Aktuálně: 2 489 inzerátů241 069 diskuzních příspěvků18 737 uživatelů

Příspěvky uživatele

JanaJanaJanaJana

JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 03.04.2025, 10:39:28 xxx.xxx.27.179

Všechny komentáře kdekoli na sockách pod jakýmkoli článkem a příspěvkem jsou jen výronem frustrace obou protistran, čili nečtu. Nemám ráda, když jsou na sebe lidi zlí za názor. 

Mmch. ona není hezká ani diskuze mezi odborníky na vlčí problematiku, to je taky jeden z důvodů, proč jsem z toho nakonec vystoupila ještě než jsem se tím odborníkem stihla stát 😀 bylo to strašně toxický. 

Lidské názory čtu jenom tady, jelikož tohle je jedno z mála míst na českém internetu, kde se k sobě lidi chovají slušně (až na výjimky), a dokonce se tady člověk kolikrát ještě ěnco dozví 🙂

JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 03.04.2025, 10:29:05 xxx.xxx.27.179
»
Odpověď na příspěvek uživatele trojAAAcko z 03.04.2025, 10:23:28

Proč by se mělo střílet do všech smeček, když ne všechny působí škody? My se tady baví přece o těch zvířatech, která “dělají problémy”. Jinak koumáte něco, co už je dávnou vyzkoušené, ano fungovat to, bude, ano, stojí to peníze, ale ty prachy jsou , nebo alespoň doposud byly 😀 jen to zabere čas no a minimálně naše národnost je zatížená na rychlá a neefektivní řešení.

Jinak monitoring vlků zas není až takový problém, většinou žijí v oblastech  CHKO a můžu vám garantovat, že ti lidé, kteří v těch oblastech pracují a pohybují se v terénu, tak moc dobře ví, kolik je kde přibližně zvířat a kam dát fotopasti. Strávila jsem měsíc na Muráni na NP a tam lidi vědí, kolik je na jakém vrchu v lokalitě smeček a přibližně o kolika kusech. To prostě nažijete. Mimochodem lesáci to vědí taky. To prostě jde a to tam mají vlků minimálně třikrát tolik než u nás…minimálně.

JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 03.04.2025, 10:15:58 xxx.xxx.27.179

JInak tady ještě jedna ze studií o útocích vlka na člověka:

https://www.wwf.de/fileadmin/fm-wwf/Publikationen-PDF/Deutschland/Report-Wolf-attacks-2002-2020.pdf

Vedoucí vědeckého týmu Linell není žádný ekomagor, je to prostě normální vědec ze země, kde je vlka legální lovit, nebo tomu tak alespoň ještě nedávno bylo.

JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 03.04.2025, 10:10:00 xxx.xxx.27.179

Jinak ještě dodám k těm medvědům…ona se ta zvířata nespouštějí k lidským obydlím jen proto, že se různě záměrně zakrmuje…..třeba jiná zvířata  a medvědi za tím jdou. Na SK je spousta dědinek a u nich zapomenutých sadů, kde v létě/na podzim dozrává ovoce., na která chodí medvědice s medvíďatama nebo mladí jedinci, kteří již žijí samostatně, ale z horských teritorií je vytlačují starší medvědi. Tím, jak se mladí medvědi přibližují k lidským sídlům, tak ztrácí ostražitost vůči lidem, prostě si na ně zvykají úplně stejně jako třeba srnky, které se toulají po našich dědinách. Dalším problémem, o kterém se moc nemluví, jsou elektrokola - jsou děsně tichá a rychlá a vím o případu na SK, kdy došlo k útoku, protože se toho pasoucí medvěd prostě leknul…. atd. atd., opět složitá problematika.

Ale odborník na řešení medvědí otázky nejsem. Neřekla bych tedy úplně, že jsou přemnožení, ale že prostě lidé se rozšiřují víc a víc…no a populace všech živočichů v ideálních podmínkách fungují v jakési sinusoidě a medvědi jsou prostě posledních pár let na vrcholu amplitudy a dochází prostě ke střetu těchto dvou skutečností. Čili mám obavu, že bez odstřelu to nepůjde, bohužel, otázka je, jestli Slováci nastaví nějaká rozumná kritéria nebo jestli se bude práskat všechno, co se hne ☹️

JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 03.04.2025, 09:52:48 xxx.xxx.27.179

Už jsem to tady psala několikrát a je fakt náročný předat jakž takž pragmatický výklad nad “problematikou” vlka, který jsem se věnovala tři roky relativně intenzivně, a to i v terénu…, do jednoho příspěvku, tak aspoň k tomu, co zaznělo v pár posledních reakcích:

1. nevím, jestli se dá “ekologistům” připisovat to rozšíření, nicméně, vlci se nedostali do stovek, ale do stovky, víc jich u nás zatím nebude nebo ěnco málo přes. Napomohla tomu plná ochrana jdoucí z nařízení EU, které do své legislativy přebrala řada států vč. našich sousedů (nemá to tak každý člen EU, je řada států, kde je doposud povolen odstřel, každá taková země má svá vlastní pravidla).

2. Pokud se vlci pohybují v takto malé a urbanizované ploše, jakou je ČR, nelze střelit to, co vidím, ale musí probíhat kvalitní výzkum a odstřelit např. mladého jedince. Jakmile nabouráte vedoucí jádro, které mladší vlky učí a smečku vede, rozpadne se hierarchie a mlaďoši začnou dělat bordel tak jako tak.  A ono už se ví, že když se do smečky střelí, tak oni si to hodně dlouho pamatují a dávají si bacha.

3. Nebylo by u nás tolik vlčích útoků na hospodářská zvířata, kdyby lépe fungoval dotační systém a byrokracie by byla pružná, což fakt není a je to jen horší a horší (Fiala tuží to, co začal tužit Babiš).

4. Ladde, tvl 😀 děti do lesa patří, jak jinak chcete, aby navnímaly přírodu a měly k ní vztah? Chce jim to ale sbalit raneček a trochu s nima v tom lese pochodit, ne si všude vozit zádel v autě  a vždycky je vypustit z auta u nějaký lesní cesty nebo přímo u přírodní památky tak, jak se to děje u nás na Křivoklátsku. V létě aut všude tolik, že lesáci pak nemůžou ani projet závorama, jelikož tam stojí x trotlů z prahy.

Atd. atd., tohle vůbec celý není jednoduchý, vlci by tady klidně mohli pokojně být a my s nimi, jen kdyby Češi neměli jednu úžasnou vlastnost, a to něco rozhrabat a pak se na to vyprdnout. Tady se vždycky chce něco zavést nebo udělat, ale provede s e to tak, aby se to provedlo bez domýšlení důsledků a pak se dělá, že se to neděje….do prvního průšvihu, kde se sáhne po tom nejjednoduším řešení.

JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 02.04.2025, 14:57:54 xxx.xxx.27.179
»
Odpověď na příspěvek uživatele efe z 02.04.2025, 14:51:17

No hlavně jsou to schopný dát i za “špatný” křížence amerik, jelikož o koních vědí kulový a nejsou si schopní ani najít, co si při koupi mají hlídat, hlavně že je to barevný a obsednutý.
Jako dneska jsou lidi schopný dát i za takto hobby koně randál. A naprosto upřímně, on už dneska prodává taky inzerát, lidi jsou teď až stupidně vizuální - kvalita fotek, popisu, případné video, no vlastně dobré video obzvlášť. I z křivonohý herky se dá na sockách vykouzlit kůň, kterýho prostě chcete mít. Toto nepodceňovat, prosáklo to už i do koňského světa.
Takže osobně jsem pořád na 160 000 minimálně, nechala bych si koně aspoň trochu hezky nafotit a natočit (na to ani nepotřebujete profíka, stačí šikovnej puberťák s dobrým mobilem a vyjde Vás to na pár korun) a pak bych jen čekala a snažila se vybírat, ozve se hodně lidí, pokud je kůň opravdu zdravej a hodnej. I z desetiletého pošetřeného lipicána lze vykouzlit drezúrní kůň i do nižších ofik. Třeba.

JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 02.04.2025, 14:41:49 xxx.xxx.27.179

No tak zase když si vezmu, co jsou teď hobbíci, co pomalu neumějí jezdit, dát v poslední době za lusitano, PRE a především jejich křížence…..

JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 02.04.2025, 14:16:38 xxx.xxx.27.179
»
Odpověď na příspěvek uživatele Horsana z 02.04.2025, 13:48:11

Taky jsem na ní koukala, úplně mě zaujala. 
A když jsem si všimla roku narození, tak jsem se málem pobryndala kafem.
Tu bych si za ty prachy koupila už jen proto, že bych s e na ní chodila koukat, jak je krásná.

JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 02.04.2025, 12:15:19 xxx.xxx.27.179
»
Odpověď na příspěvek uživatele drvodelkafialova z 02.04.2025, 12:01:59

Ježiš to je deb…….jako kořist ho fakt nebral, vlk útočí je n ve výjimečných situacích, dokonce na to kdysi byla i studia, kde bylo zaznamenáno hodně států světa, kde se vlk vyskytuje, a vlčí útok na člověka byl a stále je rarita a nejčastější příčinou je vlastní obrana zvířete.

JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 31.03.2025, 18:53:46 xxx.xxx.57.246
»
Odpověď na příspěvek uživatele Kallisto z 31.03.2025, 17:32:30

Plno koní trpí mlčky , víme. Jezdecky využívaný kůň by měl mít pred zimou a po zimě fyzio , dobrý nedostatky odhalí. a beránek není dogma, pouze upozorňuji na to, že opodstatnění mít může  🙂 mmch parkuroví klienti Magdy často také nechávají pasovat na berana , asi to smysl má 🙂

JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 31.03.2025, 14:12:18 xxx.xxx.27.179

Tady si dovolím upřesnit. Také jsem měla názor jako Arbora, že pod dobře padnoucí sedlo nepatří nic. Nicméně…..trochu mne posunula mnou věčně opěvovaná Magda Frantlová, která raději pasuje sedla na PRAVÝ beránek, který dokáže solidně dočasně (než si toho jezdec všimne, ne každý to vidí hned) vybalancovat případné výchylky, které oproti sedlu může mít kůň, který opadnul/přesvalil….nebo lépe tlumí nárazy do zad, když kůň nemá solidního jezdce, prostě to může být dobrá ochrana.

Sama jezdím Christem, který má šest kapes, do kterých se dávají speciální vycpávky (do přední části, do středu, do zadní části). Vyplněnou mám zadní část…pomáhá to, abych nemusela kupovat nové sedlo, tohle byla levnější varianta řešení. Kůň už takhle chodí 2 roky, prochází pravidelně rukama dobrého fyzio a několika očima fundovaných zkušených trenérů, kůň neprojevuje diskomfort.

Gelovka mi přijde krám k ničemu, leda nějaká spešl pro sportovní koně, ale ty low cost jsou prostě dle mého názoru o ničem, takže nedoporučím. Doporučím koně vyzdravit a pak si pozvat dobrého sedláře a používat max pravýho berana.

JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 27.03.2025, 10:15:54 xxx.xxx.27.179

Teď v dobrém - tohle Vám nikdo nemohl rozmlouvat, jen jste to nesprávně pochopila 🙂

S koněm si lze samozřejmě vyrobit vztah, a to velmi kvalitní vztah. Jen ten vztah naprostá většina koní projevuje jinak, než pes. Pes Vás uvidí a přiběhne a má radost, kůň když tohle udělá, tak je to velmi často spojené s tím, že třeba ví, že ho krmíte. Tedy, existují i koně, kteří přicválají za svým majitelem od koní i se řehtáním, ale to je minorita, pak jsou i koně, kteří se naváží na člověka víc než na koně, ale to nechcete, to není dobře, většinou je takový kůň rozbitý (ne vždy). Ale opět, minorita.

Dobrý vztah s koněm se pozná tak, že neodchází, když Vás vidí přicházet s ohlávkou k výběhu, že za Vámi v terénu projde na ruce cokoli (no a pak i ideálně ze sedla), že nemá neustále potřebu se proti Vám prosazovat. Odejde s Vámi od stáda a z vyjížďky zběsile neprchá směr dom. Že je prostě v pohodě na běžnou manipulaci, je klidný, vyhoví (neplést s rezignovaným koněm).

No a střídat koně je dobré, pokud se chcete co nejvíc naučit jezdit a o koních obecně, jinak samozřejmě pro lepší poznávání se a spolupráci je dobré dělat s jedním.

Jiní mě jistě ještě doplní.

Jinak Vás podporuji ve Vašem novém koníčku! A jak jsem již napsala, koně mají zvláštní fakt hodně příjemnou energii, takže Vám rozumím! A klidně zkuste i jinou stáj, nelimitujte se jen časem místní majitelky, ono to fakt za to stojí houpat se v sedle, je to totální terapie 🙂

JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 27.03.2025, 09:59:47 xxx.xxx.27.179

Sušené plíce jsou "top", jelikož “top” smrděj 😀

My tomu doma říkáme bezďák, pardon, ale tomu jinak říkat prostě nejde.

JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 27.03.2025, 09:11:01 xxx.xxx.27.179
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tenurri z 27.03.2025, 09:05:12

Moje kočka žere i psí granule, i když by se to nemělo. Některý druhy má fakt ráda. A pes to samý, ale spíš každý vybírá to své. Ale uhlídat to prostě moc nejde, musel by jeden žít jen venku a druhý vevnitř.

Ale proto v základu vařím a oni pak granule tolik nefutrují, to fakt spíš když je přepadne noční hlad. 

A kočka má teda taky menší problémy s granulema než pes. 

JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 27.03.2025, 07:48:44 xxx.xxx.30.122

Psům se granule často přejí. Říká se, že kvůli stabilitě metabolismu by se měly krmit pořád ty stejně granule nebo přecházet opatrně , ale řada psů se na to tváří jinak.

JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 26.03.2025, 23:57:47 xxx.xxx.30.122

Jsem úplně při přečtení té ceny vyprskla čaj. 

Kobyla pěkná, ale “prodám zkaženého a zraněného koně a budu se snažit vyrejžovat co nejvíc.”

Ten kůň má hodnotu tak půlku ty ceny a budou mu moci vybírat  slušný domov.

Ty lidi fakt uz nevědí, co si za ty koně říct.

Obrázek Obrázek