Aktuálně: 2 335 inzerátů269 630 diskuzních příspěvků19 341 uživatelů

Příspěvky uživatele

Horsana

Horsana
Horsana 09.01.2026, 13:33:18 xxx.xxx.17.202

Saga-ooooooo, to je carovne, srnky a zajuch, wow ❤️

Ja som sa snazila lelenom a srnam podstrojit obilim a solou, netknute, tak nech si trhnu raticou.

Na seno mi nechodi nikto, hore vysoko su krmelce a aj senaz, tam je podla stop a bobkov asi dobra tlacenica, hlavne pri senazi.

O chvilu uz zacnu zhadzovat jelene parohy, juj, to uz sa zas budem tulat, minuly rok som nasla tri stare, toho roku mi hadam planina dopraje cerstvy ❤️

Inak moje kone, to su lanky.

Vcera som im do prikrmu dala ryzovky, och, znicene zivoty, pluli to kade tade, ze fuj.

Su to debili, a ja tiez, ze to stale skusam, chjo.

Nic im nie je dobre, iba jacmen s ovsom, miagane a sparene, inak proste trpia a vycitavo to vypluvaju a mna z toho ide porazit👎

Horsana
Horsana 08.01.2026, 21:40:32 xxx.xxx.17.202
»
Odpověď na příspěvek uživatele Zrzavci z 08.01.2026, 11:30:12

Nuz, my sme tiez v nizine, dofrasa a snehu nakydalo, tfuj!

Ale musim sa opravit, zver bola zalezena iba den po sneznej kalamite, dnes kopa stop, liscie, zajacie, nejaka vysoka.

Kedze po veceroch sjizdim kadejake skupiny a la Foxlovers a Foxangels (odchytavaju lisky a liecia ich, aj zasvrabene, polomrtve, krasa kras), tak vela ludi, co ma dvorcekove lisky zdiela videa, kde pocut, ako na seba volaju (vrcholi ruja) a veru moj sladky chlapec dnes tiez volal na nejaku frajarecku❤️

Sice si nie som ista, ci lokalita chaty spodnych susedov je ta prava, volal, akurat som naberala vodu (z diery v lade, chjo).

To je taky divny zvuk, nikdy by som ho nepriradila k liske, nieco ako skripanie a knucanie, neviem si ho ani prehrat v hlave a ani opisat.

A potom mi doslo, ze uz som to pocula, pred par dnami, v ten vecer, ako zacalo snezit. Myslela som si, ze to tiahnu nejake vtaky, pretoze to trvalo a trvalo a nebolo to od jedneho tvora, si myslim. A ani sa to nedalo lokalizovat, odkial to ide, tak som usudila, ze z nebies.

Tak mozno uz nejake rande prebehlo ❤️

Dnes na mna pozeral s takou otazkou v ociach, asi nechape, ze kde je auto 😀 

A ukradol mi vrchnak z termosky, smraduch maly!

Horsana
Horsana 08.01.2026, 11:12:36 xxx.xxx.17.202

Chjo, vysla som tak do ¾ kopca…miestami je naviate tak meter, hnus a stale mrzne, odmak tak o tyzden. Sneh je potrebny, chapem, ale  ta ostara s tym.

Ledva som videla par stop od zveri, vsade biela netknuta plan…

Kedze som neprisla autom, Fox dlhsie nechodil, fucalo, takze som zbytocne volala. Ale v zlatej hodinke a kedze som nahlas nadavala, ako vzdy sa ukazal.

Taky je krasny, ma nadherny kozusok, omega 3 funguju 😉

Co je cudne je, ze nepocut ziadne ine lisky, odnikial, ani z druhej strany, stopy ziadne, akoby siroko daleko neboli. Ale zas nie som tam v noci, ze.

Horsana
Horsana 07.01.2026, 09:51:26 xxx.xxx.17.202

Buggyra 😂😂😂😂 uplna topka👌

Nuz, ak by pes Foxa roztrhol na dve polovice, veru, hoci je zmrznuta zem, viem kde su jaskyne.

No, ja proste tym, ze ucim uz dospele deti do toho modu vzdy prepnem, no. Kto si z toho co vezme, to uz je kazdeho vec. Ti ludia, co tam lezu nemaju o konoch sajnu, tam ani nebola tradicia mat kone, netazi sa v tam drevo, povozy tahali voly, chova sa tam uhorsky stepny dobytok (k tomu sa nepriblizujem ani na druzstve, ked to je za pevnym hradenim, lebo tie ro, wtf…)

No a Košičania su laska, proste rodaci, chapete🤭

Je snehova kalamita, tak dufam, ze mam kone este v ohrade.

Nenavidim zimu, fuj!

Horsana
Horsana 06.01.2026, 10:54:06 xxx.xxx.17.202
»
Odpověď na příspěvek uživatele Zrzavci z 06.01.2026, 10:42:39

Tak ovce sa nepasu tymto sposobom desatrocia, ale storocia.

Ako som uz spominala, na jesen sa museli vratit gazdom, takze ich museli nejako zabezpecit, zeano. A este sa dva krat denne dojili, chodilo sa za pasou.

Preto na prve lacauny a vychodofrizske ovce vsetci na salasoch nadavali, to nie su plemena, ktore zvladnu nachodit po strmych kopcoch kilometre a mat vysoku uzitkovost, nezvladali nase hole a kopce.

Horsana
Horsana 06.01.2026, 10:25:10 xxx.xxx.17.202

Ja nepamatam salas, kde nebolo more psov.

Vzdy boli akesi vlasate pirane, ktore robili strasny bengal a v trojici vam ohrozovali lytka a vlkobijci boli priviazani, to len clovek pocul podla obcasneho stekotu, ak sa ten zvuk da tak n7azvat, ze to by cloveka zadlavilo, baca si to v noci reguloval, to pustanie. A ovce samozrejme vzdy v kosiari na noc.

Tie vlkobijce som nikdy nevidela, boli vzdy niekde v krikoch a pozerat som sa nesla, zivot mi je drahy.

Mimochodom, minuly rok zabil bacovi v Kojsove psy blesk…

Ale ovce, aj druzstevne, aj sukromne, co pasie baca ostali bez ujmy, vlky normalne strhli pred rujou par jelenov, vtedy migruju a vlci za nimi a hoci mi to miestni ukazovali a zalamovali rukami, prislo mi to ok.

Odkedy kamaratovi vlky zmarnili ovce v ohradniku pri dome (dalej uz je len les), nikto nenechava ovce na noc vonku a cez den bez dozoru.

A to je jedine normalne riesenie, podla mna. A verte, ze ti ludia nemaju trojciferne IQ, neberu dotacie, normalne gazduju, ako ich predkovia.

Kojsovcan sa z vlkov nepotento, Jakubiskove filmy ste asi videli, malokde nie su vlky, heh.

Verim, ze clovek z mesta, ci inej oblasti moze byt uplne mimo, co sa tyka zasad a pravidiel, ktore platia kdesi pod horami starocia.

Kravy aj kone bez ujmy, ohrady delila iba cesta.

Horsana
Horsana 06.01.2026, 10:04:19 xxx.xxx.17.202

Njn…ja zial, alebo nastastie okamzite preskakujem do modu “pedagog”, vysvetlujem, som mila, aj sme si potykali.

Ale mimonstvo niektorych ludi je obudne.

Fox sa naucil cennu lekciu, nastastie bez ujmy. 

Uf, vcera som bola ako tlakovy kotol, veruze, ale som nevybuchla 😉

Horsana
Horsana 05.01.2026, 20:21:12 xxx.xxx.17.202

Uz nech skonci toto volno, hore na kopec sa chodia prechadzat ludia a dnesna vzorka bol vrchol, chjo.

Bolo uz sero, kone signalizovali, ze hore nieco/niekto je, o chvilu ludske hlasy. Fox medzitym zahrabaval, obcas zmizol.

Boli to dve zeny, mali na volno x vlciaka, ktory okamzite zacal chalovat z oboch foxich misiek a doslova ich vylizal.

Reakcia majitelky “jeeee, tam mal niekto papat”?

Reku ano, MAL. A lisiakov pribeh. 

A potom, ako v zlom sne som videla, ako Fox sedi v takom tuneliku v podraste, meter od psa a vyhodnocuje (uhm, ludia sa rozpravaju, ok a toto zviera, zaujimave).

Vludne som ich upozornila (vo vnutri mi uz zvonil umieracik), ze lisiak je tu, ci by si pripli psa na voditko.

Ale nepripli. Miesto toho sa zacali jedna druhej pytat, ci ho vidi, kde je a potom to prislo.

Veta, kvoli ktorej tak vela ludi ma psickarov za ignorantskych dementov: NEBOJTE SA, ON MU NIC NEUROBI!

Dpc, nie, kdeze, kdezeeeeee….

Pes skocil, Foxovi v hlave konecne zopli tie dva neurony a zacal zdrhat, pes za nim….och…

Nastastie Fox preskocil plotik ku konom a vlciak nie…OMG.

Panie vyjadrovali obrovsky udiv, ze ich skurveny zasraty pes sa neda privolat, odvolat, ani nic a pochvalovali si, ze bude dobre spat, lebo im v lese tri krat usiel a preto sa vracaju tak neskoro, lebo ho dlho hladali.

Nuz, ja som kludny, relativne otrly clovek, ale dnes mi odj*balo dekel.

Moj sladky chlapec, och…

Ako, lekciu asi pochopil, ti dobri ludia sa, po tom, co som ich pozvala zoznamit sa s konikmi (lebo na vrazdu som nemala sil) rozlucili s tym, ze nabuduce vezmu konikom nieco papat.

Uz nech su vsetci v praci a idealne aj v pérdeli a nech tam aj ostanu.

Fox sa ukazal asi o pol hodinu, chjo. Nastastie mam vzdy v rezerve jednu macaciu salamu, tak tu si v klude zozral.

Je to este lisca, ten by sa kamaratil s hocikym, chujko maly. 

Idem si nalupat Lexaurinu 😢

Horsana
Horsana 05.01.2026, 20:01:10 xxx.xxx.17.202
»
Odpověď na příspěvek uživatele Verun z 04.01.2026, 10:07:02

Aha, tak ak to bol krizenec friza, tak nie je o com.

Mechanizmus ruptury aorty je u nich iny, nez u zvysku plemien, praska v inom mieste a krvacanie sa kvoli tomu moze zastavit, takze to fatalne vykrvacanie nemusi byt to prve.

Znamy tak nasiel frizu rano mrtvu, stala a mala hlavu v zlabe. Brrr.

Horsana
Horsana 03.01.2026, 10:11:02 xxx.xxx.17.202
»
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 02.01.2026, 21:06:33

Jop, torzia kolonu, ci herniacia vo foramen epiploicum, ruptura aneuryzmy….rychla smrt, ale okometricky nic nepozname, ze ano.

Horsana
Horsana 03.01.2026, 10:08:40 xxx.xxx.17.202

Kedysi boli skor kozy sukromne, ovce chovali druzstva, bahnili sa v mastalu.

Zvierata sa na noc zatvarali a nepasli sa v elektrickych ohradnikoch, bud za plotom, alebo ba lane, ci retazi.

Na noc domov, do chlievika, zahasprovaneho, na dvore strazny pes.

Hadam vsetci rozumieme rozdielu. A nechat matky rodit vonku, za elektrikou je tyranie, to soryjako.

Ludia zleniveli. A osprosteli. Co uz, tak nebudu mat jahnata.

Horsana
Horsana 02.01.2026, 21:59:53 xxx.xxx.17.202
»
Odpověď na příspěvek uživatele JanaJanaJanaJana z 02.01.2026, 20:09:03

Ludom drbe, poniektorym….des.

Neter mala na Silvestra nocnu na zachranke, prvy vyjazd odtrhnute prsty kvoli pyrotechnike…nuz…

Horsana
Horsana 02.01.2026, 12:43:40 xxx.xxx.17.202
»
Odpověď na příspěvek uživatele Arbora z 02.01.2026, 12:02:51

U nas sidliskove vtaky skor horsie, prilieta ich tak polovica, jablonovska haved bez strat, aj Mr. Fox to zvladol ❤️

Vsetko dobre v novom roku. Hadam nebude tak s.urvene tazky, ako 2025 🐴

Horsana
Horsana 02.01.2026, 12:34:19 xxx.xxx.17.202
»
Odpověď na příspěvek uživatele Zrzavci z 02.01.2026, 12:10:36

Ano, zvierata sa strielaju preto, ze su ludia hovada. V 99 % pripadov.

Nezabezpecis si zvierata? Oj, priroda sa ti o nich postara, bez obav. Nezabezpecis si ich aj napriek skusenosti, ze sa ti o nich priroda postarala, nuz, smola, ako, nie kazdy ma trojciferne IQ, ale je to tvoj problem a tvoja skoda. A tvoja hlupost a arogancia, bez zlutovania! 

A to je cele, v mediach je to ale samozrejme cele otocene, lebo emocie, takze blboni este dostanu priestor prezentovat svoju skodu a fnukat.

A to ani nehovorim o tom, ze podobne masakry u nas pachaju svorky psov z osad, alebo psy kadejakych VIP chatarov uplne bezne, bohuzial.

Na salasi by si baca s pastiermi naliali hriateho, pustili psy a striehli hoc aj s bakulami, kebyze im nieco obchadza dookola salasa.

Lenze nikto normalny nevyzenie ovce sa bahnit kamsi do snehu.

Ano, masove plemena, importy z UK, ci Skotska to robit mozu vonku.

K tomu iba drobna fakticka- akosi nezijeme v UK, ze…

Horsana
Horsana 31.12.2025, 15:53:55 xxx.xxx.17.202

Okrem asi 4 druhov sykoriek nic zaujimave.

Obcas sa objavi oriesok, dnes jedna, fakt jedna cervienka, ktora zobala z lisiakovej misky a pod krmitkami v razdi jedna, ano, iba ta jedna pinka.

Maju aj jablka, aj loj.

Dufam, ze dnesnu noc vsetci preziju, chjo…

Pozrela som si obrazok soupalka, tak toho vidam na sidlisku.

Kosaci su, ale celkom sa vyhybaju sykorkam.