Aktuálně: 2 767 inzerátů261 480 diskuzních příspěvků19 165 uživatelů

Příspěvky uživatele

Saga

Saga
Saga 23.05.2025, 13:17:46 xxx.xxx.167.183

Horsana, tak to jo! Tahle varianta zní poněkud lépe😉! Já když jsem kdysi zula z podkov s plastovou podrážkou valacha a viděla ty obří boule, kdy si kopytní kost pomalu razila cestu ven…no tak děkuju pěkně, opakovat netřeba🤮. Proto vím, že tohle už bych nedala. 

Vyřiďte Capovi, že už má svůj fanklub, tže v podstatě nic jiného než uzdravit se, mu ani nezbývá😄!

Saga
Saga 23.05.2025, 12:25:59 xxx.xxx.167.183

Horsana máte můj obdiv! Já koně vyzutého neviděla nikdy a doufám, že neuvidím, protože pro mě by to byla jasná konečná. Nemám na tohle u vlastního zvířete žaludek a hlavně bych v režimu “furt v práci” nebyla absolutně schopná zajistit adekvátní péči a převazy. U koní jsem jenom odpoledne a v případě, že je něco potřeba podávat/kapat/mazat/obvazovat vícekrát denně, jsem v háji. Není kdo, není jak, zas tolik tý dovolený prostě nemám, abych si tohle mohla dovolit. A tohle je běh na dlouhou trať, ne záležitost na 2 dny. Proto jsem si holt stanovila i takovéhle smutné hranice, přes které nejede vlak. Vy máte úplně jiné možnosti a Capík má štěstí, že se dostal právě k vám, má šanci, kterou bych mu já dát nemohla. A proto držím všechny palce!

Saga
Saga 23.05.2025, 11:13:12 xxx.xxx.167.183

Já bych taky ráda, jenže mi nestačí kabel a žádost o novou myš mi byla zamítnuta, páč by naše firma tímto minimálně zkrachovala🙄. Proto se snažím všechno dělat na klávesnici, ale to taky vždy nejde. Jo sedavé zaměstnání to je věc…

Odpočívat budu, páč si to zasloužím a nenechám se nikým vyprovokovat k nějaké pochybné aktivitě😄!

Saga
Saga 23.05.2025, 11:06:37 xxx.xxx.167.183

Hele skoro ne, a dojet domů autem těch 10km byla taky solidní robinsonáda. Já normálně chodím každý měsíc taky na hodinu, a asi cca 3x do roka, podle toho jak má paní čas, tak mi tam šoupne dvouhodinovku. Včera jsem byla poslední klient, tže se nikam nechvátalo, tak jsme si to tak nějak prostě prodloužily, ale stálo to za to. Mám z té debilní myši od počítače úplně v háji pravou ruku, to že i levou jsem nevěděla…Při té hodinovce se na spoustu věcí nedostaneme, protože ona to prostě nestihne a po mě jde další klient, tže mi to včera vůbec nevadilo, ale to vstávání bylo mrtvolný. Doma jsem do sebe nalila lahev coly, jak mi bylo šoufl a zřítila se do vany. Už se fakt těším na odpočívací víkend!

Saga
Saga 23.05.2025, 10:21:03 xxx.xxx.167.183

Tak holky hlásím, že jsem po té velké fyzioterapii! Od 18:00 do 21:00 včera. Jsem úplně rozbitá, ale vyřešily jsme s fyzio spoustu věcí, nejen v zádech, ale i v hlavě, kde jsme se snažily přijít na to, co za konkrétní věci v mozkovně mi vyvolává konkrétní bolesti v zádech. Ta paní je prostě nej! A já mám teď zase na čem pracovat! Už se jenom modlím, aby skončil pracovní proces, a já šla domů. Sobotu hodlám relaxovat, potřebuju to jako sůl. Jeden fyzioterapeut je často lepší než 10 doktorů👍.

Saga
Saga 22.05.2025, 12:04:42 xxx.xxx.167.183

A jenom podotek - platí toto pravidlo výměny po pádu i u vest? Tu mám totiž taky pořád tu původní a taky jsem v ní havarovala a tenkrát dost drsně teda🤔. Vlastně když se tak zamyslím, tak kromě rajtek, které holt mají rychlý poločas rozpadu a je nutné je měnit častěji, tak mám všechno svoje vybavení původní, to je cca od r.2002? Fíha…

Saga
Saga 22.05.2025, 12:00:01 xxx.xxx.167.183

To je jasný, hlava je jen jedna, pokud neřešíš financ, tak jezdit s blbým pocitem ala “hlavně, že jsem ušetřila”, to fakt nemá smysl! Přiznám se, že já jsem o tom fakt nikdy moc nepřemýšlela, ještě kdysi v JK, kam chodila děcka bez vlastního vybavení a helmy se tam prostě půjčovaly, tak děcka byla na zemi pořád, a vůbec si na nějakou větší výměnu helem z tohoto důvodu nepamatuju. Ale byla jiná doba.

Heleť takhle máš aspoň důvod si prostě udělat radost nákupem nového vybavení😄! A to se počítá, radost si musíme dělat👍

Saga
Saga 22.05.2025, 11:48:51 xxx.xxx.167.183

Vyřídím Dámičce všechny pozdravy, určitě jí zasejc hned bude líp! A Efe, určitě hodláme přijet, jen jsme ještě nevyladili termín, protože se nám teď rodinných i kobylích karambolů sešlo moc, tak na to člověk nemá prostor😟. Ale v plánu to je, odpočinek je prostě potřeba👍!

Add helma - a byla to šlupka? Já jsem teda asi dost barbar, kdysi před lety v jedné stáji jsem vzala hlavou železný futra, protože tam bylo zvykem jezdit na koni až do stáje a já neodhadla výšku. Skončila jsem na pohotovosti, ale helmu nechala. Pak jsem v ní havarovala ještě 3x, kdy jsem to vzala hlavou o zem (pole, louka). A mám jí dodnes🤔. Nějak mě to ani nenapadlo řešit, vidět ani cítit (prasklinu) na ní není vůbec nic, ani škrábanec. Pro pocit bezpečí, aby to člověka nehlodalo, je určitě lepší vyměnit, ale já jsem měla vždycky za to, že tyhle věcičky by měly něco vydržet? Když vemu hlavou šutr, to je jiná, ale písek je přeci to nejměkčí, krom vody snad? Každopádně kdybys z toho měla mít blbej pocit, za ty prachy to nestojí! 

Saga
Saga 22.05.2025, 08:30:04 xxx.xxx.167.183

Zrzavci, i jen se bavte!😀 Když se podívám na svoje šedivé odrosty a rozhašená záda, říkám si, že deprese už bylo dost! Však ona i ta zvířata to z nás cítí, že nejsme v pohodě, že o ně máme strach, nemají z toho rozum, a pak blbě čumí, načež služka má depku, že TO blbě čumí, tak taky blbě čumí, a už jsme pěkně v tom křeččím kolečku🙄! Dívat se na ně, jak hledí do výběhu, který byl ještě nedávno jejich, za výběhem se aktuálně kolem dokola rozprostírá asi 20HA pšenice, která je sytě zelená a výšku má už nad kolena, prostě všude je všechno zelený jak brčál, to je prostě, no k nezaplacení. Chvíli je vám jich líto a chvíli se jim prostě musíte smát…

A ještě add kadeřnice! To vám musím napsat! Já se vždycky objednávám cca po 4 měsících, jdu někdy v půlce června a fakt už se těším!! Zato moje maminka, to je echt kalibr, ta se objednávat nemusí. Ona si prosím pěkně jde včera takhle z kIna, kde byla na nějakém dopoledním filmíku pro důchodce, zajde si ke své kadeřnici, že se jako objedná a kadeřnice jí řekne, že jí právě tři zákaznice odřekly, jestli nechce hned? Tže ona si jde do kina, přijede s novou barvou i střihem, ještě stihne Kaufland i kavárnu a doma je dřív než já se dovalím z práce😄! Jako chápete to? Štastný život důchodce!! Já už chcí takýýýý😄

Saga
Saga 22.05.2025, 08:00:05 xxx.xxx.167.183

Efe, no zní to teda jak z hororu. Hlavně to nech pořádně vyzdravit, je-li to možné, vem si volno v práci, aspoň na pár dnů. Já vím, že duševně se dá pracovat s lecčíms, ale někdy je lepší se na to fakt vyprdnout, ale to jistě poznáš ty lépe, co je pro tebe dobré!

Zrzavci, věřím, a doufám, že máte pravdu! Obě koňské holky teď mají nový režim. Můžou se 24/7 na trávu KOUKAT😄! A to prosím pěkně zcela bez omezení😄! Tak snad to pomůže.

Saga
Saga 22.05.2025, 07:16:45 xxx.xxx.167.183

Pekáč je prostě nej😄, úplně mě rozboural! Napřed jsem si myslela, že to je velký bílý pes, pak jsem zabrejlila, že to má kopejtka, tže koza, ale že je to Pekáč? Tak na to bych nepřišla ani za tejden😄! Jako doufám, že nikoho neurazím, ale já ty malé přežvýkavce taky moc nemusím, nevadí mi, ale kozy mi prostě nevoní no, nechutná mi ani jejich mléko, či sýr😏. Ovce beru trochu víc na milost, ale stejně, doma bych to nechtěla ani zadarmo! Moje kamarádka zas kdysi měla ovci ve stádu krav. Jmenovala se Hermína. Když vás viděla s kýblem, taškou, batohem nebo kabelkou od Gucciho, okamžitě po vás šla a trkala, protože chtěla vidět, co máte v té kabelce. Tak jsme jí sežrali. A nechutnala mi😄! Tsss…

Buggyro, doufám, že máte pravdu a že mě malá Dáma zase bude jednou po polích tahat jak špinavou hadru!

BTW, holky, malá Dáma dnes slaví 10. narozeniny! Tak jí všichni přejme hodně zdraví, potřebuje to! A včera zase sama popoběhla a z kopce k tomu! Velká už šlape i po ostrých šutrech bez zaváhání, tak snad dobré!

Efe, a o čempak jste s Knedličkou diskutovaly, že se vám ta diskuse kapánek zvrhla?😲 Holka má koukám taky často svůj názor a přitom ta její očička! Hlavně ať jsi v pořádku a nemá to žádné následky na hybnost prstů a ruky!

Saga
Saga 21.05.2025, 14:28:29 xxx.xxx.167.183

Horsana, děkuji vám za podporu. Vyčítala jsem si to moc, protože nemám koně doma od včerejška, a hlavně toho prvního v dřevních dobách, jsem z čiré neznalosti schvátila, a vůbec jsem tenkrát netušila, která bije, a co mám dělat. Ani kovář tenkrát nebyl na takové úrovni jako je dnes, tenkrát sehnat kompetentního veta, co by dojel střízlivý…heh…no, prostě doba byla taková jaká byla, plácala jsem se s valachem tenkrát 2 roky a nevedlo to vůbec nikam. Proto jsem si tenkrát nastudovala všechno, co bylo dostupné, mám doma knihy na toto téma, rozšířila jsem portfolio veterinářů i kovářů o skvělé lidi, nechala si poradit, jak chovat pastevně, aby už se toto nikdy neopakovalo. A hele, téměř o 20 let později tu máme déja vu jak bič! To si jeden musí říct, že jsem jako majitel naprosto dementní, opakovat podruhé stejnou chybu🙄.

Moje cobka je ta pravá cobka, přesně vystihuje svoje plemeno, úplně ve všem, proto jsem jí chtěla. Co jsem od plemene očekávala, to jsem dostala. Beganku, co jsem měla před tím, tam to bylo úplně totéž. Obě holky tvrdý jak skála, až je to právě děsivý, zvlášť když čtu to od vás!

Já dnes první den zkusím vysadit Chanazone, velké jsem poslední pytlík rozdělila na půlku, jednu dostala včera, dnes nic a zítra tu druhou. A pak už bych ráda nedávala nic. Malé Dámě jsem poslední pytlík rozdělila na třetiny a podám stejným stylem. Malá včera taky sama naklusala i z boxu vylezla o malinko lépe, tak uvidíme jak to bude dnes. I velké jsem dala volno, protože já jsem z toho pořád celá rozbitá a pomalu to vstřebávám, a zítra mě čeká dvouhodinová fyzioterapie s páteří, tže počítám, že po téhle anabázi na několik dní úplně odumřu. Když se vrátím do sedla v neděli, budu ráda. Nuž uvidíme.

Horsana, držím vaším koňským kamarádům všechny palce i kopejtka👍

Saga
Saga 20.05.2025, 14:28:21 xxx.xxx.167.183

Děvčata, děkuji vám všem za veškerou podporu, rady a vysvětlování. Od každé z vás si něco vezmu a moc mi to pomáhá🙂! Jak je člověk s těmi koňmi doma sám, tak prostě úplně nemá s kým řešit! I když musím říct, že ti, co se mnou bydlí, ale stále jsou to laici, tak když slyšeli diagnozu schvácení, udělalo se jim zle oběma, protože si moc dobře pamatují, co jsme si tenkrát s valachem všichni užili, kolik to stálo peněz a výsledkem byla jeho smrt. Takže zas tak úplně mimo nejsou. A když jsem já byla na pokraji rozhodnutí se na všecko totál vykašlat, velkou prodat a malou odvézt do salámu, výběh vrátit majiteli a jet konečně na tu cestu kolem světa, byli to právě oni, kdo mě podrželi a vlastně mi v tom rozhodnutí zabránili, protože tohle rozhodnutí je v mém případě nevratné, jakmile se jednou vzdám pozemku, je konec, majitel už mi ho zpět nevrátí, tže odpočinout si a pokračovat třeba za rok, není možné. A paradoxně víc se všichni upnuli na tu malou, chudák flekatá, musím jí to vynahrazovat, protože ty korálkové oči, že…😊🐎

Saga
Saga 20.05.2025, 13:15:58 xxx.xxx.167.183

Horsano ani nevíte, jak s vámi soucítím! Pohled na ty pajdající ponýšky s korálkovýma očima je prostě příšerný😢. Já tomu sice nerozumím tak jak vy, ale ten RTG zní hrozně, já jsem snad ráda, že žádný nemám…

Saga
Saga 20.05.2025, 13:08:26 xxx.xxx.167.183

“Pre samé stresy sa človek zabúda z tých koní občas aj potešiť. A to je chyba.”

Tak tohle bych podepsala krví, já jsem v tom teďka tak zacyklená, že si připadám jako ten křeček, co běhá v kolečku a nemůže z něj vyskočit😟.

S velkou se bojím jít i pod sedlo, abych jí neublížila, nebo jí moc nenaložila nebo já nevím co, prostě abych zase něco nepos…Víte jak…

Saga
Saga 20.05.2025, 13:03:23 xxx.xxx.167.183

Horsano, i vám velmi děkuji!

Nemulčovat je pro nás to nejjednodušší. Je to bez práce. Kdy je dle vás takováhle tráva pak bezpečná?Přelom červenec/srpen, nebo ještě déle? Je vůbec někdy bezpečná pro koně, co už schvácení prodělal? Počítám, že už bude úplně spálená od slunce a suchá na stojato. My jsme právě vždy část výběhu sušili na to seno, jenomže už prostě to takhle nejde dál dělat. Všechno jsme dělali rukama, já na to vypotřebovala 3 týdny dovolené a jsme na to slovy tři lidé. Z toho dva, celé dny v práci, a jedna důchodkyně, co jí táhne na 70 let. Proto jsme se letos rozhodli, že už usušíme jen naší zahradu 500m2, zahradu ob-souseda 1000m2 a pak máme takový palouk pod lesem asi 300m2. To jsou prostě jen takové kousíčky na přilepšenou. Představa je taková, že i těch 1000m2 letos sečeme naposledy, že majiteli v zimě oznámím, že příští rok už je to jeho business, jeho pozemek, tak ať se stará. My už na to nemáme síly, nehledě na to, že to těm koním může i škodit. To pak nemá smysl. Tže vlastně jen řešíme, co pak s tím zarostlým výběhem (do budoucna)? Jedná se o cca 4000m2, letos to rozhodně sušit nebudeme a co bude za rok? Dlouhá doba…

Add ledování, před chvílí jsem to řešila s vetkou a pochopila jsem to tak, že už jsem zaspala dobu. Že ledování mělo smysl, když se to stalo, nyní už je to cca 10 dní. Já to prostě fakt nepoznala, protože žádný typický znak pro schvácení se nekonal, malé se jen moc nechtělo běhat a funěla. 

Tyroxin vůbec neznám, čtu poprvé, na jakém principu prosím funguje? Děkuji! To se asi volně nedá koupit, že?

Malá dostává Chanazone, první den pytlík, od druhého dne 0,5 pytlíku, dnes je to přesně týden, co to dostává. Velká to má dnes pátý den, v režimu 2-2, 1-1, 0-1, chodí dobře, tak té bych to ukončila nebo rozpustila do ztracena. Malá po měkkém chodí, i sama od sebe popoběhne, kamínkům se vyhne, ve stáji na cihlách jí to bolí, přidám slámu (nežere jí), nemůže se pak rozejít, ale když se rozejde, projde chodbou ven, tak pak už dobré. Obě viditelně splaskly, po té, co jsem je stáhla na záklaďák. Malá nebyla obézní ani před tím, vet jí viděla týden před schvácením, kdy jí dělala zuby a právě jí moc chválila, že není tlustá!

Saga
Saga 20.05.2025, 12:26:03 xxx.xxx.167.183

Jani, co se týče ustájení kolem mého bydliště, né že bych nechtěla jet někam na kukačku! Jasně, že chtěla! Stáje v mém okolí, myslím komerční stáje, kde se nabízí služby typu ustájení, výcvik, atd. jsou u nás ryze sportovního charakteru. Mnohé z nich jsem navštívila, v některých kdysi i působila a právě to, že jsem to poznala, byl tenkrát ten důvod, že jsem si prvního koně přivezla rovnou domů a ne do komerční stáje. Mezitím sice uplynula řádka let a já mnoho kontaktů ztratila, ale taky jiné našla. Koně, řekněme “obézního typu” tady mají lidé převážně doma, stejně jako já, mají doma jednoho-dva kousky, moje kamarádka má nejvíc - celkem 4ks😄 a to právě z toho důvodu, že ve sportovních stájích se prostě neobejdou, režim pro cvalíky je v nich prostě jaksi nepřípustný, nehledě na to, že část majitelů se v takovémto prostředí cítí jaksi méněcenně. V tomhle směru se tu během let moc nezměnilo, proto jsem i já často tázána o nabídku ustájení, právě takovými lidmi, mezi které jsem i já dříve patřila. Vím, že tu teď asi 10 km od nás nově vznikla stáj, jakože pastevko, měli inzerát, že nabírají koně do nově vzniklého ustájení, tak to je jediné o kterém vím a ano, ráda bych se tam podívala. Protože lézt někomu na dvorek do soukroma se mi absolutně ekluje, protože vím, jak se k takovýmhle ehm "návštěvám" chovám já…🙄

A tento typ ustájení, který tu v okolí je, byl i důvod, proč jsem koně nedala na zimu pryč, jak jsem měla v rámci nějakého fyzického odpočinku a mentální hygieny, v plánu. Protože vím, že ty moje blbani by viděli světlo asi tak hodinu denně za poledne a je mi jasný, že tohle by nedaly. Za něco takovýhleho platit? No tak určitě…😏To jen tak pro ilustraci, jak to v našem okolí vypadá.

Saga
Saga 20.05.2025, 12:10:30 xxx.xxx.167.183

Jíl by se měl dávat tři týdny, tže si myslím, že když jim postupně minerálku vyřadím a místo ní dám jen ten jíl, prdlajs se stane. Nemůžu si vůbec vzpomenout, jak jsem to dělala na podzim, ale myslím, že jsem té minerálky dávala jen poloviční dávku a k tomu ten jíl. Když jsem byla naposledy s kobylama venku, tak jedna i druhá mi v lese lízaly hlínu, mech a šutry, tak jsem si hned řekla, jasně musím dát jíl, protože loni na jaře to bylo taky tak. Dala jsem jíl a tohle dělat přestaly. Jenže pak se ta malá schvátila a já na to prostě zapomněla😟.

Saga
Saga 20.05.2025, 10:37:10 xxx.xxx.167.183

Arboro, děkuji moc za radu. Nadnesu doma chlapovi, neboť se mě pořád táže, jestli má mulčovat nebo ne! Řešila jsem to aktuálně s oběma vetkami mulčovat/nemulčovat, a názor nebyl jednotný, tak jsem z toho trochu jelen. Nicméně, to co píšete vy mi dává daleko větší smysl, poněvadž, když ještě ve výběhu bylo kulový, tak ale všude jinde v přírodě měla už tráva výšku 20cm a více, kobyly jsme normálně chodily pást, nepravidelně, chaoticky na různě dlouhou dobu, kamkoliv. A nestalo se nic. Pak když tráva trochu vystrčila růžky i ve výběhu, tak jsme si řekly, že na tohle prdíme, co tady s nima budeme lézt po škarpách, ať se obsloužeji sami. Začly jsme na 20 minutách a postupně po minutách přidávaly, to trvalo cca 3 týdny, až jsme se dostaly na 3hodiny denně. A to už bylo moc☹️. A ano vždy to bylo odpoledne, dopoledne mi nemá kdo posloužit☹️.

O složení pastviny jsme právě přemýšleli tím směrem, jestli jí prostě 2-3 roky jen nemulčovat (a koně tam nikdy nepouštět), proto aby se skladba travin změnila postupně sama od sebe. Takhle jsme to totiž udělali na vlastní zahradě asi před 5-6 lety, kde byla tráva otřesná a nechtěli jsme to ani sušit, protože to byl očistec, tak jsme začali mulčovat a ejhle z kopřiv, pampelišek a bršlice kozí nohy je najednou luční travička s bojínkem, kohoutkem, kopretinou a jitrocelem. To tu nikdy před tím nerostlo a my nic nedosévali. Teď už zahradu zase sušíme, protože to má  smysl. Ve výběhu jsem v nájmu a majitel je slušně řečeno pííp, tže do osiva mu investovat nebudu, proto nás napadla tahle řekněme přirozená varianta, ale nevíme, zda je to správná cesta?

Saga
Saga 20.05.2025, 10:24:56 xxx.xxx.167.183

Verun, díky, asi to zkusím. Mám takový pocit, že o té minerálce jsem to i někde četla, ale vůbec už si to nepamatuju a nejsem si jistá. Krmení si dělám sama, vždy si naráz chystám 3 kýble o obsahu cca 10kg, aby mi to vydrželo co nejdéle a do těch třech kýblů dělím 1kg sušené mrkve, tedy na kýbl nějakých 0,3kg, to je jak když prdne do pralesa, nicméně na další míchací várku tam mám tuším úplně poslední kilo mrkve, tže nezamíchat ho, je to nejmenší👍. Minihorse dostává 2 polévkové lžíce této směsi v mokrém stavu. I moje svačna v práci je větší🙄. Kdybych do ní nechtěla dostat minerálku, nebo teď tu kurkumu či jíl. Nedávám jí nic, mám s tím jen prdění navíc😄.