Jj, to je velka pravda.
U nas tradicia je a prezila, nastastie.
Ja teda jahnacinu a baraninu a cokolvek z tejto sorty zboznujem, len ceny v obchodoch su dost vysoke.
A ked niekto zabija, to sa v momente rozchyta.
Jj, to je velka pravda.
U nas tradicia je a prezila, nastastie.
Ja teda jahnacinu a baraninu a cokolvek z tejto sorty zboznujem, len ceny v obchodoch su dost vysoke.
A ked niekto zabija, to sa v momente rozchyta.
To pastieri a polovnici robia dodnes.
Tiez zabijaju vlcata, ak najdu brloh, tak, ako to vzdy robili a robit budu.
Dnes, s fotopascami a dronmi no problem.
Zas si to tu nemalujme, ze nie a ze sa u nas nelovi vlk, aj medvede mimo vynimky, len ja som za 10 rokov videla takto 3 zastrelene vlky a z v podstate upytliaceneho medveda ex jedol gulas.
Aj sa z neho patricne zosral.
V cirkevnych, ci vojenskych lesoch sa deju veci, ktore sa nikdy nedostanu von.
Tak, ako sa nepoluje s nocnym videnim, termom, nevnadi sa v intravilane, a tak dalej a tak dalej.
U nas velke chovatelske subjekty su, okrem super mliekovych plemien sa pasu tradicnym sposobom.
Zisk robia velkonocne, niekedy aj vianocne jahnata na export, u mliecnych tradicne produkty.
A zalepia to dotacie, lebo co na holiach ineho, ako vypas.
Domaci chovatelia rusia drobnochovy z dovodu jebania susedmi, statnou spravou a plemenarmi a preto, ze zistili, ze to je praca. A ze ovce becia.
Kozy rusia po tom, co dva tri krat ujdu a znicia susedom zahony.
Akurat mam 4 ovce zajednane, znami sa rozhodli to zrusit, lebo maju dost nasej milovanej statnej spravy, rusia to po rokoch.
O jahnata zaujem je, pred Velkou Nocou nakupuju ti, co im to chuti, alebo na jar kupia, na jesen zabiju.
Ale to je SR.
Polovnicka lobby.
Zoran prisiel v den, kedy mi koncila PNka.
A Zoran hlavne chcel, nieco v nom chcelo, okolnosti, majitel, bola som oddychnuta a bolo to pre mna skoro ako de ja vu, uz sme raz tak o jedneho kona bojovali a to som sa este musela vadit aj s kolegami, s celym svetom o neho.
Vybojovali sme to, navzdory vsetkemu.
On ma naucil tak vela, ze som len zodvihla tu pochoden a odniesla o kus dalej.
Kazdy takyto kon je len pocta jednemu malemu kinskemu valaskovi, volal sa Maskale, alebo Masky, na Ifaune som ho volala Lysenko.
Aach jo.
Na jedny Dusicky som sa rozhodla ist s rodinou na cintorin.
Pamatam si, ake to bolo nadherne, pri krizi horeli snad tisice sviecok, bola tam zvlastna, carovna atmosfera.
Do toho svagor hovori, ze no, buduci rok tu budete zapalovat sviecku mne, byvala ma prekliala (ona paktovala s temnymi silami a mala aj akehosi guru), lebo som ziskal deti do opatery. Bavili sme sa na tom.
O rok sa vsetci zabili v aute, na Mikulasa.
Nuz…
Osudy mas ludi riadi nieco ine, ale s energiou sa pracovat da.
Herr Gustaffson akurat lizal sol 😂
Tak Gustava prezradilo to ruzovucke prirodzenie, chichi, umyte a olupane 😂
Neha sa tvarila, ze nic, no ked som jej dvihla chvost, tak som videla, ze “nitkuje”, takze to bolo jasne.
😛
Rado sa stalo 😛
Noooo….trosinku aj ano.
Trosku.
Ubohe koniky sa vratili domov vyrazne pochudnute a vzhladom na Gustavovo ruzovucke prirodzenie bolo jasne, ze pani Neha neobisla nasucho.
Njn, je to tu ako v Cernych Baronech momentalne, vsetci tuna je*u.
Pozriem na hnoj, tam Jaster s Jasterovou a on mal v papuli jej chvost, akoze uz mu neodide, krasavica.
To som este nevidela, take cosi.
To su riadni valibuci, to Gustavos je minishetty oproti nim.
Ale ze im to skace, parada 👏
Noo, je z Plesivca a jeho mama vraj ma iste schopnosti, comu verim, lebo strigoni a tak.
Tak on je tak temne sialeny, temnejsie, no.
A doniesol mi jeden plesnivy balik, chjo, on ho nepredava, to je taky barter medzi nami, plati to a aj mi to dovaza, doteraz dobre, len uz nacali iny sennik v Exate…
A ze nic nestiha dnes, tak mu to bolo jedno, co mu nalozili…ale to by mu bolo jedno aj keby to bolo pre jeho zvierata, asi.
SHMU vyhlasilo, ze SR dazd obide a vychod zvlast…snad nie.
Je to hrdy ponyskovsky bojovnik 😛
Ja som 50 km od Kosic, Jablonov nad Turnou-planina Horny Vrch a dost dlho mi trvalo, kym mi doslo, kto je Ventusky 😂
Nie, to je typek…dlhy pribeh. Je sialeny, ale inak, nez ja. A rodak z Plesivca, tam len su energie…ale nezhodne z mojimi, heh, hoci s nim si rozumiem.
Eeeemmm, tak nejak.
Preto obcas vyzeraju, ze dlho zurovali a ubohy Gustavicek, ktory tieto hratky zacina, obcas vyzera, ze lahne a umrie od unavy, sa tu deju veci asi, ked tu nie som.
To, ze sa hraju spolahlivo poznam podla toho, ze ma Garon ohryzene pery od tej malej flakatej pirane…
Vidim mraky. Mraky!!
To som nevidela 2 mesiace, woooow!
A na stoziari trtkaju postolky 😂
Typek so senom meska iba 4 hodiny, pohoda 💪
Hmm, dala som Garonikovi masku, vydrzala mu na hlave rekordne dve hodiny.
Liske konci ruja, uz kazdemu lezie na nervy, len pisti a ujuka…
Zrazu z hornej pastviny strasny dupot kopyt, ponicie skreky, reku preboha, co sa tam deje a to Liska cvala hore dole, vyzera ako arab, aj tak fuci a Gustav s Garonom sa tam hraju na zrebcov a nahanaju sa a chodia po zadnych a tak vobec, zabijaju nudu na tej chudobnej trave. Neha v klude oddychuje v tieni, lebo ma rozum, ale ti traja kkti, to je sebranka🙄
Mozem sa ja divit, ze toho tolko zozeru a nie su obezni, nah.
Konecne zaslo slnko, ale uz som zozehnuta, tfuj.
Ja poznam ludi, co realne v horach pasu, jedni teda o nejake ovce prisli, ale to su horali, nemali z toho hystericky zachvat, platia si bacu odvtedy.
To len media a zelena lobby z toho robi show, ze nam vsetkym ide o zivot.
Ja nepoznam nikoho, fakt nikoho, kto sa realne stretol s utokom vlkov a pos#al sa z toho, max mykli plecom a bud sa lokalite vyhli, alebo zmenili sposob pasenia.
Ze vlci behaju po mestach a dedinach, omg, no strasne, odporucam niekedy navstivit Horny Smokovec, alebo Tatransku Lomnicu.
Alebo Volovske vrchy, ktore sa tak nevolaju nahodou, zeano.
Tam toho uvidite a skutocne som si nevsimla, ze by sa tam ludia bali vychadzat z domu a jedli sedativa, lebo Boze moj, zas videli vlka ist cez cestu…
Chjo🙄
Ja by som sa chcela opytat, ze ako kurna u nas a v Polsku prezilo ovciarstvo a salasnictvo tolkie starocia bez trojmetrovych plotov v horach a na holiach, s bacom a par honelnikmi.
Toto jedno keby mi niekto vysvetlil, by som bola velmi rada.
Lebo je to len a len o pouzivani normalneho tozumu a tvrdej drine.
Chces chovat ovce?
Nuz, zatvaraj ich na noc a pas s pastierom a so psami.
Nezabezpecis toto, nuz smola velika.
Pohodlnost a elektricke oplotky zial storocne tradicie stavaju na hlavu.
Ako osoba, ktora byvala a pracovala v klastore, vyznamne suhlasim.
Stretla som tak na ture v Tatrach panka, uplne nahodou, hladala som kdesi pod Bielym plesom cigy v batohu a zapocula som, ze nejake panie sa mu prihovorili, ze pan Zamkovsky.
To ma zaujalo, lebo je Zamkovskeho chata, myslela som si, ze je z toho rodu, alebo take nieco.
Ale ked panie odisli, tradicne asocialne som sla dalej, ale nejako sme sa stretli na uzkom chodniku a pan sa pozdravil a dal sa do reci. Mal uzasny hlas a tak vobec, moj typ, hehe a hoci nepovedal kde pracuje, jasne deklaroval, ze byva sam na chate Plesnivec a ze si prisiel oddychnut od prace, kde kolegovia nechapu jeho lasku k horam a kde su len same intrigy a ohovaracky a tak.
Myslela som si, ze je to ucitel..
A on to bol otec Michal Zamkovsky, absolutna legenda, pre isty typ veriacich a mladych ludi.
Potom mi doslo, ze to bol TEN otec Michal, o ktorom doslova zalubene mleli moje veriace kamosky na prelome puberty a velmi som ich chapala, po 15 rokoch…