Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 30.06.2023, 11:34:31
Ruský plyn je za normálních okolností spolehlivý, jelikož na něj máme v Evropě vyšperkovanou technologickou soustavu a je na něm postavena myšlenka Green Dealu.
Nespolehlivé jsou tak maximálně jeho dodávky, jenže za ty si můžeme sami:
1) prodali jsem a zpětně nevykoupili plynové zásobníky, čili jsme závislí na tom, co nám pošlou Němci, ale teď už spíš především co přiteče draze z Norska přes Polsko - a to je zatím dost u koncového spotřebitele poruchové, protože prostě ten plyn má jiné složení. Problematika zkapalnělého plynu je další příbeh, dost šílenej.
2) vzdali jsme se obchodu s Rusem, přestože s ním již prokazatelně řada států EU i nadále obchoduje.
Elektřina je další příběh plný paradoxů, my normálně máme elektřiny dost, jenže její cenu pro domácnosti a podniky přizpůsobujeme spotovým cenám na lipské burze a to je průšvih naprosto totální a nic se s tím nedělá.
Takže suma sumárum, energetická krize by nemusela být, kdybychom měli příčetné vedení státu od doby 10 let zpátky doposud, a vedle toho jsme se mohli investičně připravovat na přechod na aletrnativy. Věřte mi, že funkční systém byl, jen byl teď totálně rozharbán ideologií Green Dealu, který s epořád prosazuje i přes to, že se ví, že bez levného ruského plynu je to totálně nefunkční plán a destrukce pro EU a především pro průmyslové země jako je ČR.
Je to těžko pochopitelné, já vím, a aby to člověk alespoň laick ypochopil, chce to moře času se tím prokousat. Ale co, nějak to dopadne, pořád máme dříví a 30 % rozlohy lesů :D
Každopádně to prosím neberte jako nějakou hádku, jen jsem měla potřebu to upřesnit. Rozhodně je dneska krásný den, který po práci stojí za to prožít venku a zajít třeba na pivko s přáteli :)