Aktuálně: 2 107 inzerátů285 552 diskuzních příspěvků20 379 uživatelů

Příspěvky uživatele

JanaJanaJanaJana

JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 31.08.2023, 14:56:56 xxx.xxx.27.179
Odpověď na příspěvek uživatele Arbora z 31.08.2023, 14:03:36

Jde spíš o to, že to snižuje diskomfort v prvopočátcích problému.

Já měla názor jako Vy. Ale ráda ho změním, když mě někdo přesvědčí. A Magda je kapacita, ví, co dělá.

JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 31.08.2023, 09:32:19 xxx.xxx.27.179
Odpověď na příspěvek uživatele Arbora z 31.08.2023, 08:27:44

No…..mně Magda Frantlová, což už je v Čechách sedlářský pojem, řekla, že raději jezdí s beránkem než bez, i když je sedlo padnoucí, jelikož je fajn mít něco tlumícícho + když sedlo po nějaké době přestane sedět a než se na to přijde, je lepší ho mít vypodložené. 
Takže mně doporučila nechat sedlo napasovat na tvar koňských zad + beránek a funguje to skvěle.

JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 31.08.2023, 09:12:42 xxx.xxx.27.179
Odpověď na příspěvek uživatele Mi z 30.08.2023, 19:18:25

Ono se taky nesmí zapomínat, že vlk není hlupák  a když už jde pytlačit, tak nepůjde na zvíře, které se dokáže bránit. 

Což koza je spíš než ovce, už jen kvůli rohům.

Na Muráňské planině mají rezervaci se švištěma s totálně nízkou ohradou. Aby to tam nevysbírali lišky a vlci, tak tam mezi ně pustili stádo oslíků…a světe, div se, těm se nic neděje i přes nízký plot.

A proto tvrdím, že tahle problematika je tak komplexní, že nad ní nelze dělat rychlé závěry. A člověk opravdu musí chodit do terénu a mezi lidi a ne jen v jedné oblasti, aby pochopil.
Ono totiž třeba už chování vlků u nás a na Slovensku s evelice liší. Na Slovensku musíte vědět, kde jsou vlčí stezky, pokud je chcete stopovat. U nás vlci využívají běžné hospodářské lesní stezky a jejich bobky najdete například velmi často na křižovatkách těchto cest. 

JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 30.08.2023, 15:01:27 xxx.xxx.175.41
Odpověď na příspěvek uživatele Varaxi z 30.08.2023, 14:28:51

Jojo, řešení se najde pro každého, jen to má malinkatý zádrhel v tom, že to optimální řešení velmi často něco stojí, stát to nezaplatí, jelikož dotace podporují vzorec, který na řadě míst prostě není funkční (a dost často nemožný kvůli migračním bariérám - CHKO), tím pádem to zvýší náklady na chov již tak v Čechách podhodnocenému zemědělci.

Tím nekopu za samotné zemědělce, osobně jsem ideálně pro žádný odstřel nebo pro dobře zvážený u problematické smečky + nastavit optimální řešení pro zemědělce. Ale to je tak nějak ryze české nesnažit se alespoň trochu pochopit i tu opačnou stranu. Já Vám to samozřejmě nezazlívám, jen to prostě dělá minimálně větší polovina české populace.

Jinak přeji hezký den, vše v dobrém 🙂

JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 30.08.2023, 12:20:47 xxx.xxx.175.41
Odpověď na příspěvek uživatele Varaxi z 30.08.2023, 12:00:46

Zapomněla jste uvést oblast, kde tato chovatelka žije.
Jinak já veškerou problematiku střetů vlků a farmářů uváděla myslím ještě na ifauně těsně před jejím zrušením….nebo zde nějak po přestěhování na tento web. Na tuhle problematiku jsme dělala výzkum a bohužel jsem ho z mnoha důvodů nedokončila. Ta problematika je daleko složitější než abyste ji takhle šmahem vyřešila na základě návštěvy jednoho člověka.

Protože na Broumovsku je JIŽ situace fakt jiná než třeba v Kruškách, kde také mimo jiné není CHKO, což hraje také dost velkou roli.

A jinak jsem také pro vlky, ale tohle dokud si nezkusíte sama na vlastní kůži, tak prostě nevíte.

JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 28.08.2023, 11:02:05 xxx.xxx.27.179
Odpověď na příspěvek uživatele Zrzavci z 28.08.2023, 09:29:23

U nás jedou zase ve velkém čeští fousci. Takže vím, o čem mluvíte.

A okrajově se v té myslivecké společnosti pohybuji, naštěstí ta moje bublina jsou rozumní psovodi a ti psi jsou vyrovnaní. Ale chce to buď hromadu hromadu práce vedle civilního života anebo tomu prostě celkově přizpůsobit život.

Mně se třeba ohaři děsně líbí, ale nechtěla bych to, právě z výše uvedených důvodů….potřebuji zvíře s nadhledem, které se mi dokáže přizpůsobit, když prostě nemůžu.

JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 28.08.2023, 08:29:12 xxx.xxx.27.179
Odpověď na příspěvek uživatele Zrzavci z 28.08.2023, 07:43:35

Jsou výjimky potvrzující pravidlo a když už si jako nezkušení takhle naloží, tak to vezmou jako výzvu a zamakají….především na sobě, a pak na vztahu se psem.

Ale takových je bohužel málo. Pak vidíte ohaře na metrovém vodítku, věčně peskované, s nemožností si čuchnout ani k cizímu psovi…ba co víc, nevyběhané a nezaměstnané, a to je pro toho psa daleko horší.

Jediná výhoda toho všeho je, že pes i přes tohle všechno svého pána miluje a maximálně vám zdemoluje byt…kůň například odpoví silou, která vás může stát i zdraví.

JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 28.08.2023, 07:23:11 xxx.xxx.123.26

Mírně popokročlý-zvládne terén ve všech chodech na spolehlivém koni s doporovodem.

Pokročilý-zvladne provozně sám odjezdit různé typy koní venku i na jízdárně bezpečně pro sebe i koně, včetně stresových faktorů, dokáže samostatně řešit krizové situace.

JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 27.08.2023, 17:56:34 xxx.xxx.123.26
Odpověď na příspěvek uživatele hmn z 27.08.2023, 12:32:14

Chytáte mně za slovo , víte , jak to mmyslím.

Ale děkuji za upřesnění mé myšlenky.

JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 27.08.2023, 12:17:27 xxx.xxx.135.47

Jinak ještě jste se ptala na lovecký pud - u 99,9 % psů je lovecký pud o výchově.

Tzn. nejedná se často o problematické psi, ale o zvířata, se kterými se napravuje tak, jak by mělo.

Proč si to myslím: jsem z rodiny, kde je pár jedinců myslivci každým coulem. Každý má ohaře z pracovní linie, ani jeden nezdrhá za zvěří. Prostě jsou vhodně vedeni.

JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 27.08.2023, 11:56:38 xxx.xxx.135.47
Odpověď na příspěvek uživatele h z 27.08.2023, 10:16:04

Stále mi dle vašich reakcí přijde, že netušíte, co to lovecký pes znamená.

Řada loveckých plemen kromě x kilometrových túr potřebuje i mentální práci.

Hledejte psa, který s vámi ujde ty kilometry, a zároveň mu nehrábne, když budete tejden ležet s horečkou v posteli.

A pokud si stále stojíte za psem řekněme typu ohař, tak se jděte podívat hlavně k někomu, kdo tyhle psy zná, například na lovecké zkoušky, ne jen třeba za chovatelem, který je jednostranně zatížen.

Mimochodem jak už jsme uvedla, labrador je také lovecký pes a stále k lovu využívaný i u nás….jenže už má i svoji “společenskou” podobu, která je mírnější než jeho lovecká verze.

JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 26.08.2023, 10:09:48 xxx.xxx.135.47

Pokud váháte mezi retrívry a ohaři a nemáte představu o tom, jak moc akční ohař je, sahněte po labardorovi (s PP kvůli častým nemocem).

Je to kompromis mezi velkými psy, je to krásný pes a celkem dobře cvičitelný….sice původně lovecký, ale zároveň používaný třeba na canisterapii, čili přátelské plemeno.

Radím víc vybírat rozumem než srdcem, pokud tak zkušení nejste.

JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 26.08.2023, 10:00:36 xxx.xxx.135.47

Kůň je na chov velmi náročné zvíře. OPRAVDU. I když nejezdíte. A před jeho pořízením je potřeba alespoň rámcově vědět, kolik činností, jakých, kolik času a peněz je potřeba.

Takže Vy si prosím žádného koně nekupujte, pokud nejste troll.

I na auto musí mít člověk minimálně řidičák, než si stroj pořídí. A s koněm je to horší.

JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 25.08.2023, 11:36:52 xxx.xxx.27.179

To s tím nízkým chodem není až tak úplně pravda. Třeba původový slezský norik má celkem vysokou akci nohou, a to obzvlášť v klusu, ale samozřejmě ne takovou, jako kladrubák. Mají naopak velmi pohodlný prostorný klus i cval, jelikož jsou to rozložití koně a dělá to velmi dobře třebas páteři. Zároveň to jsou velmi pohybliví koně, pokud tato jejich schopnost není zanedbána. 

Pokud kupovat chlaďase, tak bych se s ohledem na povahu a zdraví vyhnula křižovatkám úplně. Zaprvé je tenhle typ koně šlechtěn k tomu, aby částečně přemýšlel sám, takže je nutné, aby se projevovala i ochota vyhovět. Dále jsou begani velmi často moc brzo obsedáni, ale co je horší, neúměrně zatěžováni, protože jsou prostě velcí. Další věc je, že když je zapřena práce v lese v minulosti, můžete kupovat koně, který vás bude do budoucna stát hromadu peněz na léčebných výlohách. Nehledě na to, že řada kočích v lese zachází se svými koňmi velmi tvrdě, což se propíše do povahy. No a pak vrizené vady jako muchařina, PSSM atd. To prostě nechcete. Za mně pro begana jen do prověřeného chovu, kde znáte jakž takž historii.

JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 23.08.2023, 13:34:58 xxx.xxx.135.85
Odpověď na příspěvek uživatele Sarah01 z 23.08.2023, 13:18:03

Jo, ale osobně musím podotknout, že tam, kde jsem byla  já, tak se chlastalo a chlastá zodpovědně, nikdo nikoho neohrožuje a práce nestojí.

V mém oboru vládne pijácká čest 🙂

JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 23.08.2023, 12:49:43 xxx.xxx.135.85

Já pracovala na univerzitě, ve státní správě i ve firmě do 200 pracovníků…chlastalo se všude, jak píše Assil 😀 

Praha

JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 23.08.2023, 12:01:33 xxx.xxx.135.85
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 23.08.2023, 11:48:50

Jasně, ale ten Převalák bude pravděpodobně jediný mongolský plemeno, který tady potkáte 🙂

JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 23.08.2023, 10:46:17 xxx.xxx.135.85
Odpověď na příspěvek uživatele assil z 23.08.2023, 10:30:36

ad čůrání: to není jen pro cizince 😀 to je i pro nás…ale tak máte to v každým druhým českým filmu vzniklém po převratu, tak co od čecháčka chcete 😀