Může sednout a nemusí. První snůšky bývají vždy u větších druhů s otazníkem.
Nicméně jak píše Zappe, za mě bych byla ráda, že si takhle super k sobě sedli a klidně si na pevné sezení na vejcích ten rok počkala. ;) Nám třeba králováci šli na první pohled k sobě (samci byli 4 roky, samici 3 roky - spolu od půl roku samice) - krmili se, samice seděla jak přikovaná, ale dle všeho ji samec nepojímal. ☹️ Samice mi bylo obzvláště líto, že z toho nic nebylo, když tak pěkně seděla. Bohužel se mi nepodařilo najít podobně starý protějšek, takže jsme ji v 5 letech nakonec prodali. Samce teda taky, ale šli každý zvlášť.
Tak aspoň vzpomínkové foto. Nechala jsem si je tehdy koupit za porod dcery, tak jsem to nesla hůř, že šli pryč…ale zas nač je trápit, když jim to spolu nešlo.
Já bych se řídila tím, kolik odchovají v prvním hnízdě. Znám i případ, kdy odchovali 9 ks najednou a takové ptáky už bych znovu hnízdit nenechala. Za mě pokud odchovají do 4 mláďat a máte na ně odběr, nechala bych je sednout. Pokud odchovají víc jak ty 4ks, už bych je nechala odpočívat.
Záleží, co hledáte. Osobně jsem už několik nádherných na mazlíčky prodala a noví majitelé jsou spokojení. Jedná se o klidného papouška, který není hlučný. V průměru se naučí kolem 10 slov.
Prolet potřebuje každý papoušek. Ať je to andulka nebo větší druh. Takže s tím počítat 100% u všech, že to chce na pár hodin pustit. Není nic smutnějšího než papoušek, který žije jen v kleci a neumí pak ani popolétnout. ☹️
Buďte ráda, že vzorně krmí a nezasahujte jim do toho.
Beru mladé do ruky běžně 2-3x do týdne(!) a člověka se nebojí. Kdo si je bere po odstavu (min. měsíc na bidle) na mazlíčky, má je do 1-2 týdnů na ruce. Tj. úplně to takto stačí.
Za mě to moc neovlivníte. Běžné je přepeření na jaře (před tokem, spíš pár peříček) a pak touto dobou po odchovech (masivnější přepeřování). Tak to mají prostě nastavené a je jedno, zda jsou chováni v bytě či venku.
Super, děkujeme za krásnou zprávu a ještě hezčí fotky. Dokrmování je vždycky náročné pro chovatele a když probíhá dřív než 20.den stáří mláďat (ve vašem případně desátý den) je ještě mnohem náročnější na intervaly krmení. Rosela pennant navíc není běžným druhem pro dokrmení. Je vidět, že milujete papoušky a máte pro ně srdce, protože většina chovatelů, kdyby se jim přihodilo to co vám, by se na ruční dokrmování rosel vykašlala, což je samozřejmě velká škoda.
Ano, náročné to bylo. Zvlášť v kombinaci s dětmi, kdy nejmladšímu je půl rok. 🙂 Ale zase byl čas krmit každé 2 hodiny, když jsem na RD. 🙂
Já jsem se toho zprvu hrozně bála, abych mu neublížila, ale zase jsem si říkala - co horšímu se mu může stát, když ho rodiče odmítli. Našla jsem ho tehdy už studenější s minimem krmení ve voleti. A zvládlo to.
Úplně nejlepší je sestavení z mláďat stejného věku, aby spolu vyrostla.
My u královských měli pár o rok od sebe (samec 2 roky, samice rok) a nakonec si k sobě stejně neseděli. Pak máme různě páry stejný rok )ú rok od sebe/2 roky od sebe a fungujete.
Ruční dokrmování jsem si vyzkoušela v r.2023, kdy nám sedl 2 letý pár rosel penant a vylíhl 5 mláďat. Ta po týdnu začala pomalu hynout - nakonec se ukázalo, že rodiče přestávali krmit. Povedlo se mi zachránit nejstarší mládě, které jsem 17.06.2023 rodičům odebrala. To mu bylo cca 10 dní.
2.-3.týden věku bylo mládě na směsi vařené vejce, vařená mrkev, strouhanka a piškoty. Asi po 4 dnech jsem přidala trochu jemně mletých ovesných vloček.
Vše jsem samozřejmě mixovala na hladkou kaši a teplé podávala injekční stříkačkou.
3.-4.týden jsem do směsi přidala i loupanou slunečnici.
4.-5.týden jsem přidala i jáhly (loupané proso) a trochu sypaných vitamínů
Od 5.týdne jsme už mláděti dala k dispozici misku s vodou a k tomu pár piškot a proso v klasu.
Od 6.týdne pak dostalo do misky i loupanou slunečnici, jáhly a trochu ovesných vloček.
Od 7.týdne věku jsem mládě přestěhovala do voliéry, kde dostalo i misku s neloupaným zrním, aby postupně zkoušelo víc jíst samo. :)
Máme několik let s horskými(1 pár) andulky a korely a všichni v pohodě odchovávají. Jsou ve voliéře 4x1,5x2m.
Pár let je míval manžel i se zpěvavými, ale po výměně páru dělali zpěváci problém. Zkoušeli jsme i neofémy, ale neofému nenapadlo nic lepšího než vlést horské do budky….no, ta si to líbit nenechala. Jeden rok jsme spolu měli 3 páry horských, ale samice se nám servaly - mladé chtěly obě budku té starší samice. Takže jeden pár jsme prodali a druhý mladý pár šel do samostatné voliéry. Ten je nyní ve spolené voliéře 5,5x2x2m a zatím to vypadá ok.
Chovali jsme je 3 roky. Co se týče hlučnosti, přirovnala bych je ke pap. královským či horským. Jinými slovy skoro jsem o nich nevěděla. 🙂
Krmila jsem směsí proso bílé, žluté, červené a bílé (celkem 55%), kardi (15%), oves (15%), slunečnice (10%) a čirok (5%) a s tučněním nebyl problém. Byli ve 4m dlouhé voliéře, měli tak pohybu dost.
Budka jim vyhovovala cca metr vysoká a asi 80 cm dlouhá, udělaná do Lka. Zavěšená ve výšce cca 1,8m.