i můj chlaďas pláštěnku, nebudu jezdit na ztuhlým koni. Dneska bude pršet mrznoucí déšť, věčně stojej jen u balíku, tak mu taky píchnu. Ale pravda, není to jen tak nějaká pláštěnka, mám Bucas s velkým teplotním rozsahem, prodyšnou s podšívkou a střiženou tak, aby se tkanina neválela koni po hřbetě. Beru ji jako takový doplněk přístřešku a kůň mi nechoulostivý. Jako fakt to stojí za to a koupě nelituji. Mně to prostě není příjemný, když mi někde mrzne+mokne kůň v nějaký slotě. 

Ostatně o víkendu jsem si všimla zajímavý věci - všichni valaši od mojí kobyly ze stáda jak medvědi, ležel na nich sníh, jenom moje kobyla navrchu mokrá. Kůže teda suchá, ale stejně je to divný. Říkám si, že s etřeba jenom vyválela, ale bylo hodně minus na to, aby na ní takhle sníh roztál a na ostatních ne. Nebyl to led, bylo to mokrý. Záhada, musím to pozorovat, ale doteď měla termoregulaci dobrou. 

Obrázek
JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 06.01.2026, 13:19:59 xxx.xxx.215.151

Tak mě se třeba označení “TO” pro dítě taky hrubě nelíbí, pořád se bavíme o lidské bytosti a je to jako mluvit TO o nějaký babče nebo tak něco 😀 Nicméně si jako koňák tu situaci dovedu živě představit a byla bych také minimálně jízlivá a to ještě s nějakým přídavkem typu, že právně zodpovědná bude ona, až se tomu malýmu stane průšvih 😀

Já mám ráda děti, moc, jejich matky už ne všechny. Mně kolikrát přijde, že se kolikrát z řady fajn holek po zrození dítěte stanou Kunhuty typu “já jsem porodila, tak mě tady máte a všichni si z nás sedněte na prrr”.

Ale to bohužel dělají lidi i se psama, jak už tu bylo zmíněno. A kupodivu to dělají víc ženský než chlapi.

JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 05.01.2026, 21:18:13 xxx.xxx.212.7
»
Odpověď na příspěvek uživatele Horsana z 05.01.2026, 20:21:12

Jste hustá, Horsano.

Já věci neřeším obvykle bandurskou, ale tady bych je zjebala na tři doby - s ohledem na zvířata, kterým bere zima dost sil.

JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 02.01.2026, 20:09:03 xxx.xxx.240.228

U nás došly týpkovi petardy a rachejtle, tak začal střílet do vzduchu pistolí….hned u výběhů v první zone CHKO…takže u nás takhle. Naštěstí to přežili všichni ve zdraví.

Obrázek