Odpověď na příspěvek uživatele Dafi z 05.11.2025, 11:01:33
To zasekávání na procházce mi dělaj oba taky. Efík při dlouhý procházce/běhu to dělá když nejdeme okruh, ale otočíme se a jdeme domů stejnou cestou, to většinou protestuje dost, sice ho rozejdu, ale pak se nějakou dobu táhne za mnou jak smrad.
Při kratičkým venčení (jen na čurání) to dělaj častěji, buď když je hnusně, nebo večer většinou jakmile maj splněno, co potřebovali a chtěj dom. Někdy se i zaseknou a nejdou nikam, to mi přijde, že vlastně neví kam by chtěli, protože po chvíli přemýšlení už najednou ví a někam začnou rvát… A nejlepší je, když venčíme s manželem a jeden pes má splněno a dál nechce, ale druhej chce pokračovat. To se ten co už má splněno zasekne a nejdem nikam, protože dál jít nechce, ale bez kámoše nejde ani domů, takže stojíme na místě a čekáme… Oni basenji dost často s páníčkem diskutujou o trase vycházky a vlastně tak nějak o všem.
A s tím vrčením nevím. Je fakt, že Qui na mě občas vrčí nebo mručí, když jdu ráno běhat s Efíkem a Qui zůstává doma… Ale zas ne tak, že by chtěl kousnout. Spíš mi přijde, že mi prostě nadává, že zůstává doma.
Ať kamarádka hodí dotaz na Fcb - Gambo forum, třeba tam někoho něco napadne.
Můj poslední letošní závod se blíží (bude to 33km a něco přes 1000m převýšení), takže potřebuju naběhat kopečky a terén. Znovu jsem vyrazila na Kokořínsko, tentorát trošku upravila trasu a vzala to přes Pokličky. Doufala jsem, že se vyhnu bahnu v roklích, ta trasa je skoro stejná, jen to vede nad tou roklí, kde je tolik bahna. A opravdu mnohem lepší, jen se mě Efík pokusil přizabít při seběhu schodů z Pokliček. Dřevěný schody hodně klouzaly a Efík dost tahal, asi tušil nějakou zvěř...
Počasí parádní, krásně svítilo sluníčko. Přitom u nás se mlha ještě nezvedla a asi ani nezvedne...
Dneska jsme se vypravili na Kokořínsko. Chtěla jsem konečně potrénovat kopečky a otestovat hůlky na běhání do kopců.
Tušila jsem, že v těch roklích to bude dost průser (mokro a bahno), ale nakonec byly hodně špatný jen 2km, zbytek celkem šel. Efík šel i přes to bahno celkem statečně, jen se tvářil dost zoufale... A to ještě nevěděl, že ho doma šoupnu do sprchy...
Ale bylo to parádní, krásný 18km okruh, svítilo sluníčko. Jen na cestu zpátky jsem si ty boty zula a řídila jsem jen v ponožkách, manžel by mě asi zastřelil mu v těhle botech vlézt do auta...
Nám dnešní běhání vyšlo suprově. Ráno lilo, tak jsme vyrazili trošku později až po dešti, krásně svítilo sluníčko 10°C, jen ten vítr byl nepříjemný. Hlavně posledních 5km kdy jsme běželi celou dobu proti větru.
Ale jinak paráda, pohodových 18km a konečně se mi běželo hodně fajn. Tělo se už asi konečně vzpamatovává z toho maratonu, po 14-ti dnech… Jen to tempo mám pořád mnohem pomalejší než normálně, ale s každým během se to zlepšuje…
Chvíli po tom co jsme doběhli dom se zatáhlo a od tý doby skoro celou dobu prší…
Já co jsem začala studovat složení ponožek a nebrat to nejlevnější, tak mě konečně přestaly trápit svědivé vyrážky na nohou. V létě potřebuju buď hodně bavlněný nebo bambusový.
Voxx mám taky ráda, mám jak zimní tak nějaký tenčí na léto.
Jinak všem děkuji, bylo to dlouhý, po 35km jsem začínala mít fakt dost, ale jsem spokojená, čas nakonec hodně těsně pod 4h.
A dneska už je prej Efík spokojený, krásných 18km na koloběžce, šel moc hezky. A teď mi tu spokojeně spinká…
V týdnu už asi zkusíme i nějakou běhací delší trasu a ten další týden snad zvládneme i něco na Kokořínsku. Potřebuju do dalšího závodu potrénovat kopečky.
Odpověď na příspěvek uživatele Dublinbarzoj z 19.10.2025, 07:57:30
Sedák na běhání mám, někdy s ním běhám, někdy vezmu jen flexinu. On zas tolik netahá a já asi ani nechci při těch vzdálenostech, co spolu běháme. Většinou 2x nebo 3x v týdnu jdeme na nějakých cca 18km-21km. To už mi přijde hodně aby šel v plným tahu.
Efík je se mnou poslední týden dost nespokojený. Minulou sobotu jsem si zaběhla závodní maraton v Třeboni a od tý doby jsem mu běhací procházky dost zkrátila jen na 6km, docela mě bolely nohy, tak jsem se nechtěla odrovnat úplně. Až dneska jsme dali 10km, už to celkem jde, ale na naší obvyklou vzdálenost to ještě nevidím, asi ho zítra vytáhnu na kolobku, ať ho trošku utaham.
Odpověď na příspěvek uživatele Sardullah z 11.10.2025, 19:26:13
Tak dlouho? Já flexi používám přes 20 let a většinou vydrží 2-3roky. A to psi váží cca 10kg a vodítka kupujeme na 25kg. Vždy odejde pružina, přestane navíjet. A snažím se to zasekávat před koncem, aby to nešlo na doraz.
Ale jednou se mi dostalo do ruky nějaký noname a to odešlo po 2 procházkách… Takže za mě i tak flexi dobrý a do ničeho jinýho bych nešla.
Odpověď na příspěvek uživatele Canka z 10.10.2025, 06:01:42
Na Madeiře jsem byla 2x je to tam super. Dají se dělat i třeba jen půldenní treky a pak dát koupačku, když bude počasí. Třeba Fanal, dost často krásná mlha a stromy skoro po rovině nějakých 6km. Pak třeba Levada do Moinho a levada Nova, cca 11km. A určitě si ještě na něco vzpomenu, kdyžtak napiš
Mě u kluků proběhla nějaká viróza loni. Aspoň si to myslím, protože žrádlo maj každý svoje a v rozmezí 24h to začalo u obou. Qui byl hned v pohodě u Efíka zabrala až dietní plechovka.
A já teď čekám na Efíka u veterinářky, někde si minulý týden zlomil zub, horní P1 tu zas tolik nepotřebuje a má to zlomený až v dásni, takže zub půjde ven.
Zdravím z dovči v Chorvatsku. Venčíme (běháme) ráno, dneska vinice, olivový a borovicový háje nad námi. A teď odpoledne opakovačka na terase. Před pár dny po pláži a borovicový lesík na poloostrově kousek odsud... Do vody jsem je zatím moc nedostala. Quie vůbec, ten šel max na 2m k moři a pak utekl před vlnkama. Efík chtěl vlny lovit tak si trošku smočil tlapky, ale dál taky nešel.
U nás dneska takhle. Tyhle pozdně letní rána miluju ... V plánu byl (nejspíš) poslední dlouhý běh (pro mě aspoň 22km) před podzimním maratonem. Počasí parádní, bylo nádherně, příjemná teplota, mlha. Vyběhla jsem před svítáním, tak abych nemusela s čelovkou. Na to že jsem si o víkendu běžela Jizerskou 23km, se mi běželo parádně a i tempo se drželo samo, měla jsem v plánu se držet kolem 5:30-5:35, nakonec to bylo o chlup rychlejší... Tohle ranní běhání se mi líbí. Jen Efíka jsem po 20km odvedla dom, už mi na něj těch 30km přijde dost. Ale i on vypadal hodně spokojeně, jiná trasa, koukal, čuchal , ale šel hezky v tempu se mnou... A jinak Efík teď v pohodě cystiny pod kontrolou i na skoro normálních granulích. Jen jich má vzhledem ke svému pohybu slušnou hromadu... A packy taky ok. Na podzim plánuju zase běhat na Kokořínsku v lesích. A já si snad příští rok dám první opravdový ultra... Zatím mám v plánu celýho "Čerta" - skoro 67km, přes 1600m převýšení, Bezděz, Ralsko...
Hmm, návštěva veteriny… Ač jinak jsou doma kluci zticha, protože štěkat neumí. (I když jsem kdysi někam dávala video co umí za zvuky, ale standartně je nedělaj, to musím vyprovokovat…) Tak na veterině jsme nejhlasitější pacienti v čekárně. Směs kňučení a vytí či jódlování…
Odpověď na příspěvek uživatele Sardullah z 06.08.2025, 15:27:16
Já přesně na tohle narazila i s malým Quiem, když byl cca 4-měsíční štěndo.
Bydlíme na vesnici a většina psů tu na procházky nechodí, jsme jedni z mála bláznů co venčí 3x denně. Takže když se jelo do města tak jsem brala psa s sebou, aby se okoukal a potkal psy. A když jsme zaparkovali na sídlišti, tak jsem ho vytáhla socializovat se, ale většina lidí se psy co jsme potkali prostě kontakt psů vůbec nechtěla. A to měl tenkrát tak 6kg.
Qui se k jiným psům chová nakonec (v rámci plemene) dost standardně, feny se mu líbí, stěnda toleruje a asi by si i hrál, psy se snaží sežrat…
Na Efíkovo socializaci nebyl zas tolik času, jak jsme ještě hodně lítali kolem Quie a z mýho pohledu je horší, co se týče povahy, ale zas poradkyně chovu v tom problém neviděla, prej trošku radikálnější pes, ale zas nic co by bylo třeba vyhodit z chovu…