Ja poznam ludi, co realne v horach pasu, jedni teda o nejake ovce prisli, ale to su horali, nemali z toho hystericky zachvat, platia si bacu odvtedy.
To len media a zelena lobby z toho robi show, ze nam vsetkym ide o zivot.
Ja nepoznam nikoho, fakt nikoho, kto sa realne stretol s utokom vlkov a pos#al sa z toho, max mykli plecom a bud sa lokalite vyhli, alebo zmenili sposob pasenia.
Ze vlci behaju po mestach a dedinach, omg, no strasne, odporucam niekedy navstivit Horny Smokovec, alebo Tatransku Lomnicu.
Alebo Volovske vrchy, ktore sa tak nevolaju nahodou, zeano.
Tam toho uvidite a skutocne som si nevsimla, ze by sa tam ludia bali vychadzat z domu a jedli sedativa, lebo Boze moj, zas videli vlka ist cez cestu…
Odpověď na příspěvek uživatele lesakm z 28.04.2026, 12:29:08
Ja by som sa chcela opytat, ze ako kurna u nas a v Polsku prezilo ovciarstvo a salasnictvo tolkie starocia bez trojmetrovych plotov v horach a na holiach, s bacom a par honelnikmi.
Toto jedno keby mi niekto vysvetlil, by som bola velmi rada.
Lebo je to len a len o pouzivani normalneho tozumu a tvrdej drine.
Chces chovat ovce?
Nuz, zatvaraj ich na noc a pas s pastierom a so psami.
Nezabezpecis toto, nuz smola velika.
Pohodlnost a elektricke oplotky zial storocne tradicie stavaju na hlavu.
Ako osoba, ktora byvala a pracovala v klastore, vyznamne suhlasim.
Stretla som tak na ture v Tatrach panka, uplne nahodou, hladala som kdesi pod Bielym plesom cigy v batohu a zapocula som, ze nejake panie sa mu prihovorili, ze pan Zamkovsky.
To ma zaujalo, lebo je Zamkovskeho chata, myslela som si, ze je z toho rodu, alebo take nieco.
Ale ked panie odisli, tradicne asocialne som sla dalej, ale nejako sme sa stretli na uzkom chodniku a pan sa pozdravil a dal sa do reci. Mal uzasny hlas a tak vobec, moj typ, hehe a hoci nepovedal kde pracuje, jasne deklaroval, ze byva sam na chate Plesnivec a ze si prisiel oddychnut od prace, kde kolegovia nechapu jeho lasku k horam a kde su len same intrigy a ohovaracky a tak.
Myslela som si, ze je to ucitel..
A on to bol otec Michal Zamkovsky, absolutna legenda, pre isty typ veriacich a mladych ludi.
Potom mi doslo, ze to bol TEN otec Michal, o ktorom doslova zalubene mleli moje veriace kamosky na prelome puberty a velmi som ich chapala, po 15 rokoch…
Odpověď na příspěvek uživatele Zrzavci z 06.05.2026, 07:54:24
To je krasne, fakt nadherne, tesim sa ❤️
K tym kaplnkam a krizom…su miesta…no, napisem inokedy, ale…niekedy sa deju veci, ked clovek tak nejak uprimne poziada…a deju sa veci. Veci nemozne, skoro…
Kedy mozno hovorit o zazraku, o tom rozmyslam uz par dni, hmm. A netyka sa to koni, ani zdravia, proste veci, co clovek chce, potrebuje…teda, aj kone v tom hraju rolu, ale…
Mozno retaz udalosti je zazrak, ale ze sa zretazia akurat po modlitbe, hmm…hmm…
No a potom si este clovek s tym, co si vyprosil musi poradit, samozrejme 🤔
Telo si pamata, ale aj s hlavou to treba prepojit.
Ja som po 150 rokoch takto sla na vychu na hucule, bez sedla, kobyla super prijazdena, aj v lese si clovek vyskusa pomocky, kobyla 1000 %, ja vyborny pocit, kobyla nenasrana jazdiarnou.
Jazdiaren je too much na zaciatok, pre mna by bola.
A niet nad par vychadzok bez sedla, potom sa v tom sedle clovek hned posklada spravne.
Odpověď na příspěvek uživatele Aluška z 04.05.2026, 09:49:26
To sa robi speci testovanie, na Cushinga, alebo ak je typicky priznakovy kon (moja Neha), tak sa rovno da pergolid, vas nie je uplne typicky, ale…ten ubytok hornej linie je markantny u neho. Taky, az prilis.
Ta horna linia sa da jedine prizrat, ja by som nelonzovala, prechajdy su ideal. Ryzovky su fakt top na toto.